• No results found

MASTER HANDELSINGENIEUR IN DE BELEIDSINFORMATICA

In document TOEGEPASTE ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN (pagina 53-58)

(E) (120 SP.)

De meest relevante masteropleiding voor bachelors handelsingenieur in de beleidsinformatica is de master handelsingenieur in de beleidsinformatica of de Engelstalige variant, Master of Business and Information Systems Engineering.

Een overzicht van alle mogelijke masteropleidingen vind je online:

www.kuleuven.be/opleidingen. Klik door naar de bacheloropleiding van jouw keuze en dan naar het tabblad ‘verder studeren’.

Na de eerste twee bachelorfases toegepaste economische wetenschappen met optie handelsingenieur in de beleidsinformatica kun je in Leuven kiezen voor de derde bachelor handelsingenieur in de beleidsinformatica. Je kunt er nadien ook de aansluitende masteropleiding handelsingenieur in de beleidsinformatica of de Engelstalige variant, Master of Business and Information Systems Engineering volgen.

Door de beginnende specialisatie in het bachelorprogramma te combineren met het masterprogramma kun je je kennis in de diverse domeinen verder verruimen en je persoonlijke afstudeerprofiel maximaal sturen. Bovendien kun je als handels -ingenieur in de beleidsinformatica wetenschappelijke denkkaders zelfstandig en kritisch toepassen. Zo evolueer je verder in een steeds veranderende en lerende digitale maatschappij.

Het programma bestaat uit een plichtgedeelte waarbinnen je je algemene bedrijfs -wetenschappelijke en beleidsinformaticavorming afrondt. Om je kennis van de bedrijfseconomie uit te diepen, volg je een gemeenschappelijk programma met de masterstudenten handelsingenieur. Daarnaast breid je je kennis van de beleids -informatica verder uit aan de hand van een specifiek -informaticaluik.

Vervolgens neem je een keuzepakket op. Dat kan verdiepend zijn met betrekking tot de technische of informatiegerichte aspecten van beleidsinformatica. Het pakket kan ook verbredend zijn: je krijgt dan de mogelijkheid om grondig kennis te maken met een gerelateerd domein en dat te combineren met je kennis van de beleidsinformatica. Op die manier ontwikkel je een informatiegerichte kijk op de studie van dat domein. Verder kun je nog een aantal keuzeopleidingsonderdelen opnemen. Je sluit de opleiding af met een masterproef: een project waarin je bewijst dat je in team op een zelfstandige en kritische manier een originele, inno -verende oplossing kunt vinden voor een probleem binnen de beleidsinformatica.

< LEUVEN

(E) Deze opleiding kun je ook in het Engels volgen.

Bovendien kun je via projecten, stages of je masterproef meedraaien in de bedrijfseconomische realiteit waarin je later zult terechtkomen. Als je graag over de grenzen heen kijkt, biedt de faculteit heel wat mogelijkheden om een deel van je opleiding aan een buitenlandse partnerinstelling te volgen. Daarnaast kun je ook kiezen voor bidiplomering met de Université de Namur.

Je programma sluit dus maximaal aan bij je eigen interesses. De keuzemogelijkheden in zowel de Nederlandstalige als de Engelstalige opleiding zijn heel uitgebreid.

Keuzetrajecten master:

• marketing

• productie en logistiek

• accountancy/finance/risk

• technologie en entrepreneurship

• data science

• mens-machinecommunicatie

• architectuur, infrastructuur en big data

<

Gedetailleerde informatie over dit masterprogramma vind je op:

www.kuleuven.be/ma/mhirb

Een overzicht van alle infomomenten voor toekomstige masters vind je op:

www.kuleuven.be/infomomenten/masters

Eindprofiel

Als afgestudeerde master heb je heel wat kennis en competenties verworven, waardoor je een hele waaier aan loopbaanmogelijkheden hebt.

Je hebt een grondige kennis van alle bedrijfskundige, organisatorische en maatschappelijke aspecten van de beleidsinformatica en een stevige wiskundige en technische achtergrond. Je hebt een brede kijk op het functioneren van bedrijven en op de wisselwerking tussen de verschillende domeinen (strategie, accounting, financiering, marketing, logistiek, operations …). Als innovatieve manager zet je je kennis van ingenieurs- en andere disciplines (wiskunde, wetenschappen, technologie, ICT) in om het management te ondersteunen en opportuniteiten ten volle te benutten.

Je bent in staat om de bedrijfsstrategie en ICT-strategie op elkaar af te stemmen en fungeert als bruggenbouwer tussen ICT’ers en managers.

Je kunt een bedrijfsarchitectuur ontwikkelen door bedrijfsprocessen, informatie en technische ICT-infrastructuur op elkaar af te stemmen.

Je analyseert de behoefte van het bedrijf op het vlak van informatica -toepassingen, bepaalt de vereisten van nieuwe systemen en kunt informatie, processen en beslissingen modelleren, analyseren en optimaliseren. Je zoekt ICT-oplossingen die rekening houden met economische, organisatorische en menselijke aspecten. Zo begrijp en stuur je bijvoorbeeld de overgang naar e-marketing, e-finance, e-business, e-government …

Door de grote overeenkomsten met het programma handelsingenieur ben je als beleidsinformaticus thuis in diverse functionele bedrijfs -domeinen zoals marketing, financiewezen, personeelsbeleid en logistiek.

Omdat alles – van autorijden tot logistiek, banking en e-business – tegenwoordig digitaal verloopt, is de handels ingenieur in de beleids -informatica de persoon bij uitstek om die domeinen modern in te vullen en er een eigen bijdrage aan te leveren.

De praktijkrelevantie van de opleiding is opmerkelijk.

De informaticabasis gecombineerd met de algemeen economische onderdelen van de opleiding handels -ingenieur geven een sterke basis om elke uitdaging aan te gaan.

(Egwin Avau, Panenco)

Het diploma handelsingenieur in de beleidsinformatica opent veel deuren. In de moderne maatschappij kan geen enkele organisatie nog functioneren zonder informatie en beleidsinformatici. Handels -ingenieurs in de beleidsinformatica weten hoe een bedrijf werkt, welke problemen en mogelijkheden er zijn en ontwerpen creatieve en efficiënte (ICT-)oplossingen. Daarbij houden ze rekening met de economische, organisatorische en menselijke aspecten en met de strategische doelstellingen van de organisatie.

Loopbaan

BREED SPECTRUM

Net zoals de handelsingenieur ben je breed inzetbaar en kun je zowel algemene bedrijfsfuncties als functies op de grens tussen technologie en management opnemen of een eigen bedrijf starten. Dankzij de taalcolleges, je kennis van het Engels als voertaal van de informatica en eventuele buitenlandervaring ben je ook goed voorbereid op een internationale carrière.

TYPISCHE PROFIELEN

In het bedrijfsleven zijn handelsingenieurs in de beleidsinformatica zeer gegeerd. Vaak start je je loopbaan in business en/of ICT consulting, waarna je moeiteloos kunt doorgroeien naar een hogere managementfunctie in diverse domeinen.

De opleiding stelt je perfect in staat om de zeer belangrijke tussenpersoon te zijn tussen de wereld van de gebruikers van bijvoorbeeld een software- systeem en de ontwikkelaars ervan.

(Vincent Bellekens, Ernst & Young)

<

Meer getuigenissen vind je in de alumnibrochure:

www.feb.kuleuven.be/

alumnibrochure

VOORBEREID

KU Leuven biedt verschillende mogelijkheden om je goed voor te bereiden op je studie.

In document TOEGEPASTE ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN (pagina 53-58)