• No results found

DEEL 1: SURVEY ONDER DE BEROEPSBEVOLKING

9. Maatregelen

11.1 Werven van ICT-professionals

Aan de managers is gevraagd of het voor hun organisatie moeilijk is om aan goede ICT-professionals te komen. Tabel 11.1 geeft een samenvatting van de gegeven antwoorden.

Tabel 11.1. Vinden van ICT-professionals met juiste ICT-competenties

Alle

sectoren Creatieve Industrie HTSM Logistiek Overheid Zorg Bouw Niet moeilijk 46% 32% 33% 43% 75% 57% 29%

Veel mensen beschikbaar 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100%

Moeilijk 43% 63% 56% 43% 25% 43% 29%

Juiste mensen schaars 33% 40% 75% - - 33% -

Combinatie van competenties 28% 20% 25% 67% - 33% -

Breed ICT-arsenaal 17% 20% - 33% 50% - -

Kwaliteit moeilijk te schatten 11% - - - 50% - 100%

Concurrentie met betere

voorwaarden 11% 20% - - - 33% -

Weet niet* 11% - 11% 14% 42%

*Al lang geen mensen meer geworven

Van de managers geeft 46% aan dat het niet moeilijk is om ICT-professionals te vinden. Dit heeft vooral te maken met de huidige economische omstandigheden (een argument dat ook bij het vinden van niet ICT-professionals werd gegeven). Zo is het bijvoorbeeld ook zo dat 11% van de managers aan geeft al lang niemand meer te hebben aangenomen en dus geen zicht te hebben op hoe moeilijk het momenteel is een geschikte ICT-professional te vinden. In de overheidssector lijkt het vinden van geschikte kandidaten de minste problemen op te leveren.

“Ik  denk  dat  het  überhaupt  niet  moeilijk  is om een ICT-professional te vinden. Laten we wel zijn, je bent al bijna bang om een vacature in de krant te zetten als werkgever tegenwoordig. Je haalt je een bak werk op de hals en voor je het weet heb je de discriminatie commissie op je nek zitten met gezeur. Door de hoeveelheid aanbiedingen begint het lastig te worden.

Omgekeerde  wereld  eigenlijk.” (O4)

“Op  het  moment  is  er  genoeg  geschikt  ICT-personeel wat er rond loopt. Je kunt een aardige selectie  maken.” (O7)

“We  hebben  er  zelf  een  beetje  last  van  dat wij de afgelopen 1,5 jaar eigenlijk geen vacature uit hebben kunnen doen. Ik weet nog wel, toen ik er nog wel een vacature uit kon doen, dat ik in deze specifieke tak nog wel verrast was hoeveel reacties ik kreeg. Waaronder ook mensen met de aanwezige competenties.”  (L6)

108 Enigszins tegenstrijdig is dat de 43% van de managers die aangeven dat het wel moeilijk is om ICT- professionals te vinden, in de meeste gevallen zeggen dat deze mensen gewoon schaars zijn (33%):

“In  de  regio  zeer  schaars.  Ontzettend  veel ICT achtige bedrijven, zoals Philips en ASML, vissen uit dezelfde vijver. Technici elders in het land moeten verhuizen naar deze regio, wat betekent dat  wij  de  portemonnee  moeten  trekken  om  ze  te  verleiden.”  (H2)

“Ja,  dat  wel  ja.  De  reden  is  dat  het  specialisten  zijn,  die  zijn  moeilijker  te  vinden  …  Een  hele   hoop mensen die bij ons zijn ingestroomd zijn komen direct vanuit de opleiding. Dat is bij ICT helemaal het geval eigenlijk ... Als we opzoek zijn, dan kost het wel veel moeite om de juiste mensen te vinden omdat het werk iets specialistischer is. De mensen liggen gewoon niet voor het oprapen. Soms heb je wel de juiste kandidaten die dan weer niet in het bedrijf passen. Wat  dat  betreft  is  dat  heel  moeilijk.”  (C4)

“Ja.  Eigenlijk  wel.  En  dat  heeft  er  meer mee te maken dat ze van een bepaald kaliber moeten zijn. We hebben veel hele jonge ICT-professionals, en dan heb ik het over mensen onder de 30 jaar  …  Die  komen  redelijk  vers  van  school  af  en  zijn  nog  kneedbaar.” (C5)

“Het  is  gewoon  lastig  om  gekwalificeerde professionals binnen te halen. Mensen kunnen zich wel voordoen als professional, maar dat betekent nog niet dat je de kennis en ervaring hebt van een professional. Van een professional verwacht je iets meer dan van een starter. Dus kijk je kritischer naar  de  bagage  die  iemand  met  zich  meebrengt.” (H7)

“Ik  moet  zeggen  dat  de  afgelopen  jaren  door  de  crisis  dat  een  stuk  makkelijker  is  geworden   omdat er toch veel meer mensen beschikbaar zijn gekomen. Maar je ziet wel dat in Nederland op echt ICT-professionals druk komt. IT wordt steeds belangrijker in de Nederlandse economie als onderdeel van het primaire proces, dus dat betekent dat die vaardigheden daar dan ook gewoon  aanwezig  moeten  zijn.”  (B4)

De tweede meest genoemde reden die genoemd wordt is dat de combinatie van werkzaamheden het werk specifiek maakt waardoor het vinden van de juiste ICT-professional lastig is. Deze reden wordt relatief veel gegeven door managers in de logistieke sector.

“Ja,  omdat  we  hele  specifieke  dingen  hebben  die  ze  moeten  weten. Juist dat ontbreekt vaak. Die  dingen  zijn  vaak  gerelateerd  aan  onze  bedrijfstak.”  (L3)

Ook wordt genoemd dat ICT-professionals veel verschillende competenties nodig hebben: “Nou,  omdat  die  mensen  al  een  hele  degelijke  vooropleiding  moeten  hebben  gehad.  

Daarnaast moeten ze zijn opgeleid bij een luchtvaartmaatschappij of spoorwegmaatschappij in de ICT, in die specifieke ICT wereld. Die opleiding die duurt natuurlijk 2,5 tot 3 jaar. Dan moeten ze nog traineeships doen. Daar komt nog eens 5 jaar bij. En dan ga je pas aan ze verdienen. Dus dat is niet zo simpel. We hebben ook ooit geprobeerd om de hele opleiding te doen  in  huis,  maar  dat  kost  klauwen  met  geld.  En  dan  moet  je  ze  nog  bij  je  zien  te  houden.” (C1)

Een minder genoemde reden is dat het moeilijk is de kwaliteit van een ICT-professional in te schatten:

“Vind  ik  wel.  Omdat  ik,  eerlijk  gezegd,  daar  volledig  moet  afgaan  op  externe  kennis.  Mensen   die dan zeggen hij is heel goed en hij heeft verstand van zaken. Of die dan problemen kan oplossen of netwerken kan  onderhouden  is  dan  niet  altijd  duidelijk.” (B1)

109 Ten slotte wordt nog genoemd dat de concurrent betere voorwaarden heeft:

“De  markt  is  gewoon  slecht.  We  bieden  te  weinig  aan  en  de  salarissen  zijn  lager.  Wij  zijn  toch   wel een specialistische dienst: het innen en heffen van belastingen. Dus dat moet je ook maar leuk vinden. En de arbeidsvoorwaarden; wij betalen bijvoorbeeld geen reiskosten. Dus dat zijn dan  toch  net  de  secundaire  voorwaarden.”  (O6)

“Ik  ervaar  het  als  een  probleem  dat  ik  niet  de  juiste  ICT-professionals op de juiste plek kan krijgen. Dat heeft er onder andere mee te maken dat we qua salaris niet helemaal mee kunnen, markt conform. Dat wil zeggen dat we er niet te veel geld aan uit mogen geven, maar toch de lat wel vrij hoog willen leggen om capabele mensen in huis te hebben. En ja, dat vind  ik  wel  een  probleem.” (O8)