• No results found

ZORGINHOUDELIJKE INTERVENTIES Mijn Zorg

Methoden en data

Bijlage 4.4 Mijn Zorg

B) ZORGINHOUDELIJKE INTERVENTIES Mijn Zorg

Farmacie Situatie maart 2015

Omschrijving Er wordt op door partijen ontwikkelde formularia gestuurd om waar mogelijk de farmaciekosten te reduceren en kwaliteit gelijk te houden. Dit gebeurt door, indien medisch verantwoord, preferente naar generieke medicijnen om te zetten (cholesterolverlagers) of generieke medicatie vanaf begin voor te schrijven (cholesterolverlagers, ATII-blokkers en protonpompremmers). Doel Betaalbare zorg met behoud van kwaliteit en toegankelijkheid. Hierbij zijn drie

middelen gekozen waarbij het financiële besparingspotentieel het grootste is. Doelgroep Bestaande en nieuwe patiënten die cholesterolverlagers, angiotensine II

(ATII)-blokkers en protonpompremmers gebruiken. Bestaande gebruikers: n=22.000 (ongeveer); waarvan de verwachting is dat 70% omgezet zal worden.

Projectgroep HuisartsenOZL, Atrium-Orbis MC, CZ, Huis voor de Zorg, Mediq, VAL, Service apotheek, BENU apotheek.

Betrokken

zorgverleners 135 huisartsen, 36 apothekers en 45 medisch specialisten (van Atrium MC, zijnde de internisten, cardiologen en ziekenhuisapothekers). Bekostiging Er is geen contract gesloten, is ook niet het doel. CZ/VGZ financieren

projectmanagement via VEZN-gelden en shared savings afspraken zijn met CZ gemaakt (waarbij specifiek verhouding van delen van savings is afgesproken).

Farmacie Situatie maart 2015

Fasering Fasegewijze realisatie (m.n. in verband met de tijd die nodig is om bestaande gebruikers om te zetten) van 10-25-45-60% best practices per kwartaal in de 4 kwartalen na de start.

Doelstelling is om binnen een jaar (ingaande per 1 juli 2014):

• Een regionale werkwijze voor het doelmatig voorschrijven van genoemde geneesmiddelen om het proces te verbeteren en op te schalen naar andere medicijngroepen.

• Elke fulltime huisarts die meedoet te motiveren gemiddeld 3 omzetge- sprekken per week te voeren.

• Communicatieafspraken te hebben omschreven die een constructieve samenwerking tussen de professionals ondersteunen (huisarts, apotheek en specialist).

• Spiegelinformatie voor specialisten te hebben verbeterd. • Een informatiesysteem op te zetten voor (bij)sturing op praktijk,

organisatie en regionaal niveau. Dit zou het fundament moeten leggen voor een stabiele en blijvende samenwerking en communicatie tussen de professionals, patiënt en verzekeraar. Dit zal de basis worden voor het doelmatig voorschrijven van alle medicatie.

Aanpassingen 1. Later gestart dan april 2014, zodat eerst draagvlak gecreëerd kon worden. 2. In eerste instantie gericht op bestaande en nieuwe patiënten die

cholesterolverlagers, angiotensine II (ATII)-blokkers en protonpomprem- mers gebruiken. Gaandeweg het project is de focus voor het omzetten van medicatie gericht op cholesterolverlagers, omdat daar de meeste

besparingen te verwachten zijn. Voor nieuwe patiënten gelden wel alle drie de formularia.

Evaluatie Model is in ontwikkeling. Uitvoering van meting en rapportage van resultaten door het projectteam, waarbij de informatie op praktijk, zorggroep en stuurgroep niveau wordt opgesteld. Onderzoeksbureau wordt nog geworven.

Eerstelijnsplus­ centrum Kerkrade/ Ouderenzorg

Situatie maart 2015

Omschrijving Een eerstelijnspluscentrum in Kerkrade zal specialistische zorg bieden in een eerstelijnssetting. Voor welke specialismen dit zal gebeuren is nog onbekend. De zorg voor ouderen in een kwetsbare positie zullen hierin in het bijzonder aandacht krijgen.

Rationale en doel 1. Verminderde zorgkosten door reductie tweedelijns DBC’s en lagere kosten specialistische zorg binnen eerste lijn

2. Hogere kwaliteit van zorg, door zorg dichter bij huis aan te bieden. 3. Verbeteren van zorg aan ouderen in een kwetsbare positie. Doelgroep Patiënten uit Kerkrade en omgeving.

Zorgverleners: nog uitwerken, in ieder geval huisartsen, medisch specialisten, thuiszorg, V&V-organisaties.

Projectgroep HuisartsenOZL, Atrium-Orbis MC, CZ, Huis voor de Zorg, Meander Groep, gemeente Kerkrade.

Betrokken

zorgverleners Nog uitwerken, in ieder geval huisartsen, medisch specialisten, thuiszorg, verpleging & verzorgingsorganisaties. Bekostiging Gezamenlijke financiering van projectleiding, tenzij subsidie wordt

verkregen via VEZN.

Fasering ELPC Kerkrade zal na ELPC Heerlen versneld kunnen worden opgepakt door ervaringen in ELPC Heerlen. Project is nu gericht op de analyse van de zorg aan ouderen in een kwetsbare positie. Afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het eerstelijnspluscentrum Heerlen wordt besloten of ook een dergelijk centrum in Kerkrade wordt opgericht. Tegelijkertijd willen partijen de zorg aan ouderen in een kwetsbare positie in de regio zeker verbeteren. Een ‘eerstelijns geriatrisch centrum’ kan hiervoor een mogelijkheid zijn. Aanpassingen Ja, tijdsframe aangepast; ELPC Heerlen kwam door omstandigheden

eerder.

Eerstelijnsplus­ centrum Heerlen ‘PlusPunt MC’

Situatie maart 2015

Omschrijving PlusPunt MC is een eerstelijnspluscentrum en biedt specialistische consulten binnen een eerstelijnssetting. PlusPunt is op 1 oktober 2014 geopend in Heerlen gericht op laag-complexe cardiologie. De doorontwik- keling van het centrum vindt plaats gericht op interne geneeskunde, KNO, dermatologie, kleine chirurgie en de doorontwikkeling van cardiologie naar patiënten met hartfalen en atriumfibrilleren.

Doel Het ELPC moet leiden tot:

1. zinnige en zuinige zorg (geen overbodige diagnostiek); 2. huisarts als regisseur (voorkomen versnippering van zorg); 3. huisarts als poortwachter (voorkomen onnodige tweedelijnszorg); 4. ondersteuning van de huisarts (consultatie, scholing);

5. zorg in de wijk (dichtbij, laagdrempelig, makkelijk bereikbaar); 6. patiëntvriendelijke zorg (korte wachttijden, goede communicatie). Doelgroep Patiënten: bij start van PlusPunt gaat het om cardiologische, laag-risico

patiënten. Bij doorgroei cardiologie gaat het ook om patiënten met atriumfibrilleren en hartfalen. Daarna, afhankelijk van besparingspotenti- eel, uitbreiding in 2015 met eerstelijnspluszorg aan patiënten voor de overige zorggebieden KNO, dermatologie, interne geneeskunde en kleine chirurgie. Voor de cardiologische laag-risico patiënten wordt uitgegaan van 3375 patiënten en 540 onderzoeken (per jaar).

Betrokken

organisaties PlusPunt MC is een BV van Atrium MC (49% aandeel) en HuisartsenOZL (51% aandeel). Huis voor de Zorg en CZ zijn betrokken bij de ontwikkeling. Allen nemen deel in projectgroep.

Betrokken

zorgverleners Huisartsen, medisch specialisten (cardiologen, specialisten van KNO, dermatologie, interne geneeskunde en chirurgen), POH-GGZ. Bekostiging Financieringsbron: Zvw.

Bekostigingsprincipe: PlusPunt declareert de geleverde zorg aan de hand van DBC-zorgproducten (minus een korting van het tarief) en betaalt de medisch specialist voor hun advisering aan de hand van uurtarieven. Dit is een tijdelijke financiering in afwachting van de doorontwikkeling van PlusPunt; het is het streven om eerstelijnszorgproducten op te stellen en te declareren.

Contractanten: CZ contracteert PlusPunt. Volgbeleid: VGZ heeft toegezegd CZ te volgen.

Contractduur: per 1 oktober 2014, daarna jaarlijkse contractering (mogelijk meerjarencontractering).

Fasering PlusPunt MC start met cardiologische eerstelijnspluszorg geleverd aan reguliere laag-risico patiënten. Het is de bedoeling om na de start van het ELPC de zorg uit te breiden en zo door te groeien naar een breed

Eerstelijnsplus­ centrum Heerlen ‘PlusPunt MC’

Situatie maart 2015

Aanpassingen De doorontwikkeling van PlusPunt kost meer tijd dan gedacht. Streven was om in december 2014 een besluit te kunnen nemen. Dit is verschoven naar juni 2015.

Evaluatie Ja, Maastricht University (gefinancierd door provincie, verzekeraars en MU zelf). Uitkomstmaten: gezondheid, kwaliteit van zorg en kosten.

Onderzoek is in uitwerking, start 2015.

Project Leefstijlcoach Situatie maart 2015

Omschrijving CZ experimenteert (goedkeuring NZa) in 3 regio’s, waaronder bij ‘Mijn zorg’, met (de vergoeding van) leefstijl coaching bij patiënten, via een Hbo-opgelei- de leefstijlcoach in enkele proefgebieden. Leefstijl coaching omvat advisering en begeleiding bij voedings-, beweeg- en gedragsverandering bij mensen met een (hoog risico op) een chronische aandoening gerelateerd aan hun leefstijl. De leefstijlcoaches voeren het basisprogramma uit dat de AVLEG heeft opgesteld.

Doel Verbeteren van de leefstijl van hoog-risico patiënten met een gecombi- neerde aanpak (Gecombineerde Leefstijl Interventie) die effectiever is dan de afzonderlijke interventies.

Doelgroep Huisartsen, leefstijlcoaches. CZ/OHRA/Delta Loyd patiënten die diabetes, obesitas of cardiovasculaire aandoeningen hebben.

Betrokken organisaties HuisartsenOZL, Atrium-Orbis MC, CZ, Huis voor de Zorg. Tevens is er een overkoepelende stuurgroep voor de drie pilotregio’s.

Betrokken zorgverleners Huisarts en leefstijlcoaches aangesloten bij NBLP. Bekostiging Financieringsbron: Zvw.

Bekostigingsprincipe: Vergoeding van de integrale prestatie leefstijl coaching is toegestaan door de NZa als innovatief experiment via de beleidsregel ‘innovatie’. De LSC declareert aan de zorggroep, de zorggroep declareert de verrichtingen (dus geen programma) bij CZ.

Contractanten: CZ contracteert HOZL (HOZL betaalt LSC).

Looptijd contract: CZ contracteert met HOZL voor de duur van het project (drie jaar).

Volgbeleid: Beleid gevolgd door VGZ.

Fasering Doordat de opzet en implementatie van het project meer tijd hebben gekost dan vooraf gedacht, is het project per 1 oktober 2014 gestart in plaats van per 1 juni 2014. Sindsdien loopt het project wel volgens planning en zijn er geen specifieke veranderingen in de projectaanpak nodig. Ook maakt de latere start niet uit, zolang de benodigde aantallen patiënten gehaald worden in het eerste jaar. Hiervoor heeft OZL nog de tijd tot 1 april 2015. Het project moet 1 april 2017 afgerond zijn.

Project Leefstijlcoach Situatie maart 2015

Aanpassingen Nee, interventie zelf niet. Wel startdatum verschoven. Evaluatie Evaluatie via Maastricht University en Tranzo.

Uitkomstmaten: alle metingen worden op drie momenten tijdens de studie uitgevoerd: bij aanvang, 12 maanden en 24 maanden na baseline. De lichaamsmetingen (lengte en gewicht) worden uitgevoerd door de leefstijlcoach en de overige indicatoren (motivatieverandering, gedragsver- andering, kwaliteit van leven) worden gemeten met vragenlijsten. Voor de procesevaluatie worden de volgende indicatoren gemeten: instroom, gevolgde zorgpad, barrières, compliance, cliënttevredenheid. Tijdsframe: projectduur is drie jaar.

Project Pluspraktijken Situatie maart 2015

Omschrijving ‘Mijn Zorg’ wil met een aantal huisartsenpraktijken gaan werken aan de transformatie om tot ‘Triple Aim’ te komen: een betere gezondheid met een betere (ervaren) kwaliteit van zorg tegen lagere kosten(groei). Deze Pluspraktij- ken moeten een voorbeeldfunctie vervullen en vormen de huisartsenpraktijk van de toekomst. Het gaat om verschillende interventies in de vier themagroe- pen gezond, zelf, juiste zorg en kostenbewust (samen Triple Aim).

Doel De praktijk moet een totaalconcept van goede zorg leveren in plaats van losse projecten waaraan vrijblijvend wordt meegewerkt. Dit moet bijdragen aan Triple Aim. Partijen zien dit als een systeemvernieuwing.

Doelgroep Huisartsen en personeel van circa 15 huisartsenpraktijken en hun patiënten (in de opstartfase zullen circa 8 à 10 praktijken starten). Voor bepaalde interventies (ouderen- en jeugdzorg) gaat het ook om partijen in het sociale domein.

Betrokken organisaties Huis voor de Zorg, CZ, HuisartsenOZL en voor bepaalde onderdelen Atrium MC en partijen in het sociale domein (o.a. MeanderGroep, gemeenten Heerlen/Kerkrade).

Betrokken zorgverleners Huisartsen, POH’s, medisch specialisten, medewerkers sociaal domein. Bekostiging Nieuw in dit concept is dat HuisartsenOZL een contract sluit met de

betreffende huisartsenpraktijken en dat HuisartsenOZL, als hoofdaannemer, een contract sluit met de verzekeraar. Op deze wijze stuurt de zorggroep zelf om tot resultaten te komen. De verwachting is dat dit tot betere resultaten leidt. Contract wordt uitgewerkt als business concept, na goedkeuring door stuurgroep volgt implementatie project. Extra financiering/ resultaatbelo- ning vanuit S3 voor de deelnemende huisartsen.

Fasering Project nog in uitwerking. Het is de bedoeling dat per 1 oktober 2015 de eerste praktijken starten en dat na enige tijd (in een groeimodel) circa 15 koploper- praktijken het totaalpakket aan zorg gaan bieden. In de analyse wordt bepaald

Project Pluspraktijken Situatie maart 2015

Evaluatie Ja. Voor de monitoringsanalyse wordt ondersteuning gevraagd aan Maastricht University.

Zelfmanagement

diabetes Situatie maart 2015

Omschrijving Toewerken naar preventie en zorg op maat, o.a. aan de hand van het Individueel Zorgplan en nieuwe (door de NDF te ontwikkelen) patiëntprofie- len. Bevorderen en versterken van de aandacht voor begeleiding van zelfmanagement en geïndiceerde preventie door aanvullende scholing, ondersteunende materialen en e-health-toepassingen (in aansluiting bij coöperatie Zelfzorg Ondersteund). Faciliteren van vroegopsporing zodat adequate behandeling tijdig kan beginnen. Gestart wordt met mensen die diabetes hebben, maar het is de bedoeling de aanpak te verbreden naar mensen die andere aandoeningen hebben.

Project vindt in samenwerking met Nederlandse Diabetes Federatie/Expeditie Duurzame Zorg plaats.

Doel Versterken zelfmanagement, waardoor een betere kwaliteit van zorg en leven ontstaat en maatschappelijke winst door hogere vitaliteit en arbeidsparticipa- tie. Zelfzorg en zorg op maat moet leiden tot doelmatigere zorg.

Doelgroep Mensen met DM2 woonachtig in de geografische regio OZL van de proeftuin. Betrokken

organisaties HuisartsenOZL, NDF, CZ, GGD, Atrium-Orbis, Huis voor de Zorg, DVN afdeling Limburg. Betrokken

zorgverleners

Huisartsen en POH’s. Bekostiging Financieringsbron: Zvw.

Contractering is in uitwerking.

Fasering • Vanaf januari 2014 ontwikkelen van plan van aanpak; vanaf maart- juni 2015 aanscherpen plan van aanpak;

• Werving van een aantal pilotpraktijken (augustus - oktober 2015); • Inventarisatieronde bij pilotpraktijken (september – oktober 2015) ; • Vaststellen werkwijze per praktijk (oktober-november 2015);

• Kick-off bijeenkomst / kennisdelingssessie 1 (november - december 2015); • Nulmeting (januari - februari 2016);

• Implementatiefase (januari 2016 – september 2016) met kennisdelingsses- sies voor zorgverleners en scholings- en activatiebijeenkomsten voor patiënten;

• Oplevering eindrapportage ( 30 september 2016). Evaluatie Nog in uitwerking. NDF zal zorgen voor de evaluatie.

WeHelpen Situatie 1 maart 2015

Omschrijving Door het stimuleren van het gebruik van de tool WeHelpen wordt de informele zorg verhoogd (ontzorgen). Een tweede doel is dat door de projectaanpak op Zuid-Limburgse schaal een infrastructuur voor samenwer- king wordt geschapen.

Doel Het verhogen van het welzijn en zelfsturing van de burger en verlaging van de druk op de formele zorg.

Doelgroep Alle zorgaanbieders, verzekeraars en gemeenten uit de regio.

Projectgroep CZ, Atrium-Orbis, HOZL en Huis voor de zorg, Meander. Hierboven zit nog een overkoepelende projectgroep van alle drie de proeftuinen, de provincie en WeHelpen. Het is de bedoeling dat andere partijen in de regio ook mee gaan doen.

Bekostiging Om WeHelpen te stimuleren moet je ook lid zijn als deelnemende partijen (contributie), HOZL, Meander, CZ zijn al lid. Dit betalen de partijen uit eigen middelen. Overige actoren overwegen ditzelfde in het kader van traject. Voor het project heeft de Provincie Limburg een subsidie verstrekt.

Fasering Een plan van aanpak is in ontwikkeling. Momenteel vindt een stakeholder analyse plaats, welke partijen kunnen het beste worden betrokken om het uit te voeren. Hierna zullen best practices gedeeld worden hoe in praktijk het gebruik van WeHelpen te stimuleren. Mogelijk dat pilots in de wijken plaatsvinden. Dit zal nog nader worden vormgegeven in de proeftuin. Per regio vindt een publiekscampagne plaats.