• No results found

De Galerij

Haven-Zuid

Het Warenhuis

In het voormalige V&D gebouw zijn 30 nieuwe appartementen gerealiseerd. De appartementen zijn afgenomen door de woningbouwvereniging.

De constructieve opbouw van het gebouw maakte het mogelijk om zonder ingrijpende aanpassingen van de hoofd-draagstructuur kwalitatief hoogstaande woningindelingen te maken en de gevels volledig te vernieuwen met buitenruimten. Door relatief kleine aanpassingen zou de constructie aan de bouwfysische eisen ( isolatie, geluid ) en brandveiligheidseisen kunnen voldoen. In de plint zijn de winkels uitgebreid, waardoor er een volledig nieuw gebouw is ontstaan.

De woningen en de winkels passen in de vastgestelde ‘grachtenpanden’ structuur waarbij het lijkt alsof er diverse afzonderlijke panden zijn met een eigen identiteit.

Het Pakhuis

In eerste instantie zouden wij alleen het winkeloppervlak op de begane grond uitbreiden van dit deel van het centrum.

Echter hebben we ook hier besloten om de leegstaande verdiepingen te transformeren naar 12 appartementen en een verdieping toe te voegen met 4 appartementen.

De constructieve-opbouw is vergelijkbaar met het voormalige V&D-pand. Met relatief kleine, constructieve aanpassingen hebben we nieuwe gevels aangebracht en kwalitatieve woningindelingen gecreëerd.

De Galerij

De Galerij, de passage gelegen tussen Het Warenhuis en het Pakhuis, is ook gerenoveerd.

De passagevloer is volledig vernieuwd en alles is geschilderd. De Galerij zorgt voor een logische koppeling van het centrumplein en de omliggende winkelstraten zodat ook deze onderdeel uit blijft maken van het kernwinkelgebied van Almelo.

Haven-Zuid

Aan de andere zijde van het centrumplein, eveneens aan het water, ligt het complex Haven Zuid. Hier heeft de oude bebouwing plaats moeten maken voor een nieuw complex met ruim 4.000 m² winkels op de begane grond met daarboven nog eens 42 gerealiseerde nieuwbouwappartementen.

Deze appartementen zijn overgedragen aan de woningbouwvereniging. Op de eerste verdieping tussen de winkels en de woningen is een parkeerdek met 140 parkeerplaatsen gerealiseerd, welke na realisatie is overgedragen aan de gemeente Almelo. Het parkeerdek is middels een fly-over gekoppeld aan het bestaande parkeerdek boven de naastgelegen panden, welke in eigendom zijn van de gemeente.

Kanaleneiland.

Verduurzaming.

Utrecht heeft alles in zich om een moderne stad van de toekomst te worden. De stad telde 900 jaar geleden 3000 inwoners. In 2025 passeert Utrecht de grens van 400.000 inwoners. Een spectaculaire groei, zeker gezien het feit dat Utrecht in oppervlakte nog steeds een compacte stad is.

Een gezonde leefomgeving met voldoende groen, water, een aantrekkelijke openbare ruimte en gezonde lucht is essentieel. Tegelijkertijd heeft de stad een bouwopgave te vervullen.

Op verschillende locaties in de stad vindt grootschalige verdichting plaats, waarbij binnen de bestaande stedelijke structuren woningen en voorzieningen worden toegevoegd. Zo ook in Kanaleneiland en haar directe omgeving.

Winkelcentrum Nova wordt door de bewoners van Kanaleneiland als een goede voorziening ervaren. De variatie aan voorzieningen is voor hen een grote meerwaarde binnen het gebied en men ziet het winkelcentrum van circa 27.000 m2 winkeloppervlakte dan ook als

belangrijk middelpunt van de wijk. Onze focus is gericht op het verrijken van de samenstelling van het winkelgebied. Variërend van speciaal winkels tot prijsvechters en bekende winkelformules tot zelfstandig ondernemers. Aanvullend aan het bestaande winkelaanbod is er ruimte voor nog meer eigenheid. Het toevoegen van nieuwe gezichten zoals een juwelier, ijssalon, espressobar en een vers hoek liggen nog binnen de ambities. Enige tijd geleden is het winkelcentrum aan de binnenzijde volledig gemoderniseerd. Er is een nieuwe passagevloer aangebracht, schilderwerk uitgevoerd, de puien en verlichting vervangen en de passage verlengt naar de parkeergarage.

Ook de parkeergarage heeft een volledige renovatie ondergaan waarmee het aantal parkeerplaatsen is uitgebreid naar 344.

De gevel van deze parkeergarage is volledig gemoderniseerd. Het totaal aantal parkeer-plaatsen rond het winkelcentrum komt daarmee op circa 600 plaatsen.

Kanaleneiland

Utrecht

GEBIEDSONTWIKKELING

Mooi geïntegreerd in het winkelcentrum is het kantoorgebouw Nova Offices van circa 22.000 m2. Het 70 meter hoge multi-tenant kantoorgebouw is volledig verhuurd en biedt daarmee ruimte aan verschillende soorten bedrijven en ondernemers, variërend van commerciële bedrijven tot zorgverleners en dienstverleners. Het kantoorgebouw is enkele jaren geleden grondig gerenoveerd en aangepast. Het gebouw is volledig gemoderniseerd en er is geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen. Hiermee is energielabel B verkregen.

Momenteel zijn wij samen met de gemeente Utrecht de verdichtingsmogelijkheden aan het onderzoeken. We zien mogelijkheden door verdichting de 94 bestaande woningen boven het winkelcentrum uit te breiden met een drietal woongebouwen. Hierdoor kan een aanzienlijk aantal woningen in het gebied worden gerealiseerd. Door de herindeling die ontstaat en door het toevoegen van volumes zien we ook mogelijkheden de uitstraling en leefbaarheid van het gebied aan de buitenzijden van het centrum te verbeteren en aanvullend in te zetten op verduurzaming door toepassing van nieuwe bouwmethoden en mobiliteitsconcepten.

Winkelcentrum Emmerhout is gelegen in het westen van de gemeente Emmen in de wijk Emmerhout. Het winkelcentrum, inmiddels niet meer in portefeuille neemt wel een bijzondere plek in als gebiedsontwikkeling.

Het centrum oorspronkelijk in 1972 geopend, waarbij het destijds ontworpen tweede maaiveld architectonisch een belangrijke rol speelde, was ontworpen in de verwachting dat er in de wijk 10.000 tot 15.000 inwoners zouden gaan wonen. De werkelijkheid is dat de wijk zich niet verder ontwikkelde tot zo’n 6.000 inwoners.

Na verloop van tijd is leegstand ontstaan en heeft het centrum ook sociaal een onbehaaglijk karakter gekregen.

Samen me de gemeente Emmen en de woningcorporaties Lefier en Woonzorg Nederland hebben we de handen ineengeslagen om de levensvatbaarheid en de aantrekkelijkheid van het centrum te vergroten en te verbeteren waardoor niet alleen het winkelcentrum maar het centrum van wijk Emmerhout weer een prettige leefomgeving te

het winkelcentrum uiteindelijk ‘gedownsized’

is van circa 14.000 m2 naar circa 7.000 m2 maar wel met een compleet en kwalitatief winkelaanbod. Tegelijk met de ontwikkeling van het winkelcentrum en het toevoegen van 4 nieuwe woongebouwen, met in totaal 172 appartementen, is de totale infrastructuur van circa 45.000m² vernieuwd. Gedurende de gefaseerde bouw zijn de al aanwezige woongebouwen in het middengebied behouden én bewoond gebleven. Met deze ingreep kon de bestaande sporthal in het centrum opnieuw worden ontwikkeld en heeft daarmee zijn functie voor de omgeving kunnen behouden.

Almere is een jonge en snel groeiende stad, waar Almere Buiten een bruisend, zelfstandig functionerend stadsdeel in is. Het stadsdeel bestaat uit 13 wijken met het winkelgebied als centrum van het stadsdeel.

De groei van het gebied zet gestaag door, waardoor de voorzieningen op het gebied van maatschappij, retail en recreatie nog steeds in volle ontwikkeling zijn. Ruim tien jaar geleden is de ontwikkeling gestart om het winkelcentrum te laten groeien passend in schaal voor het stadsdeelcentrum.

De ontwikkeling betrof een fasegewijze sloop van het oude winkelgebied en opbouw van een nieuw winkelgebied met een toename aan detailhandel, horeca, maatschappelijke voorzieningen, ruim 150 appartementen in de verhuur en parkeergelegenheid. Bijzonder is de kopelling met de naastgelegen mega-stores Doemere, waarbij grootschalige detailhandel is gesitueerd. Het totale ontwikkelde winkelgebied

bestaat uit circa 100.000 m2 retail. Het openbaar gebied is volledig opnieuw ingericht door de gemeente Almere. Op dit moment is er opnieuw sprake van ontwikkeling in het gebied. Binnenkort opent niet alleen hotel Holiday Inn Express hier zijn deuren. Ook werkt Urban Interest aan de realisatie van nieuwe horeca, 800 vierkante meter detailhandel en 16 appartementen.

Emmerhout

GERELATEERDE DOCUMENTEN