• No results found

Hoofdstuk 6 – Conclusie

8.2 Vragenlijst voor semigestructureerd interview

Introductie:

Bedankt dat u mee wilt werken aan dit onderzoek. Allereerst een aantal praktische zaken: - Er wordt vertrouwelijk omgegaan met alle informatie die verkregen wordt uit dit

interview. Het interview wordt op anonieme manier verwerkt en uw naam zal dan ook nergens terug te vinden zijn.

- Zoals ik u al kort had verteld, gaat dit onderzoek over geloofsbeleving. De vragen zullen gaan over uw interpretatie van allerlei zaken rondom geloof en over uw geloofsbeleving. Er bestaan dan ook geen goede of foute antwoorden. Het komt het onderzoek ten goede wanneer u open en eerlijk antwoord geeft.

- Wanneer er een vraag aan bod komt waar u liever geen antwoord op geeft, kunt u dit te allen tijde aangeven. Dit is geen enkel probleem.

- Voelt u zich vrij om andere zaken in te brengen, wanneer u denkt dat dit van belang is. Het is ook zeker fijn als u voorbeelden noemt bij de dingen die aan bod komen.

- Heeft u er bezwaar tegenwanneer ik dit interview opneem, zodat ik het interview later helemaal uit kan typen?

Algemene informatie: - Geslacht - Leeftijd - Woonplaats

- Aantal jaren lid van de Meerkerk

Inleiding:

Een hele tijd is er een secularisatietrend gaande geweest. Dit houdt in dat geloof en religie steeds meer uit de samenleving en het dagelijkse leven van mensen verdween. Sinds een aantal jaar is er echter weer een opkomst van religie waar te nemen. Niet zozeer zoals vroeger, in de vorm van naar de kerk gaan op zondag, maar talloze andere manieren van zingeving. Een verklaring die daarvoor wordt gegeven is dat Nederland steeds meer

individualiseert. Er is steeds meer ruimte gekomen om eigen keuzes te maken, waardoor het scala aan keuzes steeds groter wordt en er dus ook meer ruimte komt voor andere soorten en manieren van geloven. Daarnaast is de religie ook meer een individuele aangelegenheid geworden, in plaats van iets gezamenlijks.

48

De volgende vragen gaan over deze individualisering en in hoeverre jij daar wel of niet mee te maken hebt – zowel op het gebied van geloof, als op andere gebieden.

Individualisering

De-institutionalisering

In welke mate voelt u zich verbonden met uw gezin?

In welke mate voelt u zich verbonden met een politieke partij? Hoe uit zich dit? In welke mate voelt u zich verbonden met de kerk? Hoe uit zich dit?

De-traditionalisering

Hecht u veel belang aan waarden als vrijheid en autonomie?

Hecht u veel belang aan traditionele banden, het huwelijk en het gezin? Hoe kijkt u naar alternatieve vormen van ‘gezin-zijn’?

Wat vindt u van opkomende alternatieve vormen van religie/zingeving?

Fragmentatie

Speelt uw geloof een grote rol in het maken van alledaagse beslissingen? Zo ja, hoe uit zich dit? Om wat voor beslissingen gaat dit dan?

Zo niet, hoe maakt u uw beslissingen? Welke normen zijn hierbij van belang?

Heterogeniteit

Heeft u het gevoel dat u gedurende uw leven vrij was om uw eigen keuzes te maken? Heeft u het gevoel dat uw geloof u soms bepaalde keuzes oplegt?

Heeft u het gevoel dat niet-gelovigen meer vrijheid hebben om eigen keuzes te maken? Ervaart u dat de samenleving steeds meer geïndividualiseerd raakt? En op welke manier? Geloofsbeleving

Objectieve dimensie

Hoe vaak per maand bezoekt u de zondagsdienst in de kerk? Bent u verder betrokken bij de kerk? Wat voor dingen doet u zoal? Hoe vaak leest u in de bijbel, en hoe vaak bidt u?

49

Subjectieve dimensie

Neemt u de bijbel letterlijk? Gelooft u dingen als dat ‘Jezus opstond uit de dood’, en dat er ‘leven is na de dood’?

Zijn er zaken uit de bijbel die u moeilijk vindt om te geloven?

Intrinsieke en extrinsieke religiositeit

Wat zijn uw motieven om naar de kerk te gaan?

(Veiligheid, sociale status, troost en sociale steun als motief om naar de kerk te gaan. Geestelijke zaken als motief om naar de kerk te gaan).

Coping

Het wordt door sommige christenen als lastig ervaren om christen te zijn en in deze tijd te leven. Ervaart u dit zelf ook?

Wat zijn de kernwaarden van uw geloof?

Ervaart u verschil tussen de waarden die jij en christenen op je heen belangrijk vinden en de waarden die ‘de seculiere samenleving’ belangrijk vindt? Zo ja, om wat voor waarden gaat dit dan?

Vind je dat de waarden van de kerk ver afstaan van de waarden van de samenleving? Hoe gaat u om met deze tegenstrijdigheid? (Afstand nemen, analyseren of ontmoeten). Kerk in de postmoderne samenleving

De religie in de samenleving is veranderd. Er is meer keuze gekomen in de manier waarop men hun geloof kan beleven.

- Heeft u het idee dat ook binnen de kerk hier meer keuzevrijheid in is gekomen? - Heeft u het idee dat de kerk zich steeds meer conformeert aan de normen en waarden

van de samenleving?

- Doe de kerk hiermee afstand van waar het om zou moeten gaan? - Hoe zou dit volgens u verklaard kunnen worden?

De Meerkerk stelt in haar missiestatement dat zij ‘midden in de samenleving’ staat. Denk je dat dit mogelijk is? Doet de Meerkerk dit wel of niet en waarom?

50