• No results found

01-- Vormgat Afvalhapper

In document Jong gescheiden, is oud gedaan (pagina 123-126)

--4

• Het voorpaneel

Het voorpaneel is het gekleurde deel aan de voorkant van de Afvalhapper waaraan de opvangbak uit de behuizing van het product wordt getrokken. De vorm van het voorpaneel heeft een geïntegreerd handvat.

• Het vormgat

Dit is het onderdeel van de Afvalhapper dat bovenop de behuizing is geplakt. Voor de Resthapper is het vormgat grijs en in de vorm van een cirkel. Voor de Plastic-happer is het vormgat oranje en in de vorm van een driehoek. Voor de Papierhapper is het vormgat blauw en in de vorm van een rechthoek. • Voorbeeldafbeeldingen

Op de schuine bovenkant van het handvat van iedere Afhapper worden afbeeldingen van afval geplakt wat in de betreffende bak gedeponeerd moet worden.

ARCS model

Het ARCS model van John M. Keller kan gebruikt worden om een leeromgeving te ontwerpen. Het model werkt met de vier categoriën ‘Attention’, ‘Relevance’, ‘Confidence’ en ‘Satisfaction’.

Concept

Een ontwerp waarbij de functionaliteit is uitgewerkt maar waarbij nog niet is uitgewerkt hoe het product functioneert. Er is al wel gekeken naar de vormgeving van het product.

Educatieprogramma

Het educatieprogramma wat Twente Milieu laat ontwikkelen door een educatieve uitgeverij bevat alle lesstof over afval. De afvallessen zijn geïntegreerd in vakken zoals rekenen en taal.

Begripsbepaling

Afval

Onder afval wordt het materiaal verstaan wat in bezit is van een eigenaar die zich er van ontdoet. In het kader van deze opdracht wordt onder afval materialen zoals papier, potloden, drinkpakjes, koek verpakkingen, paperclips, elastiekjes, appels, etc. bedoeld.

De Afvalhapper

Een Afvalhapper is één totale afvalbak voor één afvalstroom. Dit is het geheel van de behuizing, het vormgat, de bak en het gekleurde handvat. Iedere Afvalhapper heeft een eigen naam. De Resthapper, de Papierhapper, de Plastic-happer en de Fruithapper.

Tot de Afvalhapper behoren de volgende onderdelen: • De afvalbak

Een Afvalhapper is in principe een afvalbak. Het totaal van de behuizing, de opvangbak, het voorpaneel en het vormgat is de afvalbak.

• De behuizing

De behuizing is de basis van iedere Afvalhapper. Het is het witte onderdeel van het product wat in principe altijd op zijn plek blijft staan. De uitschuifbare bak waarin het afval terecht komt wordt in de behuizing geschoven.

• De lade

De lade is de combinatie van de opvangbak met het voorpaneel. De lade wordt in zijn totaal uit de behuizing getrokken om de opvangbak te kunnen legen.

• De opvangbak

De opdracht

Hiertoe behoort alleen dat wat ik persoonlijk uitwerk, namelijk het ontwerp van de prullenbak met vooraf een vooronderzoek over het project in het algemeen en de toepassing van de prullenbak.

Het project

Onder project wordt het project Wereldverbeteraars verstaan. Dit omvat het geheel van lesmateriaal en activiteiten dat wordt ingezet op basisscholen om de kinderen bewust te maken van de waarde van afval en ze te leren hoe ze om moeten gaan met afval. Dit is in de vorm van een educatieprogramma. De prullenbak is deel van dit project.

Het Triade model

Het Triade-model is ontworpen door professor Theo Poiesz. Het kan gebruikt worden om gedragsveranderingen van mensen te realiseren. Analyse vindt plaats aan de hand van de termen ‘Motivatie’, ‘Capaciteit’ en ‘Gelegenheid’. • T-score

Het resultaat na analyse met behulp van het Traide-model. De termen ‘Motivatie’, ‘Capaciteit’ en ‘Gelegenheid’ wordt elk een waarde tussen 0 en 1 toegekend. Deze drie waarden worden met elkaar vermenigvuldigd om de T-score te verkrijgen. Hoe hoger de T-score, hoe groter de kans op gedragsverandering in de geanalyseerde situatie.

VCO-Oost Nederland en Consent

Dit zijn twee overkoepelende stichtingen voor basisscholen in de regio Twente. Onder VCO vallen Christelijke scholen en onder Consent vallen openbare scholen.

Waarde van afval

Wanneer het afval op de juiste manier gescheiden wordt kan het materiaal recycling of productrecycling opleveren.

Wereldverbeteraars

Twente Milieu is het project Wereldverbeteraars gestart. Binnen dit project leren kinderen op de basisschool over duurzaamheid. Een onderdeel van het project is ook het scheiden van afval in het klaslokaal.

op 19 april, 2013, van http://www.twence.nl/wat%20doet%20twence/ techniek%20afvalverwerking/070309%20techniek_brandbaar_ afval%20sme%20eha.doc/

12. Afval vrij (z.d.). Klein chemisch afval: altijd apart! afvalvrij.nl. Verkregen op 24 april, 2013, van http://www.afvalvrij.nl/navigatie_links/klein%20 chemisch%20afval%20/

13. Milieu Centraal (z.d.). Afvalverwerking. milieucentraal.nl. Verkregen op 19 april, 2013, van http://www.milieucentraal.nl/themas/afval-heb-je-zelf-in-de-hand/afvalverwerking

14. Kohnstamm, R. (2002). Kleine ontwikkelingspsychologie, Dl. I Het Jonge Kind. Deventer, Van Loghum Slaterus, 1980.

15. CNVO (z.d.). Leraar basisonderwijs. cnvo.nl. Verkregen op 4 juni, 2013, van https://www.cnvo.nl/fileadmin/user_upload/PDF/Overzicht_po/ Leraar_basisonderwijs_LA.pdf

16. Rijksoverheid (z.d.). Welke vakken krijgt mijn kind op de basisschool?

rijksoverheid.nl. Verkregen op 1 mei, 2013, van http://www.

rijksoverheid.nl/onderwerpen/basisonderwijs/vraag-en-antwoord/welke-vakken-krijgt-mijn-kind-op-de-basisschool.html

17. Peters, M. (z.d.). Wat leert je kind in groep 1 tot en met 8? anababa.

nl. Verkregen op 2 mei, 2013, van http://www.anababa.nl/school/

basisschool/onderwijs/groepen/leerschema.

18. Kohnstamm, R. (2002). Kleine ontwikkelingspsychologie, Dl. II De schoolleeftijd. Deventer, Van Loghum Slaterus, 1987.

19. Centrum Jeugd en Gezin (z.d.). Ontwikkeling basisschoolleeftijd (4-12 jaar). centrumjeugdengezin-maasland.nl. Verkregen op 3 mei, 2013, van http://www.centrumjeugdengezin-maasland.nl/ontwikkeling-basisschoolleeftijd.html

20. Hooijmaaijers, T; Stokhof, T.; Verhulst, F.C. (2009)

Referenties

In document Jong gescheiden, is oud gedaan (pagina 123-126)