• No results found

Verschillende buurtwebsites van bewonersplatformen:

12 • Bijlagen Inhoud:

3. Verschillende buurtwebsites van bewonersplatformen:

- Lentse Lucht, 7-12-2015: https://www.lentselucht.nl/nieuws/wil-je-een-meetpunt-voor-de-luchtkwaliteit-op- je-huis-laten-plaatsen.html

- De Terrassen, n.d. : http://de-terrassen.nl/index.php/actueel/33-benieuwd-naar-de-milieukwaliteit-in-uw- buurt

- De Wester, 26-11-2015: https://www.dewester.info/nieuws/hoe-vervuild-is-de-lucht-rondom-uw-huis- hoeveel-lawaai-is-er-in-uw-tuin-.html

- Hou van Hatert, 5-12-2015: http://www.houvanhatert.nl/index.php/nieuws/537-burgermeetnetwerk- luchtkwaliteit-en-geluid

B

IJ LAGE

12.3:

E

NQUÊTE VOORAFGAANDE AAN PROCES • Operationalisering

• Enquête, in de vorm die is verspreid aan burgers

O

PERATIONALISERIN G

Alle vragen uit de enquête zullen besproken worden in de volgende paragraaf. In bijlage 12.3 is de complete vragenlijst ook terug te zien. Er wordt aangegeven wat er onderzocht of gemeten wordt met deze vraag, wat het doel is en hoe de resultaten verwerkt worden.

Vraag 1: Op welke manier kreeg u te horen van Smart Emission?

Het doel van deze vraag is om te kijken via welke kanalen mensen reageren op de oproep om mee te doen. Dit brengt de manieren van benaderen in kaart en kan in de toekomst gebruikt worden om te kijken via welke kanalen burgers bereikt worden. De antwoordmogelijkheden omvatten de kanalen die zijn ingezet bij de oproep. Daarnaast is de categorie via ‘vrienden/familie/buren’ toegevoegd. Ook kunnen respondenten de categorie ‘anders, namelijk’ gebruiken. De resultaten zullen worden weergegeven worden door middel van een cirkelgrafiek.

Vraag 2: In welke metingen door de sensor bent u het meest geïnteresseerd?

Deze vraag is opgenomen om de prioriteiten en interesses van respondenten in kaart te brengen. De focus van het project kan bijvoorbeeld worden aangepast wanneer blijkt dat een overgroot deel meedoet voor een enkele categorie. Ook kan naar aanleiding van de resultaten de techniek hierop worden aangepast en kunnen bijvoorbeeld specifieke sensoren worden gemaakt. De antwoordcategorieën omvatten de verschillende metingen die de sensor van Smart Emission kan meten. Ook kunnen respondenten de categorie ‘anders, namelijk’ gebruiken. Mensen kunnen meerdere antwoorden geven op deze vraag aangezien het kan zijn dat ze evenveel geïnteresseerd zijn in twee metingen.

Vraag 3: Wat is de belangrijkste reden dat u een sensor wilt plaatsen? Graag in 1 of 2 zinnen beschrijven

Een belangrijk deel van het onderzoek is om de motivaties van deelnemers in kaart te brengen. Er is bij deze vraag gekozen voor een open antwoordmogelijkheid. Op deze manier gaat er geen informatie verloren zoals bij voorbepaalde antwoordcategorieën wel het geval is. De vraag wordt met opzet in het begin van de enquête gesteld. Verderop in de enquête zullen ook motivaties genoemd worden. Door deze vraag vooraf aan de genoemde motivaties te stellen, is er geen sprake van sturing. De antwoorden zullen gecodeerd verwerkt worden.

Vraag 4/5/6: Hieronder volgt een aantal stellingen met redenen om mee te doen aan Smart Emission. U kunt aangeven in hoeverre deze redenen voor u gelden. Hiervoor geeft u aan in hoeverre u het eens of oneens bent met de stelling. De schaal loopt van ‘Totaal mee oneens’ (= 1) tot ‘Totaal mee eens’ (=5). Het midden (=3) is ‘neutraal’.

De vragen vier, vijf en zes bestaan uit een aantal stellingen. Deze stellingen omvatten motivaties/redenen voor deelnemers om mee te doen met Smart Emission. De stellingen zijn opgesteld naar aanleiding van het theoretisch kader. Hieruit is gebleken dan mensen meedoen vanuit verschillende motivaties: eigen belang, sociaal belang, pragmatisch, invloed en burgerschap (zie §3.5.2). Dit zijn vrij algemene concepten en vormen hiermee constructen. De constructen

worden meetbaar gemaakt door verschillende stellingen bij elkaar te voegen. Deze stellingen zijn opgesteld aan de hand van definities van de constructen en eerder onderzoek (Tonkens & Verhoeven, 2011). In tabel 7.1 zijn de stellingen te zien die samen het construct vormen.

Tabel 7.1: Operationalisering motivaties deelname Motivatie Stellingen

Eigen belang  Ik doe mee omdat ik een probleem rondom mijn eigen huis wil oplossen.

 Ik doe mee omdat ik het onderwerp interessant vind

 Ik doe mee omdat ik het project leuk vind

 Ik doe mee omdat ik benieuwd ben naar de milieukwaliteit in mijn buurt

 Ik doe mee omdat ik iets nieuws wil leren

Sociaal belang  Ik doe mee om de milieukwaliteit voor iedereen te verbeteren

 Ik doe mee omdat ik waardering wil krijgen van andere mensen

 Ik doe mee zodat ik bij een groep kan horen

Burgerschap  Ik doe mee omdat ik het belangrijk vind een bijdrage te leveren aan de wetenschap

 Ik doe mee omdat ik het belangrijk vind de gemeente en universiteit te helpen

 Ik doe mee omdat ik het belangrijk vind dat er wat aan milieukwaliteit gedaan wordt.

Invloed  Ik doe mee omdat ik mee wil praten over milieukwaliteit

 Ik doe mee zodat ik invloed kan uitoefenen op beleid over milieukwaliteit

Pragmatisch  Ik doe mee om problemen in mijn stad en buurt op te lossen

 Ik doe mee omdat ik betrouwbare metingen wil hebben

 Ik doe mee omdat ik me zorgen maak over de milieukwaliteit in mijn buurt

Respondenten konden door middel van een vijfpunts-Likertschaal aangeven in hoeverre zij het eens of oneens zijn met de stelling. De Likertschaal is een manier om te meten in hoeverre een stelling geldt voor een respondent. Hiermee kan een houding of mening van de respondent worden gemeten ten opzichte van een bepaald onderwerp (Saunders e.a., 2008, p. 361). Dit is dus geschikt voor deze vraag, waarin gekeken wordt in hoeverre de respondenten het eens of juist oneens zijn met een bepaalde stelling. De antwoorden zullen een ratioschaal vormen en zodoende kan gekeken worden welke redenen voor deelnemers van belang zijn.

Vraag 7: Welke rol zou u willen innemen in het project? De antwoorden vormen een ladder. Hoe