• No results found

Zorgzaam en gezond Hengelo

In document Samen in beweging voor Hengelo (pagina 22-29)

Ieder mens is waardevol. Ieder leven is het waard om beschermd te worden en zorg te ontvangen waar dat nodig is. We komen op voor de kwetsbaren en dragen uit dat het belangrijk is dat we omzien naar elkaar, dat mensen elkaar helpen en voor elkaar zorgen.

Met afstand het meeste gemeentelijke budget wordt besteed aan het sociaal domein. Substantiële financiële tekorten in de jeugdzorg en de Wmo wringen, waardoor de gemeente Hengelo cruciale keuzes moet maken. Dit resulteert in besparingsmaatregelen. Als ChristenUnie zien wij er scherp op toe dat zorgbehoevende inwoners niet achterblijven.

4.1 Gezondheid en preventie

Inzetten op het voorkomen van gezondheidsproblemen is belangrijk voor de ChristenUnie Hengelo.

Door te investeren in het verder uitbouwen en versterken van preventie en vroegsignalering, zorgen we ervoor dat mensen (langer) gezond blijven. Gezondheid is het uitgangspunt. Want voorkomen is beter dan genezen. Mensen zijn te waardevol om zich te verliezen in verslavingen aan alcohol, roken, drugs, seks en/of gokken. Wij willen dat iedereen gezond is en dat onze jongeren vrij van verslaving opgroeien. Preventie kan voorkomen dat mensen verstrikt raken in verslavingen of te maken krijgen met andere gezondheidsproblemen.

Zie ook hoofdstuk 2 ‘Veiligheid’ voor meer over dit onderwerp.

De ChristenUnie Hengelo wil daarom het volgende:

Op basis van het landelijke Preventieakkoord komt er in Hengelo een breed lokaal Preventieakkoord.

De gemeente Hengelo maakt werk van gezonde voeding, geen alcohol, niet roken en voldoende beweging en neemt dit op in het lokale Preventieakkoord.

De gemeente formuleert een concreet gezondheidsbeleid, gebaseerd op data die bij de GGD voorhanden zijn over de gezondheid en ziektelast van de inwoners. In dat beleid worden

Verkiezingsprogramma 2022-2026 Pagina 23 van 54

inwoners, deskundigen in het sociaal domein, huisartsen, maar ook scholen en sportverenigingen betrokken bij de uitvoering.

Actieve bijdrage vanuit de gemeente Hengelo om in samenspraak met scholen en

maatschappelijke organisaties voorlichting te geven over gokken, roken, drugs-, drank- en lachgasgebruik en de risico's bespreekbaar te maken.

De opkomst en acceptatie van het gebruik van alcohol, softdrugs en synthetische drugs is zorgelijk. De risico’s van het gebruik van pillen als XTC en MDMA zijn groot. Ook

gameverslaving wordt een steeds groter probleem. Voorlichting op universiteiten, scholen en bij feesten moet vooral gericht zijn op preventie en pas dan op veilig gebruik en controle.

4.2 Regionale samenwerking

Gemeenten in Twente hebben vorig jaar besloten om een Gemeenschappelijke Regeling Gezondheid op te richten. Hierin zijn de GGD (incl. de JGZ), Veilig Thuis Twente en de regionale inkoop van de jeugdhulp in één organisatie ondergebracht. De organisaties kunnen nu makkelijker samenwerken. Zo kan ook de gemeente Hengelo voor haar inwoners meer inhoudelijke resultaten bereiken, terwijl ze tegelijkertijd middelen effectiever en efficiënter inzet. Dit geldt ook voor de integrale samenwerking tussen de gemeenten, Menzis, de GGD en vele andere partners binnen het programma Twentse Koers. Als ChristenUnie vinden wij samenwerking ten gunste van een goede en snelle hulpverlening aan onze inwoners belangrijk.

De ChristenUnie zal scherp toezien op de uitvoering bij belangrijke vraagstukken, zoals:

het opnieuw contracteren van aanbieders van jeugdhulp (nadat de huidige contracten met 1 of 2 jaar zijn verlengd);

de verdere doordecentralisatie van beschermd wonen;

de doorontwikkeling van de gezins- en jeugdbescherming.

Verder vinden wij het essentieel om:

nog meer in te zetten op preventie en op vroegsignalering door het normaliseren van ondersteuningsvragen en door deze zoveel mogelijk in het voorveld op te vangen;

toe te zien op een passend aanbod binnen het lokale zorglandschap, dit zowel met lokaal beschikbare zorgaanbieders (lokaal contracteren en wellicht wijkgericht vormgeven) als met het regionale zorglandschap (welk aanbod moeten we regionaal beschikbaar hebben en ook regionaal contracteren?);

ervoor te zorgen dat het sociaal domein financieel beheersbaar blijft, in partnerschap met aanbieders van zorg en ondersteuning (opgavegericht werken).

4.3 Zorg voor inwoners in kwetsbare situaties

De ChristenUnie is groot voorstander van zorg die dichtbij is georganiseerd. Zorg op een menselijke schaal, bereikbaar en met een menselijk gezicht. De gemeente moet vol inzetten op het weghalen van de schotten tussen hulp, zorg en participatie, en het voorkomen en verminderen van

bureaucratie. De ChristenUnie wil dat er gedacht wordt vanuit de zorgvraag van inwoners. De inzet van ervaringsdeskundigheid (bij o.a. de GGZ, maatschappelijke zorg, mantelzorg en

vluchtelingenwerk) draagt bij aan grotere deelname aan de samenleving en heeft daarnaast meerwaarde voor de ervaringsdeskundige zelf.

Bij aanvragen van inwoners voor ondersteuning door de gemeente wordt een gesprek gevoerd met de aanvrager, samen met andere gezinsleden, mantelzorgers en/of een onafhankelijke cliëntondersteuner.

Hengelo voert het gebruik van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid in.

Verkiezingsprogramma 2022-2026 Pagina 24 van 54

Integrale afwegingen worden gemaakt in één beschikking voor Wmo, jeugdhulp, participatiewet, minimabeleid enz.

Als zorg niet via een ZIN-contract (zorg in natura) geleverd kan worden, dan is een

persoonsgebonden budget (pgb) een instrument om toch passende zorg onder regie van de zorgvrager aan te vragen. De ChristenUnie wil het dat pgb-gebruik mogelijk blijft en dat inwoners die mogelijkheid kennen. Zo hebben zorgvragers altijd de mogelijk om

identiteitsgebonden of andere noodzakelijke zorg in te kopen als deze niet gecontracteerd is.

Er is structureel overleg tussen kerken (diaconieën) en de gemeente om kerken een

volwaardige plaats te geven in de sociale structuur van de stad, Beckum, Oele en de wijken.

Een eigen bijdrage voor zorg/ondersteuning mag nooit leiden tot zorgmijding.

De ChristenUnie wil meer hergebruik en delen van (zorg-)middelen.

De gemeente Hengelo werkt in overleg met scholen, bibliotheken en wijkteams aan de aanpak van (digitale) laaggeletterdheid.

De gemeente organiseert een onafhankelijke ombudsfunctie, die kan bemiddelen tussen cliënten en gemeente.

Personen met verward gedrag

Het aantal personen met verward gedrag neemt toe. Er zijn veel minder GGZ-bedden, problemen worden niet tijdig herkend en soms blijft hulp uit. De ChristenUnie wil bijsturen waar nodig. Daarbij zet de gemeente in op vernieuwende vormen van zorg.

Samen met de GGZ maakt de gemeente afspraken over hoe mensen met verward gedrag in hun eigen situatie kunnen worden ondersteund, hoe netwerken betrokken worden en hoe wordt voorkomen dat mensen afhankelijk worden van de GGZ.

De gemeente zet, in het kader van het hervinden van de eigen kracht, in op zelfhulpgroepen voor mensen met verward gedrag en op de beschikbaarheid van woonruimte.

De politie, de GGZ, de Spoedeisende Hulp-afdeling van het ziekenhuis en de wijkteams maken afspraken over wat te doen bij het aantreffen van mensen met verward gedrag. Voorkomen wordt dat deze mensen in een politiecel terecht komen.

We investeren in beschermd wonen en in de zorg voor thuiswonende mensen met GGZ-problematiek: 24/7 ambulante psychische zorg in de wijk, en intensievere samenwerking tussen GGZ, huisartsen, maatschappelijke opvang, woningcorporatie, schuldhulpverlening en andere zorg- en hulpverleners en herstelgroepen.

De ChristenUnie pleit voor inloophuizen en time-out voorzieningen voor kortdurende opname.

4.4 Eenzaamheid

Het voorkomen van eenzaamheid blijft een sterke punt van aandacht. Zeker in de periode van corona is het onderwerp méér dan actueel, bij jong en oud. Niemand wil zich eenzaam voelen. Maar door o.a. lichamelijke klachten ontstaat bijvoorbeeld een verminderde mobiliteit, die ervoor zorgt dat vooral ouderen moeite hebben om nog actief mee te doen. Eenzaamheid wordt zo een steeds groter risico. Eenzaamheid maakt dat mensen zich overbodig kunnen voelen en kan zelfs tot

gezondheidsproblemen leiden.

De ChristenUnie Hengelo wil daarom dat:

de gemeente een pro-actief beleid blijft voeren om eenzaamheid te voorkomen en hierbij, naast de samenwerking met Wijkracht, ook lokale organisaties actief betrekt en een gezamenlijke netwerkstructuur opbouwt;

Verkiezingsprogramma 2022-2026 Pagina 25 van 54

bij aanbesteding en/of subsidieverlening minder sterk naar uren, maar naar prestatie en kwaliteit wordt gekeken en organisaties (gedeeltelijk) flexibiliteit en ruimte krijgen voor innovatie;

een actieve bijdrage vanuit de gemeente Hengelo in samenwerking met de GGD Twente om de eenzaamheid onder jongeren inzichtelijk te krijgen en erop te kunnen sturen;

voldoende voorzieningen binnen de gemeente Hengelo waar ‘ontmoeten’ centraal staat en die aansluiten bij de doelgroep;

het voorkomen van eenzaamheid integraal wordt toegepast in daarvoor relevant beleid en er het nodige budget voor wordt vrijgemaakt;

ouderen boven de 70 jaar standaard een bezoek krijgen vanuit het

wijkteam/welzijnsorganisaties (evt. door vrijwilligers) om (verborgen) problemen, zoals eenzaamheid op te sporen;

een goede dagbesteding in de wijken wordt gefaciliteerd, want dit geeft ontlasting bij geval van een dementerende partner maar biedt ook oplossingen bij eenzaamheid.

4.5 Mantelzorg en vrijwilligers

Hengelo kent vele mantelzorgers en vrijwilligers. Ze zijn onmisbaar. Ze verdienen onze waardering maar ook onze zorg, zodat ze niet overbelast raken. Dagbesteding en respijtzorg zijn belangrijk om overbelasting van mantelzorgers te voorkomen.

De gemeente Hengelo ontwikkelt een ruim aanbod in mantelzorgondersteuning, waaronder mogelijkheden binnen Hengelo voor respijtzorg.

De ChristenUnie wil dat de gemeente Hengelo jonge mantelzorgers specifieke ondersteuning biedt, zodat deze mantelzorgers op adem kunnen komen. Zeker als zij zorgtaken moeten combineren met school of studie.

De ChristenUnie wil een proactieve bijdrage van de gemeente Hengelo in de

informatieverstrekking aan mantelzorgers over waar zij ondersteuning kunnen krijgen en de mogelijkheid tot begeleiding door mantelzorgmakelaars.

De ChristenUnie verwacht een goede coördinatie vanuit de gemeente Hengelo met betrekking tot de informele zorg.

De gemeente Hengelo gaat vrijwilligers, als dat nodig is, een gratis VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) verlenen.

4.6 Jongeren

Zorg aan jongeren en aan kinderen is erg belangrijk. De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is dat jongeren elkaar ontmoeten, dat ze naar school gaan en dat ze andere activiteiten omhanden hebben. Dit voorkomt eenzaamheid en biedt jongeren een plek om zich te ontwikkelen en te ontplooien. Er zijn jongeren die door eenzaamheid, een onveilige thuissituatie, specifieke

problemen of armoede aandacht nodig hebben. Daar heeft de gemeente Hengelo een taak in.

De ChristenUnie Hengelo wil daarom:

een betere doorstroming binnen het beschermd wonen en terugdringing van de wachtlijsten;

voldoende plekken realiseren binnen de gemeente Hengelo waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en activiteiten kunnen organiseren;

in iedere wijk voldoende speeltoestellen;

dat kinderen niet opgroeien in armoede en gezinnen worden gestimuleerd om gebruik te maken van mogelijkheden die er vanuit de gemeente Hengelo worden geboden;

Verkiezingsprogramma 2022-2026 Pagina 26 van 54

er veilige fietsroutes zijn waarmee onze kinderen naar school en vrijetijdsactiviteiten kunnen;

dat ieder kind die het nodig heeft aan buddyprojecten kan deelnemen, zoals het maatjesproject van Humanitas.

4.7 Inclusieve samenleving

Iedereen doet mee en telt mee, dat is het standpunt van de ChristenUnie. Dat geldt ook voor

inwoners die door een handicap beperkingen ervaren. Zij moeten ervaren dat ze meetellen en dat de woonplaats waar zij wonen aandacht heeft voor wat zij nodig hebben om mee te doen en zich thuis te voelen. Oftewel, een inclusieve samenleving.

De gemeente werkt aan het doorontwikkelen én uitvoeren van de lokale inclusie-agenda. De doelgroep wordt hier actief bij betrokken.

Openbare gebouwen en voorzieningen, zoals gymzalen en wijkcentra, worden toegankelijk gemaakt voor mensen met een beperking.

De gemeente zorgt ervoor dat (gemeentelijke) evenementen toegankelijk zijn voor bezoekers met een beperking.

De website van de gemeente is ‘ouderenproof’ en de gemeente is digitaal goed te bereiken voor mensen met een beperking.

De openbare ruimte en het openbaar vervoer wordt op zo’n manier ingericht dat mensen met een beperking zich thuis voelen in Hengelo en zich er zelfstandig kunnen redden.

De gemeente zorgt er in samenwerking met Welbions voor dat er voldoende woonruimte binnen Hengelo beschikbaar is voor mensen met een beperking.

De gemeente Hengelo levert een proactieve bijdrage aan het betrekken van inwoners die laaggeletterd zijn, bijvoorbeeld in samenwerking met de bibliotheek.

De gemeente Hengelo luistert naar de belangen van inwoners met een beperking, bijvoorbeeld door de gehandicaptenraad nog meer te betrekken en contact met andere belangenorganisaties te onderhouden.

De gemeente Hengelo zoekt actief naar mogelijkheden om kinderen met een beperking te laten sporten.

Hengelo stelt een toiletnorm op, zodat er voldoende beschikbare toiletten aanwezig zijn in voetgangersgebieden en verblijfsgebieden. Om dit te bereiken stelt de gemeente ook de toiletten in gemeentelijke gebouwen open en overlegt met horeca en ondernemers.

4.8 Ouderen en zelfstandig wonen

Ouderen betekenen veel voor ons. Ze hebben een bijdrage geleverd aan de samenleving, zoals die nu is. Veel ouderen kunnen zelfstandig wonen en hebben naasten die naar hen omzien. Maar ook steeds meer mensen met een zorgvraag wonen langer thuis. Wanneer er geen mantelzorgers zijn, of als de zorg te intensief wordt, moeten er voorzieningen zijn waar ouderen terecht kunnen. De ChristenUnie vindt dat de gemeente Hengelo daarin, samen met woningeigenaren en woningcoöperatie Welbions een grote verantwoordelijkheid heeft. Juist dichtbij huis.

De ChristenUnie wil het sluiten en centreren van voorzieningen zoveel mogelijk voorkomen.

Meer initiatieven voor ouderen om hen wegwijs te maken in digitale wereld, bijvoorbeeld door een adequaat aanbod bij de dagbesteding om ze digitaal vaardig te maken.

De openbare ruimte moet veilig en toegankelijk zijn en ruimte bieden voor ontmoeting en activiteiten, denk o.a. aan rollator-en rolstoelvriendelijke voetpaden.

Verkiezingsprogramma 2022-2026 Pagina 27 van 54

Hengelo moet een dementievriendelijke stad worden. Een belangrijk aspect hierbij is om dementievriendelijk te bouwen. Want als een van de partners dementeert, kan de ‘gezonde’

partner vaak niet dichtbij de dementerende partner wonen.

Binnen de nieuwbouwplannen wordt volop ingezet generatie gerecht generatieoverschrijdend en levensloopbestendig wonen, zoals het concept Knarrenhof in Zwolle.

De ChristenUnie wil ruimte geven aan woonzorginitiatieven, waarbij inwoners elkaar kunnen ondersteunen in de verschillende levensfasen.

De ChristenUnie wil meer ruimte binnen de huidige kaders om vergunningsvrij een aanbouw of kangaroewoning te realiseren. Wij dagen de gemeente dan ook uit om veel meer te doen en bijvoorbeeld een woningsplitsing toe te staan. Dit is vaak moeilijk vanwege de

kadasterwetgeving. De gemeente zou mensen moeten helpen die mantelzorg willen geven en bijvoorbeeld voor een hulpbehoevende ouder een woonunit in hun tuin willen zetten.

De gemeente neemt het voortouw om met huisartsen, wijkverpleging, geriatrisch deskundigen en verpleeghuizen voor elke wijk één plan over de organisatie van ouderenzorg te maken. Per wijk is er één herkenbaar en aanspreekbaar wijkverpleegkundig team. De keuzemogelijkheid voor identiteitsgebonden zorg blijft gewaarborgd.

Per wijk is er een actuele sociale kaart, die ook in gedrukte vorm beschikbaar is (dus niet alleen een digitale sociale kaart DiSK).

Geef kerken en maatschappelijke organisaties meer mogelijkheden om voorzieningen op te starten in de wijk, zoals een weggeefwinkel met een inloopmogelijkheid. Zo kunnen mensen makkelijker naar elkaar omzien.

Neem kerken ook op in de sociale kaart, vooral daar waar kerken ook sociale initiatieven ontplooien.

Stel als gemeente ruimte aan kerken beschikbaar om activiteiten uit te voeren, zoals een kerstdiner of een koffie- en theemiddag.

Zie ook hoofdstuk 8 ‘Wonen en ruimte’ voor meer over dit onderwerp.

4.9 Dak- en thuisloos

De gemeente Hengelo heeft de verplichting om mensen die geen dak boven het hoofd hebben, opvang te bieden. Die opvang heeft als doel dat er in de basisbehoeften wordt voorzien en dat mensen rust wordt aangeboden. Daarnaast is er begeleiding nodig richting noodzakelijke hulp en uiteindelijk zelfstandigheid evenals een plek om te wonen.

Er is voldoende en adequate opvang voor dak- en thuislozen. Niemand in Hengelo slaapt buiten zijn/haar wil op straat.

Opvang is zo kort en zo sober mogelijk; cliënten worden gestimuleerd via een hulptraject stappen te zetten om het eigen leven weer op te pakken.

De ChristenUnie is voorstander van het concept Housing First voor dakloze mensen met meerdere problemen. Het toewijzen van een woning is de start van een traject richting zelfstandig wonen.

De ChristenUnie wil geen jongeren en gezinnen in de reguliere daklozenopvang.

De gemeente zorgt voor (eventueel tijdelijke) woonvormen voor mensen met een acute woonbehoefte, bijvoorbeeld door scheiding of schulden.

Verkiezingsprogramma 2022-2026 Pagina 28 van 54

4.10 Zorg voor vluchtelingen

Vluchtelingen zijn welkom in Hengelo. De gemeente Hengelo heeft een verantwoordelijkheid als het gaat om goede opvang van vluchtelingen. Mensen die huis en haard hebben verlaten om een veilig onderkomen bij ons te vinden. Uiteraard is dit een kwetsbaar thema, maar we zijn ervan overtuigd dat we menswaardig om horen te gaan met vluchtelingen. Om ze een plek in de maatschappij te geven, is het belangrijk dat ze integreren.

De ChristenUnie wil dat de gemeente Hengelo onderdak en begeleiding aanbiedt aan vluchtelingen.

De gemeente Hengelo zorgt voor ten minste bed, bad en brood (en begeleiding) aan uitgeprocedeerde vluchtelingen zolang ze (nog) in Nederland verblijven.

Vluchtelingen binnen Hengelo worden actief gestimuleerd om zich de taal eigen te maken, om zo makkelijker te participeren binnen de samenleving. Maatjes-/buddyprojecten die hieraan meewerken, worden aangemoedigd.

De gemeente ondersteunt programma’s voor de aanpak van laaggeletterdheid bij volwassenen.

De gemeente Hengelo stelt, in samenspraak met alle stakeholders (COA, IND,

Vluchtelingenwerk, maatschappelijke organisaties, scholen, kerken), een lokaal beleidsplan op om de integratie van nieuwkomers snel en efficient te laten verlopen.

Verkiezingsprogramma 2022-2026 Pagina 29 van 54

In document Samen in beweging voor Hengelo (pagina 22-29)