• No results found

WELZIJN 77

In document Programmabegroting 2016 (pagina 77-89)

Toekomstvisie Welzijn: keuzevrijheid, initiatief en maatwerk

Valkenswaard is in 2030 een zelfwerkzame gemeente. Inwoners tonen hun betrokkenheid bij hun straat, buurt en wijk en dragen samen zorg voor de leefbaarheid. Dit uit zich al in de wijkplannen die veelal met grote inzet van de wijkcommissies tot stand komen en worden uitgevoerd. Meer eigen verantwoordelijkheid en keuzevrijheid in de besteding van budgetten zorgen daarnaast voor dynamiek, beweeglijkheid en vindingrijkheid. Inwoners zoeken actief de samenwerking met elkaar, het bedrijfsleven en de gemeente bij het organiseren van veiligheid, zorg of andere sociale behoeften. Voorzieningen voor mensen die ondersteuning nodig hebben houden we zoveel mogelijk in stand, waarbij eigen (netwerk)kracht aangesproken kan en mag worden.

Algemeen

Sociale netwerken in de eigen omgeving zorgen voor een stevig sociaal fundament in onze gemeente. Een leefbare samenleving en een sterke sociale cohesie worden mogelijk gemaakt en versterkt door betrokken burgers die zich thuis voelen in hun dorpskern en- of wijk en die naar eigen vermogen kunnen participeren of, waar nodig, elkaar daarin kunnen ondersteunen. Burgers kunnen zolang mogelijk zelfstandig functioneren en wonen in de eigen leefomgeving. Ze nemen verantwoordelijkheid voor de eigen zorg- en ondersteuningsbehoefte en die van anderen. Na de decentralisaties in het sociale domein wordt dit belang nog sterker benadrukt.

De gemeente stimuleert samenwerking en ondersteunt initiatieven om wederzijdse hulp mogelijk te maken en, door vroege actie, zwaardere zorgmiddelen te voorkomen. Dát is ook de essentie van de uitdaging waar we met z’n allen voor staan; een transformatie (verdere kanteling), die het beste als volgt kan worden weergegeven:

Product Portefeuillehouder Team

Maatschappelijke ondersteuning Mevr. H.G.Tindemans Sociaal en economisch beleid

Zorg Mevr. H.G.Tindemans Sociaal en economisch beleid

78

De komende jaren staan we voor de uitdaging om de voorzieningen in het voorliggend veld zodanig in te richten en vindbaar te maken dat er goede alternatieven ontstaan voor de nu vaak duurdere en meer specialistische vormen van zorg en / of dienstverlening. Tegelijkertijd is het de uitdaging om zo vroegtijdig mogelijk deskundig door te verwijzen als dat nodig is om verzwaring van problematiek of escalatie te voorkomen. Met andere woorden; afschalen indien mogelijk, opschalen indien nodig.

Deze verdere kanteling gaat niet vanzelf. Samen met inwoners, en partners binnen het sociale domein werken we aan deze transformatie. Dit vraagt van ons allemaal een andere manier van denken en doen; van onze inwoners, onze partners en van onszelf als overheid, werkgever, dienstverlener en netwerkpartner.

Uitgaan van het maximale zelfredzame vermogen van onze inwoners doen we om inhoudelijke én om financiële redenen. Deze transformatie van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’ vraagt om niet nog meer van hetzelfde, maar om slimme verbindingen, betere samenwerking, ontkokering, het loslaten van oude vertrouwde structuren en onderling vertrouwen.

We blijven vanuit onze regierol sturen en inzetten op het stimuleren, waarderen, faciliteren en ondersteunen van vrijwilligerswerk, mantelzorgondersteuning en andere algemene, collectieve voorzieningen.

Ondersteuning aan onze inwoners is zichtbaar en toegankelijk. Voorzieningen zijn dichtbij, in de wijk, met oog voor eigenheid en aansluitend op wat inwoners zelf kunnen. Onze maatschappelijke partners hebben we hierbij hard nodig. Met hen maken we duidelijke afspraken over te realiseren beleidsdoelen. Maatschappelijke organisaties zorgen voor een passend aanbod dat aansluit bij de behoeften van onze inwoners en wijken en te behalen resultaten.

Met elkaar zorgen we voor een sterke sociale cohesie en zorgen we ervoor dat maatschappelijke uitval en sociaal isolement van onze medeburgers wordt voorkomen. Vooral kwetsbare groepen (zoals mensen met onvoldoende zelfredzaamheid en jeugdigen die in hun ontwikkeling worden belemmerd) krijgen daarbij extra aandacht. Bij de aanpak van problematiek in huishoudens of gezinnen staan de landelijk geformuleerde uitgangspunten “1 gezin, 1 plan, 1 regisseur” centraal. De rode draad voor het inrichten van zorg en welzijn bestaat uit de kenmerken dichtbij, in samenhang en effectief.

79 verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van mensen vormt hierbij het uitgangspunt. Omzien naar elkaar en zorgzaamheid zijn daarbij van groot belang. De levendige sociale netwerken zorgen voor een stevig sociaal fundament, waaraan iedereen kan meedoen. Inwoners zijn niet alleen geven van meer verantwoordelijkheid, het vergroten van zelfwerkzaamheid en het bieden van meer keuzevrijheid bij het besteden van budgetten komen bewoners ook zelf in beweging.

Niet alleen op de ruimtelijk/fysieke onderdelen, maar ook als het gaat om het organiseren van veiligheid, mantelzorg of andere sociale behoeften.

Door de vergrijzing neemt de ondersteuningsvraag flink toe. Tegelijkertijd willen mensen langer thuis blijven wonen, in het eigen dorp, in de eigen buurt of in kleinschalige zorgclusters. Op het gebied van zorg en ondersteuning willen we stimuleren dat dit veelal door mensen uit het netwerk van de zorgvrager, maar ook mantelzorgers en vrijwilligers wordt gedaan. Deze willen we actief ondersteunen en Maatschappelijk Ondersteuning (Wmo) ingetreden. De Wmo regelt dat mensen met onvoldoende zelfredzaamheid worden ondersteund. Het kan gaan om eenzame ouderen,

jeugdigen met opgroeiproblematiek of mensen met psychische problemen. De gemeente heeft er nieuwe taken bij gekregen en het bestaande takenpakket is veranderd met daarbij een korting van het Rijk op het budget. Dit maakt dat de verbindingen tussen de reeds bestaande taken op gebied van preventie, welzijn en ondersteuning en de nieuwe taken essentieel zijn en er een groter beroep dan voorheen wordt gedaan op de zelfredzaamheid van onze inwoners.

De prestatievelden uit de voormalige Wmo maken plaats voor drie doelen:

1. Het bevorderen van sociale samenhang, de mantelzorg, het vrijwilligerswerk en de veiligheid en leefbaarheid in de gemeente en daarnaast het voorkomen en bestrijden van huiselijk geweld.

2. Het bieden van opvang (maatschappelijke opvang, vrouwenopvang, beschermd wonen en verslavingszorg vallen hieronder).

3. Het ondersteunen van de participatie en zelfredzaamheid van personen met een beperking of met chronische, psychische of psychosociale problemen, indien mogelijk in de eigen leefomgeving.

Jeugd

Gemeenten zijn per 1 januari 2015 bestuurlijk en financieel verantwoordelijk voor alle jeugdhulp:

ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedproblemen, psychische problemen en stoornissen. Ook zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen, jeugdreclassering en de advisering en verwerking van meldingen inzake huiselijk geweld en kindermishandeling.

Naast deze bestuurlijke en financiële decentralisatie (transitie), die gepaard gaat met een forse bezuiniging, moet er ook een inhoudelijke omslag (transformatie) in het werken binnen de jeugdzorg worden gerealiseerd. De eigen kracht van jeugdigen, hun gezin en hun sociaal netwerk spelen daar een belangrijke rol in. De uitgangspunten van het nieuwe stelsel zijn: meer preventie, meer eigen verantwoordelijkheid, jeugdigen naar vermogen laten participeren, normaliseren, ontzorgen en niet onnodig medicaliseren. We willen eerder jeugdhulp op maat bieden, dicht bij huis, om zo

80

het beroep op de gespecialiseerde zorg te beperken.

Ook willen we betere samenwerking rondom gezinnen en meer ruimte voor professionals. Dat doen we door de regeldruk terug te dringen.

Beleid

WMO

Leefbaarheid/sociale samenhang, vrijwilligers, mantelzorg en veiligheid

We willen dat de inwoners van Valkenswaard zich prettig en veilig voelen in hun eigen omgeving en zich verantwoordelijk voelen voor elkaar en voor de buurt. We willen dat mantelzorgers en vrijwilligers (organisaties) worden ondersteund en gewaardeerd en dat huiselijk geweld wordt voorkomen en bestreden.

Het ondersteunen van de participatie van personen met minder zelfredzaamheid

We willen dat kwetsbare burgers kunnen participeren in de samenleving en we willen overlast voorkomen. Preventie en vroegsignalering is van belang. Dit doen we door in te zetten op de eigen kracht, op het sociaal netwerk, op de algemene en voorliggende voorzieningen en op de individuele/maatwerk voorzieningen.

Gezondheid

Een goede gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk, is dan natuurlijk een belangrijke basis.

Daarin investeert de gemeente dan ook, maar met de nadruk op de eigen verantwoordelijkheid van de burgers. We willen dat inwoners van Valkenswaard een gezonde leefstijl hebben.

Deelname aan sport en cultuur en sociale activiteiten zijn daarbij een belangrijk middel.

Jeugd

We willen bereiken dat:

 jeugdigen opgroeien in een kansrijk en veilig thuis;

 jeugdigen opgroeien tot actieve burgers die deelnemen aan de samenleving;

 jeugdigen zowel sociaal als economisch zelfredzaam zijn.

De ouders zijn de belangrijkste opvoeders, maar de sociale omgeving bepaalt mede het verloop van de opvoeding en opgroeien van

jeugdigen. Als steun vanuit de leefomgeving niet voldoende is, dan is professionele hulpverlening dichtbij. De rode draad voor het inrichten van de zorg bestaat uit de kenmerken dichtbij, in samenhang en effectief.

Dichtbij: Hulp en ondersteuning aan jeugdigen en hun gezinnen moet voor iedereen gemakkelijk toegankelijk en zo dicht mogelijk bij de jeugdige georganiseerd zijn.

In samenhang: bij een hulpverleningsvraag wordt in samenspraak met het gezin bekeken welke zorg wordt ingezet. Er is een goede verbinding tussen lichtere en zwaardere vormen van ondersteuning.

Effectief: uit tal van onderzoeken naar de effecten van hulpverlening blijkt dat de kwaliteit van de hulpverlener meer invloed heeft op het succes van de hulpverlening dan specifieke hulpverleningsmethodes.

Zoals beschreven in de missie willen we dat de jeugdigen in de A2-gemeenten kansrijk en veilig kunnen opgroeien tot actieve burgers die deelnemen aan de samenleving. Hier komen de volgende beleidsdoelen uit voort:

1 De zelfredzaamheid en zelfstandigheid van jeugdigen en ouders met een hulpvraag bij het CJG worden zoveel mogelijk gestimuleerd.

2 De jeugdhulp is kwalitatief goed, dichtbij, effectief en in samenhang georganiseerd (naar professionele maatstaven).

3 Voor gezinnen met complexe en meervoudige problematiek is integrale hulp, ongeacht van welk domein, beschikbaar op basis van één gezin, één plan, één regisseur.

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

Het CJG heeft een centrale rol in de transformatie en het bieden van jeugdhulp.

Het organisatiemodel van de jeugdhulp gaat uit van drie lokale ondersteuningsteams (LOT’s) en één team in A2-verband bestaande uit professionals die hulp bieden als de vraag van jeugdigen en ouders complex is en expertise/ondersteuning vanuit het LOT onvoldoende is. Samen vormen zij één multidisciplinair geheel van samenwerkende professionals.

Naast de A2-samenwerking vindt er ook regionale samenwerking met de 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant plaats op het terrein van specialistische jeugdhulp. De 21 gemeenten

81 hebben een eigen beslissingsbevoegdheid

binnen deze samenwerking.

Kaderstellende nota’s

 Wmo-meerjarenplan 2014-2017

 Beleidsplan Wmo Valkenswaard (2014)

 Notitie Wmo-participatie aanbodzijde in de gemeente Valkenswaard

 Notitie Wmo-participatie vraagzijde in de gemeente Valkenswaard

 Vrijwilligersbeleid 2011-2014

 Beleidskader jeugdhulp 2015-2019

 Beleidsnota Jongeren op straat (2006)

Wat willen we bereiken:

De eigen kracht van inwoners vergroten, zodat zij zo lang mogelijk geen beroep op ondersteuning vanuit de gemeente hoeven te doen.

Dat mensen die hulp en zorg nodig hebben omdat zij of hun omgeving hier niet in kunnen voorzien, ook daadwerkelijk de ondersteuning krijgen die, gezien hun specifieke persoonlijke situatie, nodig is.

Eén gezin, één plan, één regisseur.

Laagdrempelige toegang tot (jeugd)hulp.

Een verschuiving van specialistische, dure zorg naar preventie van zorg / lichtere zorgvormen.

Tevreden cliënten/ ouders/ opvoeders / jeugdigen.

Wat gaan we ervoor doen: Toelichting:

Stimuleren van innovatieve burgerinitiatieven door inrichten van een stimuleringsbudget voor maatschappelijke initiatieven.

Wij willen inwoners, verenigingen en andere lokale initiatiefnemers stimuleren om innovatieve initiatieven te ontwikkelen gericht op ontmoeting en ondersteuning van kwetsbare inwoners uit Valkenswaard. Daarvoor reserveren we, conform afspraak in ons beleidsplan, in 2016 een budget van 5%. Goede ideeën kunnen in aanmerking komen voor een eenmalige financiële bijdrage of een andere vorm van steun. Dat kan een vorm zijn van begeleiding, kennis of het betrekken van andere organisaties bij de ontwikkeling van uw initiatief.

Subsidies beter afstemmen op

beleidsuitgangspunten van de transformatie.

In het kader van het nieuwe subsidiebeleid nemen wij bestaande subsidieafspraken onder de loep.

Uitgangspunt hierbij is dat de te subsidiëren activiteiten een bijdrage leveren aan de realisatie van de geformuleerde beleid.

Voorkomen, signaleren, aanpak en nazorg van huiselijk geweld en kindermishandeling

In 2016 wordt de nieuwe werkwijze van Veilig Thuis verder geïmplementeerd met de volgende aandachtspunten:

- Samenwerking met de hulpverleners op het lokale niveau (sociaal team en CJG-team) - Preventie en signalering (voorkomen huiselijk

geweld en kindermishandeling) nazorg

82

Wat gaan we ervoor doen: Toelichting:

Beschermd wonen/maatschappelijke opvang We maken regionale afspraken over de toegang en uitvoering tot beschermd wonen.

Via het Stedelijk Kompas maken we afspraken met de aanbieders van de maatschappelijke opvang, vrouwenopvang en verslavingszorg.

Ontwikkelen algemene voorzieningen Samen met burgers, zorgaanbieders en welzijnsorganisaties ontwikkelen we toegankelijke algemene voorzieningen, met aandacht voor respijtzorg, doelgroepenvervoer en inzet van vrijwilligers, in een denktank.

Cliëntondersteuning Vormgeving van onafhankelijke

cliënt-ondersteuning.

Resultaatgericht inkoop De nieuwe (inkoop)systematiek van de nieuwe Wmo taken monitoren, evalueren en bijsturing in A2-verband.

Inkopen van bestaande jeugdzorgproducten en toewerken naar transformatie van bestaande producten.

Om zorgcontinuïteit te kunnen garanderen, is het inkopen van bestaande jeugdzorgproducten een voorwaarde. In 2016 en verder werken we aan een transformatie: een omvorming van de bestaande situatie naar meer efficiënte werkwijzen, vernieuwde zorgproducten etc., ook met het oog op de opgelegde bezuinigingen.

Werken met een gezinsplan en één centraal casuïstiekoverleg.

De methodiek gezinsplan is bekend bij de lokale jeugdwerkers uit de diverse instellingen. In 2015 is het gezinsplan het plan dat de gezinsregisseur bewaakt en wordt er integraal aan gezinsdoelen gewerkt. Eén centraal casuïstiekoverleg leidt tot een integrale aanpak.

Projecten

--

Prestatie-indicatoren

Op dit moment zijn wij bezig met het ontwikkelingen van een monitor voor de decentralisaties.

Om die reden kunnen wij op dit moment geen prestatie-indicatoren geven.

83

Wat mag maatschappelijke ondersteuning kosten

Lasten

Deelproducten Rekening 2014

Begroting 2015

Begroting 2016

Begroting 2017

Begroting 2018

Begroting 2019

Kwetsbare groepen 7.390 11.629 10.327 9.636 9.453 9.383

Jeugdwerk 295 4.070 4.916 4.834 4.980 5.013

Vrijwilligers- en mantelwerk

43 66 67 62 62 61

Totaal lasten 7.728 15.766 15.310 14.531 14.495 14.457

Baten

Deelproducten Rekening 2014

Begroting 2015

Begroting 2016

Begroting 2017

Begroting 2018

Begroting 2019

Kwetsbare groepen 719 113 113 113 113 113

Jeugdwerk 57 0 0 0 0 0

Vrijwilligers- en mantelwerk

0 0 0 0 0 0

Totaal baten 775 113 113 113 113 113

Saldo voor bestemming -6.953 -15.652 -15.197 -14.418 -14.381 -14.344

Reserves

Rekening 2014

Begroting 2015

Begroting 2016

Begroting 2017

Begroting 2018

Begroting 2019

Lasten 155 0 0 0 0 0

Baten 54 0 320 0 0 0

Saldo -100 0 320 0 0 0

Saldo na bestemming -7.053 -15.652 -14.877 -14.418 -14.381 -14.344

84

Zorg

Missie

We werken samen met bewoners, ondernemers, andere overheden en maatschappelijke organisaties, aan een gezonde gemeente met vitale inwoners.

Toekomstvisie

Hoewel de verwachting is dat technologische vernieuwingen in de toekomst zullen leiden tot meer zorg op afstand, zal inzet van persoonlijke hulp dichtbij altijd nodig blijven. In de Toekomstvisie denken we daarbij in eerste instantie aan mensen uit het zorgnetwerk van de zorgvrager, maar ook aan mantelzorgers en vrijwilligers die hierin actief worden ondersteund en gewaardeerd. Professionals bieden hen een vangnet.

Achtergrond en ontwikkelingen

Algemene gezondheidszorg

De gemeente heeft als taak de gezondheid van de inwoners te beschermen, te bewaken en te bevorderen. De Wet Publieke Gezondheid stelt dat de gemeente een keer per vierjaar een nota moet vaststellen, zodanig dat de onderwerpen aansluiten bij de landelijke preventienota, zoals collectieve preventie, infectieziektebestrijding en jeugdgezondheidszorg. Om integraliteit te bevorderen, en omdat gezondheid alle facetten van de Wm0 raakt, heeft de gemeente het gezondheidsbeleid vanaf 2014 onder het

Meerjarenplan Wmo gebracht.

De komende jaren staan we vanuit de ontwikkelingen in de Wmo en Jeugd voor de uitdaging om te komen tot goede alternatieven voor de nu veelal duurdere en meer specialistische vormen van zorg- en hulpverlening. Tegelijkertijd is het de uitdaging om zo vroegtijdig als mogelijk deskundig door te verwijzen als dat nodig is om verzwaring van problematiek of escalatie te voorkomen. Preventie in de gezondheidszorg maakt hier een belangrijk onderdeel van uit.

De gemeente bevordert de samenwerking en onderlinge afstemming van lokaal werkende partijen. Dit krijgt onder andere gestalte in de vorm van de Stuurgroep Lokaal Gezondheidsbeleid.

Het uitvoeringsprogramma bestaat uit de onderwerpen:

• relationele en seksuele vorming

Kaderstellende nota’s

 Nota lokaal gezondheidsbeleid

Wat gaan we ervoor doen: Toelichting:

Uitvoering geven aan het uitvoeringsplan lokaal gezondheidsbeleid.

In het uitvoeringsplan vanaf 2016 ligt de focus op het voorkomen van gezondheidsproblemen of het vroegtijdig signaleren en (waar mogelijk) herstellen ervan. Het uiteindelijke doel is dat burgers uit Valkenswaard langer gezond blijven en minder vaak een beroep hoeven te doen op duurdere en meer specialistische vormen van zorg- en hulpverlening.

85

Projecten

--Prestatie-indicatoren

Omschrijving Bron Realisatie 2014 Doelstelling

2016 Overmatig drinken (binge-drinken)

onder jongeren verminderen

GGD-Monitor 35% <41%

Overgewicht onder jongeren GGD-Monitor 9% <9%

Tevredenheid over Psychische ongezondheid bij 12-

tot en met 17-jarigen in Valkenswaard

GGD-Monitor

13% 13%

Softdrugsgebruik onder jongeren GGD-Monitor 3% <5%

Wat mag zorg kosten

86

Nieuwe inzichten en bezuinigingen

Omschrijving (- is nadeel / + is voordeel) 2016 2017 2018 2019 Maatschappelijke ondersteuning

Ontwikkelingen Jeugd 800 600 400 200

Jeugd, lasten buiten macrobudget (geoormerkte middelen) -320 0 0 0

Jeugd, dekking lasten buiten macrobudget t.l.v. egalisatiereserve 320 0 0 0

Ontwikkelingen Wmo oud bestaand budget 500 500 500 500

Ontwikkelingen Wmo -500 -375 -250 -125

Allocatie Wmo oud + HHT (Meicirculaire) -621 -209 -209 -209

Allocatie Wmo nieuw (Meicirculaire) 95 75 232 280

Allocatie Jeugd (Meicirculaire) -480 -829 -981 -1.016

Totaal -206 -238 -308 -370

Ontwikkelingen Jeugd

In de meicirculaire 2015 zijn de budgetten voor het sociaal domein aangepast, wat betekent dat er in 2016 voor Jeugd € 480.000 wordt toegevoegd. Gelet op de budgettair neutrale implementatie van het Sociaal Domein zouden de kosten voor Jeugdzorg dus ook met € 480.000 mogen stijgen. In de Nota Kaders 2016-2019 is op basis van een voorzichtige doorrekening van de eerste facturen 2015 echter een mogelijk nadeel in 2016 van € 800.000 geprognosticeerd. Het verschil tussen kostenontwikkeling en budgetontwikkeling (€ 320.000) wordt gezien als incidenteel in 2016, vanaf 2017 wordt via de algemene uitkering het budget verder uitgebreid.

Vanwege het incidentele karakter in 2016 wordt voorgesteld deze kosten uit de egalisatiereserve te halen.

Ontwikkelingen WMO oud bestaand budget

Op het bestaande budget WMO kan structureel € 500.000 worden bezuinigd. Daarnaast zijn in de meicirculaire extra middelen beschikbaar gesteld (oplopend tot € 209.000 zie allocatie WMO oud + HHT huishoudelijke hulp toelage ).

Ontwikkelingen WMO

In de Nota Kaders 2016-2019 is op basis van een voorzichtige doorrekening van de eerste facturen 2015 een mogelijk nadeel in 2016 van € 500.000 geprognosticeerd. In de meicirculaire is bekendgemaakt dat de gemeente vanuit het Rijk via de algemene uitkering gecompenseerd zal worden (zie allocatie jeugd). Het gemelde nadeel wordt hiermee teruggedraaid.

Allocatie WMO + Jeugd (Meicirculaire)

Het bruto-effect geeft de stijging van de algemene uitkering weer. Stelposten en allocatieposten laten zien waaraan de middelen besteed moeten worden (geoormerkte middelen). Het subtotaal meicirculaire geeft het financiële effect van de circulaire weer.

87

Wat mag het programma kosten

Lasten

Producten Rekening

2014

Begroting 2015

Begroting 2016

Begroting 2017

Begroting 2018

Begroting 2019 Maatschappelijke

ondersteuning

7.728 15.766 15.310 14.531 14.495 14.457

Zorg 1.348 1.625 1.665 1.633 1.632 1.614

Totaal lasten 9.076 17.391 16.975 16.164 16.126 16.072

Baten

Producten Rekening

2014

Begroting 2015

Begroting 2016

Begroting 2017

Begroting 2018

Begroting 2019 Maatschappelijke

ondersteuning

775 113 113 113 113 113

Zorg 169 164 164 164 164 164

Totaal baten 944 277 277 277 277 277

Saldo voor bestemming -8.132 -17.114 -16.698 -15.887 -15.850 -15.795

Reserves

Producten Rekening

2014

Begroting 2015

Begroting 2016

Begroting 2017

Begroting 2018

Begroting 2019

Lasten 155 0 0 0 0 0

Baten 129 0 320 0 0 0

Saldo -25 0 320 0 0 0

Saldo na bestemming programma 4

-8.157 -17.114 -16.378 -15.887 -15.850 -15.795

88

89

In document Programmabegroting 2016 (pagina 77-89)