• No results found

Voortgang reductiedoelstellingen

In document HALFJAARLIJKSE VOORTGANGSRAPPORTAGE (pagina 12-15)

In 2015 zijn onderstaande doelstellingen vastgesteld door RPS over het jaar 2020.

tabel 5.1: Doelstellingen Scope 1 en 2

Scope Reductiedoelstelling

op CO2PI’s per jaar

Reductiedoelstelling op CO2PI’s in 2020

CO2 vermindering CO2 PI’s

Scope 1

Gas 3% 14% 18% (15,49 kg CO2/fte)

Wagenpark 5% 23% 30% (1.811,80 kg CO2/fte)

Scope 2

Elektriciteit 0% -

-Business travel

Vluchten 0% - -

Kilometerdeclaraties 0% - -

Groene energie

Gecertificeerde groene stroom 100% - 98,8%

Gecertificeerd groen gas 0% - -

In 2020 zijn de onderstaande doelstellingen voor Scope 3 gedefinieerd.

tabel 5.2: Doelstellingen Scope 3

Scope Doelstelling Doelstelling voor 2020

Scope 3

Eis 4.B.1 Ketenanalyse:

Hergebruik grond in baggerwerkzaamheden

Tot eind 2021, bij 4 projecten per jaar onderzoeken of er reductiemogelijkheden kunnen worden gerealiseerd door extra onderzoek uit te voeren en daarmee de baggerwerkzaamheden te verminderen en/of afzetmogelijkheden te vergroten;

bij 1 klant per jaar het extra onderzoek daadwerkelijk uitvoeren.

Bij 2 projecten zal extra onderzoek worden

In 2022 bij 50% van de projecten met het ontwerp van een damwandconstructie óók het duurzame alternatieve ontwerp opstellen en aanbieden aan de opdrachtgever.

Bij 25% van de projecten een duurzame alternatief

In 2023 bij 100% van de projecten ter aanbesteding vanuit PIE overleggen met de opdrachtgever om CO2-reductie criteria op te nemen in de eisen van de aanbesteding.

Bij 40% van de projecten ter aanbesteding vanuit PIE overleggen om CO2-reductie criteria op te nemen in de eisen.

5.5.2 Voortgang Scope 1 en 2

De reductiedoelstelling van RPS is genoemd in tabel 5.1. In de periode 2020 ligt de gecorrigeerde CO2-uitstoot opnieuw onder de doelstelling, net als in 2019. De maatregelen lijken te werken. Dit is te zien aan vooral de afname in het brandstofverbruik bij leaseauto’s. In het wagenpark rijden nu 18 auto’s minder dan in 2019.

Grootste verschil wordt veroorzaakt doordat we 50 dieselauto’s minder hebben en 15 elektrische auto’s extra hebben. Daarnaast hebben we 16 medewerkers (22,3 fte) minder in dienst ten opzichte van 2019.

5.5.2.1 Projecten met gunningsvoordeel

Bij RPS advies- en ingenieursbureau bv. is de dienstverlening projectmatig en gericht op gebieden, gebouwen en infrastructuur. De uitvoering van de projecten met gunningsvoordeel zijn hetzelfde als de standaard werkzaamheden die RPS uitvoert. Voor de projecten met gunningsvoordeel gelden dezelfde reductiedoelstellingen en maatregelen als bij Scope 1 en 2.

De opdrachten die zijn uitgevoerd onder de raamcontracten in 2020 hebben een heel klein aandeel in de gehele CO2-uitstoot van RPS. En hebben dan ook weinig invloed op het behalen van de

reductiedoelstellingen.

5.5.2.2 Conclusie

Het resultaat tot nu toe ten opzichte van de doelstelling uit 2015 (17,4% in 2020): 34% reductie, de doelstelling voor 2020 is dus ruim gehaald. De reductie wordt voornamelijk behaald door de leaseauto’s, enerzijds minder auto’s in het wagenpark en anderzijds minder diesel maar meer elektrische auto’s.

Daarnaast is het verbruik aan brandstof afgenomen omdat de auto’s om de vier jaar worden vernieuwd door zuinigere auto’s.

In scope 1 zit veruit de grootste CO2-emissies voor RPS (98% van het totaal). De doelstellingen zijn dan ook van toepassing op scope 1 emissies, namelijk 5% op jaarbasis reduceren op de uitstoot van leaseauto’s en 3% op jaarbasis reduceren op de uitstoot door gasverbruik voor verwarmen van de eigen huisvesting.

1800161A00-R21-... | Halfjaarlijkse voortgangsrapportage CO2-Prestatieladder | Versie 2020 – 1.0 | 21 januari 2021

rps.nl Pagina 13

Om de doelstelling van 10% reductie (per fte) in de toekomst beter te kunnen realiseren moet er dus voornamelijk stappen gezet worden in Scope 1.

De grootste reductie tussen 2015 – 2020 is bereikt door het inkopen van groene stroom met Nederlandse wind certificaten en de afname in aantal leaseauto’s, maar ook zuinigere leaseauto’s. Zo wordt er sinds 2019 steeds meer elektrisch gereden en leaseauto’s aangeschaft met een lagere CO2-uitstoot.

Naast de CO2-uitstoot van gasverbruik voor het verwarmen van de eigen huisvesting en leaseauto’s zien we een toename in het aantal vliegkilometers door de internationale samenwerking binnen RPS. Hier gaan we het gebruik van video-conferencing stimuleren waar mogelijk.

5.5.3 Scope 3

In HY2 2020 is RPS voor het eerst van start gegaan de invulling van de scope 3 emissies en bijbehorende doelstellingen, maatregelen en dataverzameling. Wij hebben deze periode dan ook als een pilot beschouwd om onder andere inzichten te krijgen waar er verbetering nodig is.

Voor elke scope 3 doelstellingen kan er dan voor 2020 een globaal beeld worden ingevuld van de voortgang.

Er worden jaarlijks zo’n 6 baggerprojecten uitgevoerd. Daarvan wordt op dit moment bij twee projecten onderzoek gedaan naar reductiemaatregelen. Het gaat hier om de volgende twee projecten:

• “Projectnaam alleen beschikbaar voor intern gebruik”

• “Projectnaam alleen beschikbaar voor intern gebruik”

De maatregelen en actiehouders voor het bereiken van de doelstelling 4.B.1 zijn gedefinieerd en gecommuniceerd met de betrokken teamleiders.

In 2020 zijn 6 projecten uitgevoerd waarbij er een damwand is ontworpen. Het gaat hier om de volgende zes projecten:

• “Projectnaam alleen beschikbaar voor intern gebruik”

• “Projectnaam alleen beschikbaar voor intern gebruik”

• “Projectnaam alleen beschikbaar voor intern gebruik”

• “Projectnaam alleen beschikbaar voor intern gebruik”

• “Projectnaam alleen beschikbaar voor intern gebruik”

• “Projectnaam alleen beschikbaar voor intern gebruik”

Bij circa 1 op de 3 projecten is er een ontwerp geoptimaliseerd, bijvoorbeeld door staffeling toe te passen. Bij twee projecten was er vanuit de opdrachtgever al een CO2 eis neergelegd, waardoor de optimalisatie ook is toegepast. Indien de situatie het toelaat (maximale kerende hoogte) wordt ook het gesprek gevoerd met opdrachtgevers om een alternatief materiaal toe te passen, zoals kunststof. De ontwerplevensduur is vaak een showstopper voor dit alternatief, aangezien kunststof nog niet aantoonbaar 100 jaar levensduur heeft.

De maatregelen en actiehouders voor het bereiken van de doelstelling 4.B.1 zijn gedefinieerd en gecommuniceerd met de betrokken teamleiders.

Er zijn in 2020 zo’n 60 projecten ter aanbesteding binnen PIE uitgevoerd door RPS. Bij ongeveer 50% van de projecten is er een duurzaamheidseis en/of CO2-reductie criteria opgenomen in de eisen van de

aanbesteding. Het aantal projecten is geëxtrapoleerd omdat niet alle gegevens voor handen waren. Wij gaan er dan ook vanuit dat er een foutmarge is van maximaal 10%. De gegevens zijn opgehaald bij de betrokken teamleiders waardoor we van een betrouwbaarheidsniveau van 99% uitgaan. Rekening gehouden met de foutmarge is de doelstelling gerealiseerd met 42%. Voor het projectenoverzicht, zie bijlage 1.

Bij het ophalen van de data kwam naar voren dat er matig bekend was dat de verschillende teams binnen PIE in 2020 al moesten gaan monitoren. Tijdens het verzamelen van data bleek ook het digitale systeem niet goed ingericht te zijn om de benodigde gegevens snel en efficiënt op te vragen. Alle betrokken teamleiders moesten om die reden de benodigde data voor een groot deel handmatig opleveren, wat tevens een hogere arbeidsintensiteit gaf. Vanwege eerder genoemde redenen zijn de resultaten van de voortgang op een globale wijze beschreven.

5.5.3.1 Conclusie

De doelstelling voor ketenanalyse baggerwerkzaamheden in 2020 is behaald. Er zijn bij 2 projecten een extra onderzoek uitgevoerd om baggerwerkzaamheden te verminderen en/of de afzetmogelijkheid te verminderen.

De doelstelling voor ketenanalyse damwandconstructies is ook ruim gerealiseerd. Dit komt doordat er bij 2 van de 6 projecten al CO2 eisen waren neergelegd door de opdrachtgever.

Voor 2021 zal er meer aandacht (komen en) zijn voor damwandprojecten waarbij nog geen CO2 eisen zijn gesteld door de opdrachtgever, dit betekent hen een alternatief ontwerp aan te bieden, zodat de doelstelling voor 2021 ook gerealiseerd kan worden.

Voor de autonome reductiestrategie hebben we bij ongeveer 50% (incl. foutmarge 43%) van de projecten ter aanbesteding vanuit PIE overleggen om een duurzaamheidseis en/of CO2-reductie criteria op te nemen en waar deze ook daadwerkelijk zijn toegepast. Rekening gehouden met de foutmarge en

betrouwbaarheidsniveau kunnen we zeggen dat we de doelstelling voor 2020 hebben behaald.

De monitoring en dataverzamelingsproces voor het meten van de voortgang vraagt nog wel verbetering door onder andere meer te communiceren met alle teams over hun bijdragen in het proces.

In 2021 worden de maatregelen verder uitgerold en geïmplementeerd binnen alle teams binnen PIE. Dit betreft onder andere het onder de aandacht brengen en houden van de doelstelling via de reguliere

(team)overleggen. Daarnaast zal continu worden gemonitord of de doelstellingen binnen bereik zijn en waar nodig worden bijgestuurd. Dit wordt periodiek gerapporteerd.

In document HALFJAARLIJKSE VOORTGANGSRAPPORTAGE (pagina 12-15)

GERELATEERDE DOCUMENTEN