• No results found

4.1 Start bouw

In het voorjaar van 2019 is er een Europese aanbestedingsprocedure doorlopen voor de selectie van de aannemer. De opdracht is vervolgens gegund aan bouwbedrijf Friso te Sneek, die een partnerschap is

aangegaan met Jurriëns Noord te Groningen. De

aannemingsovereenkomst is getekend op 22 mei 2019.

Op 9 september 2019 is het officiële startsein voor de

Gedurende de diverse fasen van de bouw zijn diverse onderaannemers en leveranciers betrokken. Om te laten zien hoeveel lokale en regionale werkgelegenheid dit creëert volgt hieronder een overzicht naar herkomst van de betreffende ondernemingen.

Uit Súdwest-Fryslân Uit de rest van Fryslân Uit de rest van Nederland Uit Duitsland

14 33 40 1

We kunnen hieruit de conclusie trekken dat, ondanks dat dit project Europees is aanbesteed, ruim de helft van de partijen die betrokken is bij de realisatie van de Tiid uit de regio komt. En daar zijn we trots op.

4.2 Geld

De uitgaven blijven binnen het projectbudget. Bij de aanbesteding is de aannemer uitgedaagd om met optimalisatievoorstellen te komen, van gelijkwaardige kwaliteit als was voorgeschreven in het bestek.

Belangrijkste optimalisaties (minderwerk) zijn bijvoorbeeld:

 de glaskap betrekken van een andere leverancier;

 een andere fabricaat van de betonkolommen;

 het toepassen van alternatieve maar gelijkwaardige armaturen;

 een meevaller in het herstel van de gevel;

 wijziging in akoestisch plafond.

Belangrijkste aanvullende werkzaamheden (meerwerk) zijn bijvoorbeeld:

 nieuwe dakgoten (‘voorsorteren’ op toekomstig onderhoud);

 egaliseren vloer bij bibliotheek gedeelte;

 extra restauratie natuursteen in de gevel van bouwdeel C;

 Roll-in stairs vanwege de bereikbaarheid van het MIVA-toilet vanaf het horecadeel;

 wijziging in het palenplan;

 plaatsen van een damwand ter voorkoming van beschadigingen aan de tuinmuur van het belendende perceel;

 gewijzigd geluidsscherm ter isolatie van de installaties op het dak;

 Meerkosten archeologisch onderzoek;

 Het aanbrengen van een tochtportaal in de Vierschaar voor een beter binnenklimaat en ter bescherming van het schilderij ‘Salomonsoordeel’.

Voor mee- en tegenvallers is er ook in dit project een post ‘Onvoorzien’. Bovengenoemde onderwerpen komen ten laste van deze post. Die post heeft nog ruimte om ook andere afwijkingen in het project op te vangen.

In de aannemingsovereenkomst is bepaald dat 2% van de aanneemsom besteed moet worden aan ‘social return’. Daarnaast stelt de provincie in de subsidiebeschikking de voorwaarde dat het project moet worden uitgevoerd als scholings- of werkgelegenheidstraject door een erkend leerwerkbedrijf in de restauratiebouw. De aannemer geeft daar op de volgende manier invulling aan:

 3 BBL leerlingen; waarvan 1 in de installatie, 1 leerling Schilder, en 1 leerling transport en logistiek.

 2 > 2 jaar WWB ; waarvan 1 verkeersregelaar/ portier en 1 assistent E&W monteur

 2 < 2 jaar WWB ; waarvan 1 bouwopruimer/ assistent timmerkracht, 1 dakbedekker

 1 WIA ; werkzaam in aluminium kozijnen/ glas

 1 Wajong ; werkzaam in aluminium kozijnen/ glas

 2 MBO Stages ; 1 stage bij de aluminium kozijnen en 1 stage bouw niveau 4

 2 HBO Stages ; beide stages zijn kaderfuncties in de bouw.

Er zijn ook ander soortige SROI/MVO activiteiten ingezet waaronder de schoonmaakkosten van Empatec. Er is door Friso deelgenomen aan een werkfestival. Er zijn in het gebouw diverse

rondleidingen verzorgd en er is in het gebouw een film opgenomen wat is uitgegeven door “Bouwen aan de bouw” om mensen te enthousiasmeren voor een baan in de bouw.

4.3 Tijd

Bijna het gehele complex, met uitzondering van gebouwdeel A, zijnde de Waag (horeca), de Raadszaal en de Vierschaar (tentoonstellingsruimte) en de toren, is op 19 oktober 2020 opgeleverd.

De werkzaamheden aan gebouwdeel A (het monumentale deel uit 1600) kunnen pas na terugplaatsing van de torendelen afgerond worden. Dat deel wordt vlak voor de bouwvakantie 2021 opgeleverd. Dat is later dan we eerder aangegeven hebben en daarover bent u, tussentijds, via ‘actieve info’ vlak voor de kerstdagen geïnformeerd.

De openbare bibliotheek en het gemeenteloket zullen per 1 maart 2021 toegankelijk zijn voor publiek, uiteraard voor zover de landelijke Coronamaatregelen dit toestaan. Het gemeentearchief volgt

omstreeks 15 maart. Het totale complex zal naar verwachting in augustus toegankelijk zijn. De officiële opening zal in de maand september zijn.

4.4 Onzekerheden

Voor het totale project zien wij de volgende risico’s:

 Voortduring van het Covid-19 virus en de daarmee gepaard gaande beperkende maatregelen. Voor het in gebruik nemen van het gebouw zullen de door het kabinet opgelegde beperkingen van invloed zijn. Dat heeft direct gevolgen voor de exploitatie van het gebouw. Vanwege de onzekerheid over hoe lang deze situatie duurt is onduidelijk wat de impact zal zijn.

 Verkoop huidige gemeenteloket. De opbrengst van de verkoop van het huidige gemeenteloket (Kerkstraat 1) is als dekkingsmiddel voor de investering opgenomen. Dit pand is nog niet verkocht, maar de voorbereidende werkzaamheden zijn gestart. Onzeker is of het pand verkocht wordt en of de geraamde opbrengst het bedrag oplevert, dat is begroot. Deze onzekerheid was al eerder bekend.

4.5 Communicatie

Als communicatiemiddel gebruiken we de Nieuwsflits die periodiek verschijnt. Daarnaast zijn inmiddels verschillende filmpjes gemaakt om de voortgang te laten zien. Op 19 maart 2020 hebben we kort – en vanwege het Coronavirus op beperkte schaal - stilgestaan bij het bereiken van het hoogste punt van de nieuwbouw.

Op zaterdag 5 september 2020 heeft een delegatie van de gemeenteraad een rondleiding gehad in het

4.6 Inrichting

Inmiddels zijn de verschillende onderdelen van de inrichting met in achtneming van ons Inkoopbeleid, ingekocht en wordt het complex ingericht. De afspraak is gemaakt dat de bibliotheek zorgdraagt voor de eigen inrichting.

Inmiddels is de archiefruimte ingericht en is begonnen met het verhuizen van de archieven vanuit Dokkum en Kampen naar Bolsward. Verhuizing van de archieven vanuit IJlst zal later plaatsvinden, vanwege het feit dat het voormalige gemeentekantoor IJlst de Corona-testlocatie is.

De manier waarop we de verhalen over de geschiedenis van Bolsward, onze gemeente en de regio willen vertellen is bekend. De laatste hand wordt gelegd aan het ontwerp van de tentoonstellingen die daarbij horen. De Stichting HCW is gestart met de fondsenwerving en de eerste reacties op de

ingediende aanvragen zijn hoopgevend. Positief is dat ook landelijke cultuurfondsen willen bijdragen aan dit project in Bolsward, een positief signaal over de waarde die hieraan gehecht wordt.

GERELATEERDE DOCUMENTEN