• No results found

Eigen vervoer of een expediteur?

De grenzen van een markt worden mede bepaald door de transportmo-gelijkheden. Zolang die zwak ontwikkeld zijn, liggen de handelsgrenzen rondom de locatie waar goederen worden geproduceerd. Concurrentie wordt pas mogelijk wanneer het verschil in productiekosten tussen twee locaties groter is dan de kosten van het vervoer tussen deze plaatsen. Als de kwaliteit en toegankelijkheid van de transportmogelijkheden verbete-ren, kan het lonend worden om op verafgelegen markten te concurreren.

Goed ontwikkelde transportmogelijkheden stimuleren dus de recht-streekse competitie. Ook bevorderen ze een indirecte vorm van con-currentie. Ze maken producten beschikbaar op plaatsen waar dit eerst wegens de hoge vervoerskosten onmogelijk was. Zo kan de totale afzet worden opgevoerd door het penetreren van markten die aanvankelijk niet toegankelijk waren.

In de eerste plaats moet u zich dus de vraag stellen of uw doelmark-ten voldoende toegankelijk zijn om er te concurreren en of u voldoende meerwaarde heeft te bieden tegenover lokale producenten om de meer-kost van uw vervoer te verantwoorden. Een aantal belangrijke factoren bepalen de kostprijs van uw transport:

• Factoren gerelateerd aan productkarakteristieken:

1. de densiteit van het product 2. de stapelbaarheid van het product 3. mate van hanteerbaarheid 4. de waarde van het product

• Factoren gerelateerd aan de marktsituatie:

1. ligging van de markten

2. seizoensgebondenheid van de producten 3. binnen- of buitenlands transport

4. evenwicht tussen heen- en terugwaarts transport

• Factoren gerelateerd aan uw bedrijf:

1. imago

2. vertrouwelijkheid

3. geografische ligging (bv. nabijheid van een haven) 4. milieureglementering

54 Stroomlijn uw logistieke activiteiten …

In tweede instantie dient u zich de vraag te stellen of u het transport van uw producten zelf uitvoert of uitbesteedt. Het antwoord is vaak sectorgebonden. Zo wordt heel wat logistiek in de voeding door de producent zelf opgevolgd, terwijl in de automobielsector heel wat logistieke dienstverleners het proces opvolgen en beheersen. U kan hieromtrent eventueel contact opnemen met uw sectorfederatie.

Wanneer u zelf het vervoer regelt, moet u instaan voor:

• het beoordelen en vergelijken van tarieven;

• het kiezen van de vervoerder (transporteur);

• het aanmaken van de benodigde vervoersdocumenten en contracten;

• het vervullen van allerlei douaneformaliteiten.

Expediteurs in verschillende maten en gewichten

Expediteurs zijn transportbemiddelaars, transportorganisatoren of bevrachters. In opdracht van de verlader kan de expediteur het gehele vervoer of delen ervan regelen. Een expediteur vervoert uw goederen op de snelste en meest efficiënte manier. Hij reserveert in overleg met u vrachtruimte en adviseert u over de beste prijs.

Hij staat borg voor vrachtpenningen en invoerrechten, verzekert goederen en geeft adviezen. De grote expediteurs (logistieke dienst-verleners) kunnen via hun internationale netwerk een deur-tot-deurtraject verzorgen voor grote verladers. Een expediteur kan ook voor opslag zorgen. Vermits de expediteur bekend is met de doua-neregelingen, kan hij voor een snellere afhandeling zorgen van alle procedures.

Expediteurs bieden ook groupagediensten aan. Ze combineren klei-nere zendingen van verschillende ondernemingen tot grotere (con-tainer-)ladingen en kunnen zo betere prijzen bedingen.

Om aan de steeds toenemende servicenoden van klanten te voldoen, besteden steeds meer verladers (opdrachtgevers) het vervoer en de daarbij horende logistieke diensten uit aan logistieke dienstverle-ners. Zij kunnen immers vaak meer transport- en logistieke dien- sten verlenen die goedkoper en kwalitatief hoogwaardiger zijn. Lo-gistieke dienstverleners of expediteurs die een compleet pakket aan diensten aanbieden, zoals deur-tot-deurservice, worden volgens het (VIL) in drie categorieën ingedeeld: 2PL, 3PL en 4PL.

2PL, een Second Party Logistics service provider, is een transpor-teur of magazijnuitbater die instaat voor de uitvoering van een dui-delijk afgelijnde transport- of logistieke taak. De organisatie en de opvolging blijven in handen van de opdrachtgever.

56 Stroomlijn uw logistieke activiteiten …

2PL

3PL

4PL

Informatie-stroom

Operationeel

Tactisch

Strategisch

1990 1995 2000 2005

FOCUS OPBRENGST

Goederen-stroom

Winst-deling

Kost per pallet

3PL, een Third Party Logistics service provider is een logistieke dienstverlener die de organisatie op zich neemt van een pakket aan transport- en logistieke activiteiten. Hij verzorgt als derde partij de logistiek tussen twee actoren in de supply chain (bv. leverancier en producent).

Vele logistieke dienstverleners hanteren dezelfde aanpak voor een kmo als voor een multinational. Een kmo kan er bij wijze van spre-ken terecht vanaf één pallet. Voor eenzelfde bedrijf kunnen boven-dien zowel onafgewerkte als afgewerkte ‘ready to ship’ goederen op voorraad worden gehouden. Zo kan bij assemblageactiviteiten er ook voor gezorgd worden dat er voldoende onderdelen in voorraad zijn om het eindproduct te assembleren.

Uiteraard legt iedere dienstverlener eigen accenten en heeft deze eigen specialisaties (bv. gekoelde transporten, gevaarlijke goederen en dierentransport). Het is daarom belangrijk om uw vereisten op te lijsten vooraleer u uw dienstverlener kiest.

Naast het transport van de goederen, via een vloot van eigen trans-porteenheden, kan de dienstverlening van uw 3PL breed zijn:

- Groupage bij verzending of import. Vooral vanuit Azië worden heel wat kleinere bestellingen gegroepeerd in één container. Eens hier aangekomen, worden ze uitgesplitst en naar verschillende aankoop-bedrijven vervoerd. Als een aantal aankoop-bedrijven afzonderlijk onvoldoen-de business heeft om een volledige container te vullen, kunnen zij door groupage samen een full container verzenden. Dat proces kan door een logistieke dienstverlener worden gecentraliseerd en op-gevolgd. Omgekeerd kan een 3PL deze diensten ook aanbieden aan bedrijven die naar Europa willen importeren. Van hieruit kunnen de goederen dan over heel Europa worden verdeeld.

- Ketenmanagement, totale coördinatie van goederenstromen, ge-bruikmakend van een netwerk van transport- en opslagcapaciteit van derden.

Sommige dienstverleners bieden ook gratis een ‘quick scan’ aan.

Hierbij worden de logistieke flows en het locatiemanagement in kaart gebracht en grondig doorgesproken. Deze oefening kan leiden tot een offerte, waarmee uw bedrijf zijn totale logistieke kosten kan vergelijken met de aangeboden dienstverlening. Zo kan u uw hele logistieke keten uitbesteden en zich toeleggen op uw core business en verkoop.

58 Stroomlijn uw logistieke activiteiten …

TIP!