• No results found

De volgende vragen hebben betrekking op uw persoonlijke kijk op de wereld.

Zijn de volgende stellingen op u als individu van toepassing? helemaal oneens oneens een beetje oneens een beetje eens eens helemaal eens 1. Ik heb het gevoel dat ik krijg wat ik verdien in het leven.

2. Ik heb het gevoel dat mijn inspanningen en bemoeienissen waargenomen en

beloond worden.

3. Ik heb het gevoel dat mensen mij rechtvaardig behandelen in mijn leven. 4. Ik heb het gevoel dat ik de beloningen en straffen in mijn leven verdien. 5. Ik heb het gevoel dat als ik terugslag ervaar, ik daar zelf verantwoordelijk

helemaal oneens oneens een beetje oneens een beetje eens eens helemaal eens 6. Ik heb het gevoel dat ik krijg wat ik verdien.

7. Ik heb het gevoel dat mensen mij de respect geven die ik verdien. 8. Ik heb het gevoel dat de wereld mij rechtvaardig behandeld.

Zijn de volgende stellingen van toepassing voor anderen?

zeer oneens oneens een beetje oneens een beetje

eens eens zeer eens 1. Ik heb het gevoel dat mensen krijgen wat zij in hun leven verdienen.

2. Ik heb het gevoel dat de inspanningen van mensen worden gezien en beloond. 3. Ik heb het gevoel dat mensen andere mensen rechtvaardig behandelen. 4. Ik heb het gevoel dat mensen de beloningen en straffen die ze krijgen, verdienen. 5. Ik heb het gevoel dat mensen die tegenslag ervaren daar zelf verantwoordelijk

voor zijn.

6. Ik heb het gevoel dat mensen krijgen wat ze verdienen. 7. Ik heb het gevoel dat mensen andere mensen met het respect behandelen dat ze

verdienen.

In hoeverre bent u het eens met de volgende stellingen? helemaal oneens oneens een beetje oneens een beetje eens eens helemaal eens 1. Zelfs mensen die ernstige ongelukken of tegenslagen meemaken, kunnen erop

rekenen dat er uiteindelijk vereffening van rechtvaardigheid plaatsvindt. 2. Ernstige ongelukken en tegenslagen zijn vaak de straf voor de levenswijze. 3. Zelf op momenten van groot leed zou men het geloof in vereffende rechtvaardigheid

niet moeten verliezen.

4. Op lange termijn blijven ook bij mensen die tegenslagen moesten ervaren, geen

onrechtvaardigheden bestaan.

5. Een slechte Lifestyle wordt vaak direct gevolgd door ongelukken en tegenslagen. 6. Meestal is het niet helemaal onverdiend wanneer mensen tegenslagen of ongelukken

ervaren.

7. Veel zieke mensen hebben hun leed aan zich zelf toe te schrijven. 8. Vaak bestaat er uiteindelijk zelfs voor grote tegenslagen een rechtvaardige

compensatie.

9. Een echt goed persoon zal zelden een ernstige tegenslag of ongeluk moeten

Bent u het eens of oneens met de volgende stellingen?

eens oneens

Wanneer ik in privaat of in het openbaar vervoer zit, zou ik niet graag naast een homoseksueel willen zitten. Het zou iedereen kunnen overkomen om een dief te worden.

Met HIV besmet raken is een kwestie van pech. Ik vind mensen die stelen minderwaardig.

Ik zou niet graag naast iemand wonen die HIV heeft. Ik denk dat armoede een straf is voor slecht gedrag.

Als je arm bent moet je iets slecht hebben gedaan om het te verdienen. Mensen met HIV kunnen ons veel leren over het leven.

Ik zou niet graag bevriend willen zijn met iemand die arm is.

Ik zou niet graag bevriend willen zijn met iemand die een keer gestolen heeft. Mensen met HIV/Aids dragen zelf de schuld voor hun ziekte.

Homoseksuelen zouden zich voor henzelf moeten schamen. Ik zou niemand met HIV aannemen voor een baan.

Mensen die eens een keertje gestolen hebben, zouden zich daar niet voor moeten schamen. Mensen die regelmatig stelen zouden zich daar niet voor moeten schamen.

eens oneens Ik voel mij ongemakklijk in het bijzijn van mensen met HIV.

Bent u het eens of oneens met de volgende stellingen?

eens oneens

Arm zijn is een kwestie van pech.

Mensen die dieven zijn geworden dragen daar zelf de schuld voor. Ik zou niet bevriend willen zijn met iemand die HIV heeft.

Wanneer ik met privaat of openbaar vervoer reis, zou ik niet graag naast iemand met HIV willen zitten. Ik kijk neer op homoseksuelen.

Ik zou geen date met een persoon willen als ik zou weten dat hij/zij ooit een keer gestolen heeft. Ik ben bang in het bijzijn van mensen met HIV/Aids.

Ik voel me ongemakkelijk in het bijzijn van arme mensen. Ik kijk neer op mensen met HIV/Aids.

Ik zou niemand die een keertje gestolen heeft voor een baan aannemen.

Het is veilig om een persoon met HIV/Aids op de kinderen van iemand anders te laten letten.* Arme mensen zijn zelf verantwoordelijk voor hun armoede.

eens oneens Mensen met HIV verdienen net zo veel respect als iedereen.*

Wie arm is, moet dat verdiend hebben.

Ik denk dat besmet raken met HIV de straf is voor slecht gedrag. Ik zou niet graag naast een arme persoon willen leven.

Als je HIV hebt moet je iets slechts hebben gedaan om dat te verdienen. Ik zou geen date met een persoon willen waarvan ik weet dat hij/zij HIV heeft. Arme mensen zouden zich voor henzelf moeten schamen.

Arme mensen verdienen net zoveel respect als iedereen.

De volgende vragen hebben betrekking op uw culturele achtergrond. Wat is uw nationaliteit?

In het geval dat u twee nationaliteiten heeft, wat is uw tweede nationaliteit?

Uit welk land komt uw moeder?

Uit welk land komt uw vader?

Bij welke culturele achtergrond voelt u zich het meest thuis?

U heeft de vragenlijst succesvol ingevuld, dankuwel.

Het tweede gedeelte van de vragenlijst wordt over twee weken per e-mail naar u gestuurd. Het laatste gedeelte van de vragenlijst wordt over vier weken per e-mail naar u gestuurd.

Met vriendelijke groet,

Ruth Gonschorrek

Appendix H – T1 questionnaire

Note 1: the structure for the T1 questionnaire was the same for the experimental and the control condition. The only difference was that the experimental and the control condition got different Bible texts to read. Below is an example of the T1 questionnaire for the experimental condition:

1. Informed Consent

2. Experimental manipulation 3. Values

4. BJW-S 5. BJW-O

6. BJW-ultimate and BJW-immanent 7. HIV stigma

8. Instructions for T2 questionnaire 9. Closure

Note 2: Items that were revised are marked with a *.

English Version: