• No results found

WELKE RESULTATEN MOETEN WORDEN VERWERKT IN DE RAPPORTAGE?

In document FIBEO DASHBOARD & RAPPORTAGE (pagina 32-37)

4.1 welke vragen worden er gesteld tijdens het onderzoek in de tool? 4.1.1 de tool voor de respondent

4.1.2 de tool voor de klant: 4.1.3 de templates

4.1.4 de vorm vraagstelling

4.2 welke soort resultaten worden uit het onderzoek gewonnen? 4.2.1 Resultaten van vragen

4.3 welke basis aan resultaten moet de rapportage hebben?

4.4 wat is een geschikte indeling van de verschillende resultaten?

4. WELKE RESULTATEN MOETEN WORDEN VERWERKT IN DE RAPPORTAGE?

In dit hoofdstuk komt het op orde stellen van de informatie die uit het onderzoek wordt verkregen aan bod. Naar aanleiding van de vragen die aan de respondent worden gesteld in de tool, worden gegevens verzameld. De gegevens uit dit onderzoek worden bepaald door de vraagstelling. Dit kan dus per onderdeel verschillen. Niet alleen cijfermatige beoordelingen, maar ook openvragen, meerkeuzenvragen, en openvragen met een gesloten antwoord, worden gebruikt in de onderzoeken van de tool van Fibéo. In dit hoofdstuk wordt uitgezocht wát er moet worden weergeven, voordat kan worden bepaald hoe het wordt weergegeven.

Pas als is bepaald welke informatie moet worden weergegeven in de rapportage, kan worden gekeken hoe de usability van de rapportage het best kan worden toegepast. Om de gebruiker zo goed mogelijk te kunnen bedienen zal moeten worden uitgezocht welke informatie waar komt te staan. Belangrijke elementen moeten goed zichtbaar zijn. Maar welke elementen zijn dat? En in welke maten heeft de keuze van de gebruiker hier dan invloed op?

Uit resultaten van de onderzoeken uit de voorgaande hoofdstukken is gebleken dat een goede basis belangrijk is, om de interactie aantrekkelijk te maken. De gebruiker ziet het liefst meteen een overzicht van de resultaten, om vanuit die basis aanpassingen en toevoegingen te kunnen genereren. In dit hoofdstuk wordt hier een opstelling voor vervaardigd om in een later stadium te bepalen welke onderdelen interactieve toepassingen zullen ondergaan en hoe dit wordt vormgegeven.

Om de verkregen informatie uit de tool zo goed mogelijk te kunnen inzien, zullen alle onderdelen die worden toegepast tijdens de onderzoeken, op een rijtje worden gezet. Op deze manier is er een duidelijk inzicht in de resultaten die uiteindelijk moeten worden weergegeven.

4.1 WELKE VRAGEN WORDEN ER GESTELD TIJDENS HET ONDERZOEK IN DE TOOL?

De tool bestaat uit enkele onderdelen. Hierin moet onderscheid worden gemaakt in de tool die de klant gebruikt en de tool die respondent gebruikt. Hieronder zal eerst worden omschreven wat de verschillen hierin zijn.

4.1.1 De tool voor de respondent

Middels een link in de uitnodiging voor het deelnemen aan het onderzoek, komt de respondent op een pagina waar zij de tool kunnen downloaden. Eenmaal de tool te hebben geïnstalleerd en ingelogd te zijn met de juiste gegevens, kan de respondent aan de slag. Zij zullen vooraf een aantal algemene vragen moeten beantwoorden. Denk hierbij aan leeftijd, geslacht, scholing, etc. De respondent krijgt vervolgens de briefing van de betreffende website te zien. Middels deze briefing worden zij op de hoogte gesteld van het doel van het onderzoek en ingelicht over ‘de opdracht’. De

opdracht is uitgevoerd, krijgt de respondent achteraf nog een aantal vragen die betrekking hebben op de website.

4.1.2 De tool voor de klant

De klant voert eerst zijn gegevens in en kiest een template van een onderzoek. Vervolgens wordt er een briefing opgesteld door de klant. De klant kan daarna de vragen bekijken die bij de betreffende template horen. Deze zijn eventueel nog aan te passen of de klant kan enkele vragen toevoegen. De klant bepaald daarna hoe hij zijn doelgroep wil afbakenen. Het onderzoek kan nu worden aangemaakt.

4.1.3 De templates

De klant kan middels de tool een onderzoek samenstellen. Wanneer je je website wilt testen heb je enige afbakening nodig in je onderzoek. Wat wil je van de gebruiker weten? Hoe de look-and-feel door de gebruiker wordt ervaren of wil je juist de usability van je website testen? Fibéo wil daarom enkele templates aanbieden die de klant kan gebruiken voor het onderzoek. Op dit moment verzorgd Fibéo op basis van de wens van de klant, een aangepast onderzoek. Het doel is om uiteindelijk vaste templates aan te bieden, die de klant kan gebruiken. Bij het bepalen welke resultaten er worden verkregen uit de onderzoeken, moet er worden gekeken naar de verschillende vraagstellingen die er worden gebruikt. Om dit te kunnen bepalen is Yannick Abrahams benaderd.

Yannick Abrahams, Projectleider Onderzoek at Lexnova, is als projectleider verantwoordelijk voor de totale uitvoering van marktonderzoeksprojecten. Daarnaast houdt hij zich bezig met marketing- en acquisitieactiviteiten en de inzet van social media. Zijn kennis is inzetbaar voor het opzetten van een goed onderzoek voor de tool van Fibéo. Yannick is gevraagd om te bekijken welke vorm van vraagstelling er kan worden toegepast, en indirect welke vorm van resultaten hieruit voortkomen. Omdat Fibéo nog niet heeft bepaald hoeveel en wat voor templates er worden gebruikt, is er samen met Yannick alleen de vormen van vraagstelling vastgesteld. Wel is er tijdens dit gesprek een eerste opzet gemaakt voor de templates. Hierin wordt o.a. duidelijk welke vormen van vraagstelling er wordt gebruikt (Zie bijlage pagina 69).

4.1.4 De vorm vraagstelling

Vanuit deze templates is er met Yannick en Fibéo bepaald in welke vorm de verschillende vragen worden gesteld. Hieruit zijn de volgende vraagstellingen naar voren gekomen:

- Algemeen cijfer: Algemene beoordeling website.

- Tekst: Open vraag met een open invoerveld.

- Enkele optie: Gesloten vraag waarvan 1 antwoord gekozen kan worden. (maximaal 9 antwoorden)

- Meerdere opties: Gesloten vraag waar meerdere antwoorden mogelijk zijn. (maximaal 9 antwoorden)

- Likertschaal: 5 puntschaal. (Zeer mee eens, eens, neutraal, oneens, zeer oneens)

- Word Cloud: verschillende woorden die associatie bieden bij de website waarvan de respondent maximaal 3 woorden kiest. Alle woorden worden weergegeven in een figuur, waarmee de meest gebruikte woorden groter worden weergegeven dan de minder verkozen woorden.

4.2 WELKE SOORT RESULTATEN WORDEN UIT HET ONDERZOEK GEWONNEN?

Middels de templates zijn er verschillende soorten vragen vastgesteld. Deze vorm van

vraagstellingen zullen bij iedere template hetzelfde zijn. De resultaten zullen uiteindelijk worden vertegenwoordigd door een visuele uitwerking in de rapportage. Nu is bepaald welke soort vragen er zijn, kan worden gekeken welke resultaten hieruit voortkomen.

Op dit moment wordt er bij Fibéo uitgegaan van een gemiddelde afname van onderzoeken van 10 respondenten. De resultaten van dit aantal is makkelijk te overzien. De tool leent zich echter ook voor een onderzoek met meer respondenten. Denk dan aan representatieve hoeveelheid respondenten voor een kwantitatief onderzoek, met een kwalitatief uitgangspunt. Bij het vaststellen van de vorm waarin de resultaten uiteindelijk worden weergegeven, is rekening gehouden met een grotere afname van onderzoeken per klant dan dat op dit moment is. In de bijlage is een overzicht te vinden van de resultaten van de vragen met daarbij een uitwerking van uitvoering, soort resultaat en de toepassing van het resultaat. (Zie bijlage pagina 72)

4.3 WELKE BASIS AAN RESULTATEN MOET DE RAPPORTAGE HEBBEN?

In de onderzoeken naar de wensen van de klant en deskresearch naar de weergave van rapportages (zie hoofdstuk 2. en hoofdstuk 3), zijn er al verschillende punten naar voren gekomen die betrekking hebben op de inrichting van de rapportage van Fibéo.

mogelijkheden, de rapportage kunnen aanpassen. Op de vraag welke basis de rapportage zal hebben, kan worden vastgesteld dat alle verkregen resultaten zichtbaar zijn voor de klant. Dit houdt in dat er per vraag een aparte weergave wordt gegenereerd.

4.4 WAT IS EEN GESCHIKTE INDELING VAN DE VERSCHILLENDE RESULTATEN?

Er is in hoofdstuk 4.1 en 4.2 vastgesteld welke soort resultaten er voort zullen komen uit de onderzoeken. Ook heeft Fibéo aangegeven nog niet te willen bepalen welke templates er definitief worden toegepast. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat zij eventueel nog templates willen aanpassen of toevoegen. De rapportage zoals hij in dit project wordt vormgegeven zal dus niet afhankelijk moeten zijn van de templates, maar op iedere template toepasbaar moeten zijn. Dat betekent dat er moet worden uitgegaan van enkel de verschillende vormen resultaten die al zijn vastgesteld. Om de klant toch zo goed mogelijk te kunnen bedienen en hen de mogelijkheid te geven een goede structuur van de basis van de rapportage te verschaffen is er naar een andere oplossing gekeken.

Uitgaande van de interactieve mogelijkheden die zullen worden toepast in de rapportage zal dit eveneens een uitkomst bieden voor het rangschikken van de resultaten. Op deze manier heeft de klant invloed op wat hij ziet. De mogelijke volgorde waarin de resultaten worden weergegeven kunnen worden gerangschikt op:

- De vragen van het onderzoek die de respondent moet beantwoorden, zijn in een bewuste volgorde gezet in de template. Deze volgorde zal als eerst worden aangehouden in de weergave van de resultaten.

- De klant kan rangschikken van meest positieve resultaten naar meest negatieve resultaten. - De klant kan rangschikken op meest negatieve resultaten naar meest positieve resultaten. - De klant kan rangschikken op vorm van vraagstelling in de resultaten.

4.5 CONCLUSIE RESULTATEN

De uiteindelijke rapportage van Fibéo zal worden gebaseerd op de vorm van vraagstellingen/ de resultaten. De templates die worden aangeboden door Fibéo hebben geen invloed op hetgeen er wordt getoond in de vorm van de visualisaties van de rapportage.

Wel is er voor ieder onderzoek een set vragen samengesteld. Deze volgorde van vragen vormt de basis van hetgeen als eerst in de rapportage getoond wordt. Middels interactieve toepassingen is het voor de klant mogelijk te schakelen in de volgorde van weergave. Iedere vraag wordt vertegenwoordigd door een visuele toepassing. Er is uiteindelijk te rangschikken in demografische factoren. Op basis hiervan kunnen de verschillende antwoorden per soort respondent worden bekeken.

5. HOE ZET JE DE RESULTATEN VAN HET ONDERZOEK OM NAAR EEN DE

In document FIBEO DASHBOARD & RAPPORTAGE (pagina 32-37)