• No results found

Vorming klassen in het 2de leerjaar:

Het schoolreglement

4) Vorming klassen in het 2de leerjaar:

Na het 1ste leerjaar wordt, indien nodig, een herschikking gemaakt. Hierbij wordt rekening gehouden met het aantal jongens en meisjes in elke groep, de grootte van de groep, het resultaat van de kinderen, de eigenheid van de klassen in het 1ste leerjaar, ….

VSV de VLAM – schoolreglement voor ouders DEEL 1 – schooljaar 2020-2021, blz. 41 Nadien wordt er geen herschikking meer toegepast.

Alle leerlingengroepen zijn gemengd.

3.1.10: vrijwilligers

- Onze school maakt bij de organisatie van verschillende activiteiten (werkdag, schoolfeest, mosselsouper) gebruik van vrijwilligers. De vrijwilligerswet verplicht de scholen om de vrijwilligers over een aantal punten te informeren. De school doet dit via onderstaande bepalingen:

o De VZW VBS Vlamertinge, Hospitaalstraat 13 8908 Vlamertinge

o Het maatschappelijk doel en het juridisch statuut van de organisatie (zie statuten)

o De school heeft een verzekeringscontract afgesloten tot dekking van de burgerlijke aansprakelijkheid met uitzondering van de contractuele aansprakelijkheid, van de organisatie en de vrijwilligers. Het

verzekeringscontract werd afgesloten bij BVBA Van Elslande. De polis ligt ter inzage bij de directeur.

o Een bijkomende verzekering tot dekking van de lichamelijke schade tijdens de uitvoering van een vrijwilligersactiviteit werd afgesloten bij BVBA Van Elslande.

o de activiteit wordt onbezoldigd en onverplicht verricht. De organisatie voorziet geen vergoeding voor vrijwilligersactiviteiten.

o De school is aansprakelijk voor schade die de vrijwilliger aan derden veroorzaakt bij het verrichten van vrijwilligerswerk. Indien de vrijwilliger bij het uitvoeren van dit werk de school of derden schade berokkent,is hij enkel aansprakelijk voor zijn bedrog en zijn zware fout. Voor zijn lichte fout is hij enkel aansprakelijk als die hem eerder gewoonlijk dan toevallig voorkomt.

o Het vrijwilligerswerk houdt in dat de vrijwilliger geheimen kan vernemen. Bij vrijwilligerswerk op school is de geheimhoudingsplicht normaal gezien niet van toepassing. Een vrijwilliger gaat discreet om met de informatie die hem of haar is toevertrouwd.

3.1.11: welzijnsbeleid

Het schoolbestuur en de directie verklaren een actief welzijnsbeleid te voeren conform de wettelijke bepalingen (welzijnswet van 4 augustus 1996 en KB’s) en geïnspireerd vanuit het opvoedingsproject.

3.1.11.1 verkeersveiligheid Traject van de rij:

- De fietsrij wordt door de gemachtigd opzichter overgestoken in de Hospitaalstraat.

Tips en afspraken i.v.m. school <->thuis verkeer:

- De schoolpoort langs de Hospitaalstraat is de hoofdingang van onze school. Ouders, grootouders, kinderen, ... kunnen via deze poort onze school betreden.

- De poort langs de Poperingseweg is enkel open van 8u.30 tot 12u.00 en van 13u.00 tot 16u.00.

- Kom niet te vroeg naar school, maar ook niet te laat.

- De schoolpoort gaat om 8u.30 open. Wie vroeger naar school komt kan vanaf 7u.15 naar de buitenschoolse opvang.

- Neem de veiligste en/of kortste weg van huis naar school en omgekeerd.

- Ook buiten de school moeten mensen kunnen ervaren dat je een leerling van onze school bent. Wees daarom steeds beleefd en respectvol.

VSV de VLAM – schoolreglement voor ouders DEEL 1 – schooljaar 2020-2021, blz. 42 - Aan de ouders die de kinderen met de auto brengen vragen we om de kinderen te helpen oversteken op het zebrapad.

- Aan de ouders die de kinderen met de auto brengen of ophalen vragen we om te

parkeren in de Hospitaalstraat, het Sixplein, Kasteelweg. Vermijd de parking van de school i.f.v. de veiligheid van de kinderen en andere ouders.

- Afhalen van de kinderen: u blijft als ouder niet zitten in de auto. Wij laten geen enkel kind zonder begeleiding van de gemachtigde opzichter of ouder/grootouder, … vertrekken van de school. We vragen dat u uw kinderen afhaalt aan de ingang en daarom aan de poort wacht tot de rijen zijn vertrokken. Nadat de rijen weg zijn, mag u gerust op de speelplaats uw kinderen afhalen.

- Wie met de fiets naar school komt zorgt voor een fiets die in orde is en past de verkeersregels toe.

- Je komt de oprit van de school op met je fiets aan de hand. Plaats je fiets netjes in de fietsenstalling en ga onmiddellijk naar de speelplaats.

- Kijk geregeld je fiets na en laat hem tijdig herstellen. Op school is er een jaarlijkse controle door de politie.

- Dragen van een fietshelm en een fluohesje is een pluspunt!

- Eens je op de speelplaats bent mag je deze niet meer verlaten, ook niet als je thuis iets vergeten bent.

- Na het einde van de lessen mag je de speelplaats niet alleen verlaten, tenzij onder begeleiding van je ouders of met de rij.

- Kinderen die door buren of andere familieleden worden afgehaald, vallen onder de uitsluitende aansprakelijkheid van de personen die ze komen afhalen ter ontlasting van de school.

3.1.11.2. medicatie

Je kind wordt ziek op school.

Als je kind ziek wordt of zich onwel voelt op school, zullen we jou of een andere

opgegeven contactpersoon verwittigen en zullen we, indien nodig, vragen om je kind op te halen. Als school stellen we geen medische handelingen en stellen wij in geen geval medicatie ter beschikking, ook geen pijnstillers.

Je kind moet medicatie nemen tijdens de schooluren

In uitzonderlijke gevallen kan je aan de school vragen om medicatie toe te dienen aan je kind. Deze vraag moet bevestigd worden door een schriftelijk attest van de arts (inhoud:

naam van het kind, klas, benaming medicatie, wijze van toedienen, tijdstip en hoeveelheid, wijze van bewaring)

Dit kan via een attest van de arts. Je vindt een attest ook op de website van de school (praktisch – documenten). Zonder dergelijk medicijnenattest dient de leerkracht geen enkele medicijn toe!

Andere medische handelingen

Wij stellen geen medische handelingen. We kunnen dan ook niet ingaan op vragen naar medische bijstand voor andere gevallen dan medicatiegebruik.Samen met jou zoeken we naar een samenwerking met verpleegkundigen, zoals de diensten van het Wit-Gele Kruis.

VSV de VLAM – schoolreglement voor ouders DEEL 1 – schooljaar 2020-2021, blz. 43 3.1.11.3 stappenplan bij ongeval of ziekte

• Eerste hulp

De eerste basiszorgen worden gedaan door de school. Met basiszorg bedoelen we spoelen met water, ontsmetten, een pleister, ... Als school dienen wij geen medicijnen, zalfjes toe aan de kinderen. Tenzij op doktersvoorschrift. Juffen Isabel Vuylsteker, Lieve Pollet, Rebecca Lierman, Ann Depoorter zijn gebrevetteerde eerstehulpverleners en volgen hier jaarlijks een opfris cursus voor.

• Dokter /Ziekenhuis

Wanneer het verzorgen van de eerste hulp onvoldoende blijkt te zijn of wanneer je kind ziek is of ... dan zullen wij als school eerst de ouders/voogd proberen te contacteren.

Indien nodig zullen wij, na het telefonisch contact met ouders/voogd als school zelf de dokter of ziekenhuis contacteren

• Verzekeringspapieren

Bij een schoolongeval kan je de documenten voor aangifte bij de schoolverzekering komen ophalen in het schoolsecretariaat. Deze laat je als ouder invullen door de behandelende arts. Daarna breng je dit document terug binnen op het secretariaat

3.1.12 roken

Er geldt een permanent rookverbod op school. Dit rookverbod geldt voor iedereen die de school betreedt, zowel leerlingen, het schoolteam als bezoekers. In het verbod worden alle vormen van roken omvat, ook elektronische sigaretten heatstick en de shisha-pen vallen onder het rookverbod, zelfs als ze geen nicotine en tabak.

Tijdens extra-murosactiviteiten is het elke dag verboden te roken tussen 6.30 u. ’s morgens en 18.30 u. ’s avonds. Als je kind het rookverbod overtreedt, kunnen we een sanctie opleggen volgens het orde- en tuchtreglement. Als je vindt dat het rookverbod op onze school ernstig met de voeten wordt getreden, kan je terecht bij de directeur.

We streven naar een absoluut rookverbod in de school.

De school zal je helpen om een gezonde leefwijze aan te leren. Dit doen we door preventief te werken via aandacht voor gezondheid in het algemeen, lessen rond gezondheid en samenwerking met het MST-CLB.

Wij laten roken, het gebruik van drugs of alcohol op school niet toe.

In het arbeidsreglement zijn de bepalingen van het rookverbod opgenomen sancties opgenomen onder paragraaf 20, 21 en 22.

3.1.13: De geldelijke en niet-geldelijke ondersteuning (zie infobrochure onderwijsregelgeving punt 9)

Personen en bedrijven die de school sponsoren worden vermeld in de digitale nieuwsbrief, schoolwebsite, placemat. Dit volgens keuze van de adverteerder.

Na overleg binnen de vroegere schoolraad werden volgende afspraken i.v.m. reclame en sponsoring gemaakt:

1. De reclame moet verenigbaar zijn met het opvoedingsproject van het

schoolbestuur en met de pedagogische en onderwijskundige doelstellingen en taken van de school.

2. De sponsor moet – naar persoon, bedrijf of organisatie, dienst of product – acceptabel zijn voor de school en haar specifieke opdrachten.

VSV de VLAM – schoolreglement voor ouders DEEL 1 – schooljaar 2020-2021, blz. 44 3. De reclame en sponsoring mogen de objectiviteit, de geloofwaardigheid en

onafhankelijkheid van de school niet in het gedrang brengen.

4. Sponsoring blijft incidenteel en in verhouding tot het totale schoolbudget van een beperkte orde.

5. Door het schoolbestuur of de school verstrekte leermiddelen of verplichte activiteiten mogen niet de naam vermelden van de sponsor en moeten dus vrij zijn van mededelingen die rechtstreeks of onrechtstreeks de verkoop van producten of diensten van de sponsor bevorderen.

6. Bij een facultatieve activiteit mag enkel medegedeeld worden dat de betrokken activiteit geheel of gedeeltelijk werd ingericht dankzij een gift, een schenking, een gratis of onder de prijs geleverde prestatie van een sponsor die dan bij naam mag genoemd worden.

7. In de school mag in geen geval politieke propaganda gevoerd worden.

8. De school mag handelsactiviteiten verrichten, voor zover deze geen daden van koophandel zijn – dus eerder sporadisch zijn en geen of slechts een marginaal winstoogmerk beoogd wordt – en voorzover ze verenigbaar zijn met de

onderwijs- en opvoedingsopdracht van de school.

Als ouders het niet eens zijn met beslissingen van de school inzake sponsoring, kunnen zij daarvoor een klacht indienen bij de commissie Zorgvuldig Bestuur.

3.1.14: Eén of meerdaagse schooluitstappen

Je kind is verplicht deel te nemen aan extra-murosactiviteiten die minder dan één schooldag duren. Dit zijn normale schoolactiviteiten. We streven er naar om ook alle kinderen te laten deelnemen aan extra-murosactiviteiten die één dag of langer duren. Die activiteiten maken namelijk deel uit van het onderwijsaanbod dat we aan je kind geven.

Via dit schoolreglement informeren we jou als ouder over de uitstappen die dit schooljaar worden voorzien.

Door het schoolreglement te ondertekenen gaan we ervanuit dat je op de hoogte bent van de schooluitstappen die worden georganiseerd. Als je niet wenst dat je kind meegaat op één van de extra-murosactiviteiten die één dag of langer duren, dien je voorafgaand aan de betrokken activiteit schriftelijk te melden aan de school.

Leerlingen die niet deelnemen aan extra-murosactiviteiten moeten op school aanwezig zijn.

De boerderijklas is een opvoedende activiteit buiten het schoolse klaslokaal maar binnen de onderwijstijd en staat steeds onder het gezag van de leerkracht. Uw kind kan zo in een andere omgeving een aantal opvoedende waarden ontwikkelen.

3.1.15: bijdrageregeling: zie infobrochure onderwijsregelgeving punt 8

Hieronder vind je een lijst met de schoolkosten. Op die lijst staan zowel verplichte als niet-verplichte uitgaven.

Verplichte uitgaven zijn uitgaven die ouders zeker zullen moeten maken. Niet-verplichte uitgaven zijn uitgaven voor zaken die je niet moet aankopen: maak je er gebruik van, dan moet je er wel voor betalen. In de bijdragelijst staan voor sommige kosten vaste prijzen, voor andere kosten enkel richtprijzen. Dit laatste betekent dat het bedrag dat je zal moeten betalen in de buurt van de richtprijs zal liggen, het kan iets meer zijn, maar ook iets minder Voor scholen van het gesubsidieerd basisonderwijs kan geen direct of indirect

inschrijvingsgeld gevraagd worden. Evenmin kunnen er bijdragen worden gevraagd voor materialen die gebruikt worden om de eindtermen te realiseren of de ontwikkelingsdoelen

VSV de VLAM – schoolreglement voor ouders DEEL 1 – schooljaar 2020-2021, blz. 45 na te streven. Het Vlaams Parlement heeft een lijst vastgelegd met materialen die kosteloos ter beschikking moeten worden gesteld om de eindtermen te realiseren of de ontwikkelingsdoelen na te streven.

Alle schoolmaterialen die noodzakelijk zijn om de eindtermen te bereiken en de ontwikkelingsdoelen na te streven zijn gratis: schoolboeken, schriften, werkboekjes, agenda’s, …. Een leerling heeft ook recht op 1 jaar gratis zwemmen: we schakelen in 2020-2021 over van het 1ste naar het 6de leerjaar.

We vragen wel geld voor de maaltijden, tijdschriften, … Lijst met materialen:

- Bewegingsmateriaal - Constructiemateriaal

- Handboeken, schriften, werkboeken en blaadjes, fotokopieën, software - ICT-materiaal-Informatiebronnen

- Tweetalige alfabetische woordenlijst - Zakrekenmachine

Bij verlies of beschadiging van het hierboven vermelde materiaal. kunnen de door school gemaakte kosten voor aankoop van nieuw materiaal wel verrekend worden aan de ouders.

MAXIMUMFACTUUR:

Het bedrag van de scherpe maximumfactuur wordt door de ouders in 4 schijven betaald.

(besluiten uit de vergadering oudercomité en schoolraad).

Het niet opgebruikte bedrag wordt in september van het volgende schooljaar teruggestort.

We werken in onze kleuterschool met gemengde leeftijdsgroepen. De kinderen zullen, naar gelang hun leeftijd, meer of minder betalen voor dezelfde activiteiten, ook al zitten ze in dezelfde klas. Voor het berekenen van de leeftijd wordt gekeken naar de leeftijd die de

Vanaf 01.09.2020 (geïndexeerd)

*Scherpe maximumfactuur (bv toneel,

sportactivteiten, bezoeken, …) Kleuter: (per schooljaar)

VSV de VLAM – schoolreglement voor ouders DEEL 1 – schooljaar 2020-2021, blz. 46 kleuter zal bereiken tijdens het jaar waarin het schooljaar aanvangt. De bedragen worden berekend op basis van de werkelijke kostprijs.

Niet-verplichte uitgaven zijn uitgaven voor zaken die je niet moet aankopen: maak je er gebruik van, dan moet je er wel voor betalen. In de bijdragelijst staan voor sommige kosten vaste prijzen, voor andere kosten enkel richtprijzen. Dit laatste betekent dat het bedrag dat je zal moeten betalen in de buurt van de richtprijs zal liggen, het kan iets meer zijn, maar ook iets minder.