• No results found

HET VREDERIJK VAN JEZUS, DE KONING VAN ISRAЁL Lezen: Openbaring 20:1-10

In document Bouw Uw Koninkrijk en Gemeente (pagina 47-50)

(Johannes schrijft:) En ik zag tronen, en zij gingen daarop zitten, en het oordeel werd hun gegeven. En ik zag de zielen van hen die onthoofd waren om het getuigenis van Jezus en om het Woord van God, … En zij werden weer levend en gingen als koningen regeren met Christus, duizend jaar lang.

(Openbaring 20:4)

Jezus, de Koning van Israël, is aangekondigd als de Vredevorst (Jes.9:5) en bij Zijn geboorte proclameert een hemels leger:

‘Eer aan God in de hoogste hemelen en vrede op aarde, in mensen een welbehagen’ (Lk.2:14). Vóór Zijn sterven belooft Jezus aan Zijn leerlingen: ‘Vrede laat Ik u (als erfenis), Mijn vrede geef Ik u; niet zoals de wereld die geeft, geef Ik die u.

(Joh.14:27). Na Zijn opstanding begroet Hij Zijn leerlingen tweemaal met: ‘Vrede voor u’ (Joh.20:19,21); vrede op het kruis voor hen verworven. Later schrijft Paulus over Jezus: ‘Hij is onze vrede, Die beiden (gelovigen met een Joodse en een heidense achtergrond) één gemaakt heeft’ (Ef.2:14). Jezus is de Vredevorst voor Israël en de volken. Na Zijn terugkeer op aarde en Zijn overwinning over de antichristelijke machten (Openb.19:11-21) breekt Zijn vrederijk aan. Johannes op Patmos ziet in een visioen een engel uit de hemel neerdalen

48 op de aarde. Hij heeft in zijn hand de sleutel van de afgrond:

de tijdelijke verblijfplaats van de duivelen (Openb.9:1,2) en een grote ketting voor het boeien van een gevangene (Mk.5:3,4). Zodra de engel op de aarde is grijpt hij Gods tegenstander die hier genoemd wordt draak, oude slang, duivel en satan (Openb.12:9); namen die voldoende zeggen r wie hij is. De engel bindt hem voor duizend jaren: een periode die aangeduid wordt met het getal duizend, dat wijst op grootheid en begrensdheid( 10x10x10) en die samenvalt met de regering van Jezus en de Zijnen op aarde zoals uit het vervolg blijkt. Het rijk van Jezus, de Koning van Israël, het rijk van vrede en recht breekt nu aan dat zoveel profeten voorzegd hebben. De engel werpt satan in de afgrond, sluit hem daarin op en verzegelt die boven hem. Hij is daar opgeborgen en totaal uitgeschakeld. Hij kan de volken niet meer misleiden zoals hij gewoon is te doen. Hij kan niet meer rondgaan als een brullende leeuw, zoekend wie hij zou kunnen verslinden (1 Petr.5:8). En dan krijgt Johannes een ander beeld te zien. Hij ziet tronen en rechters die op die tronen plaatsnemen. Ze ontvangen van God de bevoegdheid om te oordelen. Daarna ziet Johannes de zielen van onthoofde martelaren, die aan Jezus trouw gebleven zijn tijdens de grote verdrukking (Openb.13:15-17). Ze komen tot leven en ze gaan met Christus meeregeren duizend jaar lang.

De overige doden worden echter niet levend tijdens het duizendjarige vrederijk. Zij staan later op voor het laatste oordeel (11-15). De opgestane gelovigen hebben deel aan de eerste opstanding en worden daarom gelukkig geprezen.

Over hen heeft de tweede dood, de eeuwige dood in de hel, geen macht meer. Integendeel, ze zullen koningen en priesters zijn van God en van Christus (Openb.1:6) en ze zullen met Jezus als koningen regeren, duizend jaar lang.

Blijkbaar zijn voor hen de tronen neergezet en mogen ze op

49 de tronen plaatsnemen. Jezus’ woorden gaan in vervulling:

‘Voorwaar, ik zeg u (Mijn leerlingen) dat u die Mij gevolgd bent, in de wedergeboorte, als de Zoon des mensen zal zitten op de troon van Zijn heerlijkheid, ook zult zitten op twaalf tronen en de twaalf stammen van Israël zult oordelen’

(Mt.19:28). En ook die van Paulus: ‘Weet u niet dat de heiligen de wereld (en de engelen) zullen oordelen?’ (1 Kor.6:2,3). Wat Johannes hier ziet herinnert aan het visioen van Daniël waarin aan de Zoon des mensen het Koningschap wordt gegeven en aan ‘het volk van de heiligen van de Allerhoogste’, aan het Joodse volk (Dan.7:13,14,27). Nu gaat in vervulling wat de engel Gabriël aan Maria beloofd heeft:

‘En God, de Heere, zal Hem (Jezus, haar zoon) de troon van Zijn vader David geven… (Lk.1:32,33). Wat een gezegende tijd zal dat zijn! Psalm 72:7 gaat nu in vervulling: ‘In Zijn dagen (van Koning Jezus) zal de rechtvaardige tot bloei komen; er zal grote vrede zijn, tot de maan er niet meer is’. Na dit vrederijk wordt satan uit zijn gevangenis losgelaten, misleidt hij opnieuw de volken en mobiliseert ze tegen God en Zijn heilige en geliefde stad Jeruzalem voor een laatste aanval. Maar God laat vuur uit de hemel neerdalen en verteert de legers en satan wordt in de poel van vuur geworpen bij zijn handlangers het beest en de valse profeet. Ze ontvangen hun rechtvaardige straf. In het vrederijk zal het koningschap van de gelovigen tot vollere ontplooiing komen door hun meeregeren met Jezus! Het is een blijvende opdracht aan Christus’ Gemeente om Jezus’ vrederijk te verkondigen en te verwachten, amen.

Gebed

Dank U, Jezus, Vredevorst, voor Uw rijk van vrede en gerechtigheid en voor Uw eindoverwinning over satan. Geef dat Uw rijk spoedig komt en bereid ons erop voor, amen.

50 Om over na te denken en met elkaar te bespreken

1. Zijn alleen de martelaren burgers van het vrederijk?

2. Ken je profetieën die dan in vervulling gaan?

3. Verwacht je dit vrederijk? Waarom? Hoe?

14

HET OORDEEL VAN JEZUS, DE KONING VAN ISRAЁL

In document Bouw Uw Koninkrijk en Gemeente (pagina 47-50)