• No results found

Hoe is dit in zijn werk gegaan?

In document Geroepen door uw liefde Galaten 6:2 (pagina 24-27)

De doelen van de pijler (zie punt 2 hieronder) werden langzamerhand in de georganiseerde activiteiten ingevoerd :

a. Tijdens elk bezoek aan de verschillen-de kerken, en door het beeld van “het Zout der Aarde” en van “het Licht van de Wereld” werd de nadruk gelegd op de rol van de gelovigen in de kerk en daarbuiten, de rol van de verlossing als thema werd ook voorgesteld.

b. De vorming over de Sabbatschool voorgesteld aan de gemeenten heeft de drie fun-damentele assen van het christelij-ke leven gevolgd:

de persoonlijke

voor ontmoeting, uitwisselingen, spiritueel delen. Formidabel, wegens de opportuniteit om het alomtegenwoordige verlangen vast te stellen om meer te leren over de Heer en het te delen; frustrerend omdat weinig kerken van het verlangen zijn overgegaan naar de actie en naar het engagement (een maandelijkse vor-ming op lokaal vlak en tijdens de week) waar-schijnlijk door de gemeenteprogramma’s en de reeds overbelaste levens op plaatselijk vlak.

Niettemin is de balans voor mij positief.

G-SSM Vorming van de Sabbatschool. Van deze 27 kerken, hebben er 13 een continue vorming willen krijgen voor de Sabbatschool, waarvan 6 hebben volhard gedurende maanden. De training gebeurde als volgt :

i. Presentatie van de vier doelen van het Departement Sabbatschool op wereldvlak:

broederlijke gemeenschap, verdieping van de Bijbelkennis, lokale missie, wereld-wijde missie.

ii. Uitleg over wat elk aspect inhoudt door de Bijbelse basis te presenteren, de aanmoe-digingen van Ellen White om in deze rich-ting te gaan en de logische en praktische redenen om dit te doen.

iii. Uitleg en plaatsing in een situatie om te begrijpen hoe concreet in het dagelijks leven elk van deze aspecten in de kerk en daarbuiten te kunnen beleven.

iv. Uitleg over hoe dit te implementeren tij-dens het Sabbatschoolmoment.

De mensen die deelnamen aan de trainingen kregen het ondersteuningsmateriaal dat erbij hoort: handleiding voor de G-SSM, verklaren-de brochures, bladwijzers om verklaren-de missie te organiseren. Al dit materiaal werd gecreëerd in de pijler Vorming & Missie.

Het departement Personal Ministries en Sabbatschool van de Inter-Europese Divisie publiceerde de handleidingen in het Frans en produceerden vergelijkbaar materiaal in het Engels met een kleine bijdrage van de pijler Vorming & Missie, die ook samenwerkte met de Spaanse Unie en die ook begonnen is met de productie van gelijkaardig materiaal.

De meeste kerken hebben niet gevraagd om de aangeboden training te volgen. Andere had-den het graag gewild op voorwaarde dat het gebeurde op de Sabbatnamiddagen, ja zelfs

‘s morgens! Dit was gewoonweg onmogelijk.

Sommigen verwelkomden de G-SSM niet posi-tief en sommigen verzetten zich ertegen. Maar waar ik de training kon presenteren, werd het gewaardeerd en de kerken en de mensen die het erop waagden, hebben sterke en

positie-ve ervaringen kunnen belepositie-ven. Het heeft me ook veel verrijkt. Ik denk dat het ook het geval was voor deze kerken. Het is triest dat na ver-loop van tijd en om verschillende redenen de kerken die de maandelijkse training volgden, daarmee zijn gestopt. Ik blijf overtuigd, voor-al voor de kerken die op de ‘traditionele’ wijze zijn geconfigureerd en voor de kleinere, dat de G-SSM een echt middel is tot vernieuwing en transformatie. Niettemin was de ervaring geweldig, gezien de geringe belangstelling die werd gewekt, maak ik er een gemengde balans van op.

Voor het departement Sabbatschool moet de belangrijke missie benadrukt worden die Johan Delameillieure realiseert als coördi-nator van het redactieteam voor het Sab-batschoolmateriaal van de BLF. Dit vereist coördinatievergaderingen, het vinden van redacteurs, vertalers, de lay-out, de distribu-tie van het materiaal, enz. De talrijke posidistribu-tie- positie-ve feedback binnen en buiten België zijn een aanmoediging om in deze bediening verder te gaan.

Een ander onderdeel van de Sabbatschool is de vertaling en de publicatie van materiaal voor jongeren, geproduceerd door de Frei-kirche der Siebenten-Tags-Adventisten KdöR Religions-Pädagogisches Institut. Dit materi-aal volgt de thema’s van de Sabbatschool op wereldvlak en is aangepast voor de jeugd en zij stellen het kosteloos ter beschikking.

Vormingsdagen

De start van het luik Vorming is traag en com-plex geweest. Het was nodig zich iets toe te eigenen dat niet aan de basis door het hoofd van de pijler werd beheerd, om haar te leren kennen om haar tenslotte af te stemmen op de aanbevelingen van de Oriëntatiecommissie.

Het opwindende deel van dit proces was om een heel opvoedkundig project voor de Vor-mingsdagen te moeten ontwerpen, de weg te vinden om het takenpakket te volgen, een formule te bedenken die zich ertoe kan lenen, mensen en de partners te vinden nodig om de kwaliteit van de tot dan georganiseerde verga-deringen te behouden en, indien mogelijk, te verhogen. Het heeft lang geduurd, maar ik ben trots op het resultaat:

Nieuwe formule voor de vormingsdagen i. De vormingsdagen werden in aantal

teruggebracht (dit woog op de kerkleden) om vastgelegd te worden op 3 per jaar.

ii. Het aanbieden van 3-6 workshops, in plaats van één; ze worden aangeboden op

elke vormingsdag. De behandelde thema’s volgen de vraag van de Oriëntatiecommis-sie: theologische en culturele diversiteit, leadership, missie, liturgische vernieu-wing. (zie bijlage)

iii. De deelnemers kunnen tot twee verschil-lende workshops op eenzelfde dag vol-gen.

iv. De workshops (3u) worden in academi-sche periodes van 50 minuten en 10 minu-ten pauzes georganiseerd.

Docenten

v. Er werd een samenwerking tot stand gebracht met de Adventistische Theologi-sche Faculteit van de Campus Adventiste du Salève, met de mogelijkheid om aca-demische studiepunten te verwerven, op vraag van de deelnemers. Het waren pro-fessoren in de theologie die komen voor onze vormingsdagen.

vi. Er is ook een samenwerking tot stand gebracht met Andrews University, die via haar programma SEL (Evangelisatie Seminarie voor Leken) cursussen met getuigschrift aanbiedt (100 uur). Voor hun programma doen we beroep op theologen en predikanten geaccrediteerd door de programmadirecteur van SEL, predikant Ricardo Norton.

vii. De samenwerking met andere trainers van UFB en FSRT werd meer intensief.

viii. En niet te vergeten de samenwerking met collega’s predikant en anderen van de BLF. In totaal zijn tot nu toe 22 presenta-toren gevraagd.

Voorstelling van de vormingsdagen

ix. Er werd een nieuwe benaming gevonden : Formation Permanente Vorming, FPV.

x. Het specifieke logo voor de vormingsda-gen werd ontworpen om beter hun wer-king weer te geven.

xi. De meest ijverige deelnemers hebben een map ontvangen om er het geleverde mate-riaal van de presentatoren in te klasseren.

Het deel dat voor mij vooral niet boeiend was, was het op poten zetten van al deze dingen:

evenementen organiseren is absoluut geen gave die ik ontvangen heb, noch iets dat me pleziert! Het is een ware uitdaging voor mij.

In de aanloop:

i. De communicatie met de kerken moet beter worden beheerd (maken van pos-ters, introductiebrief voor de dag, inschrij-vingen).

ii. Ideaal zou zijn om op internet aanwezig te zijn, wat onnoemelijk veel tijd in beslag neemt en wat me niet goed lukt!

iii. Vertalers zoeken (4-6).

iv. Presentatoren zoeken en uitnodigen, hun verplaatsing organiseren en hun loge-ment, vragen welk materiaal ze willen delen, dat wat ze nodig hebben voor hun presentatie, de zalen in de verschillende kerken van Ernest Allardstraat reserve-ren.

v. De zalen de avond ervoor klaarzetten (zaterdagavond laat na een mooie ’rust-dag’).

D-day:

vi. Logistiek van de zalen, verloop van de dag, beheer van de personen, beheer van de maaltijd van de genodigden, onvoorzie-ne dingen.

Nadien :

vii. Zalen op orde brengen en het gebruikte materiaal, opvolging van de studenten – voor de cursussen met Andrews – statistie-ken van de deelname en opsturen van het materiaal geleverd door de presentatoren (bedankt Valérie!)

Vormingsdagen zijn altijd een uitdaging geweest, niet alleen logistiek, maar ook psy-chologisch en spiritueel, omdat het onmogelijk is om te weten wie er komt, wie niet komt, of hoeveel mensen zullen komen. Dit maakt dat het aantal aanwezigen soms zo klein is dat men zich afvraagt waar een dergelijke inzet van energie, tijd en financiële middelen goed voor is. Andere keren, wanneer er meer men-sen komen, eindigen we de dag positiever. Hoe dan ook, de gemiddelde opkomst is 30-40 men-sen per dag, wat echt heel weinig is. Ik ben me ervan bewust dat de communicatie verbeterd moet worden, maar ik ben er niet van over-tuigd dat dit het aantal deelnemers elke keer zou veranderen. Wat is de oplossing opdat meer mensen aan de FPV-dagen zouden deel-nemen, vooral Nederlandstaligen en autochto-nen? Indien u het antwoord hebt, aarzel dan niet het aan het volgende federale team te communiceren.

Ik ben niettemin van mening dat dankzij de herstructurering van de vormingsdagen de door de Oriëntatiecommissie gevraagde doel-stellingen (met betrekking tot het luik Vor-ming) grotendeels zijn bereikt. En ik kan de Heer daar alleen maar voor danken.

In document Geroepen door uw liefde Galaten 6:2 (pagina 24-27)

GERELATEERDE DOCUMENTEN