• No results found

Vrije tijd

In document Jaarverslag & Jaarrekening 2020 (pagina 43-53)

Product Portefeuillehouder Team

Cultuur M.H. Theus Sociaal en economisch beleid

Sport T.P.T.H. Geldens Sociaal en economisch beleid

Recreatie C. Marchal Sociaal en economisch beleid

Cultuur

Toekomstvisie

Het voorzieningenniveau in Valkenswaard is in 2030 een reden om er te blijven wonen. Vooral het winkelaanbod en de culturele voorzieningen worden in dit kader genoemd. Ook de komende periode zullen we ons dus inspannen om het culturele leven in Valkenswaard op peil te houden en waar mogelijk te versterken. We zetten ons in om objecten met cultuurhistorische waarde en voorzieningen als musea, sociaal-culturele centra, een bibliotheek, een Centrum voor Muziek en Dans en voorzieningen voor kunstbeoefening te realiseren dan wel in stand te houden. Ook willen we kunst, cultuur en cultuureducatie zo laagdrempelig mogelijk aanbieden. Daarbij hebben wij bijzondere aandacht voor de doelgroep jongeren en jonge gezinnen.

Kaderstellende nota’s

Beleidsvisie gebouwd erfgoed Valkenswaard 2012-2020 Beleidsplan Archeologische Monumentenzorg (2012) Cultuurnota Valkenswaard (nog vast te stellen in 2019)

Wat willen we bereiken?

Cultuurdeelname zo inzetten zodat meer inwoners zichzelf ontwikkelen, hun kijk op de wereld verbreden en meedoen in Valkenswaard.

Wat zouden we ervoor doen? Wat hebben we ervoor gedaan?

Faciliteren en stimuleren van infrastructuur, aanbieders en beoefenaren.

Begin 2020 is de Beleidsnota Cultuur vastgesteld. Op basis daarvan is daarna een Uitvoeringsnota Cultuur opgesteld, in goede afstemming met de Cultuurraad. In de Uitvoeringsnota zijn concrete acties omschreven ter versterking van de cultuureducatie in Valkenswaard evenals het versterken van de culturele infrastructuur.

Cultuur als middel:

Bestrijding eenzaamheid onder ouderen

Bevorderen participatie van mensen met een beperking

Theatersport en verwante disciplines ter bevordering van zelfbewustzijn en sociale weerbaarheid

De activiteiten van het ouderenkoor en 60-plus- dansen voor licht dementerenden heeft als gevolg van corona grotendeels geen doorgang gevonden. Theatergroep Buitengewoon heeft tijdens de coronamaatregelen een modus gevonden om de onderlinge contacten te onderhouden.

Daarnaast zijn er culturele activiteiten, zoals concerten van harmonieën en virtuele carnavalsactiviteiten, in de huiskamers gebracht van mensen die o.a. door corona te lijden hadden van eenzaamheid en die op deze manier toch konden delen aan culturele evenementen.

Tot slot zijn de activiteiten van het CMD ook opgenomen op de site ‘Valkenswaard, Oog voor Iedereen’.

Prestatie-indicatoren

Omschrijving Bron Realisatie

2019

Doelstelling 2020

Realisatie 2020 Overige indicatoren

CMD aantal leerlingen (regulieren leerlingen)

Jaarverslag 561 600 568

CMD aantal leerlingen (kennismaking met muziek via onderwijs)

Jaarverslag 477 450 269

structureel aanbod (daarnaast is 448 niet gerealiseerd als gevolg van wegvallen activiteiten door Corona)

880 825 838

projectaanbod

Sport

Toekomstvisie

Sporten en bewegen is goed voor de lichamelijke en mentale gezondheid en heeft een belangrijke sociale functie. Binnen de gemeente Valkenswaard willen we sport en bewegen voor iedereen mogelijk maken. Daar richten we ons beleid op.

In de Toekomstvisie leggen wij het accent op het aantrekken en behouden van jongeren en jonge gezinnen. Een veelzijdig sportaanbod en goede sportvoorzieningen kunnen voor hen een rol spelen in de afweging om in Valkenswaard te komen of te blijven wonen. Het is dan ook belangrijk dat dit aanbod behouden blijft. Dit vraagt om samenwerking tussen verenigingen en multifunctioneel gebruik van sportaccommodaties.

Ook dragen sport en bewegen bij aan onze sociale cohesie. Doordat we sport en bewegen aan het sociaal domein hebben gekoppeld, kunnen we de bijdrage die sport aan het vergroten van de sociale cohesie levert, uitbreiden. Meer mensen die voorheen langs de kant stonden, worden nu, dankzij sport en bewegen, gestimuleerd om weer mee te doen.

Valkenswaard vindt een goed sport- en beweegklimaat voor haar inwoners heel belangrijk. Dat geldt voor zowel de jeugd als voor ouderen en mensen met een beperking. Sporten en bewegen heeft een belangrijke meerwaarde binnen de brede maatschappelijke context van gezondheid, onderwijs, welzijn en sport. Sport is bovendien een zeer belangrijk beleidsinstrument voor zowel de landelijke- als de lokale overheid als het gaat om gezondheidsbevordering, maatschappelijke participatie, verbondenheid en integratie.

Kaderstellende nota’s

Beleidsvisie Sport Verbindt Valkenswaard 2018-2021 Valkenswaard heeft vastgoed voor elkaar (2012) Toekomstvisie 2030 (2012)

Wat willen we bereiken?

Meer inwoners hebben naar eigen vermogen de mogelijkheid om te kunnen sporten en bewegen.

Sport en bewegen wordt gerichter ingezet waardoor meer mensen fitter worden en meedoen in de samenleving.

Wat zouden we ervoor doen? Wat hebben we ervoor gedaan?

Verbinding leggen tussen uitvoering sportbeleid en de andere beleidsterreinen (sociaal domein)

In januari 2020 is het Valkenswaard Sport- en beweegakkoord gesloten waarin het verbeteren van leefstijl van inwoners een van de acties is. Sportverenigingen werken hierin samen met zorgaanbieders. Het Sport- en Beweegakkoord wordt ook gekoppeld aan het Lokaal Preventieakkoord dat wordt ontwikkeld (zie programma 4).

Bestaande activiteiten op het onderwijs, om sociale vaardigheden van kinderen te verbeteren, hebben een vervolg gekregen. Wel hebben een aantal activiteiten stil gelegen als gevolg van corona.

Organiseren activiteiten voor bevordering sport en bewegen voor jeugd, senioren en mensen met een beperking

Sportconsulenten van Sportief Valkenswaard hebben, in samenwerking met onder andere GGZE, Valkenhof en Lunetzorg, verschillende activiteiten georganiseerd voor deze doelgroepen. Ook sportverenigingen organiseerden verschillende activiteiten voor deze doelgroepen, waarvan zes met behulp van de subsidie sportactiviteiten.

We dragen bij aan de deskundigheidsbevordering van vrijwilligers bij sportverenigingen

Er zijn gesprekken gevoerd

met alle verenigingen. Er is een behoeftepeiling uitgevoerd en een traject opgezet dat bijdraagt aan deskundigheidsbevordering bij sportverenigingen.

In verband met de gevolgen van de coronamaatregelen voor sportverenigingen zijn de verenigingen meerdere

Prestatie-indicatoren

Omschrijving Bron Realisatie

2019

Doelstelling 2020

Realisatie 2020 Verplichte indicatoren

Niet sporters (%) 44% 43 44%

Overige indicatoren Burgers die de

bewegingsnorm halen.

GGD

Gezondheidsmonitor

69% 48,5% 50%

Jongeren (13-21 jaar) die de bewegingsnorm halen.

GGD

Gezondheidsmonitor

81% 46,5% 48%

Tevredenheid over sportvoorzieningen.

Waarstaatjegemeente 7,8 8,0 7,8

malen bezocht en is hen ondersteuning (aan)geboden wanneer nodig.

Sport- en beweegaanbod tijdens en na schooltijd verbeteren

Het sportief rekenen is aangeboden op vier scholen (350 leerlingen) en werd goed ontvangen. De pilot om de motorische vaardigheden van kinderen te meten en te testen is vanwege het coronavirus nog niet uitgevoerd.

Recreatie

Toekomstvisie

Wij zoeken naar kansen om de economische potentie van Valkenswaard, op het gebied van dag- en verblijfsrecreatie, evenementen en routegebonden recreatie (groenbeleving), beter te benutten. Een van die kansen zijn de extra arbeidsplaatsen die ontwikkeld worden binnen de vrijetijdseconomie.

Daarmee willen wij de werkgelegenheid en de economie in Valkenswaard een duurzame impuls geven. Tegelijkertijd gaan we ons nadrukkelijk richten op de uitstraling en de marketing van onze gemeente.

In de Toekomstvisie 2030 definiëren we de vrijetijdseconomie, oftewel recreatie en toerisme, als een van de drie pijlers. In het verlengde hiervan stelden we in 2017 de gebiedsontwikkelingsvisie ‘De Groote Heide – Natuurlijk Avonturen Landschap vast. Hierin onderzochten we de kwaliteiten en kansen van het buitengebied van Valkenswaard en stelden we verschillende ontwikkelingen voor. De voornaamste focus lag op de ontwikkeling van een duurzame Leisure-zone, de Paardenboulevard en versterking van de natuur in Valkenswaard. Op verzoek van de gemeenteraad hebben we deze onderwerpen op integrale wijze verder uitgewerkt in een masterplan Dommelland.

In 2030 wil Valkenswaard een centrale positie in de regio hebben ingenomen op het gebied van recreatie en toerisme. We hebben een veelzijdig aanbod aan dag- en verblijfsrecreatie en koesteren onze groene omgeving. Bovendien geven we die waar mogelijk zelfs een impuls. Hierdoor trekken we bezoekers uit de hele regio aan, wat goed is voor de economie. Valkenswaard is binnen de Brainport-regio dé plek voor ontspanning en daarmee het recreatieve startpunt voor bezoekers vanuit het Brainport-gebied. Om onze doelen te bereiken, hebben we de volgende vier beleidslijnen uitgezet:

1. Voortzetten huidige inzet: afmaken waar we al aan begonnen zijn;

2. Witte vlekken in het aanbod invullen en quick wins realiseren;

3. Over de grenzen heen denken: regiobenadering met een prominente positie voor het Natuurgrenspark De Groote Heide als drager;

4. Duurzame (door)ontwikkeling van de Leisure-zone (inclusief Eurocircuit) en proactieve inzet op het binnenhalen van beeldbepalend (grootschalig) aanbod.

Kaderstellende nota’s

Toekomstvisie 2030 (2012)

Evenementenbeleid Valkenswaard (2018) Vrijetijdsbeleid 2015 – 2020 (2015)

Horecavisie Valkenswaard ‘Leisure & Pleasure’ 2014-2017 (2014) Masterplan Dommelland i.o.

Wat willen we bereiken?

Realiseren van het programma Groote Heide Dommelland om de natuur te versterken, vrijetijdsvoorzieningen te creëren en werkgelegenheid te vergroten.

Wat zouden we ervoor doen? Wat hebben we ervoor gedaan?

Uitwerken uitvoerings- programma’s per deelgebied

Er is gestart met het participatietraject conform de in januari 2020 vastgestelde beleidskaders en startnotities. Een eerste bijeenkomst is in maart georganiseerd, waarbij 80 geïnteresseerden zich hebben aangemeld voor deelname in één van de vijf werkgroepen. In verband met corona zijn de in april/mei geplande vervolgbijeenkomsten geannuleerd. In september is dan toch gestart met de eerste bijeenkomsten, maar helaas werden op dat moment wederom de COVID-19 maatregelen aangescherpt. Daardoor is het project nu opgeschort, tot het moment dat het weer mogelijk is om in grotere groepen fysiek met elkaar te vergaderen.

Wat heeft het gekost?

Realisatie programma

Bedragen * € 1.000,-

Vrije Tijd

Jaar-rekening 2019

Primitieve begroting

2020

Begroting na wijziging

2020

Jaar-rekening

2020

Verschil jaarrekening

t.o.v.

begroting na wijziging

Lasten

Cultuur 3.766 3.714 3.813 3.633 181 Sport 4.292 4.416 4.437 4.225 212 Recreatie 404 595 703 469 235

Totaal lasten 8.462 8.726 8.954 8.326 628

Baten

Cultuur 842 946 887 878 -9 Sport 1.890 1.691 1.818 1.425 -393 Recreatie 98 130 130 7 -123

Totaal baten 2.830 2.767 2.835 2.309 -525 - - 3 Saldo van baten en lasten -5.632 -5.959 -6.119 -6.017 103 Toevoeging aan reserves 160 55 66 56 11 Onttrekking aan reserves 334 378 483 445 -38 Resultaat -5.458 -5.636 -5.703 -5.628 75 Voor een overzicht van de mutaties op de reserves wordt verwezen naar bijlage 4

Toelichting op realisatie programma 3 Vrije Tijd

Afwijkingen

De belangrijkste financiële afwijkingen in de realisatie van het programma inclusief de mutaties van de reserves worden hierna toegelicht. De kleine verschillen zijn niet nader uitgewerkt.

De nadelen zijn weergeven in het rood. In de laatste kolom is aangegeven of het een incidentele (I) of structurele (S) afwijking betreft.

Analyse afwijkingen t.b.v. bestuurlijke verantwoording en rechtmatigheid

bedragen x € 1.000

Vrije tijd

Omschrijving Lasten Baten Storting Onttrekking Saldo S/I

Cultuur

Exploitatie De Hofnar

In totaal is er een voordeel op de exploitatie De Hofnar.

Dit is onder andere opgebouwd uit:

- Geen realisatie op loonkosten conciërge 36K - Minder kapitaallasten 23K

- Minder huuropbrengsten 25K - Overige exploitatiekosten 41K

Door vertraging of uitstel van investeringen zijn de kapitaallasten lager dan begroot. Dit voordeel wordt gecompenseerd door lagere doorbelaste kapitaallasten in programma 5.

100 -25 75 I

Vormings- en ontwikkelingswerk

Op het budget van vormings- en ontwikkelingswerk ontstaat een voordeel van € 31.000 ten opzichte van de realisatie. Dit voordeel ontstaat doordat er voorheen uit dit budget ook gebruikerskosten huur ruimten Hofnar, bv door de Draaikolk, werden betaald.

30 30 I

Centrum voor Muziek en Dans

Het voordeel ontstaat voornamelijk uit een voordeel op de loonkosten (minder docenturen). Minder docenturen hangt samen met minder activiteiten c.q. minder leerlingen en minder inzet onder andere schoolprojecten. Belangrijkste oorzaak hiervan zijn de coronamaatregelen.

37 37 I

Overhevelen kinderraad

Er is een restant van het budget over. Dit betreft een incidenteel budget. Voorgesteld wordt om deze middelen over te hevelen naar 2021.

10 -10 0 I

Overhevelen cultuurraad

Er is een restant van het budget over. Dit betreft een incidenteel budget. Voorgesteld wordt om deze middelen over te hevelen naar 2021.

2 -2 0 I

Mutaties reserves vervanging instrumenten

Er zijn geen instrumenten vervangen, dus er is geen onttrekking gedaan aan de reserve vervanging instrumenten

Subsidie overgangsregeling Specifieke Uitkering Sport (SPUK)

De btw-vrijstelling op sport (vanaf 1 januari 2019) werkt kostprijsverhogend. Om deze reden zijn medio 2019 alle kredieten in relatie tot sport en de exploitatiebudgetten sport verhoogd (met 21%, vanaf begroting 2019).

Daarnaast zijn ook een aantal opbrengsten verhoogd.

-2 49 47 S

Uit voorzichtigheid is SPUK budgetneutraal verwerkt, omdat dit een nieuwe regeling betreft en de hoogte nog onzeker is. Het bedrag wat we nu ontvangen hebben is op basis van de aanvraag die is ingediend. In bijlage 2 (SiSa) leggen we verantwoording af over deze ontvangen subsidie. In de loop van 2021 zal de gemeente Valkenswaard de definitieve subsidiebeschikking 2020 ontvangen. Het bedrag van de aanvraag en de verantwoording is gebaseerd op een compensatie van 17,5% over de kosten. Waarschijnlijk valt de subsidiebeschikking lager uit.

Zwembad De Wedert

Naar verwachting (zoals gemeld in de RIB van december 2018) is er een tekort bij de exploitatie van het

Zwembad de Wedert. Dit is het gevolg van het reeds bestaande tekorten bij het zwembad en kosten die zijn gemaakt om de exploitatie te optimaliseren. Het tekort ligt € 170.000,- hoger dan het verwachte tekort van € 175.000. De belangrijkste reden hiervan is het uitblijven van inkomsten als gevolg van de Coronapandemie.

Inkomstenderving ten aanzien van huur worden deels vergoed vanuit een compensatieregeling (TVS) voor amateursportorganisaties, deze regeling geldt niet voor de inkomsten uit de losse kaartverkoop. De gederfde inkomsten wegen niet op tegen lagere kosten (bijv.

personeelsinzet) als gevolg van corona.

Er wordt toegewerkt naar een sluitende exploitatie na 2021 en verder. Afgelopen jaar is door de

omstandigheden beperkt gestuurd op de exploitatie, door deze situatie zijn er geen of nauwelijks inkomsten, als in de businesscase verwacht, gerealiseerd. Wel is er in 2020 een nieuwe tarievenstructuur voorbereid die met de behandeling van de begroting voor 2022 wordt voorgelegd aan uw raad. Daarnaast is er in 2020 ingezet op een afname van personeelskosten: de

locatiemanager die werd ingehuurd is vervangen door een medewerker die reeds in dienst was, dit is goedkoper. Ook is, als kostenbesparing, een deel van het horecapersoneel in dienst genomen bij de gemeente Valkenswaard. Tenslotte is een besparing op de

onderhoudsreserve voorbereid die vanaf 2021 gerealiseerd wordt. Vanwege de nog te nemen maatregelen duiden wij deze afwijking als incidenteel.

119 -464 -345 I

Sporthallen, -parken en gebouwen

Voor het gebruik van de sportaccommodaties geldt dat er lagere kosten zijn doordat er minder schoongemaakt hoefde te worden in sportaccommodaties tijdens de 1ste en 2de lockdown. Inkomstenderving ten aanzien van huur worden deels vergoed vanuit een compensatieregeling (TVS), deze geldt niet voor incidentele en commerciële verhuur. De gederfde inkomsten wegen niet op tegen lagere kosten (bijv. schoonmaakkosten) als gevolg van corona.

-57 25 -32 I

Mutaties reserve vervanging inventaris en dekking hal

De onttrekking uit de reserve vastgoed ter dekking van de multifunctionele hal van € 15.000 is niet gedaan, omdat de kosten ook niet zijn gemaakt.

-15 -15 I

Afwijking kapitaallasten sport

Door vertraging of uitstel van investeringen zijn de kapitaallasten lager dan begroot. Dit voordeel wordt gecompenseerd door lagere doorbelaste kapitaallasten in programma 5.

Recreatie Programma Groote Heide

Na besluitvorming over startnotities en beleidskades voor Dommelland zou in maart 2020 gestart worden met uitvoering van het participatieproces. Ivm corona is dit uitgesteld. Hierdoor zijn geen kosten gemaakt. In 2021 zal dit proces opnieuw opgepakt worden.

185 185 I

Kermissen

Het nadeel op de kermissen is ontstaan doordat kermissen in 2020 geen doorgang konden vinden wegens Corona.

Daardoor ontstaat een nadeel op de inkomsten van het pachtgeld.

30 -96 -66 I

Storting reserve evenementen

In 2020 is er geen precario geheven in verband met corona. Normaal gesproken wordt een deel van de precario opbrengsten gestort in de evenementenreserve. Omdat er geen precario opbrengsten zijn, is er geen storting gedaan in de evenementenreserve.

22 22 I

Overig

Overige verschillen die gezien de omvang niet nader verklaard worden.

20 -27 0 0 -7 I

Totaal afwijkingen Recreatie 235 -123 22 0 134

Totaal 628 -525 10 -38 75

4. Sociaal

In document Jaarverslag & Jaarrekening 2020 (pagina 43-53)