• No results found

Verantwoording voor opname van de gebieden in een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan

7 Verantwoording van het planvoorstel

7.2 Verantwoording voor opname van de gebieden in een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan

De gewenste ruimtelijke structuur wordt opgebouwd aan de hand van volgende ruimtelijke

principes (de genummerde gebieden verwijzen naar de respectievelijke cijfers op kaart 0 in bijlage):

Ontwikkelen van samenhangende boscomplexen en bosuitbreiding

De bosstructuur van de Meikensbossen wordt versterkt door bosuitbreiding van de bestaande bossen, rekening houdend met de historische bebossing, de recreatieve functies, de aanwezige natuurwaarden, de landschappelijke kenmerken van het gebied en de aanwezige landbouwfunties.

De bosuitbreiding tussen de bestaande bossen is prioritair. Zodoende wordt het bos

kerngebonden versterkt, en worden de vergezichten aan de bosranden open gehouden. Hiermee worden de randeffecten op de landbouw zo minimaal mogelijk gehouden.

Het huidige voorstel voor bosgebied is overeenkomstig met de beslissing van Vlaamse Regering, waarbij naar een bosuitbreiding van ca. 70 ha wordt gestreefd. Deze taakstelling is een richtcijfer, waarvan met huidig voorstel 69 ha wordt herbestemd. Samen met de aanwezige 9 ha natuurgebied op het gewestplan dat wordt omgezet naar bosgebied, komt het totale bestemde bosgebied in voorliggend gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan op 78 ha. Zie hiervoor ook hoofdstuk 9:

ruimtebalans.

Bij de zoektocht naar bijkomend bosgebied is een gedegen analyse van het plangebied gebeurd, waarbij onder meer maximaal rekening werd gehouden met het bestaande bos, een kerngebonden bosuitbreiding, de eigendomssiutaties van de landbouwgrond, potentiële aankoopmogelijkheden door het agentschap voor Natuur en Bos en gesprekken met landbouwers ter plaatse. Met alle partners is afgesproken om de bosuitbreiding te beperken binnen de perimeter gevormd door de volgende straten: Katteknok/Veldstraat in het zuiden, Tieltseweg in het westen, Marialoopstraat in het noorden en de Ankelaarstraat in het oosten.

In de huidige agrarische gebieden die herbestemd worden tot bosgebied kan de aanwezige landbouwfunctie behouden blijven tot ruilgrond wordt gevonden. Pas nadien kan de

bosbestemming worden ontwikkeld. Daarnaast kunnen de landbouwers rekenen op de bestaande compensaties qua kapitaal- en gebruikersschade, en in bepaalde gevallen ook op een tijdelijke ontheffing van de nulbemesting. Deze ontheffing wordt verleend door de VLM, de Vlaamse Land Maatschappij.

Gebied 1 ‘Meikensbossen’ wordt herbestemd als bosgebied. Deze zone vormt één landschappelijk geheel.

Ruimtelijk-functioneel samenhangende gebieden vrijwaren voor land- en tuinbouw De bestaande gras- en akkerlanden worden behouden voor de professionele landbouw. Nieuwe vestigingen van grondloze landbouwbedrijven zijn niet gewenst binnen de contour van het erfgoedlandschap. Omwille van het behoud van vergezichten en het karakteristieke open landschap, worden een aantal gebieden gedifferentieerd als bouwvrij agrarisch gebied. De landbouwzones waar ecologische elementen behouden moeten blijven en versterkt kunnen worden, worden gedifferentieerd als agrarisch gebied met overdruk natuurverweving, zodat een stimulerend beleid in functie van een betere afstemming tussen de landbouwfunctie en de ecologische functie mogelijk wordt.

Gebieden die opgenomen worden als ‘agrarisch gebied’:

Gebied 2 landbouwgebied Zuidoostelijke tangent-spoorweg

Gebied 3 centraal landbouwgebied

Gebied 4 landbouwgebied Marialoopstraat

Gebieden 5 t.e.m. 8: landbouwzetels met omliggende percelen en zonevreemde woningen Voor het behoud en de bescherming van het karakteristiek open landschap en de vergezichten worden als ‘bouwvrij agrarisch gebied’ aangeduid:

Gebied 9: historisch open akkerland nabij hoeve Gruuthuse

Ecologisch waardevolle landbouwgebieden waar landbouw en natuur verweven voorkomen en waar het behoud van de condities noodzakelijk voor gebiedstypische fauna (Kamsalamander) voorop staat, wordt ‘agrarisch gebied met overdruk natuurverweving’ aangeduid. Dit gebied is tevens van belang voor waterberging

Gebied 12 vallei van de Kapelrijbeek met de Kapelrijmeersen

Vrijwaren van het waardevolle reliëfelement Poelberg met herstel van ecologische en landschappelijke waarden verweven met landbouw

Het vrijwaren van de Poelbergsite als reliëfelement wordt ruimtelijk vertaald in het stimuleren van het behoud van de hellingsgraslanden door de aanduiding als ‘agrarisch gebied met een overdruk natuurverweving’. Daarnaast staat het behoud van de open landbouwgebieden met vergezichten voorop. De molen met hoeve en het schooltje op de Poelberg zelf worden specifiek aangeduid voor hun cultuur-historische erfgoedwaarde.

Ecologisch waardevolle hellingsgraslanden worden opgenomen als ‘agrarisch gebied met een overdruk natuurverweving’:

Gebied 13, 14 en 15: Poelbergsite met brongebiedjes op de helling

Omwille van het behoud en het versterken van specifieke erfgoedwaarden van de beschermde molen met hoeve en het schooltje op de Poelberg, en het behoud van hun publieke en recreatieve functies worden deze infrastructuren aangeduid als ‘gemengd openruimtegebied met

cultuurhistorische waarde’ (“CH-gebied”). Dit is de logische ruimtelijke vertaling gezien de site bij ministerieel besluit reeds als dorpsgezicht werd beschermd. Deze herbestemming vormt geen belemmering voor het leefbaar landbouwbedrijf dat binnen dit gebied is gelegen en voldoende uitbreidingsmogelijkheden behoudt.

Gebied 16 voormalig klooster ‘De Hoop’ en het wijkschooltje

Gebied 17 Poelbergmolen en molenaarshoeve.

Vrijwaren en versterken van waardevolle landschappen en erfgoedwaarden Zoals eerder vermeld, worden omwille van hun landschappelijke waarde enkele open

landbouwgebieden aangeduid. De sites en gebouwen met specifieke erfgoedwaarde worden extra aangeduid als ‘gemengd openruimtegebied met cultuurhistorische waarde’ (“CH-gebied”) om het behoud ervan te versterken en diverse functies in de gebouwen mogelijk te maken. De

landbouwfunctie kan hierbij ook verder gezet worden, inclusief gewenste uitbreiding voor zover deze rekening houdt met de visie van het erfgoedlandschap (zie ook figuur 7 in hoofdstuk 5).

Gebied 18 historische hoeve Leenhof van Gruuthuse. In dit landbouwbedrijf bezit de hoeve, de boomgaard en het erf belangrijke erfgoedwaarden. Deze worden in CH-gebied opgenomen.

De moderne nieuwbouwloodsen blijven in agrarisch gebied. Het bedrijf behoudt alle ontwikkelings- en uitbreidingsmogelijkheden.

Gebied 19 historische hoeve Goed te Karels en bijhorende dreven

Gebied 20 site Koortskapel en Sint-Annakapel met verdwenen kapelletjesommegang

Gebied 21 boswachtershoeve Behoud van gemeenteschool

Het behoud van de huidige gemeenteschool staat hierbij voorop. Een uitbreiding van de bestaande gebouwen wordt met voorliggend ruimtelijk uitvoeringsplan niet voorzien.

Gebied 22 gemeenteschool Dentergem

Behoud van het gemeentelijke natuurgebied ‘De Zompeling’

Het bestaande natuurgebiedje De Zompeling op het grondgebied van Tielt krijgt met dit initiatief een geëigende bestemming.

Gebied 23 natuurgebied De Zompeling

Figuur 9. Weergave van de gewenste ruimtelijke structuur met bosuitbredingszone (perimeter I), te vrijwaren Poelberg (perimter II), de bouwvrije Gruuthuusekouter en

Kapelrijbeekvallei (perimeter III).