• No results found

Bekwaamheden van de ondernemende huisarts

9.6 Wat haal ik eruit, wat wil ik bereiken?

Wat wil ik bereiken?

• Succesvol huisartsenpraktijk (omzet, winst, stabie-le groei, waarde-opbouw)

• Financieel zekere toekomst voor mijn gezin en die van mijn medewerkers

• Status, trots, aanzien, respect, goed imago

• Groei ten opzichte van de concurrentie / markt

• Rust, stabiliteit, zekerheid

• Moment dat ik afscheid kan nemen en de praktijk goed kan overdragen

Met voorgaande elementen van waar onderne-mende huisartsen mee bezig (kunnen) zijn, kun je op zich niet zoveel. Maar je kunt ze meenemen als je op zoek gaat naar de ondernemende huisarts in jezelf. Wat zijn jouw sterke en zwakke kanten? In welke zin zouden die je ondernemerschap positief of negatief kunnen beïnvloeden? Ga naar werk-opdracht 5 en probeer een beeld te schetsen van jouw persoonlijke successen en vaardigheden.

Wat kan ik?

Het zelfonderzoek naar successen heeft tot doel je inzicht te geven in al je persoonlijke successen en vaardigheden. Onder een persoonlijk succes ver-staan we iets waar je trots op bent, een prestatie die je geleverd hebt.

Nu vind je waarschijnlijk dat je in je leven weinig gepresteerd hebt om trots op te zijn, laat staan dat je dat aan een ander gaat vertellen. We zijn geneigd ons eigen succes te relativeren en onbe-langrijk te vinden. We praten eerder over zaken die niet gelukt zijn. Toch leren we niet alleen door te kijken naar wat niet goed gegaan is in het verleden maar ook door te kijken naar wat we gepresteerd hebben.

Dit zelfonderzoek bestaat uit een vijftal stappen, die je één voor één kunt afwerken.

Stap 1

Als eerste stap binnen dit onderzoek ga je een aan-tal successen benoemen die je bereikt hebt en dan niet alleen in je werksituatie maar ook binnen je verdere sociale leven: vrije tijdactiviteiten, privé-ac-tiviteiten, als voorzitter van de vereniging of als lid van de ouderraad enz.

Schrijf er zoveel mogelijk op:

1. ...

Nu ga je bekijken welke van deze successen je als de 5 grootste successen beschouwt en zet deze onder elkaar.

Mijn 5 grootste successen:

Succes 1. ...

Vervolgens ga je over tot het beschrijven van deze 5 successen. Zet uiteen hoe je het succes behaal-de. Geef daarbij aan welke stappen je zette om het succes te bereiken en welk resultaat je uiteindelijk bereikt hebt. Als je je successen hebt beschreven, is het een goede oefening om het verhaal aan iemand, je partner of vriend, te vertellen. Belang-rijk daarbij is dat je kunt aangeven waardoor het geheel een succes werd en indien mogelijk onder-bouwd met cijfers. Probeer dit verhaal kort en bon-dig en zo concreet mogelijk te houden. Let daarbij op dat je niet praat namens je team of namens de werkgever. Denk daarbij aan de ik-vorm.

...

Werkblad persoonlijke successen/

vaardigheden Wat kan ik?

Beschrijving succesverhaal: ...

...

Stap 4

Als je je 5 grootste successen beschreven hebt, ga je aangeven welke vaardigheden door jou gebruikt werden om deze successen te bereiken.

Succes Vaardigheden

Aan het eind van de oefening tref je een lijst aan met een aantal voorbeeldvaardigheden. Deze lijst is bedoeld als hulpmiddel en is zeker niet volledig.

Stap 5

Als laatste stap binnen deze opdracht ga je alle vaardigheden uit je 5 succesverhalen onder elkaar opschrijven. Je turft de vaardigheden die in de verschillende succesverhalen meerdere keren ge-noemd worden.

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

Vervolgens onderstreep je de 5 vaardigheden die het meest voorkomen in de succesverhalen en waarover je dus in meerdere situaties beschikt : dit is je vaardigheden-TOP 5.

Mijn vaardigheden - TOP 5

1. ...

2. ...

3. ...

4. ...

5. ...

Vaardigheden hulplijst Communiceren arbitreren demonstreren interviewen luisteren onderhandelen overreden presenteren raadgeven schrijven spreken uitgeven verslag doen

verstandhouding ontwikkelen Organiseren

administreren catalogiseren creëren diagnosticeren innoveren ontwikkelen prioriteiten stellen

probleem oplossen/rekruteren team bouwen

uitvinden verzamelen Plannen analyseren

beleid ontwikkelen/concepten maken overzien

programma’s ontwerpen/schatten strategie ontwikkelen/systeem ontwerpen training ontwerpen/visualiseren

Sturen

Aanvoeren/aanwijzen Adviseren/begeleiden

Besturen/goedkeuren/implementeren initiëren instrueren

leiden managen motiveren

personeel ontwikkelen/toezicht houden/voorzitten Coördineren

aanpassen distribueren rechtzetten

samenwerking verkrijgen schematiseren

uitbreiden verbeteren verbinden vergroten versterken Controleren berekenen

budgets opstellen/evalueren financiële analyses maken/herzien horen

kwaliteit beoordelen procedure ontwikkelen systeem ontwikkelen waarderen

Van dag tot dag en reactief? Of als een proactieve ondernemer die precies weet wat hij wil en welke acties daarvoor nodig zijn? Een heldere en eerlij-ke kijk op jezelf en je business zijn cruciaal om je doelen te bereiken. Toch is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan… Door een kleine verandering in je dagelijkse activiteiten, kan je een heel ander resultaat verkrijgen.

Doe de test

Ben jij klaar om de confrontatie met jezelf aan te gaan ? Doe de test en kijk hoe jij scoort als ondernemer en welke jouw persoonlijke verbeterpunten zijn. Beantwoord de volgende statements eenvoudig met JA of NEE.

1. Ik heb een strategisch plan voor de komende 3-6-12 maanden dat ik regelmatig bijstel. Op basis daarvan bepaal ik mijn dagelijkse/wekelijkse/

maandelijkse acties

Reactief: ik heb een TO DO-lijst die elke dag verandert, ik ben de hele dag druk bezig met reageren op inkomende mails of gewoon ter plekke bedenken wat mijn To Do is

2. Mijn agenda is op die manier georganiseerd dat