• No results found

In De Paulus is de verlichting erg gevarieerd zowel wat betreft gebruiksfunctie als wat betreft gebruikstijden. Uw adviseur heeft een inventarisatie gemaakt van deze verlichting en daar een aantal berekeningen mee uitgevoerd.

4.4.1 De TL-lampen

Als eerste heeft zij berekend wat het kost en oplevert wanneer de conventionele TL T8-lampen in de sporthal en de gymzaal worden vervangen door een energiezuinige variant. Hierin zijn 2 opties:

1. De huidige verlichting vervangen door energiezuinige TL T5 2. De huidige verlichting vervangen door TL led

Op dit moment zijn er 312 TL T8 lampen geteld. Dit zijn de ouderwetse dikke TL lampen die opgestart worden door een voorschakelapparaat met een starter. Het vermogen van een dergelijke lamp incl. voorschakelapparaat en starter is 45 Watt.

Er zijn tegenwoordig energiezuinige TL T5 lampen verkrijgbaar, deze hebben een elektronisch voorschakelapparaat en hebben geen starter nodig. Het vermogen van deze lamp is 28 Watt.

En dan is er de TL Led, deze heeft geen voorschakelapparaat (wel een driver) en heeft een vermogen van 20W.

Figuur 3 afbeelding van TL T8, TL T5 en TL Led

a. Als eerste is berekend de besparing op de energiekosten*:

(*bij alle onderstaande berekeningen is uitgegaan 312 lampen en 1496 branduren gebaseerd op openingsuren van de sprothal) besparing op energiekosten TLT8 vervangen door TLT5 € 671 € 671

€ 987

aantal lampen led 120 cm 20W nieuwe situatie 312 -€ 316 energiekosten nieuwe situatie led € 789 besparing op energiekosten TLT8 vervangen door led € 987

Hieruit blijkt dat qua energiekosten TL led €316 meer bespaart dan de TL T5.

b. Als tweede is berekent de investeringskosten van beide varianten:

Investering nieuwe lampen

aantal lampen TLT5 120 cm 28W nieuwe situatie 312

aantal lampen led 120 cm 20W nieuwe situatie 312 € 7.254

kosten per lamp led € 25 -€ 7.023

totaal kosten voor lampen TLT5 € 7.800

totaal kosten voor lampen TLT8 € 546

meer investering TLT8 naar led € 7.254

Uit bovenstaande tabel blijkt dat de aanschafkosten van TL T5 veel lager is dan die van TL led. Hierbij is uitgegaan van de meerinvestering.

c. Tot slot is gekeken naar de installatiekosten.

Deze zijn bij TL T5 hoger omdat het armatuur waarin de TL T5 geplaatst wordt een andere lampvoet nodig heeft. De TL led daarin kan in oude lampvoet gedraaid worden. Uit een eerdere prijsopgave die voor een soortgelijke berekening is opgevraagd bleek dat de installatiekosten voor een TL T5 ongeveer €25 zijn en die voor een TL led ongeveer €10. Deze prijzen zijn voor dit project ook aangehouden.

Investering installatiekosten

aantal lampen TLT5 120 cm 28W nieuwe situatie 312 installatiekosten per TLTL5 € 25,00

totaal kosten voor installatie TLT5 € 7.800 verschil

€ 7.800

Investering installatiekosten € 3.120

aantal lampen led 120 cm 20W nieuwe situatie 312 € 4.680

installatiekosten per led € 10,00

totaal kosten voor installatie led € 3.120

Uit bovenstaande tabel blijkt dat de installatiekosten voor het vervangen van de huidige verlichting door TL T5 ruim

€4500 hoger liggen.

De installatiekosten voor het omzetten naar TL T5 zijn gebaseerd op een indicatie die gemaakt is door Green-Fox.

Dit is een bedrijf dat verlichting renoveert in samenwerking met sociale werkplaatsen. Zie verder: www.green-fox.nl.

Wanneer er met bovenstaande gegevens een terugverdientijd wordt berekend dan ontstaat onderstaande rekentabel. Deze tabel berekent de terugverdientijd op basis van alleen de energiekosten:

terugverdientijd bij alleen energiekosten

totaal meerkosten voor lampen TLT5 € 231

besparing op energiekosten TLT8 vervangen door TLT5 € 671

tvt bij TLT5 bij alleen energiekosten 0,3

totaal kosten voor lampen led € 7.254

besparing op energiekosten TLT8 vervangen door led € 987

tvt bij led bij alleen energiekosten 7,4

Uiteraard spelen de installatie kosten ook een rol, deze zijn echter moeilijk te bepalen vandaar dat er aanbevolen wordt een offerte te laten maken waarin de gebouw specifieke aspecten meegenomen kunnen worden.

terugverdientijd bij energiekosten incl.

installatie

TLT8 naar TLT5 installatie kosten € 7.800 TLT8 naar led installatie kosten € 3.120 TVT TLT8 naar TLT5 inclusief installatie 12 jaar TVT TLT8 naar led inclusief installatie 10 jaar

Conclusie m.b.t. vervangen van de TL-lampen

De terugverdientijden liggen dicht bij elkaar en voor de installatie is gerekend met een indicatie. Daarom wordt aanbevolen verschillende offertes te laten maken; in elk geval één voor het vervangen van de huidige verlichting door TL T5 en één voor het vervangen van de huidige verlichting door led.

4.4.2 Overige lampen

In De Paulus zijn ook nog behoorlijk wat gloei- en spaarlampen in gebruik, de meeste hebben een fitting E27.

Een spaarlamp is eigenlijk een TL-buis. De lamp is gevuld met gas (kwikdamp), zodat wanneer je de lamp aanzet, er tussen twee elektroden stroom door het gas gaat lopen. Hierdoor komt er energie vrij in de vorm van ultraviolette straling. Nu levert deze straling op zichzelf nog geen licht, maar doordat het glas van de lamp is bekleed met een fluorescerend poeder wordt deze straling omgezet in licht.

Het grootste nadeel van spaarlampen is dat ze kwikdamp bevatten. Dit is een zwaar metaal en is schadelijk voor het milieu. Het is dan ook belangrijk dat spaarlampen niet zomaar worden weggegooid bij het overige afval, maar met het chemisch afval worden meegenomen. Daarnaast neemt de levensduur van de lamp af wanneer deze veel in- en uitgeschakeld wordt.

Een ledlamp is opgebouwd uit een groot aantal led’s (licht-emitterende diodes). Dit type lamp is nog zuiniger dan een spaarlamp en gaat ook nog veel langer mee. De investering ligt voor een ledlamp ligt gemiddeld genomen hoger dan voor een spaarlamp. Een led lamp kan echter wel gewoon in de prullenbak in tegenstelling tot de spaarlamp. Daarnaast gaat een ledlamp meer branduren mee. Snel in- en uitschakelen beïnvloed de levensduur van de ledlamp niet waardoor deze geschikt is voor vrijwel iedere ruimte. Wat betreft energiezuinigheid staat de ledlamp bovenaan. Vroeger had de ledlamp als nadeel dat hij geen sfeervol licht produceerde. Tegenwoordig zijn er ledlampen met verschillende kleurtemperaturen verkrijgbaar.

In onderstaand overzicht zijn een aantal spaarlampen en een aantal ledlampen met elkaar vergeleken. Het

uitgangspunt bij deze vergelijking is de prijs in combinatie met de levensduur. De lichtopbrengst is voor alle lampen vergelijkbaar met een gloeilamp van 60W of hoger. Dit betekent dat lampen die geselecteerd zijn één op één de huidige gloei- of spaarlampen kunnen vervangen.

Figuur 4 Spaarlampen versus ledlampen

4.4.3 Conclusie m.b.t. vervangen overige lampen

Uit bovenstaande gegevens blijkt dat ledlampen de meest optimale keuze is wanneer men de prijs afzet tegenduur.

Vervang de lampen op een natuurlijk moment.

GERELATEERDE DOCUMENTEN