• No results found

Wetenschappelijke Adviesraad (WAR)

Divosa vraagt wetenschappers om periodiek mee te denken over de ontwikkeling van de kennis-agenda. Daarvoor wordt een ‘Wetenschappelijke Adviesraad’ (WAR) opgericht. Deze adviseert het bestuur, maar vooral het ‘slimme clubje’ bijvoorbeeld viermaal per jaar over de ontwikkeling van de kennisagenda en de te volgen strategie.

Kennisinstellingen

Divosa wil haar contacten met het Kennisplatform Werk en Inkomen benutten om een activerende kennisagenda te formuleren. De betrokkenheid van het ministerie van SZW als ‘systeem verant-woordelijke’ is daarbij van groot gewicht.

VNG en Movisie willen we nauw samenwerken om kennis te bundelen en inspanningen af te stemmen. Zo kunnen we sneller leren en verbeteringen realiseren. Het maakt het ook mogelijk om te leren van elkaars ervaring in het ontsluiten en aanbieden van kennis. Er zijn inmiddels goede contacten met vakgroepen van hogescholen en universiteiten. Die willen we productief maken voor onze kennisagenda. We bevorderen dat vragen die bij gemeenten leven actief worden aangereikt aan onderzoekers en willen samen met hen op zoek naar middelen voor meerjarig onderzoek.

11.3 Opleidingen

Beroepsonderwijs

Wat wij willen, staat helaas haaks op de algemene beweging in het hbo, waar wordt gestreefd naar een reductie van het aantal specialistische opleidingen. Daarom moeten voor ons belangrijke specialisaties aansluiten op bestaande opleidingen. Bij de Hanzehogeschool Groningen is inmiddels een minor voor het vak klantmanager van start gegaan. Wij willen die helpen vormgeven.

Divosa heeft het voornemen om ook de samenwerking met de hbo-raad te zoeken. Contact tussen brancheorganisaties is een beproefd recept om de afstand tussen opleiding en beroepspraktijk te verkleinen. Een tweede slag om de brug van opleiding naar beroepspraktijk te verkorten is het ontwikkelen van goede stage- en afstudeerplaatsen voor studenten van de diverse relevante opleidingen (hrm, sjd, mwd en tp). Divosa wil daartoe haar leden motiveren.

In de zorgsector zijn er zogenaamde coördinatiepunten tot stand gekomen die fungeren als een schakel tussen opleidingen en zorginstellingen waar aanbod en vraag naar stages en werkbezoeken

Stad en land reisde staatssecretaris Klijnsma in 2014 af om het belang van de Participatiewet te benadrukken. Ze bezocht bedrijven en instellingen die er werk van maken om mensen met een arbeidsbeperking aan de slag te helpen. Zoals hier bij Albert Heijn in Houten. Vanaf 1 januari 2015 hebben gemeenten,

bijeenkomen. Divosa wil het initiatief nemen tot regionale bijeenkomsten voor haar leden en de hbo-opleidingen te organiseren als aanzet tot regionale samenwerking en om de mogelijkheden voor dergelijke coördinatiepunten te verkennen.

Wederzijds

Kennisuitwisseling is altijd tweezijdig. Het is voor hbo en gemeenten belangrijk dat docenten grondig worden ingewijd in de ontwikkelingen in het werkveld. Zo kunnen ze het curriculum up-to-date houden, relevante, bewezen kennis operationaliseren en een actueel beroepsprofiel opstellen dat werkt in de praktijk.

De sociale diensten kunnen daarnaast profiteren van de kennis en expertise van docenten en studenten en daarmee indirect het kennispeil van hun medewerkers verhogen. Fontys Hogescholen en de Hanzehogeschool Groningen zijn al via onderzoek en innovatieprojecten duurzame relaties aangegaan met gemeentelijke sociale diensten en publieke re-integratie bedrijven.

Bij een recente ontmoeting van de voorzitter van Divosa met docenten op de SJD-dag – ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de opleiding – bleek de behoefte aan intensievere contacten wederzijds te zijn.

Nascholing

Wij willen op verschillende manieren vakmensen helpen om hun vakkennis op peil te houden. Te denken valt aan de volgende zaken:

> Leerkringen

Aan de hand van de werkwijzers, de monitor en de benchmark wil Divosa kennis- en leerkringen ontwikkelen die gericht zijn op effectiviteit.

> E-portfolio

We willen VakwerkSZ een impuls geven door het E-portfolio voor klantmanagers uit te bouwen en kennisuitwisseling tussen klantmanagers te stimuleren in een online community.

> Webleren

Wij willen, gebruikmakend van een door anderen ontwikkelde ‘backbone’, een programma Webleren verder ontwikkelen. Te denken valt aan een online Divosa-academie waar geïnteresseerden zich kunnen inschrijven voor cursussen en opleidingen van externe partijen. We overwegen de oprichting van een aparte rechtspersoon hiervoor.

> Werkleerbijeenkomsten

De Beroepsvereniging voor Klantmanagers en het lectoraat Arbeidsparticipatie organiseren vanaf het najaar 2014 in het noorden van het land vijf werkleerbijeenkomsten voor klantmanagers en studenten, bestaande uit een inleidend college door experts gevolgd door een discussie en kennis-uitwisseling. Na de pilotfase kan dit ook elders in het land georganiseerd worden.

Divosa wil bij deze plannen andere brancheorganisaties en opleiders nauw betrekken.

Scholingcredits

Bij professionals in de zorg is het heel normaal dat ze verplicht zijn jaarlijks bijscholing te volgen, waarvoor ze ‘credits’ krijgen. Alleen als ze voldoende credits hebben, mogen ze hun beroep uitoefenen. We willen de vrijblijvendheid verminderen. We gaan onderzoeken wat daarvoor de beste aanpak is.

Gaan gemeenten daarover zelf afspraken maken via hun HRM-cyclus? Kan het collectief georganiseerd worden? Of door de BvK?

Keurmerk

Wij willen samen met Cedris en SBCM contacten leggen met opleidingsinstituten als Bestuursacademie Nederland, NCOI en LOI, om de programma’s voor een leven lang leren uit te werken.

Er is veel aanbod en wij denken dat we onze leden kunnen adviseren welke opleidingen krachtig bijdragen aan het gewenste professionele profiel. Dat vermindert de keuzestress bij gemeenten en het biedt een meerwaarde voor de aanbieders van opleidingen.

12