• No results found

Vilvoorde in Europees verband

Ziekenwagenritten per uur

B. Vilvoorde in Europees verband

1. Ennepetal (Duitsland)

Een delegatie uit Ennepetal bracht een bezoek aan de landbouwprijskamp van Vilvoorde.

Een delegatie van het college van burgemeester en schepenen en de Pjeirefretters brachten een bezoek aan Voerde Kirmes op 12 en 13 juni 2010.

De Vilvoordse Schuttersvereniging Arkebuze ging op 28 en 29 augustus 2010 naar Ennepetal op uitnodiging van de plaatselijke schuttersclub.

Kunstraum EN, de vereniging van beeldende kunstenaars uit Ennepetal, stelde van 11 tot en met 26 september 2010 tentoon in cc Het Bolwerk. Een deel van de werken kon je ook bewonderen in de Bibliotheek Vilvoorde op de Grote Markt. De tentoonstelling „Wandeling in vriendschap – Wandern in Freundschaft‟ was gewijd aan een vriendschap van meer dan 10 jaar met de

Koninklijke Portaelskring uit Vilvoorde. Deze vriendschap werd bij de opening van de

tentoonstelling op 11 september 2010 in cc Het Bolwerk officieel bezegeld in een „Handvest van de vriendschap‟.

De Vilvoordse mandolinevereniging Divertimando ging tijdens het weekend van 30 en 31 oktober 2010 naar Ennepetal op uitnodiging van de plaatselijke accordeonclub.

2. Maubeuge (Frankrijk)

Een delegatie uit Maubeuge bracht een bezoek aan de landbouwprijskamp van Vilvoorde.

The Country Horse Dancers uit Vilvoorde organiseerden op zaterdag 3 april 2010 een uitstap naar Maubeuge. De opzet van de trip was een verbroedering tussen beide line-danceclubs op te starten.

Zaterdag 11 september 2010 organiseerde Maubeuge een eerste Europese sportontmoeting in het stadium Leo Lagrange waaraan een delegatie van de steden Maubeuge, Frameries, Mons, Ratingen (D) en Vilvoorde deelnam. Een delegatie van de sportclubs Tenvil, Tennisclub Drie Fonteinen, Willem-Tell en Zoeff, onder leiding van de heer Guy Ceuppens, schepen, nam deel aan de competitie tennis, boogschieten en badminton. Maubeuge organiseerde verder ook wedstrijden atletiek, frisbee en petanque. Er was eveneens gelegenheid voor sport voor mindervaliden en senioren en een afdeling voor kinderen met speeltuigen en springkastelen.

Naar goede tweejaarlijkse gewoonte bezochten de jubilarissen van Maubeuge Vilvoorde.

Op donderdag 23 september 2010 ontving de stad Vilvoorde de jubilarissen uit Maubeuge, vergezeld van de eerste schepen en twee gemeenteraadsleden uit onze Franse zusterstad. De jubilarissen van Vilvoorde kregen, in samenwerking met de seniorenraad, een presentatie over Vilvoorde, een begeleid bezoek met de bus, een lunch in het cc Het Bolwerk en een boottocht naar Brussel aangeboden.

3. Peñarroya-Pueblonuevo (Spanje)

De stad Vilvoorde organiseerde een receptie op zaterdag 22 mei 2010 in het stadhuis naar aanleiding van de Fiesta Rociera.

166

Jaarverslag 2010 stad Vilvoorde

De deelnemers van de reis naar onze Spaanse zusterstad Peñarroya-Pueblonuevo in 2009 werden uitgenodigd op een reunie op zondag 25 april 2010 in de tent van de Spaanse club Peña

Andaluza in het W. Tyndalepark. Ter plaatse kregen ze de cd-rom met de reportages van Ring-TV.

4. Komatsu-City (Japan)

De stad Vilvoorde stuurde een brief met felicitaties naar het stadsbestuur van Komatsu-City ter gelegenheid van haar 70e verjaardag.

C. Feesten

1. Jaarmarkt

In het centrum van Vilvoorde vierden we op 26 april 2010 de 149ste editie van de landbouwprijskamp die de stad in 1853, precies 157 jaar geleden, voor het eerst organiseerde. Op deze jaarmarkt vond je honderden dieren en talrijke prijskampen. Het Brabants trekpaard bleef de grote blikvanger. De wedstrijden startten om 09.30 uur en duurden ongeveer tot 15.00 uur.

2. Autovrije Zondag

Zondag 19 september 2010 was Autovrije Zondag in Vilvoorde. In het stadsgedeelte gelegen tussen de Woluwelaan en het zeekanaal viel alle gemotoriseerd verkeer stil vanaf 10.00 tot 18.00 uur. Het openbaar vervoer, taxi‟s en hulpdiensten mochten hun normale activiteiten wel verder zetten, maar moesten in de autoloze zone een snelheidsbeperking tot 30 km per uur in acht nemen.

Het startschot werd gegeven om 10.30 uur op de Nowélei (Jean-Baptiste) ter hoogte van de Rooseveltlaan (Franklin). Iedere Vilvoordenaar was van harte welkom om samen met de eigen fiets gedurende 1 uur op een volledig verkeersvrij parcours te rijden (Nowélei (Jean Baptiste) – Toekomststraat – Nolet de Brauwerestraat – Mechelsestraat –Rooseveltlaan (Franklin)). Zo creëerden we een fijn massamoment voor jong en oud die voor 1 keer op straat mogen rijden. Na dit uur fietsen, bood de stad Vilvoorde een drankje aan op de Rooseveltlaan (Franklin).

Om 10.30 uur startte ook de sponsorloop. Daarna kon iedereen de verschillende standen op de Rooseveltlaan (Franklin) bezoeken en deelnemen aan de activiteiten.

Milieu en Mobiliteit

Op de Rooseveltlaan (Franklin) vond je info over De Lijn. Je vond er informatie over alle

busverbindingen van en naar Vilvoorde, maar ook over abonnementen, verkooppunten, de belbus en meer.

Kinderen houden van fietsen. Eenmaal de techniek onder de knie, lonkt de vrijheid en de straat. De verkeersdrukte weerhoudt echter veel ouders om hun kinderen te laten fietsen. Ouders zitten met veel vragen: waar moeten we in het verkeer op letten? Hoe breng je de tips en regels op een goede manier over naar de kinderen? Wat moet je weten over een goede fiets? Welke oefeningen kan je doen? En hoe en wanneer rijden we samen het echte verkeer in?

De Fietsersbond en de Gezinsbond wouden met de workshop “Fiets(je) vaardig” een antwoord geven op deze vragen. In een beschermde omgeving lieten we ouders, samen met hun kinderen, oefeningen en spelletjes rond fietsvaardigheden uitvoeren. De spelletjes waren eenvoudig, leuk om te doen en kunnen thuis gemakkelijk worden herhaald. Kinderen trainden zo fietsvaardigheden die ze in het echte verkeer goed zullen kunnen gebruiken.

167

Jaarverslag 2010 stad Vilvoorde

Wie zich inschreef in Vilvoorde, kreeg na de workshop gratis de brochure „Zet je kinderen veilig op de weg‟ ter waarde van 8 euro.

Kijk ik fiets

Kinderen die nog met steunwieltjes rijden, konden in aanwezigheid van de ouders een korte intensieve opleiding krijgen om zonder steunwieltjes te leren rijden. Deze opleiding vond plaats op de Rooseveltlaan (Franklin). Er waren sessies van 09.30 tot 12 uur en van 13.30 tot 16.00 uur. Per sessie konden er 20 kinderen meedoen.

Ritjes met paard en kar

De ritjes met paard en kar vertrokken om het half uur tussen 10.30 en 17.30 uur op de

Rooseveltlaan (Franklin) ter hoogte van Plaza. Inschrijven gebeurde ter plekke. Deelname kostte 0,50 euro per persoon. Inschrijven kon bij de stand van de Gezinsbond. Daar kon je eveneens terecht voor een drankje en een hapje. De Gezinsbond zorgde ook voor stoepkrijttekenen voor de allerkleinsten, zij konden er tekeningen in het thema van de Autovrije Zondag inkleuren.

Sponsorloop

De dienst Sociale Zaken organiseerde voor de 5de maal een sponsorloop. De start werd gegeven om 10.30 uur aan de Rooseveltlaan (Franklin), voor een tochtje van ongeveer 5 of 8 km door de

autoloze straten van Vilvoorde. Iedereen kon hieraan deelnemen (zowel jong en oud als getraind of ongetraind). Nieuw was de kinderloop. Deze startte om 10.00 uur en bedroeg ongeveer 500 meter.

De opbrengst van deze sponsorloop was ten voordele van de organisatie van het kerstfeest voor alleenstaande Vilvoordse senioren op 25 december 2010.

Pjeirefretterwandeling KWB Sint-Jozef

KWB Sint Jozef Far-West organiseerde een Pjeirefretterwandeling van 8 km in het Vilvoordse.

Inschrijven kon via de stand op de Rooseveltlaan (Franklin), waar het wandelplan en achtergrondinformatie meegegeven werd. Je kon aan de stand ook lekkere frietjes eten.

Skeeleren

Op de Rooseveltlaan (Franklin) konden geïnteresseerden ook terecht voor een initiatie skeeleren.

Geïnteresseerden meldden zich aan voor een sessie van telkens 1 uur en dit om 13.00 of 14.00 uur.

Er was telkens plaats voor 10 personen. Er konden skates ter plekke uitgeleend worden.

3. Onthaaldag nieuwe inwoners

Op zaterdag 5 juni 2010 vond het jaarlijkse onthaal voor nieuwe inwoners plaats in cc Het Bolwerk.

Het programma zag er als volgt uit:

- 11.00 uur: onthaal in het groot auditorium;

- 11.15 uur: verwelkoming door de burgemeester en voorstelling van het college van burgemeester en schepenen;

- 11.30 uur: presentatie van de stadsdiensten en korte presentatie Vilvoorde;

- 12.00 uur: - drankje en hapje aangeboden in het BoBar met gelegenheid tot contact met de leden van het college van burgemeester en schepenen;

- infostand met folders over de stadsdiensten.

4. Sint

De Actieve Vilvoordse Handelaars en de Verenigde Handelaars Leuvensestraat ontvingen in samenwerking met de stad Vilvoorde de Sint.

Op zaterdag 20 november 2010 om 10.00 uur kwamen de Sint en zijn zwarte pieten met een schip aan de Steenkaai toe. Hij werd er opgewacht door het jeugdensemble van de Harmonie Vlaams en Vrij en bleef ter plaatse tot 11.00 uur. Alle kinderen met hun ouders werden uitgenodigd om er de

168

Jaarverslag 2010 stad Vilvoorde

Sint welkom te heten. Om 11.30 uur werd hij officieel ontvangen op het stadhuis. Daar mochten de kinderen persoonlijk tot bij de Sint komen met hun wensen in een brief of op een tekening. De Sint had voor elk kind een geschenkje. Met paard en koets maakte hij in de namiddag een rit in het handelscentrum van Vilvoorde. Tussen 14.00 en 17.00 uur trok hij rond in de Vlaanderenstraat, Mechelsestraat, Lange Molensstraat, Heldenplein, Nowélei (Jean Baptiste), Leuvensestraat, Guldenschaapstraat en Rooseveltlaan (Franklin). Op welk moment van de dag dat je ook naar het handelscentrum kwam, kon je op wandelafstand de Sint volgen!

5. Eindejaar

Sinds enkele jaren slaan het stadsbestuur en de handelsverenigingen de handen in elkaar om het centrum van Vilvoorde in een feestelijk kleedje te steken tijdens de eindejaarsfeesten.

Ijspiste

Na het succes van de vorige jaren werd opnieuw een ijspiste naar de Grote Markt gebracht. De organisatie lag in handen van de vzw VilvoEvents in samenwerking met de stad Vilvoorde.

De ijspiste was geopend van vrijdag 17 december 2010 tot en met zondag 9 januari 2011, telkens van 11.00 tot 21.00 uur, met uitzondering van:

- 17 december 2010 (vanaf 18.00 uur: officiële opening);

- 24 december 2010: van 11.00 tot 18.00 uur;

- 31 december 2010: van 11.00 tot 18.00 uur;

- 9 januari 2011: van 11.00 tot 13.00 uur.

Een schaatsbeurt kostte 5 euro. Een abonnement voor 12 schaatsbeurten, inclusief schaatsen, kostte 50 euro. Elke morgen kon men schaatslessen volgen tussen 11.00 en 12.00 uur. Er was plaats voor 5 mensen per half uur. Hiervoor kon niet op voorhand ingeschreven worden, men moest zich ter plaatse aanmelden en inschrijven aan de piste zelf. Kostprijs: 3 euro per half uur.

De ijspiste mat 15 bij 30 meter en stond in het midden van de Grote Markt. De horecazaken op de Grote Markt bouwden eveneens een winterterras uit.

Tekenwedstrijd

De stad organiseerde net zoals de vorige jaren in samenwerking met de handelsverenigingen een wedstrijd voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Het thema van deze wedstrijd was „Kerst in Vilvoorde‟.

De tekeningen werden opgehangen in de handelszaken van het centrum zodat kinderen en ouders op zoek konden gaan naar hun tekening tijdens het shoppingweekend. De prijsuitreiking voor de winnaars vond plaats op zaterdag 18 december 2010 om 15.30 uur aan de ijspiste.

Kerstshopping

Tijdens het weekend van 18 en 19 december 2010 organiseerde de stad Vilvoorde in samenwerking met de Actieve Vilvoordse Handelaars en de Verenigde Handelaars Leuvensestraat een kerstshoppingweekend.

Op zondag 19 december 2010 werden vanaf 14.00 uur de Leuvensestraat en de Nowélei (Jean Baptiste) autovrij gemaakt zodat de liefhebbers ten volle konden shoppen. De stad zorgde voor animatie met verschillende muziekgroepjes. De meeste handelaars van de Nowélei (Jean Baptiste), Guldenschaapstraat, Grote Markt, Lange Molensstraat, Vlaanderenstraat en Mechelsestraat openden die zondag ook hun handelszaken.

Nieuwjaarsreceptie voor alle Vilvoordenaars

Het college van burgemeester en schepenen nodigde voor de derde keer alle inwoners van Vilvoorde uit om samen het nieuwe jaar in te zetten met een drankje en muziek op zondag 9 januari 2011 van 11.00 tot 13.00 uur op de Grote Markt. Jeugdhuis Tobit zorgde voor de bediening. Twee

169

Jaarverslag 2010 stad Vilvoorde

muziekgroepjes zorgden voor de ambiance en bezoekers konden nog eens gratis schaatsen op de ijspiste.

D. Herdenkingsplechtigheden

11 november 2010: Herdenking Wapenstilstand

Jaarlijks organiseren de vaderlandslievende verenigingen in samenwerking met de stad Vilvoorde plechtigheden ter herdenking van de Slag van Houtem en van Wapenstilstand. In overleg werd afgesproken dat beide herdenkingen steeds zullen plaatsvinden op Wapenstilstand, waarbij jaarlijks de locatie van misviering en receptie afgewisseld zullen worden. Het programma zag er als volgt uit:

08.30 uur: bloemenhulde en Last Post aan de gedenksteen van het stadhuis;

08.50 uur: bloemenhulde en Last Post kerkhof Koningslo;

09.15 uur: bloemenhulde en Last Post op het ereplein en aan de gedenksteen op het kerkhof Centrum;

10.00 uur: H. Mis kerk Houtem;

10.45 uur: plechtigheid aan de gedenksteen der gesneuvelden met bloemenhulde voor de kerk;

10.55 uur: optocht naar kerkhof Houtem via de Haesendonckstraat, Damstraat en Honden- bergstraat;

11.10 uur: plechtigheid kerkhof Houtem met bloemenhulde;

11.25 uur: vertrek bus aan kerkhof Houtem naar kerk Peutie;

11.40 uur: vorming en start stoet aan kerk Peutie met als parcours Kerkstraat - Lindenstraat - Nieuwstraat - Oudstrijdersstraat - Kerkstraat;

11.50 uur: bloemenhulde en Last Post aan de gedenksteen in de Kerkstraat;

12.00 uur: vertrek naar het kerkhof via de Kerkstraat - Aarschotsestraat - Schuifelaarstraat;

12.10 uur: bloemenhulde aan de graven op het kerkhof van Peutie;

12.30 uur: drink in café Gambrinus;

13.00 uur: vertrek bus naar Grote Markt.

2 . 1 0 . 6 . B I B L I O T H E E K V I L V O O R D E