• No results found

Informed consent formulier Beste deelnemer,

Je gaat deelnemen aan het onderzoek 'webcare in tijden van crisis' wat wordt uitgevoerd voor mijn Master Corporate Communication afstudeerscriptie. Dit onderzoek wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de Graduate School of Communication, wat onderdeel is van de Universiteit van Amsterdam.

Het onderzoek gaat over sociale media en webcare strategieën die organisaties gebruiken in tijden van een organisatorische crisis. Tijdens dit onderzoek wordt een Facebookbericht van een organisatie getoond, gevolgd door een aantal reacties. Het is van belang dat je zowel het Facebookbericht als de reacties goed bestudeerd en in je opneemt. Er volgen enkele vragen / stellingen die hier betrekking op hebben. Je kunt de vraag beantwoorden door het rondje van jouw keuze te selecteren zoals hieronder aangegeven.

Helemaal mee oneens Neutraal Helemaal mee eens 0 0 0 0 0 0 0

Het invullen van de vragenlijst zal ongeveer 10 minuten duren en is geheel anoniem. Je kunt ten alle tijden de vragenlijst beëindigen. Wel is het van belang dat de vragenlijst in een stille omgeving wordt gemaakt waarbij je zo min mogelijk wordt afgeleid.

Omdat dit onderzoek wordt uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van ASCoR, Universiteit van Amsterdam, heb je de garantie dat:

1. Jouw anonimiteit is gewaarborgd en dat jouw antwoorden of gegevens onder geen enkele voorwaarde aan derden worden verstrekt, tenzij je hiervoor van te voren uitdrukkelijke toestemming hebt verleend.

2. Je zonder opgaaf van redenen kunt weigeren mee te doen aan het onderzoek of jouw deelname voortijdig kunt afbreken. Ook kun je achteraf (binnen 24 uur na deelname) jouw toestemming intrekken voor het gebruik van jouw antwoorden of gegevens voor het onderzoek.

3. Deelname aan het onderzoek geen noemenswaardige risico’s of ongemakken met zich meebrengt, geen moedwillige misleiding plaatsvindt, en je niet met expliciet

aanstootgevend materiaal zult worden geconfronteerd.

4. Je uiterlijk vijf maanden na afloop van het onderzoek de beschikking kunt krijgen over een onderzoeksrapportage waarin de algemene resultaten van het onderzoek worden toegelicht.

Voor meer informatie over dit onderzoek en de uitnodiging tot deelname kun je ten alle tijde contact opnemen met mij door een mailtje te sturen naar: demibakker@hotmail.com. Mochten er naar aanleiding van jouw deelname aan dit onderzoek klachten of opmerkingen bij jou zijn, dan kunt u contact opnemen met het lid van de Commissie Ethiek van de afdeling

Communicatiewetenschap, per adres: ASCoR secretariaat, Commissie Ethiek, Universiteit van Amsterdam, Postbus 15783, 1001 NG Amsterdam; 020 - 525 3680; ascor-secr-

fmg@uva.nl. Een vertrouwelijke behandeling van jouw klacht of opmerking is daarbij gewaarborgd.

Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en bij voorbaat dank voor deelname aan dit onderzoek.

Ik verklaar hierbij dat ik de procedure van de vragenlijst heb begrepen, geheel vrijwillig deelneem aan dit onderzoek, en 18 jaar of ouder ben.

1 = ja

2= nee (einde vragenlijst)

Vragenlijst experiment

Het onderzoek begint met wat achtergrondinformatie over de fictieve organisatie Greenlabel. Lees deze tekst rustig door en stel je voor dat deze organisatie echt bestaat.

Achtergrondinformatie Greenlabel

Greenlabel is een Nederlands kledingmerk met zo’n 50 vestigingen verspreid over het land. Duurzaamheid is een belangrijke factor bij dit bedrijf en dit willen zij graag uitstralen naar de buitenwereld. Hun missie is om duurzame en kwalitatief goede kleding aan te bieden tegen gemiddelde tot lage prijzen. Om de kosten laag te houden heeft Greenlabel ervoor gekozen om hun productieproces naar het buitenland te verplaatsen. De kleding wordt gefabriceerd

door onafhankelijke leveranciers die voornamelijk gevestigd zijn in Japan. Omdat online bestellingen een grote inkomstenbron zijn voor de organisatie is het van belang dat het productieproces soepel verloopt. Er wordt naar gestreefd om bestellingen na aankoop binnen 2-3 werkdagen bij de consument te bezorgen.

Recentelijk kreeg Greenlabel te maken met een organisatorische crisis waardoor het

productieproces stil kwam te liggen. Hierdoor moesten consumenten langer op hun bestelling wachten dan gebruikelijk of werden bestellingen helemaal niet meer bezorgd. Dit leidde tot een hoop negatieve reacties onder hun klanten. Middels een Facebookbericht geeft Greenlabel meer uitleg over de situatie en de gevolgen van deze gebeurtenis.

Manipulaties

De volgende vraag gaat over de hoeveelheid verantwoordelijkheid wat Greenlabel draagt voor het ontstaan van de crisis. Kies het antwoord dat naar jouw mening correct is.

1. Greenlabel heeft een…

o Hoge mate van crisisverantwoordelijkheid. De organisatie is zelf verantwoordelijk voor het ontstaan van de crisis en deze had door de organisatie zelf voorkomen kunnen worden.

o Een lage mate van crisisverantwoordelijkheid. De organisatie is niet zelf

verantwoordelijk voor het ontstaan van de crisis en deze had niet door de organisatie voorkomen kunnen worden.

De volgende vraag gaat over de reactie die Greenlabel gaf op de klachten van hun consumenten. Kies het antwoord dat naar jouw mening correct is

2. Greenlabel reageerde onder hun Facebookbericht…

o Op iedere consumentenreactie. Ook wanneer hier niet specifiek om werd gevraagd door de consument.

o Niet op iedere consumentenreactie. Er werd alleen op de consument gereageerd wanneer hier specifiek om werd gevraagd door de consument.

Dit is het einde van de vragenlijst. Bedankt voor je deelname! Klik onderstaand op het rode pijltje om de vragenlijst te voltooien en de resultaten op te slaan. Wanneer je vragen en/of opmerkingen hebt over het onderzoek kun je mij altijd een mailtje sturen. Je kunt mailen naar het e-mailadres: demibakker@hotmail.com.

Met vriendelijk groet, Demi Bakker