• No results found

3. Methode

3.3 Materiaal

3.3.5 Vragenlijst

Procedure

Voor het valideren van de tekst is er gebruik gemaakt van de plus/min methode. Op deze manier konden de participanten de tekst checken op fouten in spelling en formulering. Daarnaast konden ze aangeven of er nog andere onduidelijkheden waren.

Resultaten

Aan de hand van de uitkomsten van de validatiestudie zijn een aantal verwarrende formuleringen uit de tekst gefilterd.

3.3.5 Vragenlijst

Het materiaal wordt aan de hand van een vragenlijst beoordeeld en gemeten. De volledige vragenlijst is te vinden in Bijlage IV. Na een korte introductie worden er eerst een aantal algemene, demografische vragen gesteld (geslacht, leeftijd en opleidingsniveau). Dit zijn de eerste drie controlevariabelen. Vervolgens krijgt de participant de infographic óf de tekst te zien. Na het bekijken en lezen van de conditie moet de participant een aantal vragen beantwoorden. Deze vragen hebben betrekking op aantrekkelijkheid, begrip, overtuigingskracht en de overige controlevariabelen. Alle vragen zijn afkomstig van eerdere onderzoeken en voor alle vragen is een 7-punts Likertschaal gebruikt. Dit omdat de bruikbaarheid van de vragen door de eerdere onderzoeken aangetoond is; de vragen meten wat ze beogen te meten. De vragen zijn te vinden in Bijlage IV. In Tabel 8 staat genoteerd uit welke bron de vragen afkomstig zijn. De Cronbach’s Alpha’s die genoemd worden in de tabel zijn aangetoonde cijfers van het onderzoek zelf.

Tabel 8: items vragenlijst

Variabele Aantal items (zie Bijlage IV) Bron Cronbach’s Alpha (betrouwbaarheid volgens het onderzoek) Meetniveau & schaal 1. Attitude t.o.v. communicatie- middel 2. Attitude t.o.v. duurzaam- heid 3. Attitude t.o.v. organisatie 4 2 3

Lord, Lee and Sauer (1994). Biswas and Burton (1993) Moore, Harris and Chen (1995). 0.89 0.94 0.96 Ordinaal ;7- Likertschaal Ordinaal; 7 – Likertschaal Ordinaal; 7- Likertschaal

31 4. Geloofwaardigheid communicatie- middel 5. Betrokkenheid bij het onderwerp duurzaamheid 3 3 Putrevu and Lord (1994). Schuhwerk and Lefkoff-Hagius (1995). 0.81 0.90 Ordinaal; 7- Likertschaal Ordinaal; 7- Likertschaal

Zoals eerder genoemd wordt de overtuigingskracht gemeten aan de hand van de drie verschillende vormen van attitude. Aantrekkelijkheid zal op twee verschillende manieren gemeten worden. Na het zien van de tekst of de infographic moet de participant aangeven hoe aantrekkelijk hij of zij het duurzaamheidsverslag vindt. Dit moet aangegeven worden op een 7-punts Likertschaal (onaantrekkelijk – aantrekkelijk). Aan het einde van de vragenlijst krijgt de participant beide versies van het duurzaamheidsverslag te zien. Voor beide versies van het duurzaamheidsverslag moet de participant vervolgens weer aangeven hoe aantrekkelijk hij of zij de versies vindt.

Begrip wordt aan de hand van de drie verschillende niveaus van tekstverwerking (micro-, meso- en

macroniveau) gemeten. Ook de infographic wordt alsnog op micro- en mesoniveau gemeten, zodat het verwachte verschil aangeduid kan worden. Voor elk niveau is één vraag toegevoegd aan de vragenlijst. Het microniveau wordt ook wel het elementaire niveau van begrip genoemd; het begrip op woord- en zinsniveau. De vraag om het microniveau [1] te meten, is gebaseerd op een ‘woordenschattoets’ (Hacquebord, 1989). Het begrip op mesoniveau [2] is de vaardigheid om informatie uit verschillende zinnen en tekstgedeelten te combineren en coherentie te zien. Door middel van een ‘stelling’ kan dit niveau gemeten worden. Voor een sorteervraag moet de lezer relaties leggen tussen verschillende tekstgedeelten. Het begrip op macroniveau [3] wordt gemeten door te vragen naar de hoofdgedachte van de infographic of tekst. Tevens is er een vraag toegevoegd om te meten of het visualiseren van data invloed heeft op het begrip [4]. De vragen luiden als volgt;

[1] Wat is duurzaam ondernemen?

a. Duurzaam ondernemen is het gebruik maken van lokale en eerlijke landbouwgrondstoffen om producten te produceren.

b. Duurzaam ondernemen betekent dat een organisatie zorgt voor een beter milieu door het gebruik van eerlijke producten en groene energie.

c. Duurzaam ondernemen is het nastreven van een verantwoordelijke productie op zowel natuurlijk (milieu) en sociaal (maatschappelijk) vlak.

32 [2] Waarom probeert RAISIO Group altijd nieuwe doelen te stellen om zo goed mogelijk duurzaam te

ondernemen?

a. Omdat ze een belangrijke rol spelen in het leven van miljoenen mensen over de hele wereld. b. Omdat ze al meer dan 25 jaar marktleider op het gebied van voeding zijn en ze deze positie graag willen behouden.

c. Omdat ze zich verantwoordelijk voelen voor de planeet en haar bewoners.

[3] Welke zin geeft de hoofdgedachte van de boodschap het beste weer?

a. RAISIO Group speelt een belangrijke rol in het leven van miljoenen mensen over de hele wereld. b. RAISIO Group voelt zich verantwoordelijk voor de planeet en haar bewoners en wil daarom duurzaam ondernemen.

c. RAISIO Group staat voor gezond en lekker eten op een duurzame manier.

Naast het daadwerkelijke begrip op micro-, meso- en macroniveau zal ook de perceived own comprehension gemeten worden. De perceived own comprehension wordt gemeten aan de hand van vier verschillende items op een 7-punts Likertschaal. De participant kan hierdoor aangeven of hij of zij het er helemaal mee oneens tot helemaal mee eens is. De items luiden als volgt; Ik vind het

duurzaamheidsverslag en de informatie makkelijk te begrijpen, Ik vind het duurzaamheidsverslag en de informatie duidelijk, Ik vind het duurzaamheidsverslag en de informatie niet moeilijk, Ik kan de inhoudelijke vragen over het duurzaamheidsverslag makkelijk beantwoorden.

Het goede antwoord op vraag 1 is antwoord c. In elk antwoord zit een kern van waarheid. In de infographic en in de tekst komt echter duidelijk naar voren dat duurzaam ondernemen, naast duurzaam produceren, ook gericht is op het maatschappelijke vlak. Zo steunt RAISIO Group bijvoorbeeld ook voedselprojecten in ontwikkelingslanden.

Het goede antwoord op vraag 2 is antwoord c. Het mesoniveau heeft te maken met samenhang en relaties tussen zinnen. In de volgende zinnen is de relatie impliciet weergegeven (het signaalwoord omdat is weggelaten); “ RAISIO Group voelt zich verantwoordelijk voor de planeet. Door altijd nieuwe ambitieuze doelen te stellen, proberen wij zo goed mogelijk duurzaam te ondernemen. Hier betreft het een oorzaak-gevolg relatie.”

Omdat RAISIO Group zich verantwoordelijk voelt voor de planeet en haar bewoners, proberen ze daarom zo goed mogelijk duurzaam te ondernemen.

Het goede antwoord op vraag 3 is antwoord b. De hoofdgedachte is vaak te vinden in het begin van de tekst. In de inleiding wordt gezegd dat RAISIO Group zich verantwoordelijk voelt voor de planeet en haar bewoners en dat is (volgens RAISIO Group) de achterliggende reden waarom zij duurzaam ondernemen.