• No results found

Verbatim transcript interview Robin Lock

Tijd:11.30 tot 12.00

Rianne: Bedankt dat je mee wilt werken aan het onderzoek door het deelnemen aan dit interview. Ik zal eerst mezelf kort voorstellen en vertellen waar het onderzoek over gaat. Hierna zal ik vragen of je jezelf kunt voorstellen en zullen er vragen volgen die betrekking hebben op het onderzoek.

Mijn naam is Rianne Poot zoals je weet en ik ben aan het afstuderen voor de opleiding

vitaliteitsmanagement en toerisme. Mijn onderzoek gaat over motieven van 55-plussers die invloed hebben op het keuzeproces om naar de Tropische plantenwereld te komen. In het onderzoek staan motieven en 55-plussers centraal. Door middel van een enquête, focusgroep en dit interview is het de bedoeling dat er een antwoord komt op de hoofdvraag: ‘’Welke motieven beïnvloeden het keuzeproces van 55-plussers voor een bezoek aan de dagattractie de Tropische plantenwereld?’’ Bij deze centrale hoofdvraag zijn er vier bijpassende deel- onderzoeksvragen geformuleerd. Mag ik je vragen om jezelf voor te stellen?

1.0 Robin: Ik ben Robin, Robin Lock, 47 en eerst afgestudeerd HBO Tropische bosbouw. Toen jaren in de tropen gezeten. Toen ben ik landschapsarchitectuur gaan studeren universiteit. Afgestudeerd landschapsarchitect, ook voor niet tropische gebieden. Ik heb een paar van de grotere tropische, indoor ervaringen opgezet waaronder het Eden project en Tropical Island.

Rianne: Leuk, interessant, bedankt voor deze uitleg. Het onderzoek gaat over de 55-plussers en daarmee kom ik op de volgende vraag voor je. Waarom denk je zelf dat de Tropische plantenwereld geschikt is voor de doelgroep 55-plus?

1.1 Robin: Nou planten en oudere mensen gaan altijd samen. Het is niet alleen tropische planten. Ze hebben meer tijd en omdat ze meer tijd hebben, hebben ze ook meer tijd om een hobby te doen. Een plant hobby is altijd heel makkelijk en op één of andere manier, hoe dichter je bij de dood komt hoe meer je wilt weten wat er in de aarde gebeurt heb ik zo het idee. Uhm maar het is tijd, geld en rust he. Je kunt geen wildwaterbaan op je 55-plus volgen of keihard zwemmen. Tropische planten bekijken kun je op je eigen tempo doen en in een rustige omgeving bekijken.

Rianne: Ja dat is een logisch verhaal, dankjewel. Het onderzoek gaat voornamelijk over de motieven van de 55-plussers, welke motieven denk je dat de 55-plussers hebben om naar de Tropische plantenwereld te komen? Je zei dat ze meer willen weten over de planten en natuur, is dit de grootste reden denk je of spelen er nog meer zaken?

1.2 Robin: De ouderen mensen kennen het algemeen wel en hebben wel het motief om dan meer te gaan leren. We kennen de basis wel maar willen er meer diepte in aanbrengen. Dat is wel een groot motief. Een ander motief bij de 55-plus denk ik dat de politiek, dat dit geen politiek onderwerp is. omdat het geen politiek is, is dit juist een heel gemakkelijke gespreksstof. Die willen niet meer de conflicten enzovoorts hebben. Die zoeken een onderwerp van rust. Dus geen politiek onderwerp. Het is natuurlijk een heel breed onderwerp. Je kunt het bijvoorbeeld hebben over de voedingswaarde, parfumplanten, over de bloemen kun je het hebben, nu orchideeën planten. Eigenlijk heb je oneindig veel keuze in de plantenwereld. Over productie planten of over landbouw, hier in Zeeland is dat heel belangrijk en daar kun je het over hebben. Het zijn heel veel onderwerpen, heel veel zij stromingen die ermee besproken kunnen worden. Goed voor de 50-plusser.

Rianne: Ja, oké. Nou de tropische plantenwereld, daar kunnen ze natuurlijk hun hart ophalen als we het hebben over de planten. Maar wat voor activiteiten kunnen hier nog meer ontwikkeld voor worden, specifiek voor deze doelgroep?

1.3 Robin: Nou je moet kijken wat Zeeland te bieden heeft. Kijk je hebt een paar groepen he, de lokale mens, de regionale mens en je hebt de bussen, de bus touren. Zijn drie verschillende soorten groepen. Regionaal zijn de buurt clubs die van de ene naar de andere gaan, of eh, groei en bloei of dames die allemaal hetzelfde concept hebben. Daar kun je eigenlijk taylor made iets voor

ontwikkelen of ontwerpen. Zeg Groei en Bloei, daar ga je dan zeggen hoe plant je tropische planten in een kastje. Zoals de tomatenplant bijvoorbeeld. Maar zeg dat je de ladies in red hebt, die hadden we hier ook. die willen een high tea table hebben. Is meer de high society van Zeeland en zoeken meer naar luxe en klasse. Dat is ook met de rotery clubs, lionsclub. Je moet het wat luxer maken of avonden organiseren. En dan voor de grotere groepen moet je zeggen die maand is het parfum maand, of uh. Ja je moet van te voren goed afstemmen met verschillende bus reizen, van ah jongens de specerijen tour is er in die maand. Alleen in die maand kunt u hier voor komen. Dan komen ze echt specifiek in die maand voor de specerijen. Of cacao week, maanden of parfum maanden en als je er dan bent kun je parfum ruiken. Of buiten komen ze in de gigantisch mooie tropische omgeving. Maar dat zijn wel drie hele andere groepen hoor. Daar moet je wel rekening mee houden. Want ja voor de lokale, moet je lokale activiteiten doen voor die mensen. Ja dat is een koffie ochtend ofzo of een taartbuffet. Dat soort activiteiten zijn leuk voor de lokale persoon. Maar dat zijn allemaal verschillende groepsgroottes.

Rianne: Ja je zou eigenlijk zeggen, splits het in die drie groepen en kijk dan naar de specifieke kenmerken van iedere groep en ga daar wat voor verzinnen.

1.4 Robin: Ja klopt.

Rianne: Ja maar je bent het dan wel mee eens dat je iets moet verzinnen voor iedere groep? Dat ze zich niet alleen kunnen vermaken hier in de Tropische plantenwereld. Je moet er iets aan koppelen. 1.5 Robin: Nou, wat je er altijd aan moet koppelen is de mogelijkheid om een tour te doen. Mensen houden van direct contact en directe informatie. Daarom moet er altijd een gids aanwezig zijn. Dat hebben we nu dus ook en dat werkt altijd wel om half 3 de rondleiding. Verder moet je het ook niet te moeilijk maken he, je moet uitkijken dat bijvoorbeeld wanneer je een parfum maand hebt, je het aanpast op de lokale maar ook voor de regionale. Je moet het niet al te moeilijk maken. Ze moeten ook zelf kunnen vinden, dat heeft dan nog meer te maken met de efficientie van je mensen. Gaan we

hier bijvoorbeeld vier mensen neerzetten of twee of één. Ja dat is uh ja, risico vermijden natuurlijk. Dus geef jij een A4tje met de parfum trial, dat je het zelf kunt lopen en zelf kunt lezen over de parfum trials of zelf een klein boekje, dat is na verhouding veel goedkoper dan een gids neer te zetten heel de dag. Gewoon twee of drie of vijf tourtjes.

Rianne: Ja maar de beleving is dan natuurlijk anders dan wanneer er fysiek een gids de rondleiding geeft.

1.6 Robin: ja wel een beetje ja, maar sommige mensen houden er juist van dat ze het zelf doen, in hun eigen tijd. Andere zouden het graag willen natuurlijk. Maar als je dan ‘s middags zegt om half 3 is er een tour van die persoon dan heb je alles een beetje. Die combi houden we er toch in, de gids ’s middags.

Rianne: Ja klopt, het aanbod moet er beide wel zijn. Dat lijkt me juist goed. 1.7 Robin: Ja dat is zeker

Rianne: ja het onderzoek gaat ook over de beleving, wat voor beleving het eigenlijk heeft en wat het biedt aan de gasten. Kun jij mij uitleggen wat voor beleving hier te vinden is?

1.8 Robin: Uhm de beleving. Nou de beleving is kijk, vroeger waren botanische tuinen zo dat je allemaal zwarte bordjes zag met Latijnse namen en dan had je collecties zoals de bromelia of de magnolia’s en dat is eigenlijk een beetje achterhaald. Ook omdat het onderzoek er niet meer bij was, het was altijd gekoppeld aan een universiteit, de beleving hier is echt het economische, traditionele, het lokale en de voeding, het gebruiksverhaal van de plant. Wij weten allemaal dat wie die plant gebruiken maar weten niet hoe deze eruit ziet, wat voor vruchten er aan groeien, we weten vaak maar een heel klein beetje van de plant terwijl er nog zoveel over te vertellen is. De beleving is dat we dat krijgen, de verhalen van de planten. De beleving is van de plant en wat je kan krijgen daarvan. De beleving moet interactief zijn. We hebben wat interactieve punten maar die moeten er meer zijn. Voor zowel oudere als jongeren. Ouderen vinden het ook leuk om aan iets te trekken wat ze een beetje choqueert of een puzzeltje te maken. Of te voelen, met de zintuigen. Ook met teksten. We hebben relatief weinig teksten terwijl er wel meer ruimte voor is. zoals die op deze muur. De tekst is helaas te groot waardoor mensen het niet meer kunnen lezen. Dit moet wat compacter worden waardoor ze het gaan lezen. Maar die teksten werken wel. Als je hier de trap bijvoorbeeld op komt, allemaal botanische teksten, dat is fantastisch! Heel simpel maar wel heel mooi.

Rianne: Dus eigenlijk wil je meer aankleding?

1.9 Robin: Aankleding is heel heel erg belangrijk, we hebben ook de ruimte hier voor de aankleding. Dat moet wel bij de beleving horen vindt ik. Het hele mooie hier verder van de beleving is dat je oud en jong kan vermaken. Je hebt natuurlijk de klimwand, de skywalk en wat interactieve gedeeltes, je hebt een strand, dus je hebt wel veel leuke dingen die kinderen ook erg leuk vinden. Ik denk wel dat kinderen, ja helaas niet goed samen kunnen gaan met de ouderen. De ouderen zeggen dan vaak van we vinden het wel leuk maar het was een beetje druk. We moeten dit wel zo in banen leiden dat de beleving voor de ouderen rustig is en voor de kinderen actief. Dat zijn bepaalde dagen dat we gewoon een oudere dag van moeten maken. Dat weet je van te voren, dat zijn de maandag, dinsdag en de donderdag. Dat zijn de ouderen dagen. Hop daar op houden en daar op focussen op de ouderen. Op woensdag middag sowieso party’s en op vrijdag middag en avond ook party’s.

Zaterdagmiddag het weekend ook leuke dingen. Daar moet je je beleving op aanpassen, aan verschillende groepen.

Rianne: Dus aanpassen op de groepen, specifieke dagen en tijden die bij de doelgroep past. 2.0 Robin: Ja klopt.

Rianne: Oké, uhm. Bij de volgende vraag staat er, wat maakt de Tropische plantenwereld uniek? Je hebt hier al enigszins antwoord op gegeven maar kun je het nog verder toelichten?

2.1 Robin: de plantenwereld hier maakt het uniek dat we echt de verhalen vertellen van de planten. Er is geen plantenwereld in dit gedeelte van Europa, Benelux zeg maar, waar ze de plant centraal zetten en het verhaal van de plant vertellen. Verschillende verhalen ook, het economische verhaal, het verleden van de plant, hoe die van de ene naar de andere plaats is gegaan, welke producten er vandaan komen en hoeveel producten er vandaan komen. Van parfum tot gebruiksvoorwerpen zoals rubber, maar ook shampoo. De cosmetica wereld, medicijn wereld, fruitwereld, de

gezondheidsmogelijkheden en dergelijke. De gigantische scala aan mogelijkheden en verhalen is uniek.

Rianne: Nee dat zie je inderdaad nergens terug. Oké, om even op de motieven terug te komen, welk motief denk je dat het meeste invloed heeft op een bezoek aan de Tropische plantenwereld? Zou dit een geld kwestie zijn, met wie ze hier naar toe kunnen komen, de activiteiten mogelijkheden? Specifiek voor de 55-plus markt.

2.2 Robin: Nou kijk, die 55-plusser wilt eigenlijk alles kant en klaar hebben. Die is niet zo vol met initiatief om zelf dingen te gaan zoeken. Dus je moet makkelijk te zien zijn, en wat zijn makkelijke plaatsen om te zien, dat zijn natuurlijk de dingen die ze veel lezen, de margriet, libelle achtig, groei en bloei en het moet in een makkelijk pakket zitten. Ze moeten niet denken van nou moeten eigen koffie doen, eigen kaartje eigen dit, eigen dat. Dat is wanneer we het over bus reizen en dergelijke hebben, verder weg. Lokaal is het een beetje anders. Lokaal denk ik dat het afstand is. Geld ga ik uit van niet, ook al zijn we wel in Zeeland. Maar het is goedkoop voor de rest van Nederland. Wat wel belangrijk is, ik denk de frontdesk management. Hoe ze ontvangen worden, hoe makkelijk ze het zien. Ik denk dat ook heel veel oude mensen niet weten dat dit er is. Dat zeg ik al, dat moet. Ik denk dat ZLM wel een goede is, daar komen er al wel veel van. Die zeggen oh is dat er? Dat heeft tijd nodig en dat uhm moet gepromoot worden door mensen die om die oudere mensen zitten. Die moet je proberen te krijgen. Dus ja het moet ook bij groepen komen. Kijk een oude bejaardentehuis, één persoon komt niet. Maar ze kunnen wel gezellig in een groep komen, dat willen ze vaak wel. Rianne: ja klopt, groepsactiviteiten.

2.3 Robin: Klopt maar dat moet wel georganiseerd worden. Kost ook tijd.

Rianne: Ja met een mooi bruggetje naar de promotie. Ik heb namelijk voor de volgende vraag opgezet, welke manier van promotie denk je dat het beste past bij de 55-plusser?

2.4 Robin: Ja dat vind ik moeilijk, dat weet ik niet goed. Ik weet in Engeland is de 55-plusser veel actiever op het gebied van tuin dan in Nederland. Maar ik denk dat één van de dingen die ze moeten is weten dat het er is.

Rianne: Net zei je al de tijdschriften

2.5 Robin: Ja tijdschriften zijn inderdaad een goeie, Groei en Bloei. Weten dat het er is, is heel belangrijk. Op internet kijken ze niet. Ja af en toe is maar het moet zo makkelijk zijn.

Rianne: Omroep Zeeland of Zeelandnet?

2.6 Robin: Ja die dingen zijn inderdaad wel makkelijk. Die werken wel een beetje. Verder denk ik ook gewoon de dag en dag bladeren, flyers denk ik dat heel goed werkt. Dat zijn ze gewend, ze kennen het en het is tastbaar.

Rianne: Dus je denkt eigenlijk het promotie materiaal wat ze vroeger gewend zijn, zal nu nog steeds aanslaan? Zoals de flyer.

2.7 Robin: ja ik denk dat dat heel goed is. dat hebben ze dan in hun hand en ze weten hoe het werkt. Dan staat daar nog een korting bij of een gratis kopje koffie. Dat is het mooiste wat er is, gratis kopje koffie. Dat soort dingen doen het wel goed denk ik. Maar ik zeg al dit moeten ze één keer proberen en kijken of dit ook echt werkt. Misschien zit ik er wel naast, ik ken de markt niet goed.

Rianne: Is natuurlijk ook lastig. De volgende vraag is als volgt: Welke aanbevelingen kun je zelf geven voor Omnium en de Tropische plantenwereld?

2.8 Robin: Nou, kijk je moet eerst mensen hier heen krijgen en als ze hier komen moet je wel goed laten zien dat er hier iets is. Dat zijn wel echt aanbevelingen. Daar zie ik nou al een jaar tegen aan. Als ze ook eenmaal binnen zijn moeten we ze een uur tot anderhalf uur kunnen vermaken. Nu kunnen we dat ondertussen wel, zijn nog een paar dingen die we moeten uitwerken. Kijk ze moeten hard werken op promotie gebied. Omnium is van een lokale zwemactiviteit die iedereen kent, naar een activiteit die mensen niet echt kennen. Ik denk dat ze daar een soort mis schatting doen. Van we gaan wat anders doen en we krijgen de mensen wel. Maar dat was vroeger met een zwembad wel, vooral lokaal. Nu ga je regionaal en zelfs verder dan regio en dan moet je een andere promotie campagne doorvoeren. Ik adviseer ze om dat ook te doen, helaas doen ze dit nog niet.

Rianne: Ja helaas nog niet dan. De Tropische plantenwereld is nu bijna een jaar geopend, wat was een hoogte punt van je?

2.9 Robin: Lacht, nou

Rianne: Of een diepte punt (lacht ook)

3.0 Robin: diepte punt is zeker wel de klimaatbeheersing. Het was zo drastisch. En met een drastisch klimaat. Dat wij de planten zo goed hebben gehouden, dat begrijpt het management hier niet. Maar ik kan je wel vertellen dat met dit klimaat het heel knap is dat wij de planten levend hebben kunnen houden. Het hoogte punt is wel echt het team. Die echt keihard werkt en alles probeert.

Rianne: Oké, bedankt voor je open en eerlijkheid. Ik zal de gegeven antwoorden verwerken in het onderzoek en je aanbevelingen meenemen. Wil je hier zelf nog een kopie van?

3.4 Robin: Graag gedaan, geen probleem. Ik zou hier graag een kopie van hebben.