• No results found

Week van een student toegepaste economische wetenschappen

In document TOEGEPASTE ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN (pagina 25-29)

Deze fictieve agenda geeft je een idee hoe je week er kan uitzien. Je studietijd omvat niet enkel lessen volgen, maar ook achteraf je notities overlopen, naar de bibliotheek gaan, werkcolleges, zelfstudie … Zo zit je al snel aan een 40 à 50 urenweek. Daarnaast is er natuurlijk ook ruimte voor ontspanning. In het uurrooster sluiten de lessen zo veel mogelijk aan. Zo heb je nauwelijks springuren en verlies je weinig tijd. Je definitieve uurrooster vind je na je inschrijving op Toledo, het online platform voor studenten. Je uurrooster kan verschillen van week tot week.

Een overzicht van het academiejaar 2021-2022 vind je op p. 72.

MAANDAG

9-10.30 u. Wiskunde voor bedrijfseconomen 11-13 u. De globale economie 14.30-16 u. Psychologie

16-17.30 u. De globale economie studeren in de bib

19-21 u. Voorbereiden werkcollege wisku nde:

oefeningen usolv-it

DINSDAG

8.30-10 u. Werkcollege wiskunde

11-13 u. Grondslagen van de beleidsinformatica 14-16 u. Accountancy

16-18 u. Voorbereiden werkcollege informatica:

herhalen werkcollege

WOENSDAG

9-10.30 u. Voorbereiden werkcollege accou nta ncy:

oefeningen Dalimatic

11-13 u. Werkcollege informatica 14-16 u. Werkcollege accountancy 19.30-22 u. Oefenen Engels

DONDERDAG

8-10.30 u. Voorbereiden college psychologie

11-12.30 u. Psychologie 14-17 u. Marketing

17-18 u. Extra uitlegsessie wiskunde 19-21 u. Groepswerk Fra ns: presentatie boek

Thomas Piketty hoofdstuk 4

VRIJDAG

9-11 u. Grondslagen van de beleidsinformatica 11-13 u. Economisch Frans 1

14-16 u. Economisch Engels 1

ZATERDAG

9-11 u. Online oefeningen economie

14-16 u. Studeren wisku nde

ZONDAG

10-11 u. Opmaken pla nning volgende week

< KORTRIJK

(E) (60 SP.)

In de master verwerf je diepgaande kennis en vaardigheden in een bedrijfswetenschappelijke specialisatie, waarmee je snel naar een leidinggevende of expertfunctie kunt doorgroeien. De beginnende specialisatie in het bachelorprogramma kun je combineren met dezelfde of een andere specialisatie in het masterprogramma. Zo vormen we gedifferentieerde, maar ook sterk gespecialiseerde profielen met ruime mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

De master bestaat uit een gemeenschappelijk opleidingsonderdeel (6 sp.), een major (24 sp.), het gebied waarbinnen je ook je masterproef schrijft (15 sp.), een minor (12 sp.) en een keuzeopleidingsonderdeel (3 sp.). De major is je hoofddomein. Via de minor kun je je ofwel verder specialiseren in dat domein, ofwel je kennis verbreden naar andere gebieden die voor een bedrijfseconoom interessant zijn.

Aansluitend bij je major kun je een stage of onderzoeksproject uitvoeren waarbij je een specifiek probleem behandelt in een bedrijf. Ten slotte maak je ook een masterproef. Daarbij leer je een complex bedrijfsprobleem kritisch analyseren en oplossen. Je kunt dat project uitvoeren in nauw contact met de bedrijfswereld.

De meest relevante masteropleiding voor bachelors in de toegepaste economische wetenschappen is de master in de toegepaste economische wetenschappen of de Engelstalige variant, Master of Business Economics. Een overzicht van alle mogelijke masteropleidingen vind je online:

www.kuleuven.be/opleidingen. Klik door naar de bacheloropleiding van jouw keuze en dan naar het tabblad ‘verder studeren’.

< LEUVEN

• Accountancy en financieel management

• Marketing

• Personeel en organisatie

• International business, strategie en innovatie

• Entrepreneurship

• Financial Economics Majors

• Dezelfde keuzemogelijkheden als bij de major

• Productie en logistiek

• Informatica voor bedrijfseconomen

• Business Research

• Economie

• Onderwijs Minors

(E) Deze opleiding kun je ook in het Engels volgen: Master of Business Economics.

Gedetailleerde informatie over dit masterprogramma vind je op:

Master in de toegepaste economische wetenschappen:

www.kuleuven.be/ma/mtewl Master of Business Economics:

www.kuleuven.be/ma/mbel

Een overzicht van alle infomomenten voor toekomstige masters vind je op:

www.kuleuven.be/infomomenten/masters

<

Je kunt na je bacheloropleiding in de toegepaste economische wetenschappen ook doorstromen naar een aantal andere master opleidingen aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen.

Rechtstreeks

MASTER IN DE ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN (E) (60 SP.) (LEUVEN) www.kuleuven.be/ma/mecwl

MASTER IN DE ACCOUNTANCY EN HET REVISORAAT (60 SP.) (LEUVEN) www.kuleuven.be/ma/marl

MASTER IN HET INFORMATIEMANAGEMENT (E) (60 SP.) (LEUVEN) www.kuleuven.be/ma/mimnl

MASTER IN DE ACTUARIËLE EN FINANCIËLE WETENSCHAPPEN (E) (120 SP.) (LEUVEN)

www.kuleuven.be/ma/mafwl

EDUCATIEVE MASTER IN DE ECONOMIE

(60 OF 90 SP.) (LEUVEN, BRUSSEL EN ANTWERPEN)

Ben je enthousiast over economie en wil je je kennis en passie doorgeven aan toekomstige generaties? Dan is de educatieve master in de economie iets voor jou. Het programma bestaat uit economische vakken die je voorbereiden op de leerinhouden van het secundair onderwijs, en een educatief pakket (45 sp.) waarbinnen (vak)didactiek, communicatievaardigheden en praktijk een belangrijke plaats innemen. Het educatieve masterdiploma is ook gegeerd in het bedrijfsleven:

het is immers een meerwaarde om opleidingen, seminaries of presentaties te verzorgen. Om na je bachelor toegang te krijgen tot deze opleiding, moet je ofwel een inleidend pakket van 15 studiepunten opnemen in je bachelor, ofwel een voorbereidingsprogramma volgen, waarna je via een aangepast traject kunt instromen. Je kunt ook na een initiële master doorstromen naar de verkorte educatieve master van 60 studiepunten.

www.feb.kuleuven.be/eme

Leuven: www.kuleuven.be/ma/emeconl Brussel: www.kuleuven.be/ma/emeconbx Antwerpen: www.kuleuven.be/ma/emeconan

(E) Deze opleiding kun je ook in het Engels volgen.

MASTER IN DE ECONOMIE, HET RECHT EN DE BEDRIJFSKUNDE (120 SP.) (LEUVEN)

Omdat de maatschappij zowel juridisch als economisch steeds complexer wordt, stijgt de nood aan mensen die zowel (bedrijfs)economische als juridische deskundig heid aan de dag kunnen leggen. De opleiding bouwt voort op een stevige basis in rechten en economie. Tijdens de master kies je voor een verdieping in finance en financieel recht of strategie, innovatie en (internationaal) bedrijfsrecht. Je integreert deze domeinen verder tijdens een stage. In het praktijkcollege ga je aan de slag met reële cases, samen met het bedrijf waar de case zich voordeed.

Na deze masteropleiding maak je in organisaties of bij de opstart van een eigen bedrijf het verschil omdat je vanuit je bedrijfseconomische en juridische expertise interdisciplinaire oplossingen kunt formuleren voor bedrijfsproblemen. Die oplossingen kun je bovendien optimaal op elkaar afstemmen. Door de juridisering van de maatschappij is dat een belangrijke competentie.

Je expertise in financiën en economisch recht of in strategie en economisch recht geeft toegang tot studie-, advies- en managementfuncties bij juridische kantoren en consultancyfirma’s en tot managementfuncties bij grote ondernemingen, kmo’s, financiële instellingen, overheidsinstellingen, beroepsorganisaties, regulerende over heden en non-profitorganisaties. Dankzij de verschillende uitwisselingsmogelijkheden met gerenommeerde partnerinstellingen ben je bovendien uitstekend voorbereid op een internationale loopbaan.

Met het masterdiploma in de economie, het recht en de bedrijfskunde heb je een uitgebreide juridische kennis, maar ben je geen jurist. Het diploma geeft je dus geen toegang tot de togaberoepen, zoals rechter of advocaat. Masters in de economie, het recht en de bedrijfskunde met een bachelor in de rechten kunnen doorstromen naar een verkorte master in de rechten, waardoor ze wel toegang krijgen tot de togaberoepen.

Gedetailleerde informatie over dit masterprogramma vind je op:

www.kuleuven.be/ma/merbl

In document TOEGEPASTE ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN (pagina 25-29)