• No results found

Op de website van KMO-IT vindt u een lijst van software- software-programma’s die betrekking hebben op het thema ‘Logistiek

en transport’. Onder het label KMO-IT bundelt het

Agent-schap Ondernemen inspanningen die de Vlaamse overheid

levert om uw klein of middelgroot bedrijf te versterken en

te laten groeien dankzij ICT. Er bestaan immers heel wat

kmo-steunmaatregelen, -projecten en -programma’s rond

ICT. KMO-IT is de rode draad en de toegangspoort.

Via satellietnavigatie is de locatie van een vrachtwagen altijd kend, en kan de centrale dispatching berekenen wanneer hij zijn be-stemming bereikt. Zo krijgt de transportcentrale een realtimebeeld van de situatie en gaat er geen tijd meer verloren aan dure tele-foontjes naar de chauffeurs. Deze informatie kan ook via het web ter beschikking worden gesteld van de klant. Zo kan ook hij online opvolgen waar zijn vracht zich bevindt.

Het opstellen van de vrachtbrief en het controleren van de geleverde goederen zijn vaak tijdrovende activiteiten bij het laden en het los-sen. Bovendien is dit proces soms onderhevig aan fouten, waardoor problemen in het stockbeheer en de facturatie kunnen ontstaan.

Barcoding van de goederen brengt hier soelaas. Deze technologie zorgt niet alleen voor een foutenvrij zicht op de goederenstromen, maar versnelt ook de administratieve processen. Vrachtbrieven kunnen elektronisch worden opgesteld en al op voorhand naar de klant worden doorgestuurd.

In de toekomst zal RFID (radiofrequentie-identificatie) een deel van de barcodingactiviteiten vervangen. Wanneer de goederen – gela-beld met een identificatietag – voorbij een RFID-antenne komen bij de klant, worden de tags automatisch ingelezen en krijgt de klant razendsnel een overzicht van de ontvangen lading.

124 Stroomlijn uw logistieke activiteiten …

Reverse logistics (omgekeerde goederenstroom)

Reverse logistics is het proces van het plannen, implementeren en beheersbaar controleren van een efficiënte en effectieve stroom van retourgoederen en de daaraan gekoppelde informatie. Reverse lo-gistics-activiteiten vinden plaats aan het einde van de supply chain:

het ophalen en recyclen van afgeschreven producten bij de eindge-bruiker, reparatie van defecte producten, herdistributie, enzovoort.

Reverse logistics-activiteiten zijn dus de processen die een bedrijf onderneemt voor de inzameling, demontage (indien nodig) en be-werking van gebruikte, beschadigde, defecte, afgedankte of verou-derde producten en verpakkingsmateriaal afkomstig van de eind-gebruiker of (her)verkoper. Eén doel is om waar mogelijk waarde te onttrekken aan retourproducten of de dienstverlening aan klanten te verhogen. Reverse logistics omvat dus het efficiënt verzamelen en verwerken van retourgoederen met als doel toegevoegde waarde te creëren. Daarnaast helpt een goede aanpak van het retourneren van goederen om de commerciële relaties met de klanten op niveau te houden. Zij weten immers dat u bij problemen, de goederen zal terugnemen en dat zij hier geen inspanning voor hoeven te doen.

Met een goede reverse logistics policy bewijst u uw zakenpartners dat u het hele verkoop- en leverproces in kaart heeft gebracht en dat u dus een betrouwbare partner bent.

Er zijn vijf retourstromen te onderscheiden waarmee bedrijfsecono-mische voordelen te behalen zijn:

End-of-use / end-of-life returns

Wanneer een product aan het einde van zijn gebruikstermijn of le-venscyclus is, is er sprake van end-of-use of end-of-life returns. De eindgebruiker van het product doet er afstand van. De nog bruikbare materialen, producten of onderdelen komen na inzameling terug in de voorwaartse supply chain door verschillende vormen van herge-bruik: ‘recycle’, ‘re-use’, ‘remanufacture’ en ‘refurbish’.

• Bij het recycle-proces worden grondstoffen zoals glas en meta-len herwonnen en hergebruikt. De originele identiteit en functie van het product gaan helemaal verloren. Het product wordt af-gebroken, doorgaans door middel van shredding en omsmelting.

• Re-use betekent dat het product uit elkaar wordt gehaald en dat afzonderlijke onderdelen, indien mogelijk, opnieuw worden ge-bruikt bij de productie van soortgelijke of dezelfde producten.

126 Stroomlijn uw logistieke activiteiten …

• Bij remanufacturing wordt de kern van het product herbruikt, maar worden oude of kapotte onderdelen vervangen en eventu-eel het uiterlijk van het product (de buitenkant) aangepast.

• Hergebruik van het gehele product vindt plaats bij refurbish: er vinden minimale bewerkingen plaats en retourproducten wor-den na een ‘opknapbeurt’ (door)verkocht.

Garantieretouren

Garantieretouren zijn de producten die onder garantie van de produ- cent terugkomen. De klant heeft het recht om een product na aan-koop/ontvangst binnen een bepaalde termijn terug te sturen naar de verkopende organisatie, dan wel de producent. Garantie wordt verleend als service, maar is deels ook geregeld via wetgeving.

De bewerking van deze producten is gering, aangezien het om pro-ducten gaat die vaak opnieuw verkocht kunnen worden. Afhankelijk van de staat waarin het product teruggestuurd wordt, hoeft alleen herverpakking plaats te vinden.

Repair-retouren

Producten die al dan niet binnen de garantietermijn of serviceperio- de defect raken, komen voor reparatie in aanmerking. Deze produc-ten gaan voor reparatie terug naar de producent of een repair center.

Ophaling vindt plaats bij de eindgebruiker of via het retailkanaal. Na reparatie komt het product weer bij de klant. Het product blijft bij deze retourstroom dus eigendom van de consument.

De bewerkingen van repair-retouren worden grotendeels uitgevoerd door gespecialiseerde repair centers of door de producent. Ook lo-gistieke dienstverleners richten zich op deze activiteit, afhankelijk van de complexiteit. Dit blijft vaak beperkt tot eerste- en tweede-lijnsactiviteiten, zoals screening en testen en het uitvoeren van een-voudige reparaties, zoals het vervangen van modulaire onderdelen.

Commerciële retouren

Commerciële retouren zijn goederen die geretourneerd worden, omdat het product niet verkocht raakte. In de kledingindustrie wor-den steeds vaker nieuwe collecties per seizoen uitgebracht, waar-door veel onverkochte winkelvoorraad onbeschadigd en ongebruikt teruggestuurd wordt naar de producent voor herdistributie. Deze

128 Stroomlijn uw logistieke activiteiten …

retouren worden doorverkocht aan handelaren of aan alternatieve kanalen (denk aan outletcenters). Als de producten niet meer te ver-kopen zijn, komen ze in aanmerking voor recovery-bewerkingen of worden ze vernietigd.

Verpakkingsretouren

Verpakkingsretouren vormen een bijzondere categorie. Het gaat om herbruikbare materialen zoals plastic kratten, fusten (groenten &

fruit), containers en (statiegeld)flessen. Deze producten worden ge-reinigd en hergebruikt met het oog op kostenbesparing en het be-perken van afval.

Welke acties27 zou u als kmo idealiter moeten ondernemen inzake reverse logistics?

Breng uw ‘closed loop supply chain’ in kaart:

a. Analyseer de potentiële reverse goederenstromen.

b. Analyseer, in samenspraak met uw ketenpartners, de inte-gratie van de voorwaartse en retouroperatie.

c. Initieer ketensessies waarbij alle relevante betrokken par-tijen uit de bestaande en toekomstige keten het proces met elkaar bespreken.

Breng de toegevoegde waarde van reverse logistics in kaart:

a. Communiceer over het concreet uitvoeren van Maatschap-pelijk Verantwoord Ondernemen.

b. Kijk in welke mate goedkoper kan worden gesourced op component- of grondstofniveau. Investeer in nieuwe produc-tie- en ontwerpmethodes waarbij optimaal hergebruik van producten en materialen mogelijk wordt (design for disassem-bly). Betrek bij deze processen logistieke specialisten die input kunnen leveren over een efficiënte procesvoering.

c. Heb oog voor de waarde van end-of-useproducten voor alter-natieve consumentenmarkten.

Start pilootprojecten met uw ketenpartners (logistieke en retailsector):

a. Maak de voordelen voor alle partners inzichtelijk en meetbaar.

b. Ga na of u op overheidssteun kan rekenen voor het uitvoeren van uw pilootprojecten.

130 Stroomlijn uw logistieke activiteiten …

132 Stroomlijn uw logistieke activiteiten …

De

douane 6

134 Stroomlijn uw logistieke activiteiten …

TIP! Meer informatie omtrent accijnzen, mogelijke