• No results found

voor meer info klik hier Zaterdag : 17 november 2020

16.00-17.45 uur

Piano à quatre mains (si le concert d’Alexandre sTRAKHOV est annulé) of

Récital du pianiste russe Alexandre sTRAKHOV (sous réserve de possibilité de voyage). peut être remplacé par piano à 4 mains

pôle d’animation Culturelle avenue d’aquitaine 24480 Le buisson de Cadouin

ARCADEs

45

ONDER VOORBEHOuD

LE MALADE IMAGINAIRE (Molière)

EN DIRECT DE LA COMéDIE-fRANÇAIsE

5 NOVEMBER om 18H00

Heeft u ook behoefte om te lachen? LE MALADE IMAGINAIRE (IMAGINARY DIsEAsE), gespeeld door Guillaume Gallienne, is uw remedie!

Ontdek live in uw eigen bioscoop op een groot beeldscherm één van de meest briljante komedies van Molière, uitgevoerd door de groep Comédie-française.

Meer informatie kunt u hier vinden!

44

Deze maanden kunnen we genieten van de prachtige herfstkleuren in de tuin, maar we moeten en kunnen nog wel het een en ander doen in de tuin.

• De lagere temperatuur helpt ons herinneren dat we actief moeten zijn met oogsten, snoeien, en natuurlijk opruimen en schoonmaken...

Voor je het weet, ben je daar te laat mee!

• We kunnen nog winter- en voorjaarsbollen planten.

• De zomerbollen moeten verwijderd worden zodra hun bladeren droog zijn of na de eerste vorst om ze te laten overwinteren op een koele, droge plaats. In een mild klimaat en een goede niet te natte bodem waar het overtollige water in de bodem kan dringen, kunnen dahlia's bijvoorbeeld in de grond blijven

• Misschien kunnen we nog wat vaste planten verdelen over de tuin of opnieuw planten, bijvoorbeeld: anemoon, aster, heide, herfstmadeliefje, sedum, salie.

• Als we in het volgend voorjaar willen genieten van de vroege bloei, dan is het nu ook de tijd voor het zaaien van winterharde eenjarigen voor volgend voorjaar.

• We kunnen verder gaan met het planten van groenblijvende bomen, struiken en klimplanten. De vroege herfst is de beste tijd voor naaldbomen en heidestruiken in het bijzonder.

• Denk aan het mulchen (het bedekken van de bodem met een laagje organisch materiaal zoals stro of houtsnippers) van jonge of minder winterharde stammen terwijl de grond nog warm is.

• Misschien clematis planten (er zijn winter- en voorjaarssoorten)?

• Is al het snoeiwerk gedaan?

• Kijk de rozen nog een keer na, dat wil zeggen haal de uitgebloeide bloemen weg, evenals lelijke bladeren en het dode hout. Laat de rozenbottels maar zitten voor hun decoratieve aspect en hun voedingswaarde voor de vogels.

• Maai het gazon voor de laatste keer voor de eerste vorst.

• Ruim regelmatig dode bladeren van het gazon op.

TuIN

• Kijk goed naar de bescherming van potplanten! Indien nodig eventueel de bodem bedekken (mulchen!) met bijvoorbeeld stro of houtsnippers.

• Zet de potten met bijvoorbeeld citrusvruchten, cactussen en exotische struiken en klimplanten zoals fluweelblad, bougainvillea, oleander, passiebloem, solanum op een warme(re) droge en dus veilige plek.

• Verwijder de schotels onder de potten en zet de potten op wiggen om overtollig vocht op de grond te voorkomen.

• Zet de potten wat dichter bij het huis zodat ze toch iets warmer staan.

• Maak de vijver klaar voor de winter.

• En natuurlijk moet al het gereedschap nagekeken worden.

Er is deze maand dus nog genoeg te doen. uiteindelijk willen we allemaal volgend jaar weer genieten van de tuin en dan met name van al die prachtige kleuren en geuren. Heerlijk om dit nu voor te bereiden en daar dus nu mee bezig te zijn.

succes!

tijdens een persconferentie op dinsdag 6 oktober kondigde pascal protano (le président du syndicat des déchets de la dordogne) een verlenging van de testfase "afval" aan in de sector "montpon-mussidan en belvès". de invoering is in de genoemde sector niet zo snel verlopen als gepland. een vertraging als gevolg van het coronavirus, aldus pascal protano. de uitvoering, die aanvankelijk gepland was voor 1 januari 2021, wordt uitgesteld tot 1 januari 2022. "gebruikers hebben meer tijd en betere ondersteuning nodig om dit nieuwe incasso- en facturatiesysteem te begrijpen en zich eigen te maken", zegt de nieuwe président van smd3.

bovendien is pascal protano van mening dat "de uitbreiding van de testfase smd3 in staat zal stellen om de moeilijke punten van dit project te regelen": onder anderen beheer van het toeristisch afval en de strijd tegen de onbeschaafdheid en de stortingen aan de voet van de terminals. problemen die met name door de burgemeesters werden bekritiseerd toen het nieuwe systeem werd aangekondigd. De nieuwe bijdrage vervangt de huidige heffing voor de inzameling van huishoudelijk afval. de facturering zal worden gekoppeld aan de daadwerkelijke afvalproductie van de gebruikers. hoe minder zwarte zakken bij het vrijwillige afgiftepunt worden weggegooid, hoe minder je betaalt. een methode die verondersteld wordt selectief sorteren te bevorderen.

sMD3

48

inloopdouches worden in 2021 verplicht in nieuwe woningen

de italiaanse douche, oftewel inloopdouche, veel mensen dromen er van, maar...

in 2021 moeten de douches die in nieuwe woningen worden geplaatst, inloopdouches zijn ("les douches à l'italienne").

deze maatregel van Le ministère du Logement (ministerie van volkshuisvesting), is gepubliceerd in het publicatieblad van 17 september 2020 van service public.

deze maatregel heeft tot doel de badkamers van deze woningen toegankelijker te maken voor mensen met een beperkte mobiliteit. deze douches zonder drempel zijn in feite gemakkelijker te gebruiken voor ouderen of mensen met een handicap.

deze maatregel verbiedt natuurlijk niet de badkuip, maar in dit geval zal de badkamer zo moeten worden ontworpen dat deze gemakkelijk kan worden vervangen door dit type douche, om tegemoet te komen aan de behoeften van ouderen of mensen met een handicap.

de verplichting van een badkamer met inloopdouche voor nieuwe woningen zal worden opgelegd:

• vanaf 1 januari 2021 en geldt voor gelijkvloerse appartementen en vrijstaande woningen in woonwijken of bestemd voor de verhuur.

• en zal op 1 juli 2021 worden uitgebreid naar alle appartementen met een lift.

Wanneer een woning meerdere badkamers heeft, moet ten minste één daarvan voorzien zijn van een toegankelijke doucheruimte.

kijk voor meer info:

service-public.fr of klik hier

49

INLOOPDOuCHE

Ik heb me heel vaak afgevraagd wat er toch steeds voor vogels op de koeien of paarden in de wei zitten. Ik dacht eerlijk gezegd dat het kraanvogels waren, maar dat bleek helemaal niet het geval te zijn. Het blijkt een koereiger (Bubulcus ibis oftewel ossendrijver) te zijn.

Volgens wikipedia dankt de koereiger zijn naam aan het feit dat hij vaak in groepjes het vee op de weide vergezelt. Grazend vee jaagt vaak insecten, kikkers, muizen en andere kleine dieren uit hun schuilplaats die de vogel graag eet. Ze staan ook vaak op de rug van grazende zoogdieren. soms lopen ze letterlijk tussen de poten van koeien om de insecten op te eten die door de koeienpoten worden opgeschoffeld.

De koereiger (kleine witte reigersoort) is 45 tot 52 cm lang. Het is een vrij kleine, compacte, actieve, witte reiger met een korte, vaak ingetrokken nek. Buiten de broedtijd is de vogel egaal wit, met een gele snavel en geelgrijze poten. In de broedtijd kleurt de snavel iets meer naar oranjegeel, de poten zijn dan ook lichter en er zijn oranje veren op de kruin, borst en mantel. De koereiger is te onderscheiden van de kleine zilverreiger door een korte gele snavel, en te onderscheiden van grote zilverreiger door zijn/haar grootte en kortere poten en snavel.

GERELATEERDE DOCUMENTEN