• No results found

Wet en regelgeving met betrekking tot investeerders

Voerprijs per ton in 2011 (USD)

8. Wetgeving en cultuur

8.2 Wet en regelgeving met betrekking tot investeerders

In deze paragraaf worden verschillende manieren van handel drijven in de GCC

besproken. Daarnaast worden kort verschillende regels benoemd en andere belangrijke zaken om rekening mee te houden om goed te kunnen ondernemen in de GCC landen.

8.2.1 Ondernemen behulp van tussenpersonen

Een veel gebruikte manier om te ondernemen in een onbekende markt is door in contact te komen met tussenpersonen. In dit geval levert een (Nederlands) bedrijf niet direct aan zijn afnemer, maar doet dit met behulp van een distributeur of een importeur. Ook zijn er bedrijven die gebruik maken van een agent. Het is belangrijk om drie

verschillende manieren om te ondernemen in het buitenland te omschrijven. Het ondernemen met behulp van een handelsagent, een distributeur of zelfstandig komen het meest voor. (Bron: Exportmanagement, Hans Veldman, p. 205-209)

(Handels)agent

Er wordt vaak contact gezocht met een agent wanneer een bedrijf zich niet in het buitenland wil vestigen, maar wanneer het bedrijf commerciële goederen naar het buitenland wil exporteren. Een agent is een onafhankelijke ondernemer die

overeenkomsten vastlegt tussen het bedrijf en derde partijen.

De agent heeft recht op provisie voor alle door hem tot stand gekomen overeenkomsten tijdens de duur van de handelsagenthuurovereenkomst, ook als een derde partij de overeenkomst niet nakomt. Een bedrijf kan echter een bepaling in de overeenkomst opnemen, waarbij dit uitgesloten wordt. Dit is dringend aan te raden in onbekende markten.

Ook moet rekening gehouden worden met exclusiviteit. Dit heeft te maken met het gebied waarin de overeenkomsten tot stand komen. Ook hierin kan een bepaling

worden opgenomen, door enkele overeenkomsten met tussenkomst van een agent af te sluiten en andere overeenkomsten zelf te bepalen, zodat hier geen provisie over hoeft worden betaald.

Het is ook mogelijk om aan de handelsagent een bepaalde klantenkring toe te wijzen. De beëindiging van de handelsagenthuurovereenkomst eindigt door tijdsverloop (bij een overeenkomst die voor bepaalde tijd is aangegaan) of door opzegging (bij een overeenkomst voor onbepaalde tijd)

Beëindiging van een dergelijke overeenkomst heeft gevolgen die goed moeten worden vastgelegd. Wanneer een bedrijf na de overeenkomst nog voordelen heeft van het contract, heeft de agent recht op een zogenaamde goodwillvergoeding.

Daarnaast kan de ondernemer de handelsagent verbieden om concurrerende activiteiten te ondernemen. De wettelijke regels staan beschreven in het Burgerlijk Wetboek 7:428 – 445.

Distributeur

Een distributeur of importeur handelt in tegenstelling tot een agent voor eigen rekening en risico. Er bestaan geen aparte regels voor een overeenkomst met een distributeur, aangezien de relatie tussen een bedrijf en distributeur wordt gezien als een relatie tussen koper en verkoper. Toch zijn er in de jurisprudentie enkele bepalingen toegekend aan deze relatie. Deze worden in de overeenkomst vastgelegd.

Wanneer een overeenkomst is beëindigd, moeten in de overeenkomst vastgelegde opdrachten en afspraken worden nagekomen. Daarnaast worden regels vastgelegd over het terugnemen van gedateerde voorraden. Het is belangrijk om hier belangrijke

afspraken over te maken, omdat de regels vaak niet duidelijk zijn. Ook de duur van de opzegtermijn en een eventuele goodwillvergoeding worden meestal vastgelegd in de overeenkomst.

Zelfstandig

Ook zijn er bedrijven die zelfstandig in het buitenland ondernemen. Het voordeel is dat men niet afhankelijk is van een derde persoon. Bovendien bespaart een bedrijf op deze manier geld, doordat het geen geld hoeft te betalen aan een tussenpersoon.

Er kleven echter ook nadelen aan het zelfstandig ondernemen in het buitenland. Bedrijven in het buitenland kunnen bijvoorbeeld enorm wantrouwig reageren op een bedrijf die zij niet kennen en hierdoor kunnen handelsrelaties vast lopen. Bovendien moeten binnen een bedrijf in Nederland mensen werken die bij voorkeur de taal spreken. Het is zelfs noodzakelijk om de cultuur goed te begrijpen.

Vaak is deze manier van ondernemen vooral geschikt voor grote bedrijven in Nederland die al commerciële ervaring hebben in het betreffende gebied. In de praktijk is het namelijk erg moeilijk om als Nederlands bedrijf zelfstandig in dit gebied te beginnen.

8.2.2 De moeilijkheidsgraad voor buitenlandse ondernemers in de GCC

Alle geselecteerde landen scoren zeer goed op het belastingcriterium. Dit komt doordat er in veel van deze landen geen inkomstenbelasting geheven wordt. (Bron: Mohammed Al-Fraih, BAFI) Dit zorgt voor ondernemers zelf en voor investeerders voor grote voordelen.

Het verkrijgen van een krediet is in deze landen echter moeilijker. Dit heeft te maken met het feit dat islamitische regels voorschrijven dat er geen rente mag worden geheven over geld dat geleend wordt, waardoor een lening krijgen erg moeilijk is. (Bron: Jan van den Brink, JPE) Deze problemen zorgen voor bedrijven uit andere echter alleen voor problemen wanneer rekeningen niet meer kunnen worden betaald.

Het handhaven van contracten zorgt echter voor grotere problemen bij investeerders. De contracten zijn veelal in het Arabisch, hebben vaak ondoorzichtige regels en vaak wordt er door instanties creatief omgegaan met deze regels. Als buitenlandse

investeerder is dus een zekere basiskennis vereist van de lokale cultuur, gewoontes en wetgeving om een waterdicht overeenkomst te sluiten (Bron: RvO, Internationaal Ondernemen)

Per land zijn er ook enorme verschillen. Het opstarten van een onderneming is in Koeweit bijvoorbeeld erg moeilijk, terwijl Oman hier juist erg goed op scoort. Het handhaven van contracten wordt in de UAE juist erg goed gedaan, terwijl de overige landen hier matig op scoren. Bovendien scoort de UAE opvallend goed in het

beschermen van investeerders. Het land moedigt investeerders al jaren aan om te investeren. (Bron: Doing Business, Rankinglist, 2017)