• No results found

Verdeling watersportactiviteiten

In document Vlotvarend recreëren (pagina 53-58)

IV.IV.

IV. VrijetijdssectorVrijetijdssector VrijetijdssectorVrijetijdssector V.

V. V.

V. Typen innovatie in het toerismeTypen innovatie in het toerisme Typen innovatie in het toerismeTypen innovatie in het toerisme VI.

VI.VI.

VI. BasistoervaartnetBasistoervaartnet BasistoervaartnetBasistoervaartnet VII.

VII.VII.

VII. Verdeling jachthavens per Verdeling jachthavens per provincieVerdeling jachthavens per Verdeling jachthavens per provincieprovincieprovincie VIII.

VIII.VIII.

VIII. BSRBSR-BSRBSR---modelmodelmodelmodel IX.

IX. IX.

IX. Typologieën havensTypologieën havens Typologieën havensTypologieën havens X.

X.X.

X. Verwachte kosten en opbrengstenVerwachte kosten en opbrengsten Verwachte kosten en opbrengstenVerwachte kosten en opbrengsten XI.

XI. XI.

XI. InterviewInterview InterviewInterview XII.

XII. XII.

XII. InterviewguideInterviewguide InterviewguideInterviewguide XIII.

XIII. XIII.

XIII. TranscriptenTranscripten TranscriptenTranscripten XIV.

XIV. XIV.

XIV. Tabel coderingTabel codering Tabel coderingTabel codering XV.

XV. XV.

XV. CE keuringCE keuring CE keuringCE keuring XVI.

XVI. XVI.

XVI. Motor Motor Motor Motor

49

I. Conceptomschrijving

“Wie wil dat niet? Met een Vlot over de Nederlandse binnenmeren varen, voor anker in een mooie baai en BBQ’en op het strand bij ondergaande zon. Het water in plonzen vanaf het dek of, nog leuker, vanaf het dak van je Vlot. Dan weer eens een eindje varen met een rustig gangetje tot een volgend leuk strandje of dorpje met een terras aan het water. Koken aan boord of in dat gezellige restaurantje eten en aan het einde van de dag slapen in een gewoon bed. Heerlijk.

Nederland is bij uitstek een land waar dit geweldig kan. Met haar uitgestrekte en veelal ondiepe meren kun je eindeloos varen, want het Vlot ligt maar 30 cm diep in het water. Geringe diepgang staat tevens garant voor rust en ruimte, omdat de meeste boten dieper steken en op deze meren aan de grond lopen. Neem de Randmeren: het grootste deel van dit immense merengebied is slechts 60 cm diep en ontoegankelijk voor boten, maar niet voor een Vlot.

Het Vlottenplan is een eerste stap om deze nieuwe vorm van recreatie te realiseren. Het spreekt een brede doelgroep aan en het heeft een breed commercieel draagvlak. Denk daarbij aan verhuurders, bouwers, jachthavens, campings en horeca. Een impuls geven aan een markt die in het slop zit is zeer gewenst. Er zijn weinig ontwikkelingen op de markt van de watersport, er is te weinig instroom van onderaf en de massa vergrijst. Hierdoor dunt de markt uit en door het uitblijven van nieuwe impulsen is er ruimte voor een goed product.

De Nederlands watersport- of waterrecreatiebranche wordt gekenmerkt door een aan ervaring gerelateerde verhuur, die toegankelijk is voor slechts een klein deel van de bevolking. Men moet namelijk beschikken over de juiste skills om een boot te varen. Tussen de rubberboot en het jacht zit niets, behalve het Valkje. En ook daarvoor heb je kennis van zeilen nodig. Vlotvaren is voor iedereen toegankelijk.

Voor een breed draagvlak hebben we gekozen voor een driedelige opzet. Ten eerste het verhuren van de Vlotten door de eigen organisatie. Ten tweede de verhuur door bedrijven als campings, jachthavens en bootverhuurders. Ten derde de partijen die een Vlot kopen en deze in eigen beheer verhuren. Nieuwe business dus die ontspruit door het beschikbaar komen van de Vlotten.

Het waar wordt deels bepaald door de marktpartijen en de eigen organisatie. Om te beginnen kunnen het alle campings en havens aan rustig vaarwater zijn, zoals de Weerribben, de Randmeren, de Loosdrechtse plassen, de Friese meren, de Redense plassen en de Biesbos. Op vaste locaties kan men een 4-, 6- of 8-persoons Vlot huren voor een dag, een midweek, een week of langer. Een goede boekingssite volstaat.

Simpel, stoer, spartaans, gezellig, robuust en makkelijk te varen. In het kort: een ‘hotsbotsboot’ die in de wintermaanden voorzien moet worden van een nieuw boeisel. De buitenkant oogt volledig hout, maar onder dit hout zit een stalen drijflichaam in de vorm van twee buizen in torpedovorm, die omkleed worden met stoere planken.

Vlotten met vaste opbouw, deuren en ramen of met een tentdoek afwerking.

Een simpele indeling: kleine pantry met een wasbakje en een twee pits gastoestelletje (gasfles in bun), een chemisch toilet in een afsluitbare ruimte en vaste bedden, aantal afhankelijk van de afmeting van het Vlot.

50 Uiteindelijk krijgen we een nieuwe vorm van waterrecreatie waar we als Nederland Waterland sier mee kunnen maken. We gaan Vlotvaren zien als het WiFiloze recreëren waarin we ons zelf weer vinden en tegen kunnen komen. Wellicht kunnen we na het succesvol uitrollen van het Vlottenplan beginnen met plan B: de Vlondertenten op de wal die naadloos aansluiten bij de wensen van de Vlotvaarders” (Jan Scholtens, 2014).

51

II. AAOCC-criteria

AuthorithyAuthorithy AccuracyAuthorithyAuthorithy AccuracyAccuracyAccuracy Objectivity CurrencyObjectivityObjectivityObjectivity CurrencyCurrencyCurrency CoverageCoverage CoverageCoverage Beunders, N. en Boers, H. (2007) De

andere kant van vrije tijd.

++ ++ ++ ++ ++

Centraal Bureau voor de Statistiek. (2014).

++ ++ ++ ++ ++

DeltaGids (2013). De Blauwe Vlag. ++ +/- +/- + +

Geursen, G. (1990). Een hazewind op gympen.

++ ++ ++ ++ ++

Hiswa (2014) Wat is watersport? ++ +/- + - +

+ = positief i.v.m. het onderzoek - = negatief i.v.m. het onderzoek

52

III. Verdeling watersportactiviteiten

53

In document Vlotvarend recreëren (pagina 53-58)