• No results found

2.1 Algemene voorschriften

1. De vergunning en ontheffing wordt slechts voor de in hoofdstuk 1 genoemde soorten en beschreven handelingen verleend.

2. Deze vergunning en ontheffing geldt alleen voor de activiteiten die conform de aanvraag worden uitgevoerd, voor zover in deze vergunning en ontheffing zelf niet anders is aangegeven.

3. De vergunning en ontheffing geldt voor het oprichten, exploiteren en afbreken van de kerstmarkt 2019 in de Gemeentegrot (Cauberg 4) en Fluweelengrot (Daalhemerweg 27) te Valkenburg zoals opgenomen in paragraaf 4.1 en 4.2 (figuur 1 en 2).

4. De vergunning- en ontheffinghouder dient direct contact op te nemen met de Provincie Limburg indien bij het opbouwen, houden en afbreken van de kerstmarkt 2019 andere beschermde soorten dan de genoemde worden aangetroffen of als andere handelingen dan bedoeld in voorschrift 1 noodzakelijk zijn.

5. Tijdens het oprichten, exploiteren en afbreken van de kerstmarkt 2019 dient een afschrift van deze vergunning en ontheffing op beide locaties van de activiteiten aanwezig te zijn en op verzoek te worden getoond aan de daartoe bevoegde toezichthouder of

opsporingsambtenaar.

2.2 Specifieke voorschriften

6. Met inachtneming van onderstaande voorschriften dienen de maatregelen uitgevoerd te worden zoals beschreven in de bij de aanvraag gevoegde rapporten:

 passende beoordeling kerstmarkt 2019 Gemeentegrot Valkenburg a/d Geul, 11 augustus 2019;

 natuurtoets soortbescherming Wnb kerstmarkt 2019 Gemeentegrot Valkenburg a/d Geul, 11 augustus 2019;

 passende beoordeling kerstmarkt 2019 Fluweelengrot Valkenburg a/d Geul, 11 augustus 2019;

 natuurtoets soortbescherming Wnb kerstmarkt 2019 Fluweelengrot Valkenburg a/d Geul, 11 augustus 2019;

 monitoringsplan 2019/2020 kerstmarkten Gemeentegrot en Fluweelengrot.

7. Tussen 15 oktober en 1 november 2019 mag in de voorbereiding enkel elektra en decoratie in de Gemeentegrot en enkel elektra in de Fluweelengrot worden aangebracht. Hierbij mogen maximaal 10 personen tegelijkertijd werkzaam en aanwezig zijn in de grotten.

2.3 Voorschriften Gemeentegrot – Natura 2000 en soortenbescherming Uitvoering kerstmarkt

8. Er mogen maximaal 1.395 bezoekers tegelijkertijd op enig moment in het gebied van de

9. Bezoekers mogen alleen tijdens de openingstijden van de kerstmarkt in het gebied van de kerstmarkt van de Gemeentegrot aanwezig zijn. Voor bezoekers zijn de openingstijden van de Gemeentegrot tijdens de kerstmarkt als volgt:

vrijdag 15 november t/m zondag 29 december 2019:

 Zondag t/m donderdag: 10:00 – 19:00 uur;

 Vrijdag en zaterdag: 10:00 – 20:00 uur;

 24, 26 en 29 december: 10.00 – 18.00 uur;

 25 december: gesloten.

10. Bezoekers van de Gemeentegrot dienen gebruik te maken van de hoofdingang bij de Cauberg (huisnummer 4).

11. Tijdens de periode van de kerstmarkt mag door middel van een geluidinstallatie alleen mechanische achtergrondmuziek worden gespeeld. Op het buitenterrein moeten de geluidsnormen als bedoeld in art. 2.17 Activiteitenbesluit milieubeheer in acht worden genomen.

12. Op het grotplein (voorterrein van de Gemeentegrot) mag geen versterkte muziek worden (af)gespeeld.

13. Op het grotplein mag geen met tussenpozen brandende verlichting aanwezig zijn.

14. Uitsluitend het gebruik van LED verlichting (zowel binnen als buiten) is toegestaan.

15. In- en uitvliegopeningen voor vleermuizen mogen niet geblokkeerd worden door de inrichting van het voorterrein.

16. In de Gemeentegrot mag enkel gebruik gemaakt worden van elektrische toestellen voor bakken of braden. Etenswaren mogen enkel in ‘hot-pots’ of per magnetron verwarmd en / of warm gehouden worden.

17. Tijdens de exploitatie van de kerstmarkt en gedurende het oprichten en afbreken ervan, moeten de deuren bij de hoofdingang open staan.

Mitigerende maatregelen

18. In de Gemeentegrot dienen de volgende mitigerende maatregelen te worden uitgevoerd vóór en tijdens het evenement:

Code Maatregel

Bravo1 In zone Bravo worden voor geen enkel doel verwarmingsbronnen gebruikt.

Volledige

kerstmarkt Er worden geen geurkaarsen en/of wierrook gebruikt.

Bravo3

In zone Bravo worden achter de kerststands gordijnen opgehangen aan de zijde van het Oude deel. Deze gordijnen dienen de uitwisseling van lucht en licht tegen te gaan tussen het gebied van de kerstmarkt en het Oude deel.

Additioneel

In november en december vinden er geen rondleidingen plaats in de Gemeentegrot (lopend of met de elektrische trein).

Additioneel

Gedurende de exploitatie van de kerstmarkt en het oprichten en afbreken ervan, wordt de Cave-experience (licht en geluidshow ter hoogte van het Romeinse deel) niet gehouden.

2.4 Voorschriften Fluweelengrot – Natura 2000 en soortenbescherming Uitvoering kerstmarkt

19. Er mogen maximaal 960 bezoekers tegelijkertijd op enig moment in het gebied van de kerstmarkt aanwezig zijn. Dit aantal is exclusief standhouders, leden van de

(beveiligings)organisatie, gemeenteambtenaren en operationele hulpdiensten.

20. Bezoekers mogen alleen tijdens de openingstijden van de kerstmarkt in het gebied van de kerstmarkt van de Fluweelengrot aanwezig zijn. Voor bezoekers zijn de openingstijden van de Fluweelengrot tijdens de kerstmarkt als volgt:

vrijdag 15 november t/m zondag 29 december 2019:

 Zondag t/m zaterdag: 10:00 – 19:00 uur;

 24 en 29 december: 10:00 – 18:00 uur;

 25 december gesloten.

21. Bezoekers van de Fluweelengrot dienen gebruik te maken van de hoofdingang aan de Daalhemerweg (huisnummer 27).

22. Tijdens de periode van de kerstmarkt mag door middel van een geluidinstallatie alleen mechanische achtergrondmuziek worden gespeeld. Op het buitenterrein moeten de geluidsnormen als bedoeld in art. 2.17 Activiteitenbesluit milieubeheer in acht worden genomen.

23. Op het grotplein (voorterrein van de Fluweelengrot) mag geen versterkte muziek worden (af)gespeeld.

24. Op het grotplein mag geen met tussenpozen brandende verlichting aanwezig zijn.

25. Uitsluitend het gebruik van LED verlichting (zowel binnen als buiten) is toegestaan.

26. In- en uitvliegopeningen voor vleermuizen mogen niet geblokkeerd worden door de inrichting van het voorterrein.

27. In de Fluweelengrot mag enkel gebruik worden gemaakt van elektrische toestellen voor bakken en braden. Etenswaren mogen enkel in ‘hot-pots’ of per magnetron verwarmd en/of warm gehouden worden.

28. Tijdens de exploitatie van de kerstmarkt en gedurende het oprichten en afbreken ervan, moeten de deuren bij de hoofdingang open staan.

Mitigerende maatregelen

29. In de Fluweelengrot dienen de volgende mitigerende maatregelen te worden uitgevoerd vóór en tijdens het evenement:

Code Maatregel

Additioneel In november en december vinden er geen rondleidingen plaats in de Fluweelengrot

2.5 Overige voorschriften

30. De werkzaamheden dienen te worden uitgevoerd in afstemming met een deskundige op het gebied van de soorten waarvoor de vergunning en ontheffing is verleend.

Onder een deskundige wordt verstaan:

a. een inhoudelijke medewerker op het gebied van soorten bij een ecologisch adviesbureau of;

b. een persoon die beschikt over een afgeronde hbo- of universitaire opleiding met als zwaartepunt (Nederlandse) ecologie of;

c. een persoon die beschikt over een afgeronde mbo-opleiding soortenherkenning en zorgvuldig handelen ten opzichte van die soorten of;

d. een persoon die beschikt over een door ervaring opgedane gelijkwaardig niveau of;

e. een persoon die zich aantoonbaar actief inzet op het gebied van de soortenbescherming en werkzaam of aangesloten is bij een Nederlandse beschermingsorganisatie of;

f. een persoon die zich aantoonbaar actief inzet op het gebied van de monitoring en/of bescherming van soorten.

31. Indien blijkt dat de in de ontheffing gestelde termijn niet voldoende is om de werkzaamheden waarop de ontheffing betrekking heeft uit te voeren, dient minimaal 8 weken voor het

verstrijken van deze termijn, een verzoek tot verlenging van de ontheffing ingediend te worden.

2.6 Monitoring

32. De monitoring dient plaats te vinden conform het ‘monitoringsplan 2019/2020 kerstmarkten Gemeentegrot en Fluweelengrot’ dat onderdeel is van de aanvraag. Als aanvulling op dit monitoringsplan dient er maandelijks vleermuismonitoring plaats dient te vinden in de Gemeentegrot (inclusief het centrale deel) en Fluweelengrot, additioneel aan de telling die plaatsvindt in het kader van het NEM. De monitoring dient plaats te vinden door nauwkeurige determinatie, het intekenen van soort, aantal en vindplaats op kaartmateriaal en registratie op een inventarisatieformulier. Concreet betekent dat dat monitoring plaats dient te vinden in oktober 2019, voorafgaand aan de kerstmarkt 2019, tijdens de kerstmarkt 2019, na afloop van de kerstmarkt 2019, en in februari, maart, april en mei 2020.

33. Er dienen in de Gemeentegrot en Fluweelengrot dataloggers te worden geplaatst die tot en met mei 2020 wekelijks metingen uitvoeren van luchttemperatuur en luchtvochtigheid. Dit conform die metingen die in 2016, 2017 en 2018 uitgevoerd zijn. Dit betekent dus expliciet dat niet alleen daar gemeten hoeft te worden waar in 2018 de mitigerende maatregelen getroffen zijn, maar dat overal metingen uitgevoerd moeten worden.

34. De monitoringsresultaten, voor zowel de vleermuismonitoring als de klimaatmonitoring, zoals bedoeld in voorschrift 32 en 33 worden uiterlijk 15 juni 2020 gerapporteerd aan het bevoegd gezag via de Berichtenbox voor bedrijven of per post verstuurd naar Provincie Limburg, Postbus 5700, 6202 MA Maastricht, onder vermelding van het zaaknummer. Deze

monitoringsrapportage dient ten minste de geïndexeerde trend zoals berekend door het CBS te bevatten met daarin weergegeven de trend per vleermuissoort op landelijk, heuvelland, Geuldal en Gemeentegrot en Fluweelengrot niveau. Ook dient de monitoringsrapportage minimaal een conclusie te bevatten of de genomen mitigerende maatregelen van afgelopen jaren effecten hebben gehad en zo ja welke, en of maatregelen eventueel wel of geen invloed hebben op de gunstige staat van instandhouding van de vleermuizen.