• No results found

Werkelijke identiteit

In document Het imago van De Meerse (pagina 31-35)

In dit hoofdstuk worden de belangrijkste bevindingen van de werkelijke identiteit van De Meerse beschreven. De werkelijke identiteit is getoetst aan de hand van observatie, een aantal interviews en een korte enquête onder het personeel van De Meerse.

Wanneer de medewerkers wordt gevraagd waarmee ze De Meerse associëren dan zijn gastvrijheid en kwaliteit het meest genoemd. In de enquête onder het personeel zijn bij de vraag: ‘Welke vijf waarden passen het beste bij de organisatie?’, de volgende waarden en percentages gegeven: • gastvrij (67%) • toegankelijk (60%) • vriendelijk (60%) • avondje uit (53%) • gezellig (47%)

Van deze genoemde waarden is toegankelijk een eerder opgestelde gemeenschappelijk vertrekpunt. Opvallend is dat de woorden veelzijdig respectievelijk slechts 20% en inspirerend 13% scoren.

Gastvrijheid is een klantwaarde die geldt als uitgangspunt voor het personeelsbeleid. Uit de enquêtes en interviews blijkt dat de medewerkers gastvrijheid als belangrijk ervaren in een theater. De medewerkers en de vrijwilligers worden door middel van gastvrijheidstrainingen, –workshops en –lezingen bewust gemaakt van hun gastvrijheid naar de bezoekers en/of de artiesten toe. Gastvrijheid heeft volgens De Meerse te maken met het open staan voor elkaar en voor de samenleving en met een totale betrokkenheid bij de kernproducten. De trainingen zijn gericht op het versterken van de relatie met de bezoekers en met de artiest of het gezelschap. (Meerjarenbeleidsplan, 2012-2016)

‘De mensen moeten het idee hebben dat ze een leuk avondje uit zijn en dat ze heel erg welkom zijn,’ (Veen, C. 2014)

Dat De Meerse veel aan gastvrijheid doet, is bijvoorbeeld te zien bij het ontvangen van de artiesten of het gezelschap. Zij worden door de medewerker die theaterdienst heeft, ontvangen en welkom geheten in het theater. Deze medewerker is tijdens de voorstelling hun aanspreekpunt en is aanwezig tijdens de voorstelling in de zaal. Uit de interviews met de medewerkers blijkt, dat na afloop de artiesten een bos bloemen krijgen als blijk van dank.

‘De artiest krijgt na afloop een bos bloemen, dat is ook op veel plaatsen niet meer’ (Bogget van, P. 2014)

Als wordt gekeken naar de resultaten uit de enquête onder het personeel van De Meerse, geeft 80% aan trots te zijn op De Meerse. En 80% van de medewerkers vindt zichzelf bij De Meerse passen. Als wordt gevraagd of de medewerker denkt door zijn/haar werk een bijdrage te leveren aan het succes van De Meerse, is 13% hier neutraal in, 67% het hiermee eens en 20% het hier heel erg mee eens. Bij de vraag of de medewerker zich thuis voelt bij De Meerse antwoordt 13% neutraal, 46% mee eens en 40% heel erg mee eens, zie grafiek 1.

‘De medewerkers zijn heel betrokken, ze laten niet blijken dat je vrijwilliger bent.’ (Labout, J. 2014)

Uit de interviews met de vrijwilligers blijkt dat de medewerkers van De Meerse erg betrokken zijn bij de vrijwilligers. Wel vinden de vrijwilligers het jammer dat er weinig aanloop is naar de galerie, mensen weten überhaupt niet dat er een galerie is.

Grafiek 1. Medewerkers - ik voel me thuis bij De Meerse

De Meerse heeft een open bedrijfscultuur, blijkt uit de interviews. Zoals De Meerse zelf in het Meerjarenbeleidsplan (2012-2016) beschrijft: ‘De Meerse is een open huis waar ruimte is voor ideeën, gedachten en opmerkingen van de medewerkers.’

De organisatie is redelijk klein, toch blijkt uit de interviews dat een stap harder lopen of langer blijven, geen probleem is voor de werknemers.

Er kan worden geconcludeerd dat binnen de organisatie veel gedreven mensen werken, die enthousiast zijn en plezier hebben in hun werk. Veel van de medewerkers werken hier al jaren en zijn het vaste gezicht van de organisatie.

De Meerse heeft meer dan 20 jaar de tijd gehad om een reputatie op te bouwen. Met een moeizame start in het nieuwe gebouw is er de laatste jaren veel veranderd. Samen met drie andere instellingen is De Meerse gevestigd in Het Cultuurgebouw. In januari 2014 vond een fusie plaats tussen De Meerse en poppodium Duycker.

‘De kern waar we het eigenlijk voor doen, de voorstellingen, die beginnen op de achtergrond te raken door de dingen eromheen. Zodat het contact met de collega’s op de vloer nog wel eens verwatert.’ (Bogget van, P. 2014)

Binnenkort zal een reorganisatie plaatsvinden, waarover nu achter de schermen druk vergaderd wordt. In 2015 komt een nieuwe bestuurlijke fusie van de vier instellingen: Stichting Cultuurgebouw. Dat is het enige dat definitief vast staat. Uit de interviews blijk dat daar in de loop van de tijd invulling aan zal worden gegeven met het herindelen van de afdelingen.

‘Een hoop dingen zijn goed.. maar er gaat wel een hoop van de tijd die je eigenlijk aan voorstellingen zou willen besteden op aan fusieplannen en gemeenschappelijke belangen met de buren die eigenlijk helemaal niet zo gemeenschappelijk zijn…’ (Bogget van, P. 2014)

Uit de interviews blijkt dat door invloeden van buitenaf en door de fusie met Het Cultuurgebouw de gedrevenheid onder de medewerkers verdwijnt. Veel vragen blijven nog onbeantwoord. Alles moet weer op poten worden gezet. Als eigen organisatie, maar ook in combinatie met de andere organisaties in Het Cultuurgebouw.

5.1

Samenvatting en gaps

De Meerse heeft gastvrijheid hoog in het vaandel staan. De waarden gastvrijheid, kwaliteit en service zijn in de interviews met de medewerkers duidelijk naar voren gekomen. De geïnterviewde medewerkers laten blijken dat zij gastvrijheid belangrijk vinden. Er worden gastvrijheidstrainingen, -workshops en –lezingen ingezet om de medewerkers te inspireren. De open cultuur binnen de organisatie en de ruimte voor ideeën, gedachten en opmerkingen zijn tevens inspirerend. De Meerse motiveert de medewerkers mee te denken met de organisatie, met als gevolg betrokkenheid bij het product en de organisatie. 80% van de medewerkers geeft aan trots te zijn op De Meerse. Eenzelfde percentage vindt zichzelf bij De Meerse passen. Toegankelijkheid is met 60% een waarde die naast gastvrijheid, vriendelijkheid, avondje uit en gezelligheid het beste bij de organisatie past volgens de medewerkers. Opvallend genoeg worden de GVP’s veelzijdig (20%) en inspirerend (13%) weinig tot niet herkend door de geënquêteerden.

Met de fusie is nog veel onduidelijk en zijn nog veel vragen onbeantwoord. De medewerkers hebben het idee dat de voorstellingen op de achtergrond raken doordat veel tijd opgaat aan plannen rond de fusie met Het Cultuurgebouw.

In document Het imago van De Meerse (pagina 31-35)