• No results found

Werfbord type 1 Opbouw werfbord

In document Ruimtevaartlaan district Deurne (pagina 30-35)

Het werfbord zal bestaan uit 1 overzichtsbord met:

- Een tekstvak.

De tekst en lay-out zullen worden aangeleverd door de opdrachtgever.

In het tekstvak zal de volgende informatie zeker te vinden zijn: de benaming van het project, het investeringsbedrag, het opdrachtgevend bestuur, de uitvoeringstermijn, de subsidiërende instanties, enz. De hoogte van het tekstvak is afhankelijk van de hoeveelheid tekst, maar moet steeds de huisstijlgrid respecteren;

- Een vak (onder)aannemer(s).

In dit vak komen naam + logo van de (onder)aannemer(s).

De namen van de contractanten bevinden zich in een vakhoogte in drie opeenvolgende vakken (middelste 3 waarbij steeds het eerste en het vijfde vak wordt vrijgelaten). Hierbij worden de eerste 2 vakken gebruikt om de naam (en de adresgegevens) te plaatsen en het derde vak wordt gevuld met het logo van de desbetreffende (onder)aannemer.

De hoogte van het vak (onder)aannemer(s) is afhankelijk van het aantal contractanten dat de aannemer wenst te vermelden op het werfbord;

_____________________________________________________________________________________________________________

- Een logobalk

met afmetingen zoals aangegeven op het voorbeeld in bijlage.

Het stadsembleem wordt digitaal aangeleverd door de opdrachtgever. Eventuele andere logo’s van financiers worden ook aangeleverd door de opdrachtgever en dienen opgenomen te worden in de logobalk onderaan tussen het stadsembleem en het telefoonnummer/website van de stad Antwerpen;

- De stralende ‘A’ en de tekst “’t stad is van iedereen”; worden, zoals aangegeven in het voorbeeld, steeds in hun respectievelijke vakken bovenaan in de linkerhoek geplaatst en dit in de aangegeven huisstijlkleuren.

Kenmerken werfbord

De breedte van het bord is een veelvoud van een standaard plaatafmeting. De hoogte van de plaat wordt bepaald door het aantal (onder)aannemers, en valt onder de verantwoordelijkheid van de hoofdaannemer, die zelf zal bepalen welke van de (onder)aannemers en andere contractanten mee op het werfbord geplaatst worden en welke niet. In het geval dat het aantal contractanten zo groot is dat het werfbord te lang zou worden, dient een 2de bord met dezelfde kenmerken en grootte als het eerste werfbord geplaatst te worden. De rasterverdeling voor dit bord is dezelfde maar dit bord bevat dan uitsluitend een vak voor (onder)aannemers, geen tekstvak. Het bestuur stelt de hoofdaannemer op de hoogte dat volgende medecontractanten ook een plaats op het werfbord nodig hebben. De tekst in het tekstvak wordt uitgevoerd in lettertype Arial. De andere kenmerken waaraan het werfbord moet voldoen, zijn te vinden in de huisstijlgids pagina 14 tot 38; http://stad.antwerpen.be/huisstijl/huisstijlgids/20060203_layout pdf. Er worden geen andere (werf)borden dan hier beschreven toegestaan.

_____________________________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________

Uitvoering

Bij plaatsing dient aan de volgende voorwaarden voldaan te worden:

 De aannemer is verplicht minstens 15 dagen voor de aanvang van de werken de werfborden op te stellen;

 Het werfbord wordt op een stevige constructie opgehangen op een hoogte van minimum 2.10 m, op een in samenspraak met de leidende ambtenaar te bepalen plaats (bij voorkeur geïntegreerd in de werfafsluiting). Een obstakelvrije ruimte voor de voetgangers van 1,5 m dient verzekerd;

 Het bord moet goed zichtbaar en leesbaar zijn. Het geheel zal weerstand bieden aan stormweer en gedurende de gehele uitvoeringstermijn in goede staat onderhouden worden. Het bord blijft eigendom van de aannemer en zal onmiddellijk na de voorlopige aanvaarding van de bouwplaats verwijderd worden.

§ 5. Veiligheidscoördinatie en veiligheidsvoorschriften

De aannemer wordt erop gewezen dat het KB van 25 januari 2001 betreffende de tijdelijke of mobiele bouwplaatsen van toepassing is.

_____________________________________________________________________________________________________________

Gedurende de werken draagt de aannemer met zijn personeel ertoe bij dat de veiligheidsvoorschriften op alle werfactiviteiten worden nageleefd volgens:

het KB. van 25 januari 2001 betreffende de tijdelijke en mobiele bouwplaatsen;

de Wet op het welzijn van 04-08-1996;

de Codex over het welzijn op het werk;

het ARAB (waarin het AREI is opgenomen).

Alle kosten die voortvloeien uit wettelijke verplichtingen en uit de contractuele verplichtingen vormen een aannemingslast en de veiligheidsmaatregelen zitten vervat in de eenheidsprijzen.

Volgens artikel 30 1° van het KB van 25 januari 2001 moeten de inschrijvers bij hun offertes een document voegen dat verwijst naar het veiligheids- en gezondheidsplan en waarin ze beschrijven op welke wijze zij het bouwwerk zullen uitvoeren om rekening te houden met dit veiligheids- en gezondheidsplan.

Volgens artikel 30 2° van het KB van 25 januari 2001 moeten de inschrijvers bij hun offertes een afzonderlijke prijsberekening voegen in verband met de door het veiligheids- en gezondheidsplan bepaalde preventiemaatregelen en –middelen, inbegrepen de buitengewone individuele beschermingsmaatregelen en –middelen.

ART. 31. TRACE DER WERKEN: REFERENTIEPEIL

De aannemer dient bij de uitvoering van onderhavige werken te vertrekken van het referentiepeil: Bc47 TAW gelegen aan: Herculusstraat nr. 1

De op de plannen aangegeven ontworpen hoogtes zijn indicatief. Tijdens de uitvoering der werken zullen ter plaatse de nodige onderrichtingen gegeven worden waarvoor de te verwezenlijken hoogtes kunnen afwijken van de opgegeven hoogtes. Tevens zullen in samenspraak met opdrachtgever, ontwerper en aannemer de nodige detailhoogtes worden bepaald. De aannemer verzoekt het bestuur tijdig tot controle van de uitgezette hoogten.

Alle wijzigingen t.o.v. de plannen zijn een last van de aanneming.

ART. 33. AFBRAAK MATERIAAL Volgende paragraaf wordt gewijzigd:

Ongeacht de bestemming die de aanbestedende overheid denkt te geven aan de materialen of voorwerpen waarvan ze het eigendom voor zich heeft voorbehouden, worden al de kosten voor het vervoer, binnen een straal van 15 km naar de plaats die door de aanbestedende overheid wordt aangewezen, en het opslaan ervan volgens Hfdst. IV-1.1.2 door de aannemer gedragen.

ART. 37. DAGBOEK VAN DE WERKEN

Er moet een dagboek van de werken worden bijgehouden. Eventuele verslagen van werkvergaderingen zijn te beschouwen als een integrerend deel van dat dagboek.

_____________________________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________

Het dagboek van de werken bestaat uit zelfkopiërende bladen en wordt door de aannemer geleverd.

ART.38. VERZEKERINGEN

A. Voor het aandeel der werken ten laste van de stad Antwerpen geldt volgend verzekeringssysteem:

De tekst van artikel 38 wordt aangepast als volgt:

Verzekeringen af te sluiten door de aannemer:

1. Opsomming

De aannemer dient volgende verzekeringen af te sluiten:

a) verzekering arbeidsongevallen;

b) verzekering burgerlijke aansprakelijkheid.

2. Beschrijving:

a) de aannemer zal zijn personeel verzekeren tegen alle ongevallen;

b) de aannemer zal zich verzekeren tegen alle mogelijke aanspraken op vergoedingen voor schade geleden door derden of door de aanbestedende overheid naar aanleiding van de werken of tijdens de uitvoering ervan en dat tot algemene ontlasting van de aanbestedende overheid en van de ontwerper. Tijdens de uitvoering van het werk worden de risico’s gedekt, voortvloeiend uit de gedeeltelijke of totale instorting hetzij beschadigd of teniet gaan van het werk dat het voorwerp uitmaakt van de polis. Het betreft bijgevolg zowel werfschade als schade aan derden (1382 BW-1386 BW, 544 BW & objectieve aansprakelijkheid als gevolg van grondwatertafelverlaging) voor alle bouwpartners (en ook de Stad Antwerpen) in een eerste rang, met uitgebreide dekking tot aan de voorlopige oplevering of 24 maanden na de vermelde oplevering.

3. Algemene bepalingen:

Binnen de dertig kalenderdagen te rekenen vanaf de dag na de gunning van de opdracht zal de aannemer de bewijzen voorleggen van de verzekering (nl. de polis en de betaalbewijzen), die door hem hieromtrent dienen te worden afgesloten, zonder dat de aanbestedende overheid hem daaraan dient te herinneren noch in gebreke te stellen.

De kosten van de verzekering worden gedragen door de aannemer. De vrijstellingen voorzien door de polis en de risico’s die ervan zijn uitgesloten vallen ten laste van de aannemer. De verzekeringspolis zal uitdrukkelijk bepalen dat de verzekeringsmaatschappij verzaakt aan welkdanig verhaal dat zij kunnen uitoefenen tegenover de aanbestedende overheid en de ontwerper van de werken.

De aanbestedende overheid en de ontwerper der werken zullen in de polis uitdrukkelijk en bij naam verzekerd worden voor de verschillende hoger vermelde risico’s.

De polis zal nauwkeurig bepalen, dat in geval van betwisting of geschil van welke aard ook,

_____________________________________________________________________________________________________________

alleen de rechtbanken van Antwerpen bevoegd zijn. Bovendien zal de verzekeringsmaatschappij de aanbestedende overheid en de ontwerper der werken elk geschil, betwisting of feit, dat zou aanleiding kunnen geven tot schorsing, opzegging of verbreking van het verzekeringscontract meedelen bij aangetekend schrijven.

De aannemer doet uitdrukkelijk afstand van verhaal op studiebureau en de stad Antwerpen.

In document Ruimtevaartlaan district Deurne (pagina 30-35)