• No results found

Verantwoording interviews

In document De sociale kwaliteit van Lombardijen (pagina 149-153)

Bewoners

In totaal interviewden we 71 bewoners. Daarvan namen er 42 deel aan de groepsinterviews in de buurten Homerus, Horatius, Molière en Zeno.

Deze bewoners zijn benaderd met behulp van VL Wonen, de Catamaran en het opbouwwerk in de wijk. Sommigen hebben zich op eigen initiatief gemeld. Tijdens de interviews bleek eenderde van deze deelnemers op de een of andere wijze actief betrokken te zijn bij buurt- of wijkorganisaties. Sommigen, voornamelijk oudere autochtone bewoners, zaten in een

bewonerscommissie. Anderen waren betrokken bij het Opzoome-ren. Maar ook de niet als zodanig actieve bewoners gaven blijk van grote betrokkenheid, zowel bij hun eigen straat en buurt als bij de wijk in haar geheel. Naar geslacht bestonden deze

buurtgroepen gezamenlijk uit 19 mannen en 23 vrouwen. Hoewel deze groepen in leeftijd varieerden van twintigers tot zeventigers, waren de oudere autochtone bewoners oververtegenwoordigd.

De meesten van hen wonen, zoniet vanaf het begin, dan toch al zeer geruime tijd in Lombardijen.

De pogingen tot het bereiken van bewoners via de ambulant jongerenwerker en de allochtonenwerkers hebben in eerste instantie niet tot het gewenste resultaat geleid. Daardoor bleef de deelname van allochtonen in de meeste buurtgroepen beperkt tot een enkeling. Een uitzondering hierop vormde de bewonersgroep uit Horatius, waaraan een relatief groot aantal merendeels jonge allochtone vrouwen deelnam, van Marokkaanse, Iraanse en

Libanese afkomst. De meesten van hen waren als deelnemer betrokken bij de activiteiten van de Ouderkamer van de basisschool de Catamaran en zijn ook via dit kanaal benaderd.

Opvallend was dat in Molière een groot deel van de bewoners-groep gezamenlijk naar de bijeenkomst kwam. De bewoners-groep in Zeno bestond als enige in haar geheel uit autochtone bewoners.

Jongeren in de leeftijd tussen 15 en 20 jaar waren in geen van de groepen vertegenwoordigd.

Het uitblijven van de gewenste deelname door allochtonen en jongeren heeft in overleg met de opdrachtgevers geleid tot een tweede, geïntensiveerde benadering van deze groepen. Daarbij hebben we ons, naast jongeren, specifiek gericht op allochtone huiseigenaren en allochtone alleenstaande ouders. Deze

inspanning mondde uit in drie aanvullende groepsinterviews en drie telefonische interviews. De groepsinterviews betroffen een groep van vier allochtone huiseigenaren (van Surinaamse en Turkse afkomst), een groep van eveneens vier allochtone alleen-staande (uit Turkije afkomstige) moeders en een groep van tien voornamelijk allochtone jongens in de leeftijd van twaalf tot zestien jaar (het merendeel was 14 à 15 jaar oud). De telefonische interviews namen we af bij drie allochtone huiseigenaren die verhinderd waren deel te nemen aan het betrokken groepsinter-view, maar wel bereid waren om telefonisch enkele vragen te beantwoorden. Alle in deze ronde geïnterviewde bewoners zijn woonachtig in de buurten Homerus en Horatius. Ze zijn benaderd via VL Wonen, de ambulant jongerenwerker en een allochtonenwerkster van buurthuis De Kameleon.

In onderstaande tabel staan kenmerken vermeld van de bewoners die deelnamen aan de groepsinterviews.

Aantal Mannen Vrouwen Allocht. Leeftijd

Zeno 8 4 4 0 30-70 jr

Horatius 13 4 9 6 20-60 jr

Homerus 7 4 3 1 30-70 jr

Molière 13 7 6 1 30-60 jr

Jongeren 10 10 0 9 12-16 jr

Allochtone kopers 4 2 2 4 30-40 jr

Allochtone kopers (telefonisch)

3 1 2 3 30-40 jr

Alleenstaande moeders

4 0 4 4 30-40 jr

Bewonerskader

Naast deze bewonersgroepen interviewden we voorts een groep van acht bewoners die deel uitmaken van het bewonerskader, ofwel bewoners die zich als vrijwilliger actief inzetten voor hun buurt of de wijk. We spraken met Opzoomeraars, vrijwilligers van de Wijkwinkel, de stichting De Ontplooiers, de buurtbemid-deling, het Huurdersplatform Lombardijen en de medewerker van Kerk en Buurtwerk van de Petrakerk. Aan deze groep namen geen allochtonen of jongeren deel. Daarnaast werd er een

telefonisch interview afgenomen met de voorzitter van de Winkeliersvereniging van het winkelcentrum aan de Plinius-straat.

Professionals

In totaal spraken we met twaalf professioneel betrokken personen, bestaande uit beleidsmedewerkers van de deelge-meente IJsselmonde en VL Wonen, vertegenwoordigers van het Ouderenwerk IJsselmonde, de Stichting Algemeen Maatschappe-lijk Werk IJsselmonde en de Stichting IJsselmonds Welzijnswerk, huisartsen en een buurtagent van de politie.

Instelling

Stichting IJsselmonds Welzijnswerk

• Dhr. Henderson, wijkmanager

• Harold Sauer, ambulant jongerenwerker

• Irene Bodhoe, activiteiten-begeleidster vormingswerk

• Rene de Jongh, opbouwwerker

VL Wonen • Ineke de Maaier,

woonserviceconsulent

• Charley Urselita, buurtconciërge Deelgemeente IJsselmonde • Marc van Akkeren,

wijkcoördinator

Ouderenwerk IJsselmonde • Marleen van Zijp, ouderenwerkster

• Karla Verolme, ouderenwerkster Stichting Algemeen

Maatschappelijk Werk IJsselmonde

• Hetty Linger,

maatschappelijk werkster

Politie • Dhr. Lankhaar, buurtagent

Huisarts • De heer en mevrouw Pleumeekers

Werkwijze interviews

Alle interviews werden gevoerd aan de hand van een uitgebreide lijst van gespreksonderwerpen. Vanwege het tijdbeslag dat een gelijke behandeling van alle onderwerpen zou vergen, kregen deze niet allemaal evenveel aandacht. Dit verschilde per interview en hing af van de accenten die de deelnemers zelf aangaven in hun antwoorden op de eerste vragen van het interview. Deze vragen werden in een kennismakingsrondje aan iedere deelnemer afzonderlijk gesteld. Daarmee wilden we achterhalen wat zij bijzonder vinden aan Lombardijen en hun buurt en wat volgens hen de sterke en zwakke kanten zijn van de wijk, respectievelijk de buurt. Afhankelijk van wat hieruit naar voren kwam kregen sommige onderwerpen meer en andere minder aandacht. Dat verschilde per buurt of per professional.

Deze werkwijze bood de geïnterviewden veel ruimte om hun verhaal over de buurt en wijk of instantie te vertellen. Soms gaf dat aanleiding om toch nog wat dieper in te gaan op aspecten die in eerste instantie minder belangrijk leken.

Verwey-Jonker Instituut

In document De sociale kwaliteit van Lombardijen (pagina 149-153)