• No results found

Proefpersoonnummer

Wat is je proefpersoonnummer?

________________________________________________________________

Je proefpersoonnummer kun je vinden in de e-mail die je hebt gekregen. Mocht je deze niet kunnen terugvinden, mail dan naar: iris.schilder@student.uva.nl

Factsheet

Beste deelnemer,

Welkom bij dit onderzoek. Graag wil ik je vragen om de onderstaande tekst goed door te lezen.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van Amsterdam School of Communication (ASCoR), onderdeel van de Universiteit van Amsterdam.

Het onderzoek waarvoor ik je medewerking wil vragen gaat over vleesconsumptie onder studenten. Aan dit onderzoek kunnen studenten of recent afgestudeerden van tussen de 18 en 25 jaar die geen vegetariër of veganist zijn en die regelmatig zelf koken deelnemen.

Het onderzoek bestaat uit vier korte meetmomenten, waarin vragen worden gesteld over onder andere je vleesconsumptie. Het eerste en laatste onderdeel duren ongeveer 5-10 minuten en de twee tussenliggende onderdelen duren 1-2 minuten.

Je wordt verzocht dit eerste deel vandaag in te vullen. Voor de drie daaropvolgende

onderdelen ontvang je telkens een e-mail rond 19.30 uur ’s avonds. Je wordt verzocht deze korte vragenlijsten ook dezelfde dag nog in te vullen.

Voor volledige en correcte deelname aan het onderzoek maakt elke deelnemer kans op één van de drie bol.com waardebonnen van vijftien euro die ik zal verloten.

Omdat dit onderzoek wordt uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van ASCoR, Universiteit van Amsterdam, heb je de garantie dat:

1. Je anonimiteit is gewaarborgd en dat je antwoorden of gegevens onder geen enkele voorwaarde aan derden worden verstrekt, tenzij je hiervoor van tevoren uitdrukkelijke toestemming hebt verleend.

2. Je zonder opgaaf van redenen kunt weigeren mee te doen aan het onderzoek of je deelname voortijdig kunt afbreken. Ook kun je achteraf (tot 7 dagen na deelname) je

toestemming intrekken voor het gebruik van je antwoorden of gegevens voor het onderzoek. 3. Deelname aan het onderzoek geen noemenswaardige risico's of ongemakken met zich meebrengt en je niet met expliciet aanstootgevend materiaal zult worden geconfronteerd.

Voor meer informatie over dit onderzoek en de uitnodiging tot deelname kun je te allen tijde contact opnemen met Iris Schilder (iris.schilder@student.uva.nl) of haar scriptiebegeleider Saar Mollen (s.mollen@uva.nl; 020-5253680), Universiteit van Amsterdam, Postbus 15793, 1001 NG Amsterdam. Mochten er naar aanleiding van je deelname aan dit onderzoek klachten of opmerkingen bij je zijn, dan kun je contact opnemen met het lid van de

Commissie Ethiek van de afdeling Communicatiewetenschap, per adres: ASCoR secretariaat, Commissie Ethiek, Universiteit van Amsterdam, Postbus 15793, 1001 NG Amsterdam: 020-

5253680, ascor-secr-fmg@uva.nl. Een vertrouwelijke behandeling van je klacht of opmerking is daarbij gewaarborgd.

Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Hartelijk dank voor je deelname aan dit onderzoek.

Met vriendelijke groet,

Iris Schilder

iris.schilder@student.uva.nl

Informed consent

Ik verklaar hierbij op voor mij duidelijke wijze te zijn ingelicht over de aard en methode van het onderzoek, zoals uiteengezet in de uitnodigingsmail voor dit onderzoek.

Ik stem geheel vrijwillig in met deelname aan dit onderzoek. Ik behoud daarbij het recht deze instemming weer in te trekken zonder dat ik daarvoor een reden hoef op te geven. Ik besef dat ik op elk moment mag stoppen met het onderzoek.

Als mijn onderzoeksresultaten worden gebruikt in wetenschappelijke publicaties, of op een andere manier openbaar worden gemaakt, dan zal dit volledig geanonimiseerd gebeuren. Mijn persoonsgegevens worden niet door derden ingezien zonder mijn uitdrukkelijke toestemming. Als ik meer informatie wil, nu of in de toekomst, dan kan ik me wenden tot Iris Schilder (iris.schilder@student.uva.nl).

Voor eventuele klachten over dit onderzoek kan ik me wenden tot het lid van de Commissie Ethiek namens ASCoR, per adres: ASCoR secretariaat, Commissie Ethiek, Universiteit van Amsterdam, Postbus 15793, Amsterdam; 020-5252689, ascor-secr-fmg@uva.nl.

o

Ik begrijp de bovenstaande tekst en ga akkoord met deelname aan het onderzoek.

o

Ik ga niet akkoord en zie af van deelname aan het onderzoek.

 Wanneer niet akkoord:

Omdat je niet akkoord gaat met het Informed consent, is dit voor jou het einde van dit onderzoek. Bedankt voor je interesse in dit onderzoek!

Ingangseisen voor deelname

Allereerst wil ik je verzoeken een aantal algemene vragen te beantwoorden. 1. Ben je vegetariër of veganist?

o

Ja

o

Nee

2. Kook je regelmatig zelf?

o

Ja

o

Nee

3. Hoe oud ben je?

4. Ben je student of recent afgestudeerd?

o

Ja

o

Nee

Wanneer op vraag 1 ‘ja’ of op vraag 2 ‘nee’ of geen leeftijd tussen de 18 en 25 jaar of op vraag 4 ‘nee’:

Aan dit onderzoek kunnen alleen studenten of recent afgestudeerden meedoen die tussen de 18 en 25 jaar oud zijn, geen vegetariër of veganist zijn en regelmatig zelf koken. Omdat je hebt ingevuld dat je niet voldoet aan één van deze voorwaarden, is dit voor jou het einde van de vragenlijst. Bedankt voor je interesse in dit onderzoek!

Overige demografische gegevens

1. Wat is je hoogst genoten of huidige opleiding?

o

Middelbaar beroepsonderwijs (mbo)

o

Hoger beroepsonderwijs (hbo)

o

Wetenschappelijk onderwijs (wo)

o

Anders, namelijk ________________________________________________ 2. Wat is je geslacht?

o

Man

o

Vrouw

o

Anders

Manipulatie

Als laatste volgt er nog een kort gedeelte dat gaat over vleesconsumptie.

Het huidige onderzoek heeft betrekking op vleesconsumptie onder Nederlandse studenten en recent afgestudeerden in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar.

Uit hetzelfde onderzoek dat in voorgaande jaren gehouden is blijkt dat in 2018, 48% van de Nederlandse studenten en recent afgestudeerden van mening was dat er minder vlees gegeten zou moeten worden. Dit is een toename sinds 2016, toen dit nog 37% was.

Hoe verrassend vind je dit?

o

1: Helemaal niet verrassend

o

2

o

3

o

4

o

5

o

6

o

7: Heel verrassend

Intentie om vlees te eten

Stel je hebt helemaal geen eten meer in huis, dus je gaat boodschappen doen voor morgen. Noem vijf producten die je gaat kopen.

________________________________________________________________

________________________________________________________________

________________________________________________________________

________________________________________________________________

Afsluiting

Bedankt voor het invullen van deel één van het onderzoek!

Dinsdag, woensdag en donderdag ontvang je telkens een e-mail rond 19.30 uur ’s avonds met een link naar een vragenlijst voor deel twee, drie en vier. Je wordt verzocht deze korte

vragenlijst na het avondeten op dezelfde dag in te vullen.

Houd je spambox ook in de gaten. Het zou kunnen dat de e-mail daarin terechtkomt. Je wordt verzocht mij op te hoogte te brengen als je geen e-mail hebt ontvangen

(iris.schilder@student.uva.nl).

Voor het onderzoek is het van belang dat je de drie vragenlijsten die nog toegestuurd zullen worden allemaal op tijd invult. Onder deelnemers die dit zorgvuldig gedurende nog drie dagen doen, worden drie bol.com bonnen ter waarde van vijftien euro verloot.

Alvast heel erg bedankt voor je deelname!

Bijlage II: Vragenlijst tweede en derde meetmoment