• No results found

Cees Heij

De 32-bits-versie of de 64-bits-versie?

De laatste versies beschikken al niet meer over een 32-bits-omgeving. Die is er alleen nog voor de versies 19.3 en ouder. Tegenwoordig is 64-bits de norm geworden. Ook webbrowser Google Chrome heeft geen 32-bits-versie meer voor Linux.

Door de oudere computers van onze bezoekers, die de hogere systeemeisen van Windows niet meer aankonden, te voorzien van Linux Mint, hebben we de kosten van een nieuwe aanschaf kunnen voorkomen en draaien ze lekker door op hun vertrouwde hardware.

Applicaties

Zoals Apple beschikt over de App-Store heeft Windows zijn eigen Microsoft-Store; uiter-aard beschikt ook Linux Mint over zijn eigen software bibliotheek via de functie ‘Program-mabeheer’. Het grote verschil met de andere Stores is dat alles gratis is en er in de huidige 64-bits-versies ca 85.000 applicaties zijn te in-stalleren.

Programmabeheer

Deze Linux Mint Store is logisch geordend naar functie Categorieën, net zoals het Menu in Linux Mint geordend is naar functie Catego-rieën. Als u van hieruit een programma instal-leert, wordt het automatisch in het startmenu geplaatst op de juiste plek volgens de categorie.

Bent u toch niet tevreden met dat programma, dan kunt u dat dan ook weer probleemloos uit het menu verwijderen. Een rechtsklik op het

Systeemeisen voor het RAM-geheugen verschillen per werkomgeving:

Redelijk functioneren Soepel draaien

Geheugen (RAM): Geheugen (RAM):

2 GB (Cinnamon) 4 GB (Cinnamon)

2 GB (Mate) 4 GB (Mate)

2 GB (Xfce) 4 GB (Xfce)

Videokaart: 1024×768 resolutie Videokaart: > 1024×768 resolutie Harde-schijfruimte: 20 GB Harde-schijfruimte: 100 GB

bewuste programma en de keuze deïnstalleren leidt tot de gewenste verwijdering.

Systeeminstellingen

De knop ‘Systeeminstellingen’ start het Confi-guratiecentrum. Deze applicatie laat u bijna elk aspect van de besturing van de computer confi-gureren. (Zie afbeelding in de volgende kolom).

Het menu

Aangezien een van de doelstellingen van Linux Mint is om eenvoudig te kunnen gebruiken en te werken ‘out-of-the-box’, is een verzameling van software standaard meegeleverd om u de standaard belangrijke taken te laten uitvoeren.

In het rechter gedeelte van het menu kunt u

alle geïnstalleerde toepassingen zien. Ze wor-den georganiseerd door de categorieën. De eerste categorie heet ‘Alle toepassingen’ en, zoals u waarschijnlijk al geraden had, het toont u een lijst van alle geïnstalleerde toepassingen.

De twee categorieën ‘Voorkeuren’ en ‘Beheer’, tonen u de tools en toepassingen voor het con-figureren en beheren van Linux Mint.

De categorieën in het midden bieden de meeste van de toepassingen die u dagelijks zult gebrui-ken. Als u nieuwe software installeert, zullen er misschien ook nieuwe categorieën verschijnen.

Update uw systeem en uw applicaties Als er een nieuwe versie beschikbaar wordt gesteld van een pakket dat geïnstalleerd is op uw computer, kunt u een opwaardering uit-voeren. Het kan een (beveiligings)update zijn voor sommige onderdelen van het besturings-systeem, of het kan gaan om een optimalisa-tie in een specifieke bibliotheek of zelfs een nieuwere versie van bijv. Firefox. In principe is het systeem gemaakt van pakketten en een deel ervan kan worden bijgewerkt door update

van een aantal van deze pakketten. Dit bete-kent vervanging van het huidige pakket door een nieuwere versie. Maar uw eigen bestanden (documenten, foto’s, video’s enz.) blijven on-aangeroerd.

Bijwerkbeheer

Linux Mint heeft een tool genaamd Bijwerkbe-heer. Het geeft meer informatie over updates en laat u bepalen hoe veilig een update moet zijn voordat u die wilt toepassen.

Het ziet eruit als een schildje en zit in de rech-terbenedenhoek van het scherm.

Als u met de muis erboven zweeft, zal het u vertellen of uw systeem up-to-date is of, als dat niet zo is, hoeveel updates er beschikbaar zijn.

U kunt alle updates selecteren of deselecteren.

Voorkeuren

Als u op de knop Voorkeuren klikt, ziet u het scherm in de vorige kolom.

Via ‘Automatisering’ kunt u de updates auto-matisch laten plaatsvinden.

Extra gebruiksgemak

Bent u gewend aan CTRL+C, CTRL+A, CTRL+V, CTRL+Z voor het knippen, kopië-ren en plakken, enz.? In Linux Mint werkt dat precies hetzelfde. Dus dat maakt het makkelijk om met het systeem om te gaan. Bovendien is er een speciale extra functie in Linux Mint, nl.

kopiëren en plakken met de muis.

Hier is hoe het werkt; de linkerknop van de muis kopieert en de middelste knop of het wieltje plakt. Zo simpel is het!

LibreOffice bestandsformaat:

Als u veel bestanden uitwisselt met gebruikers van andere systemen dan Linux, is het nut-tig uw standaard-opslagformaat te wijzigen.

Onder Tools-Options-Load/Save-General kunt u kiezen voor: Always save as: Microsoft Word 97/2000/XP/2003. Dit is weliswaar een gesloten formaat, maar kan door iedereen ge-lezen worden. Gewoon ODF blijven gebrui-ken is beter, u kunt ook uit te wisselen be-standen gewoon Opslaan als: Microsoft Word 97/2003/2007 enz. Formaat.

Veiligheid kort en krachtig

Allereerst: 100 % veiligheid bestaat niet. Niet in het leven in het algemeen, en ook niet in de digitale wereld. Zelfs niet als uw computer op Linux draait. Gezond verstand gebruiken is dus altijd noodzakelijk. En zelfs dan kan het misgaan. Het is niet anders. Een bepaald risi-co, hoe klein ook, is de realiteit.

Een heel korte samenvatting van de beste vei-ligheidsaanpak in Linux is deze:

• installeer updates, zodra die beschikbaar zijn

• installeer alleen programmatuur vanuit het eigen ‘Programmabeheer’ van Linux Mint en Ubuntu

• installeer geen Windows-nabootsers zoals

• schakel de firewall inWine

• en boven alles: gebruik uw gezonde verstand Over virussen, firewalls en veiligheidsgaten:

Virusscanners en rootkit-verwijderaars Een antivirusprogramma of rootkit-verwijde-raars heeft u vaak niet nodig in Linux. Want een virus of rootkit kan zich in Linux niet in-stalleren. Om zich te installeren op uw compu-ter, heeft een virus of rootkit uw wachtwoord nodig. En dat heeft het virus niet.

Bovendien installeert u in principe alleen pro-gramma’s uit het beveiligde eigen ‘programma-beheer’ (pakketbronnen) van uw Linux. Dat is een zeer effectieve barrière tegen kwaadaardi-ge programmatuur.

Daarom zijn er ook geen Linux virussen of Linux-robotkits ‘in het wild’ te vinden (wel af

en toe op webservers, maar het beveiligen van webservers is een vak apart). Waar u natuurlijk wel voorzichtig mee moet zijn, is het instal-leren van internet-programma’s die niet in de pakketbronnen zitten. Maar dat spreekt eigen-lijk als vanzelf.

Conclusie

Linux Mint is een modern en veilig bestu-ringssysteem en een uitstekende vervanger voor Microsoft Windows. Voor zowel oude als nieuwe computers is het besturingssysteem ui-termate geschikt. Vooral de snelheidsverbete-ring wordt door de gebruikers uitermate hoog gewaardeerd. Veel privacy-gerelateerde zaken, zoals het niet nodig hebben van een account (zoals Microsoft dat verplicht), zijn veel beter geregeld binnen Linux. Ongewenste recla-me-uitingen zijn in Linux niet aanwezig. Uw systeem is ook echt uw systeem.

Links

Linux Mint en Linux algemeen www.linuxmint.com

De laatste informatie over uw Linux-distributie forums.linuxmint.com/viewforum.php?f=67 Het NL-deel van het forum www.linuxmintnl.nl

Podcasts over Linux Mint en Linux (algemeen) www.mintcast.org

GERELATEERDE DOCUMENTEN