• No results found

B Op deze pagina staat een code vermeld Deze wordt alleen gebruikt om de vragenlijst te koppelen aan de vragenlijst van uw medewerker De antwoorden op deze vragenlijst worden strikt

Limitations and implications for further research

N. B Op deze pagina staat een code vermeld Deze wordt alleen gebruikt om de vragenlijst te koppelen aan de vragenlijst van uw medewerker De antwoorden op deze vragenlijst worden strikt

vertrouwelijk en anoniem behandeld en zijn uitsluitend bestemd voor onderzoeksdoeleinden! Alleen het onderzoeksteam krijgt de antwoorden te zien!

Hieronder staan een aantal stellingen die gaan over uw emoties, kunt u aangeven in hoeverre u het eens bent met deze stellingen.

Oneens eens

1 2 3 4 5 1. Ik heb meestal een goed idee waarom ik bepaalde emoties ervaar

2. Ik begrijp mijn eigen emoties goed 3. Ik begrijp echt wat ik voel

4. Ik weet het altijd of ik wel of niet gelukkig ben

5. Ik kan aan de hand van hun gedrag de emoties van mijn vrienden goed inschatten 6. Ik ben een goede waarnemer van andermans emoties

7. Ik ben ontvankelijk voor de gevoelens en emoties van anderen 8. Ik ben me duidelijk bewust van de emoties van mensen om mij heen 9. Ik vertel mezelf altijd dat ik een competent persoon ben

10. Ik ben iemand die zichzelf motiveert

11. Ik moedig mijzelf altijd aan om mijn best te doen

12. Ik stel mijzelf altijd doelen en doe dan mijn best om deze te bereiken

13 Ik ben in staat mijn kalmte te bewaren zodat ik rationeel met moeilijkheden om kan gaan 14 Ik ben goed in staat mijn eigen emoties te controleren

15 Wanneer ik erg boos ben kan ik altijd snel weer kalmeren 16 Ik heb veel controle over mijn eigen emoties

In onderstaande vragenlijst krijg je enkele korte details over een emotionele situatie te lezen.

Vervolgens word je gevraagd om uit vier antwoorden de effectiefste maatregel te kiezen, die zowel de emoties die de situatie bij de persoon oproept te reguleren als de problemen waarmee de persoon in die situatie geconfronteerd wordt het hoofd te bieden.

Alhoewel er meer dan één mogelijk antwoord aanvaardbaar zou kunnen zijn, wordt gevraagd om te kiezen voor wat de meest effectieve reactie van de persoon in die situatie zou zijn.

Onthoudt, je kiest niet per se wat jij zou doen, of wat het leukste is om te doen, maar de effectiefste reactie in die situatie.

1. Jans collega verzuimt om belangrijke informatie op tijd te leveren, hierdoor zal Jan achter raken op schema. Wat zal het effectiefste zijn voor Jan om te doen?

a. Harder werken om te compenseren. b. Boos worden op zijn collega.

c. De urgentie (belang) van de situatie uitleggen aan zijn collega. d. Nooit meer op die collega vertrouwen.

2. Rita heeft ontslag genomen om fulltime moeder te worden, wat ze geweldig vindt, maar ze mist het contact met en het gezelschap van haar collega’s. Wat zal het effectiefste zijn voor Rita om te doen?

a. Genieten van het moeder zijn.

b. Haar oude collega’s uitnodigen om ze privé te zien.

c. Lid worden van een vereniging of club voor nieuwe moeders. d. Bekijken of ze een parttime baan kan vinden.

3. Peter bezit bepaalde vaardigheden die zijn collega’s niet hebben en hierdoor heeft hij het gevoel dat zijn werklast hoger is. Wat zal het effectiefste zijn voor Peter om te doen?

a. Een gesprek aangaan met zijn baas. b. Op zoek gaan naar een nieuwe baan. c. Trots zijn op zijn unieke vaardigheden. d. Met zijn collega’s erover praten.

4. Wai-Hin en Connie delen al jaren een kantoor, maar Wai-Hin krijgt een nieuwe baan en Connie verliest het contact met haar. Wat zal het effectiefste zijn voor Connie om te doen?

a. Accepteren dat ze weg is en dat de vriendschap over is.

b. Wai-Hin bellen om haar uit te nodigen voor lunch of koffie om bij te praten. c. Contact leggen met Wai-Hin om af te spreken maar ook bevriend raken met haar

vervanger.

d. Tijd besteden aan het leren kennen van de andere mensen op kantoor en nieuwe vriendschappen aangaan.

5. Manuel moet nog maar een paar jaar tot zijn pensioen als hij erachter komt dat zijn huidige positie niet langer zal voortbestaan, hoewel hij nog steeds, een minder prestigieuze, baan zal hebben. Wat zal het effectiefste zijn voor Manuel om te doen?

a. Zorgvuldig de mogelijkheden bekijken en het bespreken met zijn familie. b. Met zijn baas of het management erover praten.

c. De situatie accepteren, maar zich wel verbitterd voelen. d. Ontslag nemen.

6. Alan helpt Trudy, een gelijke waar hij af en toe mee werkt, met een moeilijke taak. Trudy klaagt dat Alan’s werk niet goed is en Alan reageert door te zeggen dat Trudy dankbaar moet zijn dat hij haar een dienst bewijst. Ze maken ruzie. Wat zal het effectiefste zijn voor Alan om te doen?

a. Stoppen met Trudy helpen en haar nooit meer helpen. b. Harder proberen om goed te helpen.

c. Zijn excuses aanbieden aan Trudy.

d. De discussie ontbinden door om advies te vragen.

7. Surbhi begint met een nieuwe baan waar hij niemand kent en hij vindt dat niemand echt vriendelijk is. Wat zal het effectiefste zijn voor Surbhi om te doen?

a. Plezier hebben met zijn vrienden buiten het werk.

b. Zich concentreren op het goed uitvoeren van zijn werk op zijn nieuwe baan. c. Moeite doen om met mensen te praten en zelf vriendelijk zijn.

d. Ontslag nemen en een baan zoeken met een betere omgeving.

8. Darla is zenuwachtig om haar werk te presenteren voor een groep hoger geplaatsten die het mogelijk niet begrijpen, omdat ze niet veel van haar vakgebied afweten. Wat zal het effectiefste zijn voor Darla om te doen?

a. Positief en zelfverzekerd zijn, wetende dat het goed zal gaan. b. Gewoon de presentatie geven.

c. Werken aan haar presentatie, de uitleg vereenvoudigen.

d. Het oefenen van de presentatie voor leken zoals vrienden en familie.

9. Andre verhuist uit de stad waar zijn vrienden en familie wonen. Zijn vrienden blijken minder moeite te steken in het onderhouden van het contact dan hij dacht dat ze zouden doen. Wat zal het effectiefste zijn voor Andre om te doen?

a. Proberen zich aan te passen aan het leven in de nieuwe stad door zich in te schrijven bij een club en mee te doen aan activiteiten.

b. Hij zou moeite moeten doen contact met hen te houden, maar ook proberen om nieuwe mensen te ontmoeten in zijn nieuwe woonplaats.

c. Zijn oude vrienden uit zijn hoofd zetten, omdat gebleken is dat hij niet op hen kan vertrouwen.

10. Helga’s team presteert heel goed. Zij ontvangen kwalitatief slecht werk van een ander team dat zij moeten verwerken in hun eigen project. Wat zal het effectiefste zijn voor Helga om te doen?

a. Zich geen zorgen erover maken.

b. Het andere team vertellen dat zij hun werk over moeten doen. c. De project-manager over de situatie vertellen.

d. Het werk van het andere team overdoen om het op niveau te krijgen.

11. Clayton zit al lange tijd in het buitenland en keert terug om zijn familie te bezoeken. Er is zoveel veranderd dat Clayton zich buitengesloten voelt. Wat zal het effectiefste zijn voor Clayton om te doen?

a. Niets – het zal vanzelf overgaan.

b. Zijn familie vertellen dat hij zich buitengesloten voelt. c. Tijd besteden om te luisteren en weer betrokken te raken. d. Overdenken dat relaties veranderlijk zijn over tijd.

12. Daniel is aangenomen op een prestigieuze positie in een ander land dan waar zijn familie woont, waarmee hij een erg nauwe band heeft. Hij en zijn vrouw besluiten dat het het waard is om te verhuizen. Wat zal het effectiefste zijn voor Daniel om te doen?

a. Zich realiseren dat hij niet had moeten solliciteren als hij niet weg wilde.

b. Een systeem bedenken om contact te houden, bijvoorbeeld wekelijks bellen of e-mailen. c. Denken aan de geweldige kansen die deze verandering met zich meebrengt.

d. De positie niet accepteren.

13. Een junior medewerker die routine aanpassingen doet aan Theo’s apparatuur beschuldigd Theo van het defect maken van de apparatuur. Wat zal het effectiefste zijn voor Theo om te doen?

a. Deze medewerker terechtwijzen voor het uiten van zulke beschuldigingen. b. De beschuldiging negeren, het is niet belangrijk.

c. Uitleggen dat het defect niet zijn schuld was.

d. Meer leren over het gebruik van de apparatuur zodat het niet kapot gaat.

14. Mei Ling neemt haar telefoon op en hoort dat naaste familieleden in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. Wat zal het effectiefste zijn voor Mei Ling om te doen?

a. Zichzelf toestaan te huilen en emoties te tonen zolang als ze wil.

b. Met andere familieleden praten om te kalmeren en erachter te komen wat er gebeurd is, daarna naar het ziekenhuis gaan.

c. Er is niets dat zij kan doen.

d. Naar het ziekenhuis gaan en de dokters vragen hoe de toestand is.

15. Wanneer Vincent besluit om voltijd te gaan studeren, kan hij het zich niet meer veroorloven om de tijd en het geld, dat hij eerder uitgaf aan waterpolo trainingen waar hij vrij goed in was, uit te geven. Hoewel hij plezier beleeft aan zijn studie, mist hij toch zijn training. Wat zal het

effectiefste zijn voor Vincent om te doen?

a. Zich concentreren op hard studeren om zijn vakken te halen.

b. Kijken of er een lokale competitie is of een minder dure en tijdvragende sport zoeken. c. Goed nadenken of zijn sport of zijn studie belangrijker voor hem is.

16. Greg is, na een pauze van enkele jaren, weer gaan studeren op de universiteit. Hij wordt omgeven door jongere studenten die erg zeker zijn over hun talenten en hij weet niet zeker of hij met hen kan concurreren. Wat zal het effectiefste zijn voor Greg om te doen?

a. Zich concentreren op zijn leven buiten de universiteit. b. Hard studeren en alle colleges bijwonen.

c. Met anderen praten die in deze situatie zitten.

d. Zich realiseren dat hij beter is dan de jongere studenten omdat hij meer levenservaring heeft.

17. Sharon heeft haar neef maanden niet gesproken, terwijl ze erg close waren toen hij jonger was. Ze belt hem op maar hij kan maar vijf minuten praten. Wat zal het effectiefste zijn voor Sharon om te doen?

a. Beseffen dat hij opgroeit en misschien niet meer zoveel tijd met zijn familie en tante wil besteden.

b. Plannen om langs te gaan om hem persoonlijk te zien en een goed gesprek hebben. c. Inzien dat relaties veranderen, maar hem van tijd tot tijd blijven bellen.

d. Van streek zijn, maar beseffen dat er niets is wat ze kan doen.

18. Joey heeft altijd een bepaalde klant in zijn portfolio gehad, maar bij een erg complexe opdracht geeft zijn baas de opdracht aan een andere collega in plaats van aan Joey. Joey vraagt zich af of zijn baas denkt dat hij belangrijke opdrachten niet aan kan. Wat zal het effectiefste zijn voor Joey om te doen?

a. Er vanuit gaan dat hij goed presteert en dat hij de volgende complexe opdracht zal krijgen.

b. Zijn werk goed doen zodat hij in de toekomst complexe opdrachten krijgt. c. Zijn baas vragen waarom zijn collega de opdracht heeft gekregen.

d. Zich geen zorgen maken tenzij het nogmaals gebeurt.

19. Hannah is in het buitenland als ze hoort dat haar vader na jarenlange ziekte is overleden. Wat zal het effectiefste zijn voor Hannah om te doen?

a. Contact opnemen met haar naaste familieleden voor informatie en steun. b. Zo goed mogelijk doorgaan met haar dagelijkse leven en proberen er niet aan te

denken.

c. Zich vreselijk voelen dat ze op zo’n moment het land heeft verlaten. d. Nadenken over de diepere betekenis van dit verlies.

20. Mia en haar schoonzus gaan normaal gesproken goed met elkaar om en haar schoonzus past regelmatig op haar kinderen tegen een kleine vergoeding. De laatste tijd heeft ze ook spinnenwebben weggehaald, en daarbij commentaar gegeven over de troep, wat Mia beledigend vindt. Wat zal het effectiefste zijn voor Mia om te doen?

a. Haar schoonzus vertellen dat dit commentaar haar overstuur maakt. b. Een nieuwe oppas zoeken.

c. Dankbaar zijn dat haar huis gratis wordt schoongemaakt.

21. Johan is er vrij zeker van dat het bedrijf waar hij werkt failliet zal gaan en dat zijn baan op de tocht staat. Het is een groot bedrijf en er is nog niets officieels over gezegd. Wat zal het effectiefste zijn voor Johan om te doen?

a. Erachter komen wat er aan de hand is en zijn zorgen met zijn familie bespreken. b. Het bedrijf draaiende proberen te houden door harder te werken.

c. Beginnen met solliciteren voor een andere baan.

d. Deze gebeurtenissen zien als de kans op een nieuwe start.

22. Mieke gaat van en klein bedrijf naar een zeer grote organisatie, waar er weinig persoonlijk contact is. Ze mist dit. Wat zal het effectiefste zijn voor Mieke om te doen?

a. Met haar collega’s praten, proberen sociale contacten te creëren en vrienden te maken. b. Zoeken naar een nieuwe baan zodat ze die omgeving kan verlaten.

c. Het wat tijd geven, het zal allemaal wel goed komen.

d. Zich concentreren op vrienden buiten het werk en op haar oude collega’s.

23. Een veeleisende klant gebruikt veel van Jills tijd en verzoekt dan om Jills baas te mogen spreken over haar prestatie. Ondanks dat Jills baas haar verzekert dat haar prestatie goed is, is Jill overstuur. Wat zal het effectiefste zijn voor Jill om te doen?

a. Erover praten met haar vrienden of collega’s.

b. Het incident negeren en verder gaan met haar volgende taak. c. Kalmeren door diep adem te halen of een rondje te gaan lopen.

d. Bedenken dat zij succesvol is geweest in het verleden en dat het niet haar fout is dat deze klant moeilijk doet.

24. Blair en Flynn gaan aan het einde van de werkweek gewoonlijk naar een café om te bespreken wat er allemaal gebeurt in het bedrijf. Nadat Blair is overgeplaatst naar een andere afdeling in het bedrijf komt hij niet meer naar het café. Flynn mist deze vrijdagmiddag gesprekken. Wat zal het effectiefste zijn voor Flynn om te doen?

a. Naar het café gaan of omgaan met andere werknemers.

b. Zich geen zorgen maken, de veranderingen negeren en Blair laten voor wat hij is. c. Niet meer met Blair praten.

d. Blair opnieuw uitnodigen, en misschien op een ander tijdstip afspreken.

25. Michelle’s vriendin Diana verhuisd naar het buitenland om bij haar partner te gaan wonen. Ze zijn al jaren goede vriendinnen en het is onwaarschijnlijk dat Diana terug zal komen. Wat zal het effectiefste zijn voor Michelle om te doen?

a. Diana vergeten.

b. Zichzelf bezig houden door tijd door te brengen met andere vrienden. c. Verwachten dat Diana en haar partner snel terug zullen komen. d. Zorgen dat ze contact houdt via e-mail, telefoon of brieven.

26. Boris moet enkele prostaat operaties ondergaan en hij is nogal bang voor de ingreep. Hij heeft gehoord dat het nogal pijnlijk is. Wat zal het effectiefste zijn voor Boris om te doen?

a. Zoveel mogelijk te weten komen over de ingreep en zich concentreren op rustig worden.

b. Zich in de tussentijd bezig houden zodat hij niet aan de dreigende operatie denkt. c. Met zijn familie over zijn bezorgdheid praten.

d. Met zijn dokter praten over wat er zal gebeuren.

27. Hannah’s toegang tot essentiële hulpmiddelen is vertraagd en haar werk ligt ver achter op schema. Haar voortgangsverslag maakt geen melding van het gebrek aan hulpmiddel. Wat zal het effectiefste zijn voor Hannah om te doen?

a. Aan haar baas of het management uitleggen dat zij hulpmiddelen mist. b. Leren om de volgende keer vooruit te plannen.

c. Het gebrek aan hulpmiddelen vermelden in haar voortgangsverslag. d. Zich geen zorgen maken.

28. Alana bekleed al maanden een hoge functie. Er wordt besloten dat vanaf nu alleen

langdurige werknemers deze rol mogen bekleden en Alana werkt niet lang genoeg voor het bedrijf om deze rol te mogen bekleden. Wat zal het effectiefste zijn voor Alana om te doen?

a. Stoppen met die positie.

b. Deze ervaring gebruiken om promotie te maken als ze er langer werkt .

c. Deze nieuwe regel accepteren maar het gevoel hebben dat ze oneerlijk behandeld is. d. Het management vragen of er een uitzondering gemaakt kan worden.

29. Jacob heeft een grote familiebijeenkomst georganiseerd om te vieren dat hij in zijn nieuwe huis gaat wonen. Hij wil dat de dag soepel verloop en is er een beetje zenuwachtig over. Wat zal het effectiefste zijn voor Jacob om te doen?

a. Met familie of vrienden praten om zijn ongerustheid te verminderen. b. Proberen te kalmeren, misschien door een korte wandeling te maken of te

mediteren.

c. Van te voren voorbereiden, zodat hij beschikt over alles wat hij nodig heeft. d. Accepteren dat niet alles perfect kan gaan, maar dat zijn familie het wel zal

begrijpen.

30. Julie heeft Karen al lange tijd niet gezien en kijkt uit naar hun weekendje weg. Maar Karen is veel veranderd en Julie vind haar niet langer interessant gezelschap. Wat zal het effectiefste zijn voor Julie om te doen?

a. Het weekendje afblazen en naar huis gaan.

b. Beseffen dat het tijd is de vriendschap op te geven en door te gaan.

c. Begrijpen dat mensen veranderen, door gaan, maar de goede tijden blijven herinneren.

Onderstaande vragen hebben betrekking op uw medewerkers

Graag zouden wij iets weten over het gedrag van uw medewerkers. Kunt u voor de 5 aangewezen medewerkers, aangeven in hoeverre u het eens bent met de volgende stellingen.

MEDEWERKER 1

Oneens eens

1 2 3 4 5 1. Medewerker spreekt en spoort collega’s aan bij zaken die voor de organisatie van belang zijn.

2. Medewerker geeft zijn mening over werk gerelateerde onderwerpen, zelfs wanneer deze verschilt van de mening van anderen.

3. Medewerker vindt het belangrijk om zich bezig te houden met zaken die de werksfeer beïnvloeden.

4. Medeweker blijft op de hoogte over onderwerpen waarbij zijn mening mogelijk van belang kan zijn voor de organisatie.

5. Medewerker oppert nieuwe ideeën over werkwijzen of procedures.

6. Medewerker helpt nieuwe medewerkers bij het inwerken, al wordt dat niet van hem verwacht.

7. Medewerker is altijd bereid om mensen om zich heen te helpen. 8. Medewerker maakt tijd vrij om andere mensen te helpen.

9. Medewerker respecteert andermans recht op gemeenschappelijke middelen (zoals secretariaat ,hulp, materialen etc.).

10. Medewerker houdt rekening met de invloed van zijn handelingen op anderen.

11. Medewerker informeert anderen alvorens acties te ondernemen die mogelijk op hen van invloed zijn.

12. Medewerker probeert te vermijden dat hij/zij problemen creëert voor anderen.

MEDEWERKER 2

Oneens eens

1 2 3 4 5 1. Medewerker spreekt en spoort collega’s aan bij zaken die voor de organisatie van belang zijn.

2. Medewerker geeft zijn mening over werk gerelateerde onderwerpen, zelfs wanneer deze verschilt van de mening van anderen.

3. Medewerker vindt het belangrijk om zich bezig te houden met zaken die de werksfeer beïnvloeden.

4. Medeweker blijft op de hoogte over onderwerpen waarbij zijn mening mogelijk van belang kan zijn voor de organisatie.

5. Medewerker oppert nieuwe ideeën over werkwijzen of procedures.

6. Medewerker helpt nieuwe medewerkers bij het inwerken, al wordt dat niet van hem verwacht.

7. Medewerker is altijd bereid om mensen om zich heen te helpen.