• No results found

Wonen, Welzijn, Zorg en bijzondere doelgroepen

In document Prestatieafspraken - Addendum 2022 (pagina 35-59)

Addendum Prestatieafspraken 2020

Thema 5. Wonen, Welzijn, Zorg en bijzondere doelgroepen

1. Gemeente neemt in 2020 deel aan het actieprogramma Weer Thuis als onderdeel van het pakket aan maatregelen om het tekort in Beschermd Wonen weg te werken. Het Actieprogramma Weer Thuis heeft als doelstelling dat er op bestuurlijk niveau regionale (prestatie)afspraken komen tussen gemeenten, zorginstellingen en corporaties om de beweging in uitstroom uit MO en BW op gang te brengen en bestuurlijk te borgen.

2. Gemeente stelt in samenwerking een plan van aanpak op waarin onder andere de monitoring is vastgelegd, hoe de uitstroom regionaal zal worden gespreid, welke uitstroomvoorwaarden en uitstroom-barrières gelden (hoe zorgen we in gezamenlijkheid voor goede uitstroom) en het samen faciliteren van nieuwe woonvormen (onder andere hofjes).

3. Gemeente borgt bij hun inkoop van zorg dat zorgorganisaties zich succesvol gaan inspannen voor een zachte landing in de wijk, voor zowel cliënten als de wijk.

4. Partijen onderschrijven aangaande statushouders de noodzaak om de betrokken aspecten, zoals beschikbaarheid van woningen, draagkracht van wijken, gezinshereniging, verdeling van verantwoordelijkheden, begeleiding, zoekduur van regulier woningzoekenden, et cetera, integraal te benaderen. In 2020 worden werkafspraken vastgelegd over hoe partijen op structurele wijze de huisvesting en integratie van statushouders willen vormgeven.

5. Partijen werken in 2020 conform de in 2019 gemaakt praktische uitvoeringsafspraken over met Wmo-middelen aangepaste of aan te passen woningen. Een van de afspraken is ter voorkoming van kapitaalvernietiging, huurwoningen met grote aanpassingen zo mogelijk weer te verhuren aan huishoudens met een vergelijkbare behoefte aan die aangebrachte fysieke voorzieningen. aanspreekpunt bij de gemeente die in dergelijke situaties voldoende regelkracht en verantwoordelijkheid heeft om dreigende situaties in goede banen te leiden. Mede hierdoor kunnen draagkracht en draaglast van complexen en buurten in balans blijven.

Prestatieafspraken 2020 Gemeente Ooststellingwerf 12

8. In 2020 heeft WoonFriesland een geactualiseerde visie op leefbaarheid. Onder meer ten aanzien van de uitstroom (/verminderde instroom) uit beschermd wonen. Deze wordt met partijen gedeeld.

Prestatieafspraken 2020 Gemeente Ooststellingwerf 13

Financiën

1. De volkshuisvestelijke investeringen door corporaties kunnen worden gefaciliteerd middels de zogenoemde generieke WSW-achtervang door gemeenten. Beide corporaties doen ook op de gemeente Ooststellingwerf een beroep voor die borgingsfaciliteit. Deze drie partijen verdiepen zich gezamenlijk in dat verzoek en maken daar - indien wenselijk en mogelijk - ultimo 2020 onderlinge afspraken over (in 2019 al opgestart).

Prestatieafspraken 2020 Gemeente Ooststellingwerf 14

Monitoring

1. Partijen doen jaarlijks verslag over de voortgang van hun prestaties en de gemaakte afspraken. Aanvullende onderzoeksvragen en of gegevensverstrekking geschiedt alleen nadat er gezamenlijke en specifieke afspraken zijn gemaakt.

Prestatieafspraken 2020 Gemeente Ooststellingwerf 15

Ondertekening

Aldus overeengekomen en in vijfvoud ondertekend, 3 december 2019

De Gemeente Ooststellingwerf namens het college van B&W mevrouw F. Hijlkema, wethouder

__________________

(handtekening)

Actium namens deze,

de heer M. van Halteren

__________________

(handtekening)

Huurdersplatform MEVM namens deze,

de heer H. Oostland

__________________

(handtekening)

Het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland namens deze,

mevrouw S.K. Hoekstra

__________________

(handtekening)

Huurdersvereniging De Bewonersraad namens deze,

de heer H.G.T. Brouwer

__________________

(handtekening)

GEMEENTE

Prestatieafspraken 2017

WESTERVELD

november 2016

Prestatieafspraken 2017

WESTERVELD

november 2016

GEMEENTE

Prestatieafspraken 2017

WESTERVELD

november 2016

Prestatieafspraken 2017

WESTERVELD

november 2016

OOSTSTELLINGWERF

Prestatieafspraken 2018

november 2017

prestatieafspraken 2018 november 2017 | 2 INLEIDING

Op 1 juli 2015 is de Woningwet 2015 in werking getreden. In de Woningwet is opgenomen dat woningcorporaties naar redelijkheid moeten bijdragen aan de uitvoering van het gemeentelijk volkshuisvestingsbeleid. In 2017 heeft de gemeenteraad van Ooststellingwerf de ‘Woonvisie 2017-2022’ vastgesteld. In het vierde kwartaal van 2017 zijn de gemeente, de woningcorporaties WoonFriesland en Actium en de huurdersorganisatie De Bewonersraad en MEVM de

‘Raamovereenkomst 2018-2022’ overeengekomen. In deze raamovereenkomst zijn de basisafspraken voor de langere termijn vastgelegd.

De raamovereenkomst vormt samen met de activiteitenoverzichten van de corporaties het richtinggevend kader voor het uitwerken van de jaarlijkse prestatieafspraken van de afzonderlijke corporaties. Onderhavige Prestatieafspraken 2018 bevat de uitwerking van de afspraken voor het jaar 2018. In de prestatieafspraken voor 2018 zijn concrete uitvoeringsafspraken voor het jaar 2018 opgenomen, maar ook procesafspraken.

Het activiteitenoverzicht 2018 Ooststellingwerf (juni 2017) van Actium is als bijlage bijgevoegd (zie bijlage 1). Dit bestaat uit een overzicht van voorgenomen activiteiten voor het komende jaar en een doorkijk naar de jaren daarna.

Deze overeenkomst Prestatieafspraken 2018:

 is een aanvulling op en valt binnen het kader van de raamovereenkomst prestatieafspraken 2018-2022 met gemeente Ooststellingwerf, WoonFriesland en huurdersorganisaties MEVM en De Bewonersraad. (Ten behoeve van de leesbaarheid zijn de prestatieafspraken 2018 van Actium, gemeente en MEVM achter de raamovereenkomst per thema gevoegd).

 geldt voor de periode van 1 januari 2018 tot en met 31 december 2018.

 bevat afspraken die aansluiten aan bij de door de minister aangegeven prioritaire onderwerpen over de volgende thema’s:

1. Betaalbaarheid 2. Beschikbaarheid

3. Kwaliteit woningvoorraad en duurzaamheid 4. Leefbaarheid en participatie

5. Wonen, Welzijn, Zorg en bijzondere doelgroepen

prestatieafspraken 2018 november 2017 | 3 goedkoop | < kwaliteitskortingsgrens (€414) 79 4%

betaalbaar-laag < 1e aftoppingsgrens (€592) 1.595 73%

betaalbaar-hoog < 2e aftoppingsgrens (€635) 329 15%

duur | < liberalisatiegrens (€710) 189 9%

vrije sector | > liberalisatiegrens (>€710) 0 0%

Totaal 2.192 100%

* excl.59 eenheden intramuraal Zorgvastgoed

In relatie tot woonruimteverdeling en betaalbaarheid spreken partijen, naast de werk- en ontwikkelafspraken uit de raamovereenkomst, het volgende af:

ACTIUM

 Actium streeft ernaar dat minimaal 88% van de woningvoorraad in de gemeente Ooststellingwerf een huurprijs heeft tot € 635,05 (tweede aftoppingsgrens, prijspeil 2017) en daarmee betaalbaar en bereikbaar blijft voor de primaire doelgroep. Langzamerhand zullen de huurprijzen van de woningen toegroeien naar deze verdeling over de huurprijsklassen, met name doordat woningen van huurder wisselen. Gemiddeld verwisselt 8 à 9% van de woningen van Actium per jaar van huurder.

 Actium biedt de doelgroep een bij het inkomen passende woning.

 In 2018 beperkt Actium de totale huursomstijging in ieder geval tot maximaal inflatie +1%. Dit is conform de wettelijke vastgestelde huursombenadering (Wet Doorstroming Huurmarkt 2016) en de afspraken in het Sociaal Huurakkoord (2015). De huursombenadering houdt in dat de totale huursom over een jaar gerekend, in dit geval, niet meer mag stijgen dan inflatie +1%. De totale huursom(stijging) betreft dus zowel de jaarlijkse huuraanpassing als huurwijziging bij mutatie.

 Actium komt zo vroeg mogelijk in actie bij dreigende betalingsachterstanden om huurachterstanden en huisuitzettingen te voorkomen. We voeren een actief en persoonlijk incassobeleid om huurachterstanden zo snel mogelijk op te lossen of niet te hoog op te laten lopen. Dit kan bijvoorbeeld door het afsluiten van een betalingsregeling.

 Ten bate van de monitoring van de ontwikkeling van de wachttijden en slaagkans bij woningtoewijzing maakt Actium deze gegevens inzichtelijk en treft, indien nodig, aanvullende maatregelen. Actium hecht er aan dat hier in ook wordt gekeken hoe de wachttijd in Ooststellingwerf zich verhoudt tot die van andere gemeenten uit de regio.

 In 2018 wordt er door Actium, in gezamenlijkheid met Drentse corporaties, een

prestatieafspraken 2018 november 2017 | 4

 woonlastenonderzoek onder huurders uitgevoerd. Huurders van Actium woonachtig in de

In document Prestatieafspraken - Addendum 2022 (pagina 35-59)