• No results found

II. Controle-informatie naleving ---;

III. Beoordelen en toetsen van de werkzaamheden van de interne accountantsfunctie.

I. Verkrijgen kennis van de entiteit

Norm

COS 315 paragraaf 2.

Toelichting van de AFM op de norm

De externe accountant dient voldoende kennis te verkrijgen van de entiteit en haar omgeving, met inbegrip van haar interne beheersing, om de aard en omvang van het risico van een afwijking van materieel belang als gevolg van fraude of fouten in de jaarrekening te kunnen inschatten en om aanvullende controlewerkzaamheden op te kunnen zetten en uit te kunnen voeren. Bij het verrichten van controles bij entiteiten binnen ---dient de externe accountant de wet- en regelgeving die van invloed is op de controleopdracht en andere specifieke controlevoorschriften in aanmerking te nemen.

Feiten uit het onderzoeksrapport

a. In artikel --- is voorgeschreven dat de controle van --- onder meer is gericht op het afgeven van een oordeel over de ---. Onder --- wordt mede verstaan ---.

b. In het door [I] opgestelde document --- is vermeld dat het proces --- in 2008 door [I] is geselecteerd voor een intensieve interne controle vanwege de hoogste scores op het financieel belang (“--- miljoen of meer”), de bevindingen in voorgaande jaren (“risico hoog”) en de hoeveelheid --- (“veel”).

Datum 15 februari 2012

Ons kenmerk JZ---

Pagina 36 van 131

c. In het controledossier zijn geen vastleggingen aangetroffen waaruit blijkt dat de externe accountant bij het verkrijgen van kennis van [I] en haar omgeving, met inbegrip van haar interne beheersing, --- --- in aanmerking heeft genomen, om de aard en omvang van het risico van een afwijking van materieel belang als gevolg van fraude of fouten in de jaarrekening te kunnen inschatten en om aanvullende controlewerkzaamheden op te kunnen zetten en uit te kunnen voeren. Dit blijkt onder meer uit de volgende punten:

In het controledossier zijn geen vastleggingen aangetroffen waaruit blijkt dat de externe accountant inzicht heeft verkregen in de specifieke aspecten van --- zoals vereist in paragraaf 1 en 2 van het onderdeel --- van COS 315.

In het controledossier zijn geen vastleggingen aangetroffen waaruit blijkt dat de externe accountant een initiële cijferbeoordeling heeft uitgevoerd op ---. In het controledossier zijn voorts geen vastleggingen aangetroffen waaruit blijkt wat de totale omvang van --- in 2008 is geweest met een bedrag hoger dan ---.

Uit de vastleggingen in het controledossier blijkt dat de externe accountant ten aanzien van de naleving van --- geen specifieke of significante risico‟s heeft geïdentificeerd.

In het controledossier zijn ten aanzien van de juiste naleving van --- --- geen vastleggingen aangetroffen waaruit blijkt welke interne beheersingsmaatregelen van belang zijn. Voorts zijn geen vastleggingen aangetroffen van risicoanalyses gericht op het verkrijgen van controle-informatie betreffende de opzet en implementatie van de van belang zijnde interne beheersingsmaatregelen.

II. Controle-informatie naleving ---

Norm

COS 200 paragrafen 2 en 15, COS 250 paragraaf 19 en COS 500 paragraaf 2.

Toelichting van de AFM op de norm

De externe accountant moet vaststellen dat de aanbestedingen juist, volledig en --- zijn verantwoord en toegelicht in de jaarrekening in overeenstemming met de van toepassing zijnde grondslagen voor de financiële verslaggeving. Hiertoe dient de externe accountant toereikende controle-informatie te verkrijgen om in staat te zijn redelijke conclusies te trekken waarop het accountantsoordeel kan worden gebaseerd. De externe accountant moet de wettelijke controle met een professioneel-kritische instelling opzetten en uitvoeren, daarbij in aanmerking nemend dat er omstandigheden kunnen zijn die leiden tot een afwijking van materieel belang in de jaarrekening.

De externe accountant moet toereikende controle-informatie verkrijgen omtrent de naleving van voor de entiteit relevante wet- en regelgeving.

Feiten uit het onderzoeksrapport

d. Uit de vastleggingen (o.a. document ---) in het controledossier blijkt dat de aanpak voor de controle van de naleving van --- bestaat uit enerzijds het gebruik maken van de werkzaamheden van de --- van [I]

en anderzijds uit het uitvoeren van gegevensgerichte werkzaamheden.

Datum 15 februari 2012

Ons kenmerk JZ---

Pagina 37 van 131

Beoordelen en toetsen van de werkzaamheden van de interne accountantsfunctie

e. In het controledossier zijn geen vastleggingen aangetroffen waaruit blijkt dat de externe accountant door gebruik te maken van de werkzaamheden van --- toereikende controle-informatie heeft verkregen over de naleving van ---. Zie bevinding 4.11.4.3.

Bevindingen en conclusies

f. In het controledossier is het document --- gedateerd --- 2009 opgenomen. In dit document zijn tekortkomingen opgenomen inzake de uitvoering van controlewerkzaamheden door --- naar aanleiding van de --- op ---. De externe accountant vermeldt in deze concept brief onder meer het volgende:

“Bij de --- hebben wij

geconstateerd dat de controle opgezet is vanuit een download van ---. Alle --- welke meer dan --- zijn hierbij --- betrokken. Wij zijn echter van mening dat er middels deze controle onvoldoende zekerheid behaald is inzake de juiste naleving van ---- om het volgende: Door de huidige controleaanpak zijn mogelijk niet alle --- in de deelwaarneming meegenomen. Immers, indien --- een verplichting is aangegaan en de leverancier heeft nog geen kosten; of slechts een klein deel ervan, in rekening gebracht, dan zal de crediteur buiten de huidige deelwaarneming vallen. Naar aanleiding van deze bevinding is onze voorlopige conclusie dat wij niet volledig kunnen steunen op de uitkomsten van --- inzake het ---. Wij adviseren aanvullende controle inzake het ---

--- te verrichten, welke vanuit de --- wordt opgezet, om voldoende zekerheid inzake de --- te verkrijgen.”

En in de conclusie vermeldt de externe accountant het volgende:

“Over --- die wij wel hebben kunnen beoordelen hebben wij in deze brief opmerkingen gemaakt die vragen om nadere acties van --- [I]. Wij adviseren dringend de komende --- alles op alles te zetten om alle --- met voldoende kwaliteit af te wikkelen. Tevens stellen wij voor nadere afspraken te maken over de gevolgen, door de in deze brief genoemde bevindingen, voor onze tijdsbesteding --- van het jaarrekeningproces.”

In het controledossier zijn geen vastleggingen aangetroffen waaruit blijkt op welke wijze de externe accountant deze bevinding heeft geadresseerd in de controle, wat de uitkomsten daarvan zijn geweest en in hoeverre deze uitkomsten van invloed zijn geweest op het oordeel van de externe accountant bij de

jaarrekening.

Datum 15 februari 2012

Ons kenmerk JZ---

Pagina 38 van 131

Gegevensgerichte werkzaamheden

g. In het controledossier zijn geen vastleggingen aangetroffen waaruit blijkt dat de externe accountant gegevensgerichte controlewerkzaamheden heeft verricht ten aanzien van de naleving van ---.