• No results found

Welke rol zou u willen innemen in het project? De antwoorden vormen een ladder Hoe hoger u gaat staan, hoe actiever u mee wil doen.

12 • Bijlagen Inhoud:

Vraag 7: Welke rol zou u willen innemen in het project? De antwoorden vormen een ladder Hoe hoger u gaat staan, hoe actiever u mee wil doen.

Deze vraag dient om te bepalen welke rol burgers willen innemen in het project. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het theoretische concept van de participatieladder, beschreven in paragraaf 3.4.1 (van Edelenbos en Monnikhof, 1998). Deze is aangepast voor citizen-sensor-networks door de trede ‘faciliteren’ toe te voegen. Dit komt overeen met een contributory project uit de typering van Bonney e.a. (2009) (zie §3.1.1). De afbeelding van de participatieladder is getoond in de enquête. De antwoordcategorieën worden gevormd uit de verschillende treden. Er is een uitleg toegevoegd

aangezien die participatieladder geen algemeen bekend concept is. De antwoordcategorieën zijn terug te zien in tabel 7.2

Tabel 7.2: Participatieladder en uitleg rol burger. Trede participatieladder Rol burger

Faciliteren u heeft enkel de sensor rondom uw huis staan

Raadplegen u geeft uw mening of kennis aan de gemeente en universiteit

Adviseren u komt met ideeën en oplossingen om milieukwaliteit te verbeteren

Coproduceren u werkt samen met de gemeente en de universiteit aan plannen voor de verbetering van milieukwaliteit

Meebeslissen u bent medeverantwoordelijk voor beslissingen over het project

Zelf organiseren u organiseert en voert zelf het project uit

Vraag 8: De gemeente Nijmegen neemt als overheidspartij deel aan het project Smart Emission. Welke rol kan de overheid volgens u het beste in dit project op zich nemen? De antwoorden vormen opnieuw een ladder. Hoe hoger op de ladder, hoe actiever de rol van de overheid. (één antwoord mogelijk)

Vraag 9: U heeft zojuist aangegeven welke rol de gemeente volgens u het beste kan innemen. Deze vraag gaat over de verwachte rol van de overheid. Welke rol verwacht u dat de overheid in dit project op zich neemt? De antwoorden vormen opnieuw een ladder. Hoe hoger op de ladder, hoe actiever de rol van de overheid. (één antwoord mogelijk)

Deze vragen moeten in kaart brengen wat de deelnemer van Smart Emission verwacht van de overheid. Er wordt zowel gevraagd naar de gewenste rol van de overheid, als de verwachte rol. Hiervoor wordt de overheidsparticipatieladder gebruikt (Raad voor het Openbaar Bestuur, 2012). Er zijn een afbeelding en uitleg toegevoegd bij de vraag om duidelijk te maken waar de vraag over gaat. De resultaten zullen frequenties zijn. De antwoordcategorieën worden weergegeven in tabel 7.3. :

Tabel 7.3: Participatieladder en rol overheid. Trede participatieladder Rol overheid

Loslaten de overheid heeft geen rol in het project.

Faciliteren de overheid zorgt ervoor dat het project door andere partijen kan worden uitgevoerd. Het initiatief komt van andere partijen dan de overheid.

Stimuleren de overheid stimuleert anderen om aan de slag te gaan, de uitvoering ligt bij andere partijen.

Regisseren de overheid neemt de regie, andere partijen spelen ook een rol.

Reguleren de overheid zet wet- en regelgeving in om doelen te behalen. Hierbij worden andere partijen gedwongen zich aan een bepaald kader te houden.

Vraag 10 : Smart Emission is een voorbeeld van burgerwetenschap, waarbij burgers een bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek. Hieronder staan enkele fasen van wetenschappelijk onderzoek. Aan welke fase(n) van wetenschappelijk onderzoek zou u een bijdrage willen leveren? (meerdere antwoorden mogelijk)

Bij citizen-science nemen burgers een rol in bij het onderzoeksproces. Om te bepalen wat de wenselijke rol is voor deelnemers van Smart Emission, is deze vraag opgenomen. Mensen kunnen per fase van wetenschappelijk onderzoek aangeven of zij hieraan mee willen werken. Om de verschillende onderzoeksfasen te definiëren, is het overzicht van Bonney e.a., (2009) gebruikt (§3.1.1). Dit overzicht geeft namelijk ook aan van wat voor type citizen-science project sprake is bij het meedoen aan bepaalde fasen. Door naar de resultaten te kijken, kan er bepaald worden of deelnemers voorkeur hebben voor een contributory, collaborative of co-created project.

Vraag 11: Zou u geïnteresseerd zijn in bijeenkomsten waarbij de projectpartners en de burgers van Smart Emission samenkomen?

Een doel van de enquête is onder andere om in kaart te brengen wat de verwachtingen en wensen zijn van de burgers. Deze vraag dient om te kijken hoe het vervolgtraject van Smart Emission wordt ingericht. Respondenten kunnen antwoorden met ‘ja’ of ‘nee’. Dit zal aangeven waar behoefte aan is onder de deelnemers. Indien mensen ‘ja’ antwoorden, krijgen zij een vervolgvraag, vraag 12:

Vraag 12: U heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn in bijeenkomsten. Wat zou u graag willen dat er gebeurt in zo’n bijeenkomst?

Mensen kunnen een open antwoord geven op deze vraag. Op deze manier kunnen mensen het beste aangeven wat zij willen en gaat er geen informatie verloren door het gebruik van antwoordcategorieën. De antwoorden zullen gecodeerd worden om structuur aan te brengen in de resultaten. De codes zijn afhankelijk van de antwoorden.

Vraag 13: Wat verwacht u van het project? Graag kort beschrijven

Vraag 14: Wanneer is voor u uw deelname geslaagd? Graag kort beschrijven

Er is gekozen om ook via open antwoorden te vragen naar de verwachtingen over het project. Bij open antwoorden hebben respondenten meer kans om uit te wijden over hun motivaties. Het kleine aantal respondenten maakt het mogelijk deze informatie te verwerken.

Vraag 15: Wat verwacht u met de meetgegevens te doen als deze openbaar zijn?

Ook vraag 14 gaat in op de verwachtingen van deelnemers. Door erachter te komen wat de deelnemers willen doen met de metingen, kunnen de metingen worden aangepast op de wensen van de deelnemers. Voor deze vraag zijn antwoordcategorieën gebruikt om mensen op weg te helpen wat gedaan kan worden met meetgegevens. Er is ook een categorie ‘anders, namelijk:’ toegevoegd. Dit leidt tot de volgende antwoordcategorieën: niets/ bekijken/vergelijken met andere gegevens/ analyseren en berekeningen mee uitvoeren/ verwerken in conclusies/anders, namelijk. Respondenten kunnen meerdere antwoorden geven, aangezien het mogelijk is meerdere dingen met de meetgegevens te doen. De resultaten zullen weergegeven worden als frequenties.

Vraag 16: Hoe zou u de data over luchtkwaliteit het liefst gevisualiseerd zien? (één antwoord mogelijk)

Vraag 15 gaat in op de visualisatie voor de luchtkwaliteitsgegevens. Respondenten kunnen aangeven wat hun voorkeur heeft qua visualisatie. Om mensen op weg te helpen, zijn voorbeelden toegevoegd van de verschillende visualisatiemogelijkheden. Er is ook een categorie ‘anders, namelijk:’ toegevoegd indien respondenten nog andere wensen hebben. Vraag 14 en 15 dienen ook als input voor een ander onderzoek over de visualisatiemogelijkheden van de meetgegevens van Smart Emission. De resultaten zullen weergegeven worden als frequenties.

Vraag 17: Bent u actief als vrijwilliger in een bewonersorganisatie of wijkraad?

Vraag 18: Bent u het afgelopen jaar actief geweest om de algemene leefbaarheid en veiligheid in uw buurt te verbeteren?

Vraag 19: Bent u het afgelopen jaar actief geweest om luchtkwaliteit, geluidskwaliteit, temperatuur en/of trillingsniveau in uw buurt te verbeteren?

Om erachter te komen of de mensen die meedoen aan Smart Emission al vaker actief participeren, is er een drietal vragen gesteld. Vraag 16 en 17 komen uit een onderzoek van Bolt en Ter Maat (2005). Vraag 16 geeft een smalle definitie van participatie, vraag 17 is een bredere definitie. Door deze stellingen te gebruiken, is vergelijking met het onderzoek van Bolt en Ter Maat mogelijk. Vraag 18 is toegevoegd om te kijken of de deelnemers zich actief inzetten voor een betere milieukwaliteit, en dus al inhoudelijk betrokken zijn.

Vraag 20 tot en met 25:

Tot slot wordt er een aantal vragen gesteld over de persoonskenmerken van de respondenten. Het gaat om: leeftijd, geslacht, arbeidssituatie, opleidingsniveau, woningbezit en woonduur. Dit zijn kenmerken waarvan vanuit de literatuur een verwachting bestaat dat zij invloed hebben. De antwoordcategorieën zijn samengesteld op basis van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS Statline, 2015).

E

NQUÊTE IN DE VORM DIE IS VE RSPREID AAN BURGERS

(

ONLINE OP

Routing: indien bij vraag 11 de antwoordcategorie ‘ja’ is aangekruist, krijgt men vraag 12 te zien.

B

IJ LAGE

12.4:

P

ROGRAMMA BEWONERSBIJ EENKOMST

9-1-2016.

Pilot Smart Emission Nijmegen

co-creatie van een citizen-sensor-netwerk

informatiebijeenkomst met bewoners, zaterdag 9 januari 2016

Tijd en plaats:

 Zaterdag 9 januari 2016, 15:00 – 17:30 uur  Gebouw Gymnasion

 Adres: Heyendaalseweg 141

 Zaal GN1 (bij binnenkomst linksaf, op de begane grond)