• No results found

Stichting Logistieke Hotspot Vestigingsplaats Tiel

Doel Doel van de stichting is het verkrijgen en administreren van aandelen in het kapitaal van de B.V. Logistieke Hotspot Rivierenland, het uitoefenen van financiële rechten en vermogensrechten op deze aandelen en het uitoefenen van de zeggenschapsrechten op deze aandelen. Iedere

deelnemer krijgt certificaten van aandelen, die door de Stichting Logistieke Hotspot Rivierenland worden uitgegeven. Er is geen directe relatie tussen de B.V. en de certificaathouders.

Deelnemers/betrokken

partijen Het bestuur bestaat uit zes verschillende ‘bloedgroepen’: de groep

gemeenten, de Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland N.V., de groep logistieke bedrijven, de groep ontwikkelaars, bouwbedrijven,

installatiebedrijven, de agro-bedrijven en de groep financiële instellingen en overige partijen.

Bestuurlijk belang Elke groep heeft het recht van één bestuurslid in de stichting. Het gewicht van de stem van de groep gemeenten is 20 procent van het totaal aantal stemmen. De groep gemeenten heeft 2 procent van de uitgegeven certificaten. De certificaten geven geen vergaderrecht in de algemene vergadering van de B.V.

Programma Programma 4

Relatie met programma Deze deelname is onder programma 4 (Economie) opgenomen.

Risico's

vermogen Werkelijk Vreemd vermogen

belang Een aandeel in de BV is nominaal € 1,--. Er zijn in zijn totaliteit 100.000 aandelen uitgegeven, tegen een waarde van € 6,75. De groep gemeenten heeft 2.000 certificaten (totaal aantal van deze groep). De gemeente West Betuwe heeft 200 certificaten.

Stichting Openbaar Onderwijs Alblasserwaard en Vijfheerenlanden Vestigingsplaats Arkel

Doel Het bestuur van de Stichting Openbaar Onderwijs Alblasserwaard en Vijfheerenlanden is als bevoegd gezag verantwoordelijk voor de instandhouding van de scholen voor openbaar primair onderwijs in de gemeenten Molenlanden (Giessenlanden en Molenwaard),

Vijfheerenlanden (Leerdam, Vianen en Zederik) en West Betuwe (Lingewaal), evenals voor het geven van onderwijs conform de wezenskenmerken van het openbaar onderwijs in deze 24 scholen.

Deelnemers/betrokken

partijen Gemeenten Molenlanden (Giessenlanden en Molenwaard), Vijfheerenlanden (Leerdam, Vianen en Zederik) en West Betuwe (Lingewaal).

Bestuurlijk belang De Stichting Openbaar Onderwijs Alblasserwaard en Vijfheerenlanden wordt bestuurd door een algemeen bestuur van vijf personen, onder wie een voorzitter, een penningmeester en een secretaris. Het bestuur is samengesteld uit bestuurders die door de gemeenten zijn benoemd. West Betuwe wordt door een van de wethouders vertegenwoordigd.

Programma Programma 5

Relatie met programma Deze stichting is onder programma 5 (Onderwijs) opgenomen.

Risico's

Risicoprofiel Laag Financieel belang

(x € 1.000) Geraamde

bijdrage 2019

Werkelijke bijdrage

2019

Werkelijk Eigen

vermogen Werkelijk Vreemd vermogen

31-12-2018

31-12-2019

31-12-2018 31-12-2019

0 0 2.653 3.137 4.053 4.518

Toelichting financieel

belang Niet van toepassing. Het is een zelfstandige stichting die het openbaar primair onderwijs in stand houdt

Grondbeleid

De ambitie van West Betuwe

Het grondbeleid ondersteunt de ruimtelijke ontwikkelingen in West Betuwe. De gemeente heeft samen met de samenleving een agenda voor de toekomst voor de kernen en het buitengebied opgesteld.

Bij de ruimtelijke agendapunten zullen wij vaststellen welke instrumenten van het grondbeleid worden ingezet passend bij het beoogde beleidsdoel en de financiële mogelijkheden.

In grote lijnen kan de gemeente actief grond aankopen, bouwrijp maken en uitgeven, of een faciliterende rol spelen door het bestemmingsplan vast te stellen en tot het kostenverhaal over te gaan. De gemeente kan ook met een projectontwikkelaar een samenwerkingsverband aangaan.

Steeds geldt dat plannen en projecten verantwoord betaalbaar moeten zijn en dat externe initiatieven voor de gemeente kostendekkend moeten zijn. Winsten uit grondexploitaties worden in de algemene reserve grondexploitaties (ARG) ondergebracht. Hieruit worden ook de risico’s en eventuele verliezen uit grondexploitaties geheel of gedeeltelijk gedekt. Dit moet leiden tot een flexibel en voor elke situatie passend, financieel verantwoord grondbeleid, waarover de gemeente open zal communiceren.

In 2020 is er gestart met het opstellen van een vernieuwde Nota Grondbeleid waarin de ambities, beleidsdoelen en werkwijze van West Betuwe.

Beleidskaders

Geldermalsen (voormalig) Vaststellingsdatum Nota Grondbeleid 2016-2020* September 2016

Actualisatie gebruik gemeentegrond 2017 Voorjaar 2017 De ruimtelijke visie 'Lekker leven langs de Linge’ Voorjaar 2009

Lingewaal (voormalig) Vaststellingsdatum

Nota Grondbeleid* Oktober 2014

Nota Bovenwijks Oktober 2014

Snippergroenbeleid 2013

Neerijnen (voormalig) Vaststellingsdatum

Nota Grondbeleid* April 2016

Nota Bovenwijkse Zaken Februari 2010

Snippergroenbeleid Augustus 2015

* Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuwe nota Grondbeleid waarin de herijkte koers van West Betuwe zal worden vastgelegd.

Doelstellingen

Wat wilden we bereiken en wat hebben we gedaan

Het doel is de grondprijzen te harmoniseren.

Het resultaat zal zijn dat we de grondprijzen vaststellen en hierover een grondprijsbrief uitbrengen.

In 2019 zijn de voorbereidingen getroffen en is opdracht gegeven voor het opstellen van een Nota grondbeleid. In deze Nota grondbeleid stellen we o.a. de methodieken voor die we gebruiken om de grondprijzen voor West Betuwe te bepalen. Deze methodieken kunnen verschillen per functie. In het participatieproces van de nota grondbeleid, consulteren we de gemeenteraad in de beeldvormende raad. De nota grondbeleid stellen we aan de raad ter vaststelling voor in 2020. De grondprijsbrief koppelen we hieraan.

Het doel is een nota grondbeleid voor te bereiden.

Het resultaat zal zijn dat we de agenda voor een nota grondbeleid vaststellen, in samenwerking met bestuurders, de gemeenteraad en de ambtelijke organisatie

We hebben de voorbereiding in 2019 opgepakt. De bespreking van de uitgangspunten vindt plaats in de beeldvormende raad in 2020.

Het resultaat zal ook zijn dat we verschillende kaders voor het grondbeleid vaststellen, eveneens in samenspraak met bestuurders, de gemeenteraad en de ambtelijke organisatie.

In het najaar van 2019 zijn voorbereidingen gestart. Na de eerste inventarisatie van (ruimtelijke) ambities en opgaven en het huidig grondbeleid, is in het voorjaar 2020 gestart met het

participatieproces met stakeholders. In de beeldvormende raad in 2020 vindt dit proces plaats met de raad. Planning is dat de nota grondbeleid in 2020 aan de raad ter vaststelling wordt aangeboden.

Het doel is een uniform grondexploitatiemodel vast te stellen en de financiële parameters daarbij uniform te gebruiken.

Het resultaat zal een uniform gebruik zijn van de financiële parameters. Dit betekent een versoepeling van de consolidatie van grondexploitaties en een open communicatie met de afdeling Financiën en de accountants.

Uitgangspunten voor actualisatie grondexploitaties accorderen wij jaarlijks bij de actualisatie van de grondexploitaties en nemen we mee in de Meerjarenprognose grondexploitaties (MPG). Voor het eerst in West Betuwe vond dit plaats bij de aanbieding van de Meerjarenprognose 2019 in de raadsvergadering van oktober 2019. Voor de actualisatie per 1-1-2020 van de grondexploitaties, zijn de uitgangspunten opgenomen in het MPG 2020. Deze MPG leggen wij aan de raad voor

tegelijkertijd met de jaarrekening 2019 in juni 2020. Voor de komende jaren hanteren we deze werkwijze.

Het resultaat zal ook een uniform gebruik zijn van één grondexploitatie-model. Dit betekent eenduidigheid voor de medewerkers van planeconomie, financiën en grondzaken.

De grondexploitaties West Betuwe zijn in de zomer 2019 opgenomen in het grondexploitatie model de Grexmanager van Metafoor. In de raadsvergadering van oktober 2019 is dit aan de raad gerapporteerd bij de Meerjarenprognose grondexploitaties 2019.

Het doel is het snippergroenbeleid te harmoniseren.

Het resultaat zal zijn dat we het snippergroenbeleid vaststellen, evenals een uitvoeringsprogramma voor de aanpak van het niet afgesproken gebruik van gemeentegrond.

We troffen voorbereidingen voor het opstellen van een Nota Snippergroen. Een harmonisatie nota met een heldere lijn hoe we willen omgaan met snippergroen in onze jonge gemeente. Aanpak van gebruik van gemeentegrond zonder afspraak koppelen we daaraan De nota stellen we vast in 2020.

Het resultaat zal ook zijn dat we in een deel van de gemeente de bestaande aanpak van het niet afgesproken gebruik van gemeentegrond voortzetten.

Een aantal dossiers kent een langere doorlooptijd dan gepland door o.a. bezwaren, extra

dossieronderzoek. De verwachting is dat hierdoor het project tot medio 2021 doorloopt. De kernen Geldermalsen en Meteren zijn afgerond op een enkel dossier na. We hebben voor de aanpak van ingebruik genomen gronden besloten dezelfde beleidslijn te hanteren als in de voormalige gemeente Geldermalsen.