• No results found

Op 28 juni vergaderde de commissie Werk en Inkomen met o.a. de volgende agendapunten:

- Wetsvoorstel aanscherping sanctiebeleid SZW

Het wetsvoorstel aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving is niet controversieel verklaard en wordt dus momenteel behandeld in de Tweede Kamer.

De VNG heeft eerder kritische kanttekeningen bij dit wetsvoorstel gemaakt, o.a. wat betreft de maatschappelijke effecten en de aantasting van de beleidsvrije ruimte van de gemeenten.

- intrekken huishoudtoets

Per 1 januari 2012 werd de huishoudtoets van kracht. Die hield in dat er in één huishouden nog maar één bijstandsuitkering werd verstrekt. Na de val van het kabinet werd de huishoudtoets teruggedraaid.

De VNG heeft bij het kabinet een claim neergelegd van 20 miljoen euro voor gemaakte kosten voor de invoering van de huishoudtoets. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat

gemeenten helpen bij de voorlichting aan burgers die nu niet langer onder de huishoudtoets vallen.

- Europa 2020

Met toelichting door Marijke van Hees (wethouder gemeente Enschede en portefeuillehouder Europa 2020 van de bestuurlijke Commissie Europa en Internationaal). Het doel van de presentatie was de commissie te informeren over de kansen die de Europa 2020 agenda gemeenten biedt en te onderzoeken hoe daarvan in de praktijk gebruik kan worden gemaakt.

- Begroting 2013 en vervolg Werken naar Vermogen

Besproken werden de financiële en inhoudelijke gevolgen van het niet doorgaan van de Wet werken naar vermogen. De reacties van gemeenten daarop zijn van belang en wat het voor gemeenten betekent dat het wetsvoorstel niet meer zal worden behandeld. Verwacht wordt dat aan dit onderwerp ook aandacht zal worden besteed in de verkiezingsprogramma’s.

11 RUIMTE EN WONEN

11.1 VNG commissie ruimte en wonen bijeen op 4 juni

Op 4 juni kwam deze commissie bijeen met o.a. de volgende agendapunten:

Inleiding door prof.dr.ir. Hugo Priemus - verkiezingen en nieuwe kabinet

In de aanloop naar de verkiezingen is gesproken over de woningmarkt, de diverse bezuinigingen en de controversieel verklaarde onderwerpen. Ook werd gesproken over de stand van zaken m.b.t.

Vestia en het overleg daarover met BZK. Overige onderwerpen:

- herziening Omgevingsrecht - windenergie

- schaalgrootte intensieve veehouderij

- verkenning afstoren monumentaal vastgoed rijskgebouwendienst

11.2 Statencommissie ruimte en leefomgeving bijeen op 6 juni

Deze Statencommissie vergaderde op 6 juni met o.a. de volgende agendapunten:

- Voorjaarsnota 2012 en begrotingsindicatoren

- Notitie Spoedwet Wro en gevolgen voor Verordening Ruimte

De spoedwet voorziet onder andere in een wettelijke grondslag voor de mogelijkheid tot afwijking (ontheffing) van algemene regels, maar beperkt dit tevens tot onvoorziene en bijzondere gevallen.

Naar verwachting treedt de wet later dit jaar in werking, na besluitvorming in de Eerste Kamer. Als gevolg van de spoedwet moeten in de Provinciale Verordening Ruimte ontheffingsmogelijkheden worden geschrapt. Ter compensatie hiervan worden in de voorliggende discussienotitie voorstellen gedaan voor het toevoegen van flexibiliteit in de verordening. Na bespreking worden de voorstellen uitgewerkt tot verordeningsbepalingen die onderdeel zullen gaan uitmaken van de Actualisering Provinciale Structuurvisie en Verordening Ruimte 2012. Lees meer: 1. 5-minuten versie.

- Plan van aanpak ruimtelijke kwaliteit buitengebied gecombineerd met Evaluatie Ruimte voor ruimteregeling

De discussie in de commissie Ruimte en Leefomgeving over ruimtelijke kwaliteit is voor GS aanleiding geweest om de mogelijkheden tot verbetering van het instrumentarium voor sturen op ruimtelijke kwaliteit te verkennen. In het voorliggende Plan van Aanpak ruimtelijke kwaliteit buitengebied wordt deze verkenning verder vormgegeven.

- Gebiedsprofiel Midden-Delfland

In de visie en de uitvoeringsagenda van de Provinciale Structuurvisie is de opdracht geformuleerd om gebiedsprofielen ruimtelijke kwaliteit op te stellen. GS hebben het gebiedsprofiel Midden Delfland vastgesteld als uitwerking van de kwaliteitskaart uit de PSV. Lees meer: 1. 5-minuten versie . - ontheffingsverzoek gemeente Noordwijk

- brief van GS aan PS inzake omgaan met rijksinpassingsplannen

Bij de behandeling van rijksinpassingsplannen in deze commissie is de vraag aan de orde gekomen hoe in het vervolg met dit soort plannen het beste omgegaan kan worden. Lees meer: 1. Brief van GS inzake Omgaan met rijksinpassingsplannen

- Gebiedsvisie Deltapoort - Floriade 2022

Stand van zaken van de Floriade 2022 en een overzicht van de financiële aspecten. Lees meer: Brief van GS inzake Floriade 2022.

11.3 Provinciale Planologische Commissie (PPC) bijeen op 7 juni

De PPC is op 7 juni voor het eerst in de vernieuwde samenstelling bijeen geweest. Op de agenda stonden onderwerpen als:

- Toelichting van de voorzitter op de PPC nieuwe stijl.

Het Rijk heeft zich door de decentralisatie van de ruimtelijke ordening teruggetrokken uit de PPC.

Daarom is na overleg besloten het bestuurlijk overleg ruimtelijke ordening met de VZHG en het

bestuurlijk overleg met de waterschappen te integreren. De nieuwe PPC zal 3 tot 4 maal per jaar bijeenkomen om algemene zaken van provinciaal ruimtelijk beleid te bespreken.

(Noot: Zie ook VZHG Journaal 2012 nummer 03).

- Ontwerp actualisering PSV 2012 / Notitie Aanpassing Verordening Ruimte in verband met Spoedwet Wro.

De Tweede Kamer heeft in april 2012 het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en enkele andere wetten aangenomen (zogenaamde “Spoedwet Wro”). De wet treedt naar verwachting later dit jaar in werking, na besluitvorming in de Eerste Kamer.

- Ruimtelijke kwaliteit buitengebied en contourenbeleid /gebiedsprofielen

Het ruimtelijke ordeningsbeleid wordt gedecentraliseerd van het rijk naar de provincie. Daarmee is voor de provincie de urgentie toegenomen om de verantwoordelijkheid te nemen in het domein van ruimtelijke ordening en ruimtelijke kwaliteit op de bovenregionale schaal. In het coalitieakkoord 2011-2015 is de urgentie zichtbaar in:

- de focus op kerntaken en provinciale belangen, - versterking van de positie van het middenbestuur en

- de aandacht voor de kwaliteit van de leefomgeving en het vestigingsklimaat.

- Bodemstrategie

Het onderwerp is toegelicht met een presentatie. Er is o.a. geconstateerd dat het bestaande bodembeleid niet meer voldoet aan de maatschappelijke opgave van de provinciale belangen.

Na de definitieve vaststelling van de Bodemstrategie zal het onderwerp nog een keer terug komen in een volgende vergadering van de PPC.

- Risicogericht toetsen door de provincie

Toelichting op de nieuwe manier van toetsen door de provincie van gemeentelijke plannen.

De nieuwe werkwijze heeft als doel een omslag te bereiken van reactief toetsen naar proactief regisseren.

12 GROEN

12.1 Statencommissie Groen en Water bijeen op 13 juni

Op 13 juni vergaderde deze Statencommissie met o.a. de volgende agendapunten:

- inbreng provincie Zuid-Holland EHS

Landelijk dienen alle provincies hun voorstellen uiterlijk op 10 juli bekend te maken aan de commissie van wijzen. In de Ontwerp-Beleidsvisie Groen is de ambitie van het college aangegeven voor de herijkte EHS. Voor de planologische doorwerking van de herijkte EHS wordt een aparte procedure in het voorjaar 2013 doorlopen.

- wateragenda Zuid-Holland 2012-2015

Op 11 november 2009 hebben PS van Zuid-Holland het Provinciaal Waterplan Zuid-Holland 2010-2015 (Waterplan) vastgesteld. In dezelfde periode hebben waterschappen een Waterbeheerplan 2010-2015 vastgesteld. Sindsdien hebben belangrijke beleidsmatige, organisatorische én financiële ontwikkelingen plaatsgevonden. Tevens is er (voortschrijdend) inzicht verkregen over de effectiviteit van maatregelen, haalbaarheid van doelstellingen, toegepaste werkwijze, etc. Het doel van de

Wateragenda Zuid-Holland 2012-2015 (hierna Wateragenda) is tot en zodanige samenwerkingsrelatie met de waterschappen te komen, dat wateropgaven doelmatig worden aangepakt op een wijze die recht doet aan de huidige bestuurlijke verhoudingen en financiële kaders. De afspraken geven invulling aan de koers die is ingezet met het Bestuursakkoord Water.

Noot: Het jaarlijks congres van de VZHG en de provincie Zuid-Holland op vrijdag 30 november a.s. zal dit jaar in het teken staan van het thema WATER. Er is overleg gaande met de betrokken partijen (w.o. ook de waterschappen) welke specifieke aspecten rond dit thema centraal zullen staan.

13 MILIEU

13.1 VNG commissie milieu en mobiliteit bijeen op 28 juni

Op de agenda voor deze commissievergadering o.a. de volgende agendapunten:

- Europa 2020

Met toelichting door Marijke van Hees (wethouder gemeente Enschede en portefeuillehouder Europa 2020 van de bestuurlijke Commissie Europa en Internationaal (zie ook Commissie Werk en Inkomen).

- Verpakkingen

Stand van zaken n.a.v. de besluiten daarover tijdens de recente ALV.

- intelligente transport systemen (ITS)

Op grond van de Europese ITS- richtlijn moet Nederland eind augustus aan Brussel rapporteren over de nationale ambities, plannen en projecten voor ITS voor de komende vijf jaar. Het ministerie van IenM heeft in overleg met de decentrale overheden en marktpartijen een concept-ITS-plan Nederland opgesteld.

- ‘Samenwerken werken in de uitvoering van Nieuw Geluidsbeleid’ (SWUNG)

Afgelopen jaar heeft de parlementaire behandeling plaatsgevonden van het wetsvoorstel waarmee de geluidregels voor aanleg en beheer van de rijksinfrastructuur (introductie geluidproductieplafonds) worden gewijzigd (Swung-1). Dit treedt op 1 juli a.s. in werking. In vervolg hierop wordt in

samenwerking tussen IPO, VNG en het Rijk gewerkt aan de voorbereiding van nieuwe regelgeving voor de provinciale en gemeentelijke infrastructuur en een voorstel voor een aanpassing van het onderdeel industrielawaai en de wet geluidhinder.

- De herziening van het EU-beleid inzake luchtkwaliteit en emissies

Het jaar 2013 is door de Europese Commissie uitgeroepen tot het jaar van de luchtkwaliteit. De Europese Commissie heeft het voornemen om in 2013 het luchtkwaliteitbeleid te herzien met nieuwe langetermijndoelstellingen voor de periode na 2020. Het Europese luchtkwaliteitsbeleid heeft direct invloed op lokale overheden. De VNG en het IPO hebben om deze reden een gezamenlijk standpunt opgesteld.

- Beheersmodel Atlas Leefomgeving

Sinds het begin van de oprichting van het programma Atlas Leefomgeving is de VNG reeds betrokken en gelijkwaardig partner van het Rijk en het IPO. De VNG heeft middels de ondertekening van het samenwerkingsconvenant in 2008 toegezegd mede verantwoordelijk te willen zijn Atlas Leefomgeving tot uitvoering te brengen.

Inmiddels is de beheersfase aangebroken, waarvoor een beheersplan is geschreven. Hierbij wordt het beheer gelijkwaardig verdeeld over het Rijk, het IPO en de VNG/gemeenten.

- Maatschappelijke kosten en baten analyse zelflevering Zelflevering is het gebruik van eigen opgewekte elektriciteit.

- Regionale Uitvoerings Diensten (RUD)

Dit gaat zowel over taken die bij een RUD belegd gaan worden als om achterblijvende taken.

Beatrijs de Vries (projectleider gemeenten) zal een presentatie geven van haar onderzoek. Zij heeft een inventarisatie gedaan bij zo’n 25 gemeenten verspreid over Nederland om te inventariseren hoe zij omgaan met kwaliteit m.b.t. tot hun vergunningverlenings-, toezicht- en handhavingstaken.

14 VERKEER EN VERVOER

14.1 Statencommissie Verkeer en Milieu bijeen op 6 ,13 en 20 juni

Deze Statencommissie kwam op 3 data bijeen met als voornaamste bespreekpunt de Rijnland route.

Het eerste gedeelte van de commissievergadering op 6 juni was bedoeld om (politieke) vragen te stellen en alle benodigde informatie te vergaren, zodat op basis daarvan op 13 en 20 juni verder kon worden vergaderd. Op de agenda stond ook een hoogwaardig OV Netwerk Zuid-Holland Noord ( het alternatief voor de RijnGouwelijn). Lees meer: 1. Hoogwaardig OV-netwerk Zuid-Holland Noord als uitvoeringsalternatief RijnGouwelijn_5-min versie.

Lees meer: 1. RijnlandRoute 2e fase MER en Nota Voorkeursalternatief_5-min versie en SV . GS vragen Provinciale Staten in te stemmen met de keuze voor het tracé Zoeken naar Balans als RijnlandRoute en met het voortzetten van de procedure ter vaststelling van een provinciaal inpassingsplan voor die onderdelen die niet onder de Tracéwet vallen.

Een interview met gedeputeerde de Bondt Zie:

Gedeputeerde Ingrid de Bondt – provincie Zuid-Holland: “Nu samen doorpakken met RijnlandRoute en HOV-net Zuid-Holland Noord”

15 EUROPA EN INTERNATIONAAL

15.1 VNG commissie Europa en Internationaal bijeen op 4 juni

Op 4 juni was deze commissie bijeen om te vergaderen over het project Kwaliteit modelverordeningen van de VNG. Ook is gesproken over de aanwezigheid van buitenlandse gasten bij het VNG congres.

(Noot: bij het VNG congres was de burgemeester van Kunduz aanwezig). Ook is in deze commissie vooruitgeblikt op de verkiezingen van 12 september a.s. In de subcommissies zal hierover nader worden gesproken vanuit de eigen invalshoek. De VNG heeft haar strategisch traject toegelicht en de laatste van zaken daarvan. De commissieleden werden geïnformeerd over het nieuwe Europese beleid inzake ontwikkelingssamenwerking, zoals dat in ontwikkeling is voor de periode 2014-2020 onder de naam “An Agenda for Change”. Ter sprake kwam ook de enquete die in maart van dit jaar is uitgegaan naar gemeenten over mensenrechten in de gemeentelijk praktijk.

Er was ook aandacht voor het Kenniscentrum Europa Decentraal.

15.2 Comité van de Regio’s

Bij de VZHG bestuursvergadering van 28 juni vond een presentatie plaats door de Haagse wethouder Henk Kool over het Comité van de Regio’s, waarin hij namens de VNG participeert.

Het Comité van de Regio’s (CvdR), dat werd opgericht door het Verdrag van Maastricht in 1992, is een politieke assemblee van lokale en regionale vertegenwoordigers in Brussel. Het CvdR is de spreekbuis van decentrale overheden en maakt dat decentrale overheden betrokken worden bij de totstandkoming van het communautair wetgevingsproces. Dit is belangrijk aangezien een groot deel van de Europese wetgeving wordt uitgevoerd op lokaal of regionaal niveau. Het CvdR behartigt de belangen van decentrale overheden en verkleint de afstand tussen de EU en haar burgers. In het CvdR zijn de decentrale bestuurders van alle 27 EU lidstaten vertegenwoordigd.

De voornaamste opdracht van het CvdR is om in het Europese besluitvormingsproces de decentrale overheden uit de EU te vertegenwoordigen en hun belangen te behartigen door het opstellen van adviezen ten behoeve van de Europese Commissie, de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement.

Het CvdR kan ook op eigen initiatief een advies of rapport opstellen, om zo een discussie over het

desbetreffende onderwerp op gang te brengen. Het CvdR neemt ook resoluties aan over actuele politieke kwesties.

Het CvdR bestaat uit regionale en lokale bestuurders uit de EU-lidstaten en wordt ondersteund door een secretariaat in Brussel. In totaal zijn er 344 leden en evenzoveel plaatsvervangende leden.

De leden van het CvdR worden voor een termijn van 5 jaar benoemd (gelijk aan de termijn van het Europees Parlement en de Europese Commissie). Het CvdR lidmaatschap is afhankelijk van het lokale of regionale mandaat. Het CvdR verricht zijn werkzaamheden door middel van 6

vakinhoudelijke commissies, die de voorstellen waarover het CvdR wordt geraadpleegd in detail bestuderen. Zij stellen ontwerpadviezen op waarin wordt aangegeven in welk opzicht zij met de voorstellen van de Europese Commissie instemmen en welke wijzigingen zij nodig achten.

Opmerkelijk detail is dat de vergaderingen van het CvdR plaatsvinden in wel 20 talen, waarvoor 60 tolken beschikbaar zijn.

Lees meer: Comité van de Regio's | VNG .