• No results found

Verslag Belanghebbendenorgaan Kring ANWB

2020 Pensioenuitvoerings- en administratiekosten Totaal Per deelnemer

3.20 Verslag Belanghebbendenorgaan Kring ANWB

Samenstelling Belanghebbendenorgaan

Op 1 januari 2020 zijn de pensioenaanspraken en vermogens van de Stichting Pensioenfonds ANWB via een Collectieve Waarden Overdracht (CWO) overgegaan naar De Nationale APF en ondergebracht in (een eigen) Kring M (hierna: ANWB).

Vanaf 7 april 2020 fungeert het Belanghebbendenorgaan (BO) in de volgende samenstelling:

Namens Naam Rol Leeftijd M/V

Werkgever E.A. van der Velde Voorzitter 38 jaar V

Werkgever S.E. van Tol 54 jaar V

Werkgever H. Hindriks 41 jaar M

Deelnemers J.P. Rijnveld Secretaris 59 jaar M

Deelnemers N.D. Vijselaar 37 jaar V

Gepensioneerden G.J.J.M. Nollen 70 jaar M

Rol BO

Het BO heeft een adviesfunctie richting het bestuur, maar kent ook een aantal goedkeuringsrechten met betrekking tot het te voeren beleid binnen de eigen Kring, zoals vastgelegd in het BO-reglement. Dit betreft onder meer de premiestelling, het strategisch beleggingsbeleid, de vaststelling van herstelplannen, de jaarbegroting en eventuele vermindering van pensioenrechten- en

aanspraken. Verder participeert het BO in het overleg met het bestuur over de doelstellingen, beleidsuitgangspunten en risicohouding van het fonds.

Het BO streeft er naar om de scheiding van de rollen tussen het bestuur en het BO zuiver te houden. Het bestuur bestuurt en komt met voorgenomen besluiten en het BO geeft daarop haar advies of goedkeuring. Het jaar 2020 stond voor het BO in het teken van het verkennen van haar eigen rol en verantwoordelijkheden.

Behandelde onderwerpen

Het BO heeft in 2020 zes keer vergaderd waaronder enkele malen met het bestuur. Daarnaast is er één kennissessie geweest.

Het BO heeft bij haar beoordeling over 2020 de navolgende onderwerpen in haar oordeel meegenomen:

Beleggingsbeleid

Het BO heeft de beleggingsplannen voor 2020 en 2021 en de Strategische Asset Allocatie goedgekeurd, waarin meer ruimte voor minder liquide beleggingen is opgenomen. Naast de zorgvuldige afronding van de Collectieve Waarde Overdracht van de Stichting Pensioenfonds ANWB naar De Nationale APF, heeft het BO in de ons voorgelegde stukken gezien dat risico’s, rendement en kosten criteria zijn op basis waarvan keuzes worden gemaakt. Tevens constateert het BO dat in de voorgelegde stukken de beleggingsbeginselen ook nadrukkelijk aan de orde komen in de besluitvormingsafweging.

Het bestuur pakt de implementatie van maatschappelijk verantwoord beleggen op voortvarende wijze op en heeft maatregelen genomen op de uitkomsten van het DNB Thema onderzoek naar het vermogensbeheer. Het relatieve rendement over 2020 is achtergebleven, enerzijds veroorzaakt door de extreme fluctuaties in het eerste kwartaal door de Corona pandemie en anderzijds

Pensioenadministratie

De overgang van de administratie van het pensioenfonds ANWB naar De Nationale APF is voor de deelnemers vrij geruisloos verlopen.

Voor zover er vertragingen waren had dit meer te maken met de transformatie naar verbeterde processen bij AZL, de partij aan wie de administratie is uitbesteed, dan aan de overgang van het pensioenfonds ANWB naar De Nationale APF. Inmiddels loopt de administratie naar behoren.

Wel ziet het BO een toename van kleine pensioenen als gevolg van veel tijdelijke, korte dienstverbanden bij de werkgevers ANWB en Unigarant. Het BO adviseert het bestuur goed te kijken naar de mogelijkheden van automatische waardeoverdrachten van kleine pensioenen, die per 1 april 2021 wettelijk mogelijk zijn gemaakt. Dit zal zowel gunstig zijn voor de deelnemers, die hun pensioenaanspraken bij elkaar gebracht zien bij één fonds, als voor Kring ANWB, die daardoor lagere uitvoeringskosten krijgt.

Communicatie

Zowel vanuit het pensioenfonds ANWB als vanuit De Nationale APF is veel aandacht besteed aan de overgang. In 2020 zijn enkele incidenten inzake gebrekkige informatie voorziening door AZL gemeld door deelnemers. Het BO neemt waar dat het bestuur adequaat gereageerd heeft om hierover met AZL in gesprek te gaan om tot verbetering van processen te komen. Mede hierdoor zijn er gedurende het jaar vanuit de deelnemers weinig vragen geweest over de overgang. De bekendheid bij deelnemers (met het beleid) van De Nationale APF is nog beperkt, maar groeiende.

Uitvoeringskosten

Het bestuur is er in geslaagd de jaarkosten van Kring ANWB op een laag niveau te houden conform de afspraken die ten grondslag lagen aan de overgang naar De Nationale APF. De pensioenuitvoeringskosten per deelnemer zijn gedaald van € 389 (niveau 2019 Stichting Pensioenfonds ANWB) naar € 208. Hiermee is aan een belangrijk criterium voor de overgang voldaan.

Risicomanagement

Op basis van de documenten van het De Nationale APF concludeert het BO dat binnen het bestuur sprake is van een cultuur waarin aandacht is voor risicomanagement. Risico’s worden vanuit verschillende invalshoeken bezien: strategisch, financieel, niet financieel, cultuur, governance. Risico’s worden beschreven, ingeschaald en beheersmaatregelen worden gedefinieerd en gemonitord.

Organisatorisch wordt gewerkt met de three lines of defence.

Inrichting Sleutelfunctie risicomanagement (SF RM)

Het BO mist een periodieke rapportage van de interne sleutelfunctiehouder risicomanagement over het integrale risicomanagement, de ontwikkelingen hierin en de verbetermogelijkheden. In de documenten die aan het BO worden toegezonden bieden de

voorleggers ruimte om de opinie van de sleutelfunctiehouder weer te geven doch dit deel van de voorlegger is niet altijd gevuld. De kwartaalrapportages van de sleutelfunctiehouder die aan het BO worden aangeboden zijn voor verbetering vatbaar.

Een overall beeld van de ontwikkeling in risico’s en beheersing en welke impact dit heeft op het realiseren van de strategische doelstellingen lijkt het BO een belangrijke volgende stap. Voor het uitvoeren van haar functie is het voor het BO van belang om periodiek geïnformeerd te worden over de bevindingen van de sleutelfunctiehouders ten aanzien van het integraal risicomanagement.

De Nationale APF werkt aan een verbeterde inrichting van de SF RM en het BO verwacht begin 2021 veranderingen in de kwaliteit van de scope (integraliteit) en de rapportages.

Eigen Risico Beoordeling

Het BO onderschrijft het belang van het uitvoeren van een eigen risico beoordeling voor het fonds en de kringen. Het BO ziet dat het fonds deze beoordeling in 2020 nog niet heeft afgerond. Het BO acht het van groot belang dat deze beoordeling in 2021 wordt uitgevoerd.

Verslaglegging, AOIC, Audit

De interne audit functie heeft in 2020 geen specifieke onderzoeken uitgevoerd voor Kring ANWB. Het BO uit haar bezorgdheid richting het bestuur van DNAPF over de invulling van de interne auditfunctie aangezien het auditjaarplan 2020 niet volledig is uitgevoerd.

De externe auditor heeft tussentijds een opinie afgegeven over de Collectieve Waarden Overdracht van de Stichting

Pensioenfonds ANWB naar De Nationale APF – Kring M en een accountantsverslag bij de jaarrekening van Kring ANWB. Het BO heeft van beide documenten kennis genomen en constateert dat de accountant ten aanzien van Kring ANWB geen specifieke bevindingen heeft en een verklaring met een goedkeurend oordeel heeft verstrekt.

Premiebeleid 2021

Ingegeven door de onzekerheid rondom de ontwikkelingen van COVID-19 hebben de sociale partners van zowel ANWB B.V. als Unigarant N.V. in 2020 afspraken gemaakt over de pensioenregeling voor 2021 met een looptijd van één jaar. Deze korte looptijd werd mede ingegeven door de onduidelijke situatie rond de aanstaande nieuwe pensioenwet.

Het BO heeft met betrekking tot het premiebeleid van kring ANWB een goedkeurende bevoegdheid. Het BO heeft buiten de reguliere BO vergaderingen om enkele malen vergaderd over het premiebeleid 2021, zowel met als zonder bestuursleden.

Het BO heeft het door het bestuur voorgestelde premiebeleid 2021 goedgekeurd. Het proces om te komen tot deze pensioenregeling en dit premiebeleid heeft het BO als moeizaam ervaren. Daarom heeft er na afronding van dit traject een constructieve evaluatie plaatsgevonden met het BO, het uitvoerend- en het niet uitvoerend bestuur. Hieruit zijn concrete verbeterpunten en procesafspraken gekomen. Het BO heeft er vertrouwen in dat de evaluatie uitkomsten komend jaar zullen leiden tot een soepeler proces bij het vaststellen van het premiebeleid vanaf 2022.

Oordeel over 2020

2020 is voor De Nationale APF in alle opzichten een druk jaar geweest. Het fonds heeft een duidelijke ambitie om te groeien naar de beoogde omvang van waar het fonds financieel onafhankelijk kan voortbestaan. Deze groeiambitie genereert werk (acquisitie en transitie) voor alle betrokken medewerkers en bestuursleden van het fonds. Anderzijds kost het bedienen van de bestaande kringen ook steeds meer tijd. Door de komst van kring ANWB is het fonds in 2020 in aantal deelnemers en belegd vermogen verdubbeld. Het BO ervaart dat het bestuur in alle opzichten moet wennen aan het besturen met kring ANWB in portefeuille. Dit heeft o.a. te maken met achtergrond van een aantal BO leden (zijnde ex- bestuurders van het pensioenfonds ANWB) maar ook met specifieke vragen vanuit de werkgevers. Dit vraagt veel tijd van de bij kring M betrokken medewerkers en het bestuur. Door ontstane vacatures binnen het bestuur was er in 2020 echter sprake van beperktere capaciteit van bestuursleden. Het BO heeft in 2020 waargenomen dat deze disbalans tussen de benodigde - en de aanwezige capaciteit druk legt op de bestuursleden van het fonds. Tot slot zal de komst van het nieuwe pensioencontract veel tijd en aandacht gaan vragen van het fonds de komende jaren. Het BO onderschrijft daarmee het belang van het op orde hebben van de interne organisatie van het fonds. Het BO is daarom positief over het feit dat het bestuur sinds november 2020 weer compleet is.

Het BO is tevreden over 2020, het eerste jaar bij De Nationale APF. Het BO spreekt haar waardering uit over de stappen die het fonds in 2020 heeft gemaakt. Er zijn nog punten van aandacht voor de komende jaren, maar het BO heeft er vertrouwen in dat het bestuur dat op een kundige wijze zal oppakken.

Reactie bestuur

Het bestuur heeft met waardering kennis genomen van het verslag van het belanghebbendenorgaan van Kring ANWB. Wij zijn verheugd over de tevredenheid van het belanghebbendenorgaan over 2020 en de waardering over de stappen die we in 2020 in de bediening van de kring hebben gemaakt.

Met betrekking tot het beleggingsbeleid is het een juiste constatering van het belanghebbendenorgaan dat het relatieve rendement over 2020 is achtergebleven. De verwachting is overigens dat deze strategieën in de huidige cyclus de opgelopen achterstand weer goedmaken. Aanwijzingen daartoe zijn al zichtbaar in de eerste resultaten over 2021.

Ten aanzien van de pensioenadministratie zijn we het met het belanghebbendenorgaan eens dat de automatische waardeoverdracht van kleine pensioen een gunstig effect heeft op de uitvoeringskosten. Daarom heeft het fonds in 2020 al afstemming hierover gehad met onze uitvoerder. Deze waardeoverdrachten worden voor de gehele sector gefaseerd uitgevoerd volgens een door de overheid opgestelde planning. Ons fonds staat op de planning voor juli 2022.

Verder zijn we verheugd dat het belanghebbendenorgaan heeft kunnen constateren dat de pensioenuitvoeringskosten per deelnemer bij het fonds significant lager zijn dan die bij Pensioenfonds ANWB. Dit was immers een belangrijk criterium voor de overgang naar ons fonds.

Daarnaast is het goed om te zien dat het belanghebbendenorgaan, net als het bestuur, het beheersen van risico’s een belangrijk item vindt. Het nader invullen van enkele sleutelfunctiehouders heeft echter enige vertraging opgelopen omdat hier onduidelijkheid over was voor pensioenfondsen met een gemengd bestuursmodel zoals wij dat ook hebben. Inmiddels zijn alle sleutelfunctiehouders ingevuld en zal het belanghebbendenorgaan van de gevraagde informatie worden voorzien. Tevens zullen de audits die gepland stonden, worden uitgevoerd.

Onze ervaring is dat het eerste jaar na de overgang naar een APF partijen aan elkaar moeten wennen. Het oude pensioenfondsbestuur moet wennen aan de nieuwe rol als belanghebbendenorgaan. Wij moeten komen tot een afstemming die past bij de cultuur en historie van het overgenomen fonds. We ervaren de huidige samenwerking als prettig en constructief.

Het bestuur bedankt het belanghebbendenorgaan voor de samenwerking in 2020 en zal ervoor zorgen dat de aandachtspunten op een kundige wijze worden opgepakt.

3.21 Toekomstvisie

De APF, een serieus alternatief voor eigenbeheer.

Over de toekomst van het Nederlandse pensioenstel is al veel geschreven. De toenemende complexiteit en bewerkelijkheid van het beheren van een pensioenfonds mede naar aanleiding van de komende veranderingen leidt bij partijen (fondsen en sociale partners) tot een herbezinning. Het aantal Nederlandse pensioenfondsen is in de afgelopen jaren afgenomen. De verwachting is dat deze trend in de komende jaren doorzet en dat er nog tientallen fondsen zullen kiezen voor een alternatief voor eigen beheer. Aansluiten bij een APF is dan een van de oplossingen.

Niet alle liquiderende pensioenfondsen zullen kiezen voor een APF. Door stijgende dekkingsgraden komt voor een (beperkt) aantal fondsen een buy-out door een verzekeraar in beeld. Ook zal het opgaan in een bedrijfstakpensioenfonds een gekozen alternatief blijven. Aansluiten bij een APF zal daarnaast een serieus alternatief blijven en biedt een flink aantal voordelen. Zo kan een APF verschillende regelingen samenbrengen en uitkeringen daaruit bundelen. Dat geeft onze klanten de ruimte om in het nieuwe pensioenstelsel te kiezen voor de wet verbeterde premieregeling of het nieuwe pensioencontract, en de keuze te maken om het verleden in te varen in de nieuwe regeling of onder te brengen in een van onze multi-client FTK kringen. De deelnemers blijven te maken krijgen met maar één uitvoerder en de pensioengerechtigden met één uitkering. Ook kan een APF meer eigenheid en invloed bieden door deelname in het belanghebbendenorgaan van de kring. Het belanghebbendenorgaan heeft een goedkeuringsrecht op het strategisch beleid en zien wij als belangrijke partner met wie we samen optrekken in alle belangrijke besluiten.

Wij zijn er van overtuigd dat de consolidatie van het aantal pensioenfondsen doorgaat. APF’en in het algemeen en De Nationale APF in het bijzonder zal een deel van de liquiderende pensioenfondsen absorberen. De trend is duidelijk maar ontwikkelt langzaam. Reden waarom wij een gedoseerde maar duidelijke groei zullen zien van het aantal deelnemers en vermogen onder beheer in De Nationale APF. Wij staan voor een degelijk en toekomstgericht APF en doen wat we beloven. In onze FTK kringen, NPC kringen en WVP+ kringen brengen wij het pensioen van onze deelnemers samen.

Amsterdam, vastgesteld 17 juni 2021

Margreet Teunissen Mirja Constandse

(voorzitter)

Erwin Bosman Roel Knol

Jeppe Machielsen Bart Onkenhout