• No results found

Voorgrondbelasting met programma V-Stacks Vergunning

In document Ruimtelijke onderbouwing Veluwsedijk 1 (pagina 40-44)

Artikel 6.11 Afwijkende regels voor recreatiebedrijven

5.7 Agrarische bedrijvigheid

5.7.2 Toetsingskaders geurhinder

5.7.3.3 Voorgrondbelasting met programma V-Stacks Vergunning

Voor de bedrijven waarvoor een geuremissiefactor geldt, wordt de dominante veehouderij weergegeven en wordt een berekening met het programma V-Stacks Vergunning gemaakt.

Navolgende tabel geeft de afstand weer van de veehouderijbedrijven tot de planlocatie en de emissiegrootte van deze bedrijven. Hiermee kan de dominante veehouderij in beeld worden gebracht.

Locatie Diersoort Geuremissie bedrijf

Ou/s

Geschatte afstand tot de planlocatie Veluwsedijk 3A Zeugen, vleesvarkens en

fokstieren

5.735 65 meter

Veluwsedijk 8 Vleeskalveren 15.878 515 meter

Gezandebaan 39A Vleeskuikens 24.192 450 meter

Kokmeeuwenweg 4 Schapen 624 650 meter

Ooruilweg 9 Legkippen en ouderdieren 20.060 600 meter

Figuur 36: Beeld van bedrijfslocaties, diersoorten, emissies en afstand tot de planlocatie

De dominante veehouderijen bij herontwikkeling van de planlocatie betreffen daarmee de veehouderij aan Veluwsedijk 3A, wegens de afstand van deze veehouderij tot de planlocatie en de veehouderij aan Gezandebaan 39A wegens de omvang van de emissie van dit bedrijf in relatie tot de afstand dat het bedrijf van de planlocatie gelegen is.

De geurbelasting van deze veehouderijen is berekend met behulp van het programma V-Stacks Vergunning. De XY-coördinaten van het geurgevoelige object betreffen hierbij de dichtstbij gelegen hoek van de stal waarin dieren worden gehouden. Alle emissie van de veehouderij is op deze hoek geprojecteerd. Voor de berekening zijn de volgende defaultwaarden opgenomen:

− Vergunde emissie (E-VERGUND); op basis van het BVB, 29 april 2015)

− Emissiepunt hoogte (ST-HOOGTE): 6,0 meter

− Gemiddelde gebouwhoogte (GEMGEBH): 6,0 meter

− Emissiepunt binnendiameter (ST-BINDIAM): 0,5 meter

− Emissiepunt uittreedsnelheid (ST-UITTREE): 4,0 meter

Navolgende figuur geeft de voorgrondbelasting berekening voor de veehouderij aan Veluwsedijk 3A

Volgnummer GGLID X-coordinaat Y-coordinaat Geurnorm Geurbelasting

2 Hoek gebouw 182 158 375 240 10,0 4,6

Figuur 37: Voorgrondbelastingberekening veehouderij aan Veluwsedijk 3A ten opzichte van de planlocatie

Uit de geurberekening blijkt dat de geurbelasting op de dichtstbijzijnde hoek van de nieuwe bebouwing 4,6 oue/m³ bedraagt.

Navolgende figuur geeft de voorgrondbelasting berekening voor de veehouderij aan Gezandebaan 39A ten opzichte van de planlocatie weer.

Berekende ruwheid: 0,19 m

Volgnummer GGLID Xcoordinaat Ycoordinaat Geurnorm Geurbelasting

2 Hoek bebouwing 182 142 375 296 10,0 1,3

Figuur 38: Voorgrondbelastingberekening veehouderij aan Gezandebaan 39A ten opzichte van de planlocatie

Uit de geurberekening blijkt dat de geurbelasting op de dichtstbijzijnde hoek van de nieuwe bebouwing 1,3 oue/m³ bedraagt. De toegestane voorgrondbelasting voor geur bedraagt op grond van het nieuwe beleid van de gemeente Asten 10 oue/m³. De herontwikkeling van de planlocatie is in het kader van de voorgrondbelasting derhalve geen bezwaar.

5.7.4 Achtergrondbelasting

De geurbelasting ten gevolge van meerdere intensieve veehouderijen in de omgeving vormt de achtergrondbelasting. De achtergrondbelasting bepaalt het woon- en leefklimaat op een locatie. Met het programma V-Stacks Gebied is een geurberekening voor de achtergrondbelasting op het plangebied berekend. De invoergegevens van deze bedrijven voor het programma V-Stacks Gebied zijn afkomstig uit de database van het Bestand Veehouderijbedrijven van de provincie Noord-Brabant.

In de berekening zijn de veehouderijen binnen een straal van 2 km meegenomen. Dit betreft enkel

intensieve veehouderijen in de gemeente Asten. De verzamelde vergunningenbestanden zijn ingevoerd in het rekenbestand voor de bronnen. Voor de parameters van de bronnen zijn onderstaande defaultwaarden ingevoerd:

− Vergunde emissie (E-vergund); op basis van het BVB 30 april 2015)

− Maximum emissie; gelijkgesteld met de vergunde emissie

− Emissiepunt hoogte (ST-HOOGTE): 6,0 meter

− Gemiddelde gebouwhoogte (GEMGEBH): 6,0 meter

− Emissiepunt binnendiameter (ST-BINDIAM): 0,5 meter

− Emissiepunt uittreedsnelheid (ST-UITTREE): 4,0 meter De volgende uitgangspunten zijn hierbij genomen:

Berekende ruwheid: 0,18 m Meteo station: Eindhoven Rekenuren: 10 %

Rasterpunt linksonder x: 181 642 Rasterpunt linksonder y: 374 724

Gebied lengte (x): 1000 m , Aantal gridpunten: 50 Gebied breedte (y): 1000 m , Aantal gridpunten: 50

De invoergegevens zijn als bijlage bij deze ruimtelijke onderbouwing gevoegd. Uit deze berekening blijkt dat de achtergrond ter plaatse van het plangebied maximaal 10,211 oue/m³ bedraagt.

Navolgende tabel geeft de berekeningswaarden uit de berekening weer.

Figuur 39: Achtergrondbelasting ter plaatse van hoekpunten van de bebouwing op de planlocatie

Navolgende figuur geeft een beeld van de achtergrondbelasting ter plaatse van de planlocatie.

Figuur 40: Achtergrondbelasting ter plaatse van het plangebied

RecepID X-coor Y-coor Geurbelasting

[OU/m3]

Planlocatie 182 152 375 259 10,211

In bijlage 6 en 7 van de handreiking bij de Wgv wordt de relatie tussen geurbelasting en hinder gelegd. Ook wordt de kwaliteit van het woon- en leefklimaat aangegeven. In navolgende figuur zijn deze relaties samengevat. Tussen haakjes zijn de maximaal aan te houden waarden opgenomen behorende bij 10% en 20% hinder voor de geurbelasting.

Figuur 41: Tabel uit bijlage 6 en 7 bij de handreiking bij de Wgv waarin de relatie tussen geurhinder en leefklimaat wordt gelegd

Volgens de normen uit de Verordening ruimte 2014 (VR2014) is sprake van een overbelaste situatie als de achtergrond geurbelasting op geurgevoelige objecten gelegen in een woonkern hoger is dan 10 odour units of als de achtergrond geurbelasting hoger is dan 20 odour units op geurgevoelige objecten gelegen in het buitengebied. Volgens het advies van de GGD is dit respectievelijk 5 en 10 odour units.

De gemeente Asten heeft in de ontwerp gebiedsvisie een vertaling opgenomen van het criterium ‘een aanvaardbaar woon- en leefklimaat’ voor het aspect cumulatieve geurhinder uit stallen van veehouderijen, de waarden in navolgende figuur gehanteerd worden als toetswaarden.

Figuur 42: Overzicht met gehanteerde gebiedsindeling, streefwaarden met geurklassen en geurhinderniveaus met kwaliteit van het woon- en leefklimaat uit de ontwerpgebiedsvisie van de gemeente Asten

Uit de tabel blijkt dan ook dat voor de planlocatie met een achtergrondbelasting van 11,96 oue er sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. De beoogde herontwikkeling is in het kader van de achtergrondbelasting geen bezwaar.

5.7.5 Belangenafweging

De herontwikkeling van de planlocatie mag de toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden van omliggende bedrijven niet belemmeren. Met de herontwikkeling wordt geen nieuw geurgevoelig object toegevoegd wat de ontwikkelingsmogelijkheden van omliggende bedrijven zou kunnen belemmeren.

In document Ruimtelijke onderbouwing Veluwsedijk 1 (pagina 40-44)