• No results found

4.0 4.4.1 Visceral design & Esthetiek

In document Beleving design van website. (pagina 40-45)

4.4.2 Behavioral design & Geloofwaardigheid

Deze website heb ik tijdens mijn gebonden project in opdracht van mijn opdrachtgever ontworpen. Het is een creatieve en innovatieve website. Er wordt gebruik gemaakt van expressieve esthetiek. Special effects komen veel voor op deze website. Bovendien is het eenvoudig, maar scherp opgebouwd waarbij de gebruiker centraal staat. De beleving komt tot stand doordat de website met de gebruiker communiceert door middel van het navigeren via een webcam. De gebruiker kan naast dit ook een film kiezen die op de achtergrond draait. Elk pagina heeft een eigen thema filmpje waarbij het past bij het onderwerp van de pagina.

De website is gemaakt met het doel om informatie over het bedrijf te verlenen aan bezoekers op een unieke manier. Deze manier van navigeren is door middel van symbolen te tekenen via de webcam dat op de website wordt getoond. De symbolen staan onderaan de website om de gebruiker te leiden door de website. Er wordt rekening gehouden dat niet elk bezoeker een webcam heeft. Er is er een dezelfde systeem ontworpen door middel van het tekenen met behulp van de muis. Naast het innovatieve navigatie systeem is er ook een klassieke navigatie systeem

geimplementeerd aan de linkerkant van de website. De website bevat dus naast expressieve ook klassieke esthetiek. Doordat de gebruiker centraal op de website via de webcam wordt afgebeeld, komt de website heel erg geloofwaardig over.

4.0

4.4.1 Visceral design & Esthetiek

De verleiding is dat men via de webcam op de website kan navigeren. De symbolen die worden gebruikt om te navigeren komen allemaal terug in het dagelijkse leven. De bezoeker zal heel snel de symbolen terugherkennen en dit maakt het eenvoudig voor hen. Op de website wordt er gebruik gemaakt van de webcam, wanneer de gebruiker haar webcam aanzet ziet de gebruiker zichzelf. Hierdoor wordt de gebruiker centraal gesteld.

5.0

Conclusie

5.1 Onderzoeksvraag

De onderzoeksvraag luidt :

“In hoeverre speelt “beleving design” een rol in de beleving van websites en wat voor invloeden heeft het? ”

Deelvragen:

1. Hoe vertaalt “beleving design” naar de virtuele wereld van website?

5.0

5.2 Conclusie

‘Beleving design’ speelt een rol in de belevenis van websites. Dit komt in de drie niveaus (viscerale, gdrags- en reflectieve niveau) voor verwerking tot uiting.

Op het viscerale niveau is er sprake van esthetiek van een website. Vaste kenmerken worden als aantrekkelijk beschouwd. Bij alle vier de casestudies in de voorgaande hoofstuk van het rapport is er sprake van esthetiek, doordat deze websites allemaal op een creatieve en innovatieve manier is ontworpen. Het zijn, in zekere zin, geen

standaard websites. Ze bevatten allemaal expressieve esthetiek.

Bij het gedragsniveau is er sprake van geloofwaardigheid van de website. Wanneer het conceptuele model van de gebruiker niet in overeenstemming is met het systeem model wordt een website als ongeloofwaardig gezien. Alle vier de casestudies komen door hun functionaliteit en ‘usability’ geloofwaardig over.

Op het reflectieve niveau is het de verleiding van de website. Deze verleiding is de wijze waarop de website een band creëert tussen het bedrijf en de gebruiker. Ook alle vier de websites doen dit met een persoonlijke aanpak. De ene (ImageMaker en

Andreaslutz) betrekt de gebruiker door middel van te navigeren via een webcam, de ander door een virtuele paskamer ontwerpen voor de gebruiker (LaCostered) en tot slot bij Barcinski wordt de gebruiker betrokken door middel van het gebruiken van een 3D bril waardoor de gebruiker wordt meegesleept in de omgeving van de website.

Hierdoor lijkt het net alsof de gebruiker echt in de website zit. Deze vier websites verrassen de gebruiker met nieuwigheden waardoor het aantrekkelijker en interessanter is om de website te bezoeken. Met esthetiek, geloofwaardigheid en verleiding vertaalt “beleving design” zich naar de virtuele wereld van websites. Hierbij wordt

esthetiek gekoppeld aan het viscerale niveau, geloofwaardigheid aan het

gedragsniveau en verleiding aan het reflectieve niveau. Ontwerpers hebben drie middelen in handen om tot een “ beleving design” van een website te komen. De theorie in hoofdstuk 2 geeft hierover verdere informatie.

4.0

5.3 Aanbeveling

5.4 Reflectie

Het is erg van belang voor mijn eigen onderzoek dat de resultaten nader getoetst worden. We kunnen hierbij denken door middel van het analyseren van een grotere hoeveelheid aan websites en door verschillende publiek te testen en samenstellen. Een gebruikersonderzoek kan hierbij leiden tot het bijstellen van de conclusie of de onderzoekscriteria. De behandelde websites zouden we kunnen gebruiken door een testpubliek te laten waarnemen en een (online) formulier samenstellen met behulp van de aspecten die ik in mijn onderzoek heb beschreven. Wel adviseer ik om hiervoor eerst bij de meest geschikte respondenten te uitvoeren. Een onderzoeksbureau inschakelen is een verstandige optie.

Bekendheid heeft een belangrijke rol bij het beschouwen van een merk gerelateerde website. Dit kunnen we vooral terugzien bij grote merken zoals Heineken. Dit grote concern doet voornamelijk aan “experience marketing” waarbij ze hun merk omhullen met positieve asscociaties door de consument een verhaal te verkopen en niet alleen een reclame boodschap. Heineken heeft hierdoor genoeg aan een kleur verwijzing op de website om een bepaalde uitstraling weer te geven. Deze vorm van marketing zal ook een grote invloed hebben op hoe mensen een website beoordelen, aangezien het merk reeds een beleving waarde heeft voordat de website voor het eerst bekeken wordt. Hierdoor wordt een objectieve mening bemoeilijkt.

6.0

Literatuurlijst en Bronvermelding

Donald A. Norman

- The design of everyday things - 2002 - The invisible computer - 1998

- Emotional design – why we love (or hate) everyday things - 2004 Roger S. Ulrich - 1984

- Human Behavior and Environment Van Dale – Taalweb - 2009 / mei

- http://www.vandale.nl T.Lavie & N. Tractinsky - 2003

- http://www.ise.bgu.ac.il/faculty/noam/papers/04_tl_nt_ijhcs.pdf Wikipedia - 2006

- Web 2.0 http://en.wikipedia.org/wiki/Web_2.0 Barbara Ballard

- Designing the Mobile user Experience Overige bron - http://www.andreaslutz.com/ - http://www.red-issue.com/ - http://www.barcinski-jeanjean.com/ - http://www.pixelcase.com.au/vr/2009/newyork/ - http://www.lacostered.com/nld/en/#/the-movie - http://www.lacostered.com/nld/en/#/catalog/urlgirl-1/urlstyle-1 - http://www.armanisamsungphone.com/index2.html - http://www.vwinnovatie.nl/en/ - http://www.coke.pl/lato/ 40

In document Beleving design van website. (pagina 40-45)