• No results found

Product Portefeuillehouder Team

Bedrijvigheid T.P.T.H. Geldens Sociaal en economisch beleid

Onderwijs M.H. Theus Sociaal en economisch beleid

Bedrijvigheid

Toekomstvisie

Als gemeente bevorderen we een evenwichtige sociaaleconomische ontwikkeling. Daarbij richten we ons op het behouden en stimuleren van werkgelegenheid en op het verbeteren van het vestigingsklimaat voor bedrijven.

We blijven werken aan het verbeteren van het vestigings- en ondernemersklimaat, zodat bedrijven succesvol kunnen zijn en optimaal kunnen profiteren van onze gunstige ligging in de Brainport-regio.

Dit dragen wij uit in onze communicatie met het bedrijfsleven. De verwevenheid van gemeente en bedrijfsleven met Brainport willen wij versterken rondom de drie sporen Leisure, aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt en de lokale maakindustrie als onderdeel van de regionale industrie. Het is ons doel om de vrijetijdssector in Valkenswaard te ontwikkelen tot dé proeftuin voor slimme technologie uit de Brainport-regio in het gebied Groote Heide-Dommelland. Ook de Leisure-zone en de kwaliteitsimpuls in het centrum versterken de vrijetijdssector in Valkenswaard. Die Valkenswaardse vrijetijdssector moet uitgroeien tot krachtige motor voor de economie en zorgen voor indirecte werkgelegenheid in andere sectoren, zoals in de detailhandel.

Kaderstellende nota’s

Economisch Beleid 2017-2020 (2016)

Standplaatsenbeleid (2019 - (nog in 2019 vast te stellen)) Beleidsregels terrassen (2017)

Beeldkwaliteitplan centrum (2017)

Gebiedsontwikkeling Visie Valkenswaard, Natuurlijk Avonturen Landschap (2017) Masterplan Centrum (2014)

Horecavisie (2019 - (nog in 2019 vast te stellen)) Detailhandelsvisie A2 gemeenten (2015)

Regionale Detailhandelsvisie (2015)

Wat willen we bereiken?

Een compact, aantrekkelijk en onderscheidend winkelcentrum waarmee de winkelleegstand wordt verminderd naar het landelijk gemiddelde.

Een afbakening van het kernwinkelgebied met een actieve rol van de gemeente om te komen tot een sterk economisch profiel.

Ontwikkeling van het bedrijventerrein om een kwaliteitsverbetering, verduurzaming en goede aanhaking op de Brainportagenda te realiseren.

Het versterken van de triple-helix samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen.

Wat zouden we ervoor doen? Wat hebben we ervoor gedaan?

Compact centrum Er is op diverse manieren gewerkt aan een compact kernwinkelgebied. Hoewel de mogelijkheden als gevolg van coronamaatregelen ervoor waren beperkt, is met diverse winkeliers en vastgoedeigenaren gesproken over verplaatsing en transformatie. Dit heeft op diverse locaties tot succes geleid. Zo worden aan de Eindhovenseweg ten noorden van de Corridor diverse winkelpanden getransformeerd naar woningen.

De plannen voor het centrum hebben ertoe geleid dat Intertoys ervoor gekozen heeft om terug te keren in het compacte kernwinkelgebied.

Er zijn ook subsidies voor transformatie en verplaatsing verleend (zie ook onder Masterplan Centrum). Daarnaast is gestart met de voorbereiding van de inzet van ruimtelijk instrumentarium (bestemmingsplanprocedure).

Wat zouden we ervoor doen? Wat hebben we ervoor gedaan?

Centrummanagement Er vindt structureel overleg plaats met Centrummanagement.

Onder andere over de uitvoering van het jaarplan van het Centrummanagement, ter verbetering van het

ondernemersklimaat. Daarnaast participeert de gemeente in o.a. hun werkgroep leegstand & branchering.

Verder is er structurele afstemming tussen gemeente, Centrummanagement en Valkenswaard Marketing over de ontwikkeling van het centrum.

Horeca De horecavisie 2020-2024 is in maart 2020 door de raad vastgesteld. Vervolgens is de horeca zwaar getroffen door de coronamaatregelen. Vandaar dat er in 2020 vooral aandacht hiervoor is geweest, zodat in de periode dat de horeca open mocht dit ook op verantwoorde wijze kon. Daar waar mogelijk is in die periode ook extra terrasruimte beschikbaar gesteld.

Camerabeveiliging Schaapsloop Door de Coöperatie Bedrijvenparken Valkenswaard U.A. is in samenwerking met de gemeente collectieve camerabeveiliging gerealiseerd.

Brainport Nationale Actieagenda Door de economische gevolgen van corona is er in de samenwerking met Brainport Development het afgelopen jaar vooral ingezet op het anticiperen op een economische crisis.

Bijvoorbeeld door in samenwerking met de MRE een Regionale Herstelaanpak te lanceren.

Prestatie-indicatoren

Omschrijving Bron Realisatie

2019

Doelstelling 2020

Realisatie 2020 Verplichte indicatoren

Functiemenging (%) Waarstaatjegemeente 47,7%

(2018)

> 47,7 Cijfers over 2020 zijn nog niet bekend Bruto gemeentelijk

product (verhouding tussen verwacht en gemeten product)

Waarstaatjegemeente 22,5 (2013)* Deze indicator is niet meer beschikbaar.

22,5 (2013)*

Omschrijving Bron Realisatie 2019

Doelstelling 2020

Realisatie 2020 Vestigingen van

bedrijven per 1000 inwoners in de leeftijd van 15 t/m 64 jaar

Waarstaatjegemeente 156,8 Nederland 145,9 7,47 % boven het landelijk niveau.

(2018)

10% boven landelijk niveau

Geen recente cijfers bekend, de leeftijds-categorie is veranderd in 15-74.

* Geen recente cijfers bekend. De verplichte prestatie-indicator is inmiddels geschrapt.

Onderwijs

Toekomstvisie

Wij stellen jeugdigen, jongeren en volwassen in staat om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op het zo zelfstandig mogelijk functioneren in de samenleving. Waar nodig bieden wij ondersteuning, bijvoorbeeld bij het leren invulling te geven aan de eigen verantwoordelijkheid. Het behalen van een startkwalificatie is hierbij belangrijk. Ook willen we zorgdragen voor adequate huisvesting voor de scholen.

In de Toekomstvisie is opgenomen dat Valkenswaard jongere generaties aan zich wil (blijven) binden.

Een adequaat aanbod aan basisonderwijs en voortgezet onderwijs hoort daarbij. Net als het beroepsonderwijs op korte afstand in Eindhoven, waarmee het onderwijsaanbod in Valkenswaard samenwerkt.

Kaderstellende nota’s

Beleidsplan Voor- en Vroegschoolse Educatie 2020 Lokaal Educatieve Agenda 2019-2020

Gemeentelijke huisvestingsverordening 2019 Regionaal Educatief Plan 2018-2022

Valkenswaard heeft vastgoed voor elkaar! (2012) Gemeentelijke verordening Leerlingenvervoer 2014 Integraal Huisvestingsplan (2018)

Wat willen we bereiken?

Het integraal inzetten van onderwijshuisvesting in samenwerking met schoolbesturen, kindpartners, zorgpartners en wijkbewoners

Een doorgaande ontwikkellijn van 0-18 jaar, waarbij een vloeiende aansluiting is tussen voorschool en vroegschool en basisschool en voortgezet onderwijs

Meer kinderen hebben de mogelijkheid zich naar hun competenties te ontwikkelen en zijn hier trots op

Het voorkomen, vroegtijdig opsporen en aanpakken van taal- en onderwijsachterstanden bij kinderen maar ook bij volwassenen

Wat zouden we ervoor doen? Wat hebben we ervoor gedaan?

Voortzetting LEA Hoewel er in 2020 zoveel mogelijk aandacht is geweest voor de speerpunten uit de LEA, lag de focus vanuit onderwijs en kinderopvang het grootste deel van 2020 op de organisatie van thuisonderwijs, noodopvang en het beperken van achterstanden. Concrete zaken uit de LEA die zijn opgepakt in 2020:

Preventiekalender geactualiseerd en verspreid Preventieprojecten weerbaarheid uitgevoerd in PO (9 scholen) en VO (alle leerjaren)

VVE monitor uitgezet, ingevuld, geanalyseerd en besproken met bestuurders

Voor- en Vroegschoolse Educatie doorontwikkelen

Het VVE beleid is opnieuw geactualiseerd. Hierin is de verplichting tot het bieden van 16u VVE per week (i.p.v.

voorheen 10u) in de kinderopvang verwerkt. Dit is in 2020 ook door alle VVE opvangorganisaties geïmplementeerd.

Daarnaast zijn VVE medewerkers van de kinderopvangorganisaties VVE geschoold zodat de inhoudelijke en pedagogische kwaliteit verbeterd is.

Samenwerking kinderopvang- onderwijs-jeugdhulp

In 2020 hebben we drie bijeenkomsten georganiseerd tussen uitvoerders en coördinatoren uit kinderopvang, onderwijs, leerplicht en jeugdhulp. Eén bijeenkomst (eind maart 2020) is geannuleerd vanwege de coronamaatregelen. Vanwege het grote aantal aanwezigen

Wat zouden we ervoor doen? Wat hebben we ervoor gedaan?

zijn de bijeenkomsten van A2-niveau naar lokaal niveau gegaan om de slagvaardigheid te verbeteren.

Op thema’s wordt nog wel in A2-verband afgestemd.

Het gevoel van eigenaarschap is vergroot en dit zorgt voor betere borging en implementatie van de samenwerkingsafspraken.

Er is een gezamenlijke visie op samenwerking opgesteld met daarin zes thema’s waarop intensiever samengewerkt gaat worden. Ook is er een begin gemaakt met wijkgericht werken, waarbij organisaties elkaar op wijkniveau treffen en de thema’s oppakken.

Uitvoering geven aan het Integraal HuisvestingsPlan

De haalbaarheidsonderzoeken zijn opgestart en er zijn diverse (voorbereidende) gesprekken gevoerd, maar de onderzoeken zijn niet afgerond in 2020. Dit in verband met het wegvallen van de projectleider IHP/onderwijshuisvesting. Daarnaast zijn we actief aan de slag gegaan met het scheppen van voorwaarden (o.a. op het gebied van huisvesting) voor het behoud van de school in Borkel & Schaft.

Aandacht voor technisch onderwijs Scholengemeenschap Were Di heeft samen met andere scholen een plan ontwikkeld om techniekonderwijs verder te ontwikkelen samen met het bedrijfsleven. De gemeente ondersteunt hierin en Were Di is kartrekker, maar de invulling en uitvoering zijn vanwege corona helaas vertraagd. Zowel het samenwerken in de planvorming tussen onderwijs en bedrijfsleven als het ontmoeten van de echte praktijk in de stages van leerlingen in bedrijven ligt nagenoeg stil.

De ambitie is er echter nog steeds, zowel bij het bedrijfsleven als in het onderwijs.

Prestatie-indicatoren

Omschrijving Bron Realisatie

2019

Wat heeft het gekost?

Realisatie programma

Bedragen * € 1.000,-

Werken

Jaar-rekening 2019

Primitieve begroting

2020

Begroting na wijziging

2020

Jaar-rekening

2020

Verschil jaarrekening

t.o.v.

begroting na wijziging

Lasten

Bedrijvigheid 855 1.088 1.421 997 424 Onderwijs 2.950 3.250 3.511 2.765 746

Totaal lasten 3.806 4.339 4.932 3.761 1.171

Baten

Bedrijvigheid 29 24 24 26 2 Onderwijs 168 258 388 158 -229

Totaal baten 197 281 411 184 -227 - - 1 3 Saldo van baten en lasten -3.610 -4.057 -4.521 -3.577 944 Toevoeging aan reserves 379 - - 333 -333 Onttrekking aan reserves 517 275 654 477 -177 Resultaat -3.471 -3.782 -3.867 -3.434 433 Voor een overzicht van de mutaties op de reserves wordt verwezen naar bijlage 4

Toelichting op realisatie programma 2 Werken

Afwijkingen

De belangrijkste financiële afwijkingen in de realisatie van het programma inclusief de mutaties van de reserves worden hierna toegelicht. De kleine verschillen zijn niet nader uitgewerkt.

De nadelen zijn weergeven in het rood. In de laatste kolom is aangegeven of het een incidentele (I) of structurele (S) afwijking betreft.

Analyse afwijkingen t.b.v. bestuurlijke verantwoording en rechtmatigheid

bedragen x € 1.000

Werken

Omschrijving Lasten Baten Storting Onttrekking Saldo S/I

Bedrijvigheid

Bijdrage Metropoolregio Eindhoven

Op het budget van de bijdrage Metropoolregio ontstaat een voordeel van € 88.000. Dit voordeel wordt veroorzaakt doordat de procesgelden duurzaamheid en regionale energiestrategie ter waarde van €88.000 in de begroting 2020 zijn opgenomen onder “Bijdrage Metropoolregio Eindhoven” en niet onder Milieubeleidsuitgangspunten (programma 1), waarvoor deze gelden voor zijn bedoeld. De gemaakte kosten van €70.000 zijn echter wel geboekt op de post Milieubeleidsuitgangspunten (programma 1).

De kosten zijn dus gemaakt bij programma 1, terwijl het budget bij programma 2 is geraamd.

88 88 I

Overheveling compact kernwinkelgebied

Er is een restant van het budget over. Dit betreft een incidenteel budget. Het zijn middelen ter stimulering van een compact kenrwinkelgebied voor Masterplan centrum waar subsidie op aangevraagd kan worden. Voorgesteld wordt om deze middelen over te hevelen naar 2021.

202 -202 0 I

Overheveling gevelverbeteringsfonds

Er is een restant van het budget over. Dit betreft een incidenteel budget. Het zijn middelen in een fonds voor Masterplan centrum waar subsidie op aangevraagd kan worden ten behoeve van gevelverbetering. Voorgesteld wordt om deze middelen over te hevelen naar 2021.

131 -131 0 I leerlingenvervoer. Dit levert een nadeel op van € 65.000 op de opbrengsten. De kosten van leerlingenvervoer vallen lager uit dan begroot. Op de kosten wordt een voordeel van

€ 121.000 gerealiseerd. Een deel van de verklaring voor het lager uitvallen van de kosten zit in het efficiënter indelen van de ritten. Daarnaast is de lockdown van voorjaar 2020 en de laatste weken van 2020 een belangrijke factor.

Gedurende deze periode heeft de vervoerder een compensatie gekregen ter hoogte van 80% van de normaal gereden ritten.

121 -65 56 I

Onderwijsachterstandenbeleid

De gemeente ontvangt elk jaar geoormerkte middelen voor onderwijs achterstandenbeleid. In 2020 zijn deze middelen niet geheel uitgegeven. Deze middelen mogen doorgeschoven worden naar volgend jaar. Een belangrijke oorzaak van het voordeel is de coronacrisis. Hierdoor zijn een aantal trajecten zoals scholing van medewerkers in de kinderopvang en NT2 aanbod op scholen niet aangeboden en tot nader orde uitgesteld.

219 -166 53 I

Vaste lasten huisvestingsvoorzieningen onderwijs Voordeel op de vaste lasten van huisvestingsvoorzieningen onderwijs van € 97.000. Een nadere toelichting op de afwijking op de vaste lasten (brandverzekering en onroerendzaakbelasting) worden op concernniveau toegelicht. Zie toelichting financiële realisatie programma 5.

97 97 I

Loonkosten leerplichtwet

Er is een voordeel op de loonkosten leerplichtwet van € 31.000.

In 2019 is een leerplichtambtenaar vertrokken. De leerplichtambtenaar die in haar plaats kwam werkte minder uren. Dat verklaart het verschil. Een nadere toelichting over de verantwoording van de totale loon- en inhuurkosten is opgenomen aan het einde bij programma 5.

31 31 I

Lokaal educatieve agenda

Er zijn minder subsidies verstrekt voor Lokaal educatieve agenda. Dit levert een voordeel op van € 26.000. SG Were Di ontving een subsidie van € 20.000,- voor het project Opeduca. Vanwege corona is in 2020 aan het project nauwelijks uitvoering gegeven. Halverwege 2020 is het project hervat en is geconcludeerd datgene wat nog gedaan moest worden vanuit hun eigen middelen van Were Di kon worden gefinancierd. In overleg met SG Were Di is besloten het volledige subsidiebedrag voor 2020 terug te storten.

Ook is bij de vaststelling 2019 een deel van de subsidie 2019 terug gevorderd van Were Di.

20

6 20

6 S I

Overheveling IHP Onderwijs/Onttrekking reserve vastgoed

In de begroting 2020 is opgenomen dat de budgetten voor het integraal huisvestingsplan gedekt worden uit de reserve vastgoed. Echter deze budgetten zijn in 2020 nog niet geheel ingezet. Het voorstel is om de budgetten over te hevelen naar 2021.

177 -177 0 I

Afwijking kapitaallasten

Door vertraging of uitstel van investeringen zijn de kapitaallasten lager dan begroot. Dit voordeel wordt gecompenseerd door lagere doorbelaste kapitaallasten in programma 5.

53 53 I

Overig

Overige verschillen die gezien de omvang niet nader verklaard worden.

23 2 25 I

Totaal afwijkingen Onderwijs 747 -229 0 -177 341

Totaal 1.171 -227 -333 -177 434

In document Jaarverslag & Jaarrekening 2020 (pagina 33-43)