• No results found

Door de ontwikkelingen en trends op het internet van de laatste jaren zijn er meer mogelijkheden gekomen om web producten te ontwikkelen. Verandering is goed, zou je zeggen. Maar hoe goed is deze verandering als de web developers zelf niet mee veranderen?

Het resultaat is wat telt. De onderliggende techniek is overbodig. Het internet is er voor de massa. De hulpmiddelen worden nu zo gemaakt dat het geschikt is voor de massa. Het overgrote deel van de internet gebruikers heeft nog nooit

geprogrammeerd. Klaarblijkelijk is dat ‘te moeilijk’ of men wil er geen tijd aan besteden om het te leren. Het komt erop neer dat bijvoorbeeld de vaardigheid om een CSS layout vanaf het begin op te bouwen irrelevant is. Er is simpelweg niemand die interesse toont in die vaardigheden. Zeker niet de klant met het geld, die het product gisteren al opgeleverd zou willen hebben.

Alles gebeurt online. Het is haast onmogelijk om offline een applicatie te ontwikkelen. Wederom omdat men gebruik maakt van hulpmiddelen die alleen functioneren met behulp van een constante internet verbinding. Dit kan voor frustraties zorgen, zeker als men zich in een publieke omgeving bevindt. Met andere woorden, we gebruiken dus hulpmiddelen die zich al bewezen hebben en getest zijn, in plaats van alles opnieuw te creëren. Dit betekent dat men minder werk hoeft te doen om hetzelfde resultaat te bereiken. Maar dit betekent ook dat de web developer de controle verliest. Omdat men nu vertouwt op data en software. Dit is moeilijk voor web developers om te accepteren omdat de meeste developers graag de touwtjes zelf in handen willen hebben.

26

Nog een aspect wat voor een web developer moeilijk is, is het feit dat er geen nieuwe applicaties worden gebouwd. Veel web developers van het eerste uur creëerden applicaties die het eerste in zijn soort was. Klanten kwamen vaak naar de web

developers om een eerste web identiteit te creëren. Klanten waren er in overvloed. Dit is nu zeker niet meer het geval.

Tenzij de web developer een product of dienst kan aanbieden dat zo 'uitmuntend' is hebben de klanten al vaak bestaande producten die men gebruikt. Daar heeft men al veel tijd en geld ingestoken. Het draait dus niet om nieuwe producten ontwikkelen, maar bestaande producten onderhouden. Bijvoorbeeld een restyling van een bestaande website. Dus onderhoud is veel meer aanwezig dan innovatie. De gebruikers zijn vertrouwd geraakt met de huidige producten en zullen daar niet zo gauw van afstappen. Dus zomaar iets innovatiefs bouwen en hopen dat de klanten vanzelf wel komen zal niet langer genoeg zijn.

De meeste producten die nu worden ontwikkeld proberen mee te liften op bestaande platformen en de bijbehorende gebruikersgroepen, in plaats van een geheel nieuw iets te creëren. Het internet is vanzelfsprekend geworden en mensen rekenen op het internet dag in en dag uit, voor dagelijkse taken en sociale communicatie.

Het is bijvoorbeeld opmerkelijk met hoeveel mensen ik in contact ben gekomen na die mensen zoveel jaar niet gezien of gesproken te hebben. De reden? Myspace, en hoe simpel het is om te gebruiken. Deze mensen kunnen zonder hulp een account

aanmaken en een profiel onderhouden. Maar deze zelfde mensen vragen mij of het email adres wat men gebruikt ooit zal veranderen als ze naar een andere stad verhuizen.

27

Social network sites zoals Myspace creëren zoveel draagvlak dat zelfs bedrijven het gaan gebruiken om hun producten te promoten. In Nederland staat dit nog in de kinderschoenen maar in Amerika en vooral Azié is het niet meer dan normaal dat een product een eigen profiel heeft op een social network site. Het is een uitstekende manier om jezelf of een product te promoten. Waarom zou men een web developer inschakelen om een website te creëren voor het product als het ook met een gratis profielpagina kan?

Social networks nemen dus ook de taak over van de web developer. Hetzelfde kan gezegd worden over de zoekmachines. Denk aan de filmposters die men in de bushokjes ziet en vaak neemt de filmindustrie de moeite niet meer om domeinnamen van de film te registreren. Vaak staat er op de posters 'voer de filmtitel in op Google

voor meer informatie'. Het komt zelfs voor dat een film ook een Myspace pagina heeft

in plaats van een domein.

In essentie start web development niet met een blanco vel, maar met het downloaden van een framework, bijvoorbeeld Wordpress, voor de te ontwikkelen applicatie. Men gebruikt een systeem wat veel groter is dan het product dat ermee wordt gemaakt. Dit gegeven is vaak moeilijk te accepteren voor web developers. Het voelt voor de web developer niet als zijn 'eigen' code. De web developer heeft simpelweg bestaande code aangepast aan zijn of haar wensen. Maar men moet hier logisch naar kijken en zijn of haar ego buiten de deur laten. Het is duidelijk dat deze frameworks en editors hetzelfde doen als de oude web developers. Het verzamelen van nuttige stukken code, snelkoppelingen en tips om tijd te besparen en niet steeds hetzelfde te hoeven doen.

28

Door het gebruik van frameworks wordt het ook makkelijker om aanpassingen of verbeteringen door te voeren mocht het nodig zijn. Het is tegenwoordig niet leuk om een website of server te onderhouden. Het aantal mensen dat websites en servers probeert te hacken en andere kwaads in de zin heeft stijgt gestaag. De enige manier om deze mensen een stap voor te blijven is het gebruik van één centraal systeem. Dus geen tientallen verschillende kleinere handgemaakte applicaties.

Als een web developer gebruik maakt van een framework wil niet zeggen dat hij of zij 'minder waard is' of geen respect dient te krijgen. Een framework probeert er simpel weg voor te zorgen dat men zich niet druk hoeft te maken over de technische

29