• No results found

Hoofdstuk 3 Methode

4.2 De (sociale) context van de respondenten

4.2.3 Vrienden

De vriendengroepen van de respondenten zijn op drie na zeer gemêleerd. Bij de drie groepen waar dit niet het geval of onbekend is, bestaat bij Imro de vriendengroep, op zijn vriendin na, voornamelijk uit witte Nederlanders. Van de vijf naaste vrienden van Amresh is er één wit

Nederlands en zijn het voor de rest Hindoestaanse Nederlanders. Van Fahd is de achtergrond van zijn vrienden niet bekend en zegt hij hierover: ‘Ja… ja met hun had ik het niet vaak over school. Sommigen werken. Ik heb niet echt dat ze naar school gaan’.

De vriendengroepen lijken op basis van de gesprekken onderverdeeld te kunnen worden in twee soorten. Aan de ene kant is er de vriendengroep waar mensen in zitten met eenzelfde mentaliteit als de respondenten. Het zijn vrienden die goede banen hebben, hoogopgeleid zijn of zelfstandigen die successen hebben geboekt met eigen ondernemingen. Ze delen eenzelfde levensvisie en zijn ambitieus.

Ja ik heb verschillende vrienden, maar de meesten zijn wel hoogopgeleid. Ehm hebben ook wel een beetje dezelfde levensvisie. Maar ook wel hard werken en geld verdienen (Kevin).

Bij Lebo, Ramon, Jailson, Hanan, Kevin, Imro en deels bij Sandro is er sprake van vrienden met eenzelfde levensvisie. De gedeeltelijk zelfde visie bij Sandro heeft te maken met zijn beste vrienden die het naar eigen zeggen ‘redelijk’ doen. Zij zijn gestart met een opleiding, hebben deze niet afgemaakt en zijn ‘oké’ terecht gekomen.

Het andere soort vriendengroep dat uit de interviews naar voren komt is waar de vrienden het minder doen. Bij de overgebleven respondenten bestaan de vrienden uit mannen die minder successen hebben behaald. De vrienden doen niet veel en de respondent is in die groep degene die zijn vrienden verder probeert te brengen. De rol die Amresh, Rivelhino en deels Sandro hebben binnen hun vriendengroep heeft een meer inspirerend, motiverend karakter.

Ik heb wel het gevoel dat als ik bij mijn vrienden ben en ja, zij zijn toch in een bepaalde levensstijl blijven hangen en die kijken wel op naar je van: ‘die heeft echt iets bereikt’. Ja, ik heb uhm, even kijken, zelfs vrienden die na het mbo zijn gestopt en nu in de uitkering zitten en die moet je dan motiveren om te gaan solliciteren en doen. Die kijken wel naar je op. Vroeger deed ik dan heel vaak voor hun, je moet je verzekering afsluiten, en dat moet je zo en zo doen, maar nu heb ik daar gewoon geen tijd voor en dan merk je dat ze daar in achterblijven. Dus, ja. Ja, als ik iets tegenkom op LinkedIn ofzo, dan probeer ik ze te motiveren die stap te maken en niet in de uitkering te zitten. Dan stuur ik het dus door naar hun, maar ik heb ook zoiets van dat het uit hunzelf moet komen (Amresh).

Niet alleen de respondenten inspireren hun vrienden. Het komt veelvuldig voor dat de respondenten zelf door vrienden, met een gelijke levensvisie, gemotiveerd zijn.

Jongens die ook al hbo en universitair geschoold zijn. En ik was toen als jonkie, ik keek erg op tegen mijn vrienden. Dat heeft mij misschien ook een motivatie gegeven om door te studeren (Imro).

Waar de respondenten zich hebben laten inspireren door vrienden en soms zelf de

inspirerende rol op zich hebben genomen is het op zich nemen van die rol in een enkel geval niet voor de respondenten weggelegd.

Nou ik heb eentje die, ehm dat was een jongen die inderdaad bij de onderklasse hoorde en die had ook psychische problemen, een Joegoslavische jongen. Maar daarna werd hij helemaal gek.. hij leefde van een uitkering in een huis met heel veel dieren. Echte dieren, honden slangen katten en dan zat hij.. Ja en ik was een tijdje ook raadslid van de VVD en dat weet hij van mij en toen ging hij in de aanval van ja ik ben een vreselijk mens omdat ik zijn uitkering zou afpakken.. en.. ja dat ik geen hart heb voor hem en anderen en toen zijn we uit elkaar gegroeid (Ramon).

Waar het denken en de levensvisie met vrienden gaat botsen, kan dit in enkele gevallen het einde betekenen van een vriendschap. De vrienden zijn samen opgegroeid en hebben tot op zekere hoogte hetzelfde in het leven gestaan. De ene ontwikkelt zich de ene kant op, de andere de andere kant op of blijft stilstaan. Uiteindelijk komen ze erachter dat ze niet meer bij elkaar passen of dat ze zich juist dezelfde kant op aan het ontwikkelen zijn.

Ja, dat is mooi met die maten van mij.. kindjes, huisje, baantje.. Terwijl vroeger.. nou ik denk dat er weinig dit hadden verwacht bij ons joh. We zijn toch wel, ja mannetjes toch. Hangen, blowen, drinken, vrouwen.. Dus nu.. Kijk, bijna iedereen heeft de universiteit of hbo.. en zelfs die boys die hun hbo niet hebben afgerond, ja, die zitten toch wel op een lekkere plek nu. Serieuze boys.. haha (Lebo).

In tabel 4.3 staan de samenstelling van de vriendengroep en het soort relatie dat de respondenten met hun vrienden is aangegaan schematisch weergegeven.

Tabel 4.3 Samenstelling van vriendengroep