• No results found

Wetenschappelijke integriteit

In document Jaarverslag 2016 Open Universiteit (pagina 34-41)

De Open Universiteit hanteert de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening. De Open Universiteit heeft een Klachtenregeling wetenschappelijke integriteit en een Commissie

Wetenschappelijke Integriteit. Bij die commissie kan een klacht worden ingediend door eenieder die vermoedt dat een (voormalig) medewerker van de Open Universiteit inbreuk heeft gepleegd op de wetenschappelijke integriteit. Er is in 2016 geen klacht bij de Commissie Wetenschappelijke

34 Onderzoek

Integriteit ingediend. In het verslagjaar is de Commissie met twee leden uitgebreid zodat elke faculteit in de Commissie vertegenwoordigd is. Bij die gelegenheid zijn benoemingstermijnen van verschillende duur geïntroduceerd, zodat er geen expertise verloren hoeft te gaan.

Naast de Commissie Wetenschappelijke Integriteit heeft de Open Universiteit een vertrouwensper-soon wetenschappelijke integriteit. Waar nodig vindt overleg en afstemming plaats tussen deze vertrouwenspersoon en de Commissie Wetenschappelijke Integriteit. In het verslagjaar is de vertrouwenspersoon wetenschappelijke integriteit negenmaal geraadpleegd en hebben diverse adviesgesprekken plaatsgevonden.

2016 2015 2016 2015 2016 2015 2016 2015 2016 2016 2015 2016 2015 2016 2015 faculteit Cultuur-

* Inclusief één ‘joint doctorate’ verleend in samenwerking met Tilburg University

** Inclusief de onderzoekskengetallen van het Welten-instituut

35 Jaarverslag 2016 Open Universiteit

Ing. Pieter Jan Kole, BSc, is werktuigbouwkundige en student van de master opleiding Environmental Sciences. Hij studeert naast zijn werk, eigen lijk als hobby.

Pieter Jan is bij de Open Universiteit uit interesse begonnen met de bachelorcursus Geologie rondom plaattektoniek. Die boeide hem dermate, dat hij is verdergegaan met de rest van de bacheloropleiding Milieu-natuurwetenschappen en de masteropleiding Environmental Sciences, omdat hierin heel actuele onderwerpen worden behandeld.

Hoewel je bij de Open Universiteit online onderwijs volgt, leer je vol gens Pieter Jan makkelijk mensen kennen en vrienden maken.

Via de lan de lijke dagen, cursusbijeenkomsten of de excursies van studievereniging NouW. Zo kun je elkaar motiveren en helpen.

Door de opleiding heeft hij geleerd met andere ogen naar milieunieuws te kijken; de werkelijkheid is vaak genuanceerder.

> Ing. Pieter Jan Kole, BSc

4 Samenwerking

39

Internationaal

De Open Universiteit concentreert zich internationaal gezien als universiteit voor online-onderwijs vooral op samenwerking met de European Association of Distance Teaching Universities (EADTU).

Rector magnificus prof. mr. Anja Oskamp is sinds 2014 president van de EADTU. Sinds 2013 is de EADTU intensief betrokken bij het pan-Europese programma OpenupED dat inmiddels honderden MOOC’s omvat. In het verslagjaar continueert de EADTU het project Empower dat zich richt op vernieuwing van het hoger onderwijs in Europa. Dit project is opgezet in samenwerking met het Directoraat-generaal Onderwijs en cultuur van de Europese Unie. In 2016 start de EADTU de task force Short Learning Programms (SLP). Dit initiatief is erop gericht ‘life long learning’ in Europa van een nieuwe impuls te voorzien door organisatie van een groter aantal kortdurende onderwijs- programma’s, met een omvang van 10 tot 25 EC. De Open Universiteit participeert actief in deze task force, in de overtuiging dat afstandsonderwijs bij uitstek geschikt is om actuele en soms ook instellings- en grensoverstijgende combinaties van vakken aan te bieden.

De Open Universiteit neemt deel aan het onderzoeksproject The Congo Free State Across Media, Language and Culture. Dat project ontvangt subsidie van NWO. Partners zijn onder meer de Leeds Beckett University en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika. De instelling werkt in het verslag-jaar samen met de FernUniversität in Hagen en de Universidad Nacional de Educación a Distancia.

Daardoor kunnen studenten ook juridische cursussen van beide instellingen volgen. In Berlijn is een zomerschool Recht in Europa in de bacheloropleiding georganiseerd, waaraan negen studenten van de Open Universiteit deelnemen. Aan de master Summerschool, eveneens in Berlijn, nemen twee studenten van de Open Universiteit deel. In het kader van het European Distance Education in Law Network (EDELNet) vindt eind 2016 het tweede Winterseminar plaats te Madrid. Vijf promovendi en vijf (co)promotoren van Rechtswetenschappen nemen deel. Verder gaat de Open Universiteit in het verslagjaar samenwerken met de Katholieke Universiteit Leuven. Doel is synergie bereiken tussen de inhoudelijke sterkte en breedte van haar rechtenopleiding en de technologische innovatiekracht van de Open Universiteit. Het eerste resultaat van deze samenwerking is, dat een hoogleraar van de Katholieke Universiteit Leuven in deeltijd gedetacheerd is bij de Open Universiteit als hoogleraar Internationaal publiekrecht.

Nationaal

Cultuurwetenschappen participeert in War! Popular Culture and European Heritage of Major Armed Conflicts, een onderzoeksprogramma van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Voor het NWO-project Dutch middlebrow literature 1930 – 1940: production, distribution, reception bij de Rijksuniversiteit Groningen is Cultuurwetenschappen projectleider. Rechtswetenschappen verzorgt via Schakelzone Recht de schakelprogramma’s voor juridische hbo-afgestudeerden die willen doorstuderen in een juridische master bij de Open Universiteit, de Universiteit van Amsterdam of de Vrije Universiteit Amsterdam. In de Open Juridische Hogeschool verzorgt Rechtswetenschappen met de Juridische Hogeschool Avans-Fontys een deeltijdopleiding HBO-Rechten. In samenwerking met Maastricht University en het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen wordt de postacademische cursus Deskundige in Strafzaken aangeboden.

Psychologie continueert de praktijkleergang Coaching met samenwerkingspartner Kwatee coaching

& training. Met RINO Zuid verzorgt Psychologie de postacademische cursus Advanced e-mental health voor psychologen die een postmaster-beroepsopleiding tot gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut of klinisch psycholoog hebben afgerond of daarin vergevorderd zijn. Via Kies op Maat is met hbo-instellingen samengewerkt en is het schakelprogramma voortgezet voor instroom van masterstudenten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Met het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) is overleg gevoerd over overname van het individuele traject van studenten die de Basisaantekening Psychodiagnostiek na hun studie alsnog willen behalen. Daarbij gaat het erom, dat namens het NIP beoordeeld wordt wat een student nog nodig heeft om genoemde

40 Samenwerking

Basisaantekening te behalen. Deze activiteit start begin 2017. Onderwijswetenschappen werkt vruchtbaar samen met de vijf academische pabo’s. Studenten volgen parallel aan hun hbo-bachelor het schakelprogramma van de masteropleiding Onderwijswetenschappen. Na afronding van de academische pabo hebben zij direct toegang tot de masteropleiding. Naast studenten van reguliere pabo’s wordt dit programma ook gevolgd door leerkrachten van scholen voor primair onderwijs die aangesloten zijn bij de academische pabo’s. Inrichting van een zesde academische pabo wordt in 2016 voorbereid.

In document Jaarverslag 2016 Open Universiteit (pagina 34-41)